Сивушні масла є незамінною складовою спиртних напоїв. Вони визначають запах, колір, смак і навіть силу похмілля. любителі вважають, що такі домішки небажані, псують смак і шкодять здоров'ю. Насправді все набагато складніше. Наявність цієї речовини в спиртних напоях життєво важливо.
Якщо виконати очищення правильно, можна позбутися від непотрібних проблем зі здоров'ям. Сивушні масла являють собою групу токсичних речовин червоно-бурого або світло-жовтого забарвлення з неприємним запахом. Це побічний продукт спиртового бродіння фруктового, крахмалосодержащего або цукрової сировини. У всіх алкогольних напоях вони містяться в певній концентрації.
Чим небезпечні ці речовини?
Потрапляючи в людську кров і поширюючись по кровоносній системі, ці елементи сприяють розвитку безлічі негативних наслідків. Природно, в «забійних» дозах масла в організм не потрапляють, але навіть невеликого їх кількості буде достатньо, щоб завдати істотної шкоди здоров'ю. Першою уражається слизова оболонка. Мінімальні порції сивушних масел часто викликають тривалу нудоту, втрату серця, запаморочення, а в деяких ситуаціях навіть летальний результат.
Для чого потрібна чистка?
Додаткова фільтрація продукту регламентована всілякими рецептами, зафіксована в інструкціях багатьох пристроїв для створення алкоголю. Самогон, що містить значну кількість« сивухи », погано вплине на роботу вашого організму, а також на окремі органи. Причина тяжких наслідків в результаті вживання низькоякісного самогону полягає в комплексному впливі різних отруйних речовин.
В результаті отримуємо кілька знайомих симптомів таких, як Тривала інтоксикація і погіршення імунітету. З цієї причини прагнення застосувати спрощену технологію виготовлення з метою заощадити трохи грошей може привести до виникнення серйозних важких захворювань. очищення від сивушних масел необхідна для того, щоб трохи уповільнити процес погіршення здоров'я алкоголіка.
Способи очищення
Використання активованого вугілля
Фільтрація із застосуванням активованого вугілля дозволяє прибрати сивушні масла, ефіри і оцтову кислоту. Органічні властивості алкогольного напою при цьому підвищуються. Багато любителів роблять помилки під час видалення масел подібним способом. Звичайний аптечний вугілля ні за яких обставин не можна використовувати для чищення тому, що велика частина токсинів не вбереться.
Для якісної чистки необхідно до півкілограма активованого вугілля. Речовина типу 607с, Р500 або Р200 розміщується в трубці з нержавіючої сталі або скла, а потім промивається чистою водою. На одному кінці створюється фільтр, наприклад, з марлі, щоб вугілля не виходило під час очищення. Довжина трубки повинна бути не менше 60-70 см.Процедура фільтрації не являє собою нічого складного. Самогон вливається в трубку зверху і повільно стікає з іншого кінця.
Потрібно пам'ятати, що вугілля не слід засипати в алкогольний напій для фільтрації і залишати на тривалий час. Сивушні масла вберуться, але через якийсь час знову повернуться в рідину. При цьому утворюються альдегіди, присутність яких в організмі небажано.
Ще про спосіб очищення самогону кокосовим вугіллям →
Використання молока
Самогон вийде трохи каламутним після такого очищення. Це єдиний недолік. Зазначений метод позбавлення від токсинів абсолютно безпечний і може бути поєднаний з деякими іншими технологіями очищення. Подвійна перегонка при цьому не буде потрібно.
Чистка проводиться таким способом:
- Міцність рідини більше 60% сприяє більш якісному згортанню білка. На 10 літрів рідини, що містить алкоголь додається 100 г пастеризованого знежиреного молока;
- Можна прибрати сивушні масла за допомогою сухої суміші, розведеної теплою водою. Потрібно дочекатися охолодження отриманої маси. Наполягати рідина, що містить алкоголь, необхідно протягом декількох годин;
- Після додавання молока необхідно перемішати напій до утворення однорідної консистенції, а потім накрити кришкою. Банку слід зберігати при кімнатній температурі в місці, захищеному від попадання сонячних променів. Суміш необхідно ретельно збовтувати протягом перших п'яти днів. Молоко почне взаємодію з шкідливими речовинами і відбудеться відділення непотрібних масел. Білуваті пластівці будуть опускатися на дно Вашої ємності. При їх утворенні можна бути впевненим, що процес очищення відбувається належним чином. Небажані домішки відокремлюються від рідини у вигляді осаду. Його потрібно видалити;
- Через п'ять днів самогон зливається і фільтрується із застосуванням вати, складеної в кілька шарів. Видалення сивушних масел буде успішним при дотриманні цих правил.
Використання марганцівки
Досить простий є методика очищення марганцівкою . Один або два грами кристалізованої марганцівки необхідно розчинити в одному літрі рідини, що містить алкоголь. Після цього ретельно перемішати самогон і залишити на 12 ч.в приміщенні. Якісне очищення від масел вимагає виключити потрапляння сонячного світла на ємності. Наполягати необхідно при кімнатній температурі.
Після того як на дні банки утворюється осад і рідина стане трохи світліше, можна приступати до процесу фільтрації. Застосування фільтра для води буде ідеальним для такої справи. За допомогою цих пристосувань легко можна позбутися від значної кількості домішок і шкідливого речовини. Оптимальним варіантом для цього буде використання ватно-марлевого фільтра.
Метод виморожування
Очищення виморожуванням значно відрізняється від способу з використанням молока і грунтується на повній заморожуванні рідини і подальшому відділенні спирту. Для цього найчастіше застосовують морозильні камери.
Щоб уникнути пошкодження ємності з льодом необхідно періодично доглядати за нею. Потім бутель акуратно виймається, розморожується і переморожена рідина розливається в чистий посуд. Лід зі стінок пляшки ні за яких обставин не повинен потрапляти в очищений спирт. Такий спосіб видалення масел не дуже поширений, але вельми ефективний.
Використання соди
Існують думки, що подібний спосіб очищення може зіпсувати алкогольний напій при утворенні побічних продуктів в результаті хімічної реакції соди і речовин, що містяться в алкоголі. Проте такий метод користується величезною популярністю через свою доступності. двовуглекислий натрій може поглинати шкідливі хімічні речовини, які відокремлюються у вигляді осаду після взаємодії.
Потім проводиться фільтрація за допомогою найпростіших побутових засобів, і речовина, що містить алкоголь, повністю очищається від компонентів, що приносять серйозної шкоди здоров'ю. Для повної надійності можна здійснити додаткову перегонку. Технологія такої обробки може реалізуватися в кілька етапів, що включають такі заходи:
- Необхідно змішати двовуглекислий натрій в однаковій пропорції з водою. 10 г соди буде цілком достатньо для 1 л самогону. Не рекомендується підвищувати дозу, щоб уникнути небажаного утворення присмаку і зайвого осаду. Після цього буде потрібна додаткова фільтрація;
- Не рекомендується використовувати метод очищення масел содою при фортеці більше 40%. Процес відділення кислот буде протікати набагато гірше, а при повторній перегонці знизиться якість спирту;
- Отримана суміш повинна бути прибрана в темне місце і настоюватися при кімнатній температурі протягом 10-14 годин;
У разі, якщо сода виявиться в спиртному, напій може посприяти різкого погіршення здоров'я. Щоб уникнути цього, краще перегнати його повторно. Самогон буде набагато чистіше, зникне непотрібний запах.
Детальніше про те, як очистити самогон содою в домашніх умовах →