Кукурудзяна брага – відмінна альтернатива зерновому і цукровому суслу. Самогон на кукурудзі з'явився в Америці і став справжньою зіркою за часів Великої Депресії і сухого закону. Саме з кукурудзи виробляється легендарний бурбон-а це вже говорить багато про що.
Приготувати самогон з кукурудзяної браги нескладно. У цій статті докладно описані кілька простих рецептів. Ми розповімо, як вибрати інгредієнти, щоб сусло не скисло, що таке оцукрювання і скільки наполягати брагу, щоб в результаті отримати ароматний самогон без сторонніх домішок в смаку.
- Самогон з кукурудзи: характеристики
- Методи виготовлення кукурудзяного самогону
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти браги з кукурудзи для самогону
- З солодом методом гарячого оцукрювання
- Брага на ферментах
- Простий рецепт без дріжджів
- На кукурудзяній крупі з Кодзі
- З кукурудзяної крупи та цукру
- Брага з кукурудзяного крохмалю
- Скільки бродить кукурудзяна брага
Самогон з кукурудзи: характеристики
Домашній алкоголь на основі цієї браги – класика, яка мало чим відрізняється від оригінального бренді. По тому, як пахне кукурудзяна брага, можна визначити, чи була порушена технологія її приготування. Зазвичай сусло має характерний трохи кислий аромат, але при тривалому наполяганні може набувати неприємний тухлий запах. Це змушує винокурів шукати додаткові способи очищення вже готового самогону. Наприклад, вуглеводи або подвійна перегонка.
Добре самогон з кукурудзи повинен мати впізнавані Зернові нотки в ароматі, золотистий відтінок і трохи солодкий смак, що нагадує смак кукурудзи з характерними деревними тонами. Післясмак від такого самогону довгий, а підсумкова міцність напою становить 40-45%.
П'ється самогон легко, якщо подавати його в невеликих стопках. Це алкоголь» на любителя", тому порівнювати його з традиційною горілкою хорошого очищення, приймаючи її за еталон, не варто.
Методи виготовлення кукурудзяного самогону
Кукурудзяне зерно багате крохмалем, тому його зброджування обов'язково включає оцукрювання. Цей процес дозволяє розщепити молекули полісахаридів і запустити необхідне нам спиртове бродіння глюкози.
Робочих методик приготування кукурудзяної браги дві:
- Метод холодного оцукрювання - не має на увазі нагрівання, сировину заливають водою не більше 35-38°C. Щоб отримати брагу з кукурудзи за цією технологією, знадобиться кілька тижнів;
- М етод гарячого оцукрювання - брага дозріває максимум за тиждень, але вимагає особливого контролю температури в процесі поетапного нагріву і охолодження.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Якість компонентів браги для самогону з кукурудзи безпосередньо впливає на смак кінцевого продукту. Ось деякі рекомендації для тих, хто збирається вперше гнати самогон з цієї сировини:
- Найкраще використовувати добре висушені стиглі зерна;
- Кукурудза кормових сортів не підійде;
- Дріжджі можна приймати як сухий , так і пресовані, однак, більшість фахівців радить все ж зупинитися на перших. Детальніше про те, як вибрати дріжджі для самогону →
- Воду з-під крана використовувати не рекомендується, краще взяти бутильовану, фільтровану або в крайньому випадку відстояну;
- Солод можна брати житній, пшеничний або ячмінний;
- Уважно стежте за терміном придатності ферментів-якщо він добігає кінця, то доведеться збільшити їх обсяг орієнтовно на 20% — так як з часом вони стають менш активними;
- Спиртові дріжджі (як і середня потужність перегонки) знизять обсяг піни.
Рецепти браги з кукурудзи для самогону
Ми спробували багато подібних рецептів, і ось найнадійніші з них.
З солодом методом гарячого оцукрювання
Вибираючи цей рецепт на солоді, найважливіше стежити за температурним режимом. А що буде використовуватися в ролі основи – крупа або борошно – ролі не грає.
кукурудзяна крупа або борошно | 1,5 кг |
Вода | 7 л |
Солод | 300г |
пресовані дріжджі | 25 г |
Рецепт:
- Підігрійте воду до 50°C.
- Засипте кукурудзяну крупу або борошно.
- Варіть приблизно 15 хвилин, помішуючи і стежачи за температурним режимом. У "каші" не повинно бути грудок, вона не повинна загуснути!
- Доведіть температуру до 65°C і варіть ще 15 хвилин, продовжуючи помішувати.
- Влийте літр води.
- Підніміть температуру до 75, максимум – до 80°C. з кришкою або без проваріть склад ще 20 хвилин.
- Охолодіть кукурудзяну суміш до 65°C.
- Подрібніть і засипте солод. Перемішайте до однорідного стану. Закрийте все кришкою, загорніть в плед або рушник. Залиште суміш на 7 годин в теплі.
- Остудіть рідину до 25°C.
- Підготуйте дріжджі і додайте їх у каструлю. Розмішайте і перелийте сусло в ємність для бродіння.
- Брага готова до перегонки після 3-7 днів.
Брага на ферментах
Спростити і прискорити приготування браги можуть спеціальні ферменти, що витягуються з солоду і замінюють його.
Борошно кукурудзяне | 3 кг |
Борошно житнє | 2 кг |
Вода | 20 л |
Протосубтилін | 13 г |
Глюкавамарин | 7 г |
Амілосубтилін | 4 г |
пресовані дріжджі | 25 г |
Рецепт:
- Помішуючи, засипте борошно в доведену до кипіння воду.
- Знявши посуд з вогню, укутайте її і залиште на 2 години. Слідкуйте за тим, щоб температура не опускалася нижче 80°C.
- Додайте амілосубтилін і перемішайте.
- Остудіть суміш до 65°C, не перестаючи помішувати.
- Додайте протосубтилін і глюкавамарин, закрийте кришку і залиште ємність в теплі ще на 2 години.
- Охолодіть до 25°c, підготуйте і додайте дріжджі.
- Тримайте 5 днів у ємності з водяним затвором.
Простий рецепт без дріжджів
Обійтися можна не тільки без солоду, але і без дріжджів. Досить вибрати в якості основи великі, стиглі і обов'язково солодкі зерна цукрової кукурудзи. Тільки в цьому випадку процес запуститься, інакше сусло бродити не буде.
кукурудзяне зерно | 5 кг |
Вода | 17 л |
цукор | 6,5 кг |
Рецепт:
- Підігрійте 2 л води.
- Всипте у воду 1,5 кг цукрового піску і дайте йому розчинитися.
- Залийте сиропом кукурудзяне зерно і залиште на кілька днів, давши зерну прорости.
- Після появи помітних паростків долийте води.
- Додайте цукор, що залишився, і перемішайте.
- Закрийте кришкою і залиште на 14-20 днів.
На кукурудзяній крупі з Кодзі
Гриби Кодзі-традиційний азіатський інгредієнт, застосовуваний для зброджування. При його використанні замість дріжджів і цукру термін бродіння зростає, а значить, потрібно уважно підходити до вибору компонентів і обробці посуду, щоб в Бразі не завелася цвіль. що робити при скисанні браги →
зерна кукурудзи | 1 кг |
Вода | 5 л |
Кодзі( Японські дріжджі) | 9 г |
Рецепт:
- Подрібніть кукурудзяне зерно і запарте його окропом на ніч.
- Перекладіть кашу в тару для приготування браги і залийте її теплою водою. Температура заготовки повинна бути в межах 27-32°с.
- Додайте гриби.
- Закрийте тару і залиште суміш бродити на термін від 20 днів до місяця (при низькій температурі бродіння).
З кукурудзяної крупи та цукру
Один з найпростіших рецептів – брага на основі цукру і кукурудзяної крупи. Третім (крім води) компонентом можуть бути горох або традиційні дріжджі. Дозріває подібна брага від 14 до 17 днів.
кукурудзяна крупа | 1 кг |
Вода | 16 л |
цукор | 2 кг |
дріжджі | 30 г |
Рецепт:
- У воду засипте цукор, трохи підігрійте, щоб він розчинився.
- Потім засипте крупу, продовжуючи помішувати.
- Укутайте заготовку для браги і залиште її в теплому місці.
- Замочіть дріжджі мінімум на 10 годин і додайте їх в суміш через 24 години після зняття «каші» з вогню. Якщо дріжджі замінює горох, то його ви можете внести відразу після розварювання крупи.
- Слідкуйте за тим, як піднімається сусло, і коли це потрібно, додайте воду.
- Бродити брага повинна не більше трьох тижнів.
Брага з кукурудзяного крохмалю
Ще один простий рецепт – брага з кукурудзяного крохмалю.
кукурудзяний крохмаль | 2 кг |
Вода | 8 л |
Солод | 0,5 кг |
дріжджі | 20 г |
Рецепт:
- Засипте крохмаль в 6 літрів води, перемішайте і проваріть 2 години помішуючи.
- Подрібніть солод.
- Дайте крохмалю охолонути до 60°C і засипте солод.
- Перемішайте, укутайте і залиште на 45 хвилин.
- Охолодіть до температури не більше 29°C і не менше 25°C.
- Долийте воду, що залишилася.
- Додайте дріжджі, перемішайте і залиште в теплому місці ще на три дні до тижня.
Більше рецептів браги з крохмалю: рецепт на картопляному і кукурудзяному крохмалі →
Скільки бродить кукурудзяна брага
Терміни витримки кукурудзяної браги розрізняються залежно від обраного рецепта і температурного режиму. Витримування температури на рівні 25°C і використання розпареного кукурудзяної сировини скорочує час приготування до 25 діб максимум, а ось при зниженні температури всього на 5°C Термін зростає до місяця. Порівняно повільно бродить сусло, приготоване на диких дріжджах. Детальніше про те, як прискорити і уповільнити бродіння браги →
Якщо ви зупиняєтеся на варіанті з особливо довгим терміном бродіння, непогано було б подумати про використання антибіотиків, тому що в Бразі можуть почати розмножуватися патогенні бактерії. Або як мінімум приділити пильну увагу вибору сировини (не повинно бути навіть натяку на цвіль і гниль) і дезінфекції посуду.
Кукурудзяна брага – це зовсім нескладно, якщо починати з простих рецептів, поступово переходячи до більш екзотичним.
Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua