Червоні ягоди глоду не тільки корисний, але і дуже поживний продукт. Вони мають тонізуючу і заспокійливу дію, нормалізують серцевий ритм, зміцнюють імунітет, втамовують голод. Ягоди можна їсти в свіжому вигляді, варити компоти, варення, готувати в домашніх умовах наливку з глоду. І, звичайно, всім добре відомо, що таке настоянка глоду і для чого вона потрібна.
Дійсно, лікарські засоби на основі плодів цього дикорослого чагарнику, широко застосовуються в медицині для лікування і профілактики захворювань серцево-судинної системи. Настоянка глоду на спирту — один з найпопулярніших гомеопатичних препаратів. Приготована в домашніх умовах солодка наливка на горілці не може похвалитися настільки вираженим лікувальним дією, однак, у неї теж є цілющі властивості.
Користь алкоголю з глоду
Спиртові настоянки з ягід глоду мають судинорозширювальну дію, знижують рівень холестерину в крові, знижують ризик утворення в кровоносних судинах атеросклеротичних утворень. Лікарські препарати з плодів рослини рекомендовані до застосування при гіпертонії артеріального типу, як профілактичний засіб проти утворення тромбів, а також поліпшення складу крові і нормалізації кровотоку.
Інші показання до застосування лікувальних настоянок:
- Серцево-судинні захворювання.
- Атеросклероз.
- Порушення роботи ендокринної системи, хвороби щитовидної залози.
- Гастрит.
- Відновлювальна терапія після перенесеного інфаркту, інсульту.
- Цукровий діабет.
- Клімакс.
- Стрес.
- Безсоння.
- Неврози.
- Запаморочення.
- Підвищена збудливість.
- Хвороби суглобів.
- Знижений імунітет.
Крім іншого, спиртові екстракти з цих ягід допомагають відновити сили і зняти симптоми фізичної втоми, розумової перевтоми, покращують мозкову діяльність, зміцнюють пам'ять. настоянка допомагає у випадках різких стрибків артеріального тиску, порушення серцевого ритму в результаті вживання спиртних напоїв.
До складу плодів входять біоактивні компоненти з противірусними властивостями. Алкоголь з глоду, виготовлений за спеціальними рецептами, корисно приймати в помірних дозах для профілактики різних простудних, вірусних захворювань, грипу. Оскільки такі недуги негативно відбиваються на роботі серця, настойки рекомендується приймати для відновлення здоров'я після перенесеної хвороби.
Наливка з глоду однокомпонентна (без додаткових лікарських рослин)
Різні варіанти лікарських зілля передбачають використання як одного виду базової сировини, так і композицію рослинних речовин, що доповнюють і підсилюють лікувальний ефект препарату. Наприклад, рецепт приготування в домашніх умовах наливки з плодів і квіток глоду складається з таких інгредієнтів:
- Ягоди — 100 г.
- Квітки глоду сухі — 1 ст. л.
- Цукор — 50 г.
- Горілка — 0,5 л.
У простерилізовану скляну банку висипають миті, обсушені плоди, заливають алкоголем. Додають цукор, квітки глоду. Перемішують і закривають банку кришкою. Наполягають 2 тижні в темному прохолодному місці. Проціджують через марлю.
Наливка, приготована в домашніх умовах, готова. Зберігати її потрібно в холодильнику, в закритій тарі. Вживати в міру, враховуючи сильнодіючих лікувальний ефект алкогольного напою.
Наливка з глоду з горобиною
Інгредієнти:
Зробити в домашніх умовах смачну, корисну для здоров'я наливку за цим рецептом не важко. Ягоди просто змішують в одній ємності, заливають горілкою і настоюють протягом 2 тижнів в темному прохолодному місці. Потім настоянку проціджують, вводять в неї цукор, гарненько перемішують.
Ємність закупорюють і залишають ще на 2 доби дозрівати в прохолодному місці. Після розливають готовий напій в 0,5 л пляшки, закривають пробками. Зберігають тільки в холодильнику. Вживають в невеликих дозах.
Рецепти наливок з глоду з цілющими травами
Варіант 1-й. Ягоди глоду (100 г) змішують з подрібненою травою пустирника, анісу, квітками ромашки аптечної (кожного по 1 ст.л.). Висипають в простерилізовану суху банку, з'єднують з цукром (1 ст.), заливають горілкою (1 л).
Розчин перемішують, закривають ємність кришкою і залишають настоюватися в домашніх умовах (темне тепле місце) на 7-10 днів. Далі, слідуючи рецептом, наливку проціджують кілька разів через марлю. Ягідний макуха з травами віджимають. Лікарський алкогольний напій розливають по пляшках, закупорюють, ставлять на зберігання в холодильник.
Варіант 2-й. Крім плодів глоду (50 г) в цьому рецепті використовуються трави: аніс, пустирник, хвощ польовий, горець пташиний (по 10 г кожного виду). Алкогольна основа — 1 л якісної горілки. Для солодощі в наливку додають склянку цукру. Технологія приготування і умови зберігання напою в точності повторює попередній варіант.
Наливки з лікарськими травами дозволяється пити не більше 2 разів на день по 30 г перед їжею.
Протипоказання
Побічних ефектів препарати на основі глоду практично не мають, але оскільки такі ліки уповільнюють ритм скорочень серцевого м'яза, деяким людям приймати їх протипоказано. Не можна також порушувати графік і дози прийому препарату. Симптомами передозування є слабкість, сонливість.
Прямим протипоказанням до вживання лікарських засобів з глодом є:
- Аритмія.
- Стенокардія.
- Гіпотонія.
- Брадикардія.
- Патології серця, що підвищують ризик інфаркту.
- Набряк легенів.
До відносних протипоказань відносять вагітність, лактацію, алергічну реакцію на компоненти препарату. У будь-якому випадку без узгодження з лікарем використовувати в лікувально-профілактичних цілях небажано. Пити домашні наливки і настоянки з глоду на горілці потрібно обережно, без зайвих узливань.