Настоянка з пекучого перцю — це дуже корисний для здоров'я міцний напій (в помірних кількостях). У перці чилі містяться речовини, які роблять благотворний вплив на організм.
Корисні властивості
Вживання кайенського перцю стимулює травлення і дозволяє підтримувати правильну перистальтику кишечника. Крім того, в своєму складі він містить компоненти, які прискорюють обмін речовин, стимулюють кровотворення, знижують рівень холестерину. Ще перець чилі є легким сечогінним засобом і сприяє зниженню ваги. Вживання його всередину призводить до нормалізації мозкового кровообігу і знижує ризик розвитку атеросклерозу. Настоянка на перці добре допомагає при таких захворюваннях як ГРВІ, ангіна, бронхіт, астма. Вважається, що Чилі дозволяє уповільнити зростання злоякісних о бразований. Особливо він корисний при онкології яєчників у жінок.
Як приготувати кулінарні настоянки з гострого перцю
Коли перцівки готуються в домашніх умовах, в деяких випадках доведеться зіткнутися з помутнінням готового продукту. Муть дає сам перець чилі і порошкоподібні спеції. По-друге, осад дає мед, який є важливим компонентом багатьох перцевих напоїв. До його складу входять різні домішки і залишки воску. Звичайно, в результаті хочеться отримати не тільки смачний, але і красивий візуально продукт. Вихід тут тільки один — фільтрувати, відстоювати, декантувати.
Класична перцівка
Щоб зробити настоянку, потрібно взяти 1 стручок перцю чилі і 5 горошин чорного, 1 ст.л меду, 3 гвоздики. Дані компоненти потрібно змішати і залишити в темряві на 7 діб. Потім необхідно відфільтрувати і можна вживати в їжу.
Пряна перцівка
Зробити її можна так. Взяти 2 л горілки або спирту (50%), 3-4 стручки чилі, 1 ст.л сухої паприки і укласти в ємність для настоювання. Додати за смаком чорного перцю горошком, цедри лимона, кориці і ванілі. У перці чилі слід ножем виконати отвори. Наполягати продукт потрібно тиждень, регулярно струшуючи. Коли підійде термін, необхідно відфільтрувати напій і залишити ще на 2 доби. Потім потрібно зняти продукт з осаду за допомогою трубки і можна вживати.
Швидкий перець
Настоянку кайенського перцю можна зробити дуже швидко. Потрібно взяти 0,5 л горілки, додати до неї 3 Чилі (порізати ножем кільцями або півкільцями) і 0,5 ст.л меду. Наполягати 2 доби, після чого можна вживати.
Перець з часником
Зробити таку настоянку не складно. Потрібно в 1 л горілки помістити 2 Чилі, 4 зубчики часнику, кріп і петрушку по 1 гілочці. Наполягати 1 тиждень. Даний настій дуже корисний при простудних захворюваннях. Його також можна використовувати для компресів і розтирань.
Перцівка за годину
Взяти 1 кайенский перець, вичистити від насіння, помістити в 100 мл води, додати 1 ч.л паприки шматочками і томити на повільному вогні 10 хв. Потім змішати отриманий відвар з 1 пляшкою 50% самогону або спирту, дати настоятися 1-2 години.
Вогненна зелена змія
Щоб зробити настоянку, потрібно взяти 2 зелених чилі, 1 л хорошою самогонки (50%), свіже листя смородини, по 3 горошини запашного, білого і чорного перців, по 3 зернятка коріандру з кардамоном, трохи кориці. Всі компоненти необхідно змішати і настояти 7-10 діб. Потім процідити і залишити ще на 10 днів. Потім додати 2 ч.л підігрітого світлого меду і настоювати ще 1 тиждень. Коли з'явиться осад — декантувати. Напій повинен мати цікавий ніжно-зелений колір.
Сльози Люцифера
Для приготування настоянки знадобляться: 1 літр злакової самогонки високого ступеня очищення, 2-3 шт Чилі, по 3 горошини будь-яких перців, які є в будинку, 1 ст.л сухої паприки шматками, 1 парасольку гвоздики, 1 шматочок кориці. Для приготування сиропу потрібні будуть: ваніль, цукор, сік лимона. Перці чилі слід порізати уздовж, видаливши насіння і перетинки, покласти в ємність разом з іншими компонентами і залити все самогонкою. Настоюватися напій повинен 10-14 діб. Якщо до цього терміну смак стане занадто пекучим, Чилі потрібно прибрати. Після закінчення настоювання продукт слід відфільтрувати. Потім приготувати концентрований сироп — інгредієнти помістити в невелику кількість води, довести до кипіння, томити 10-20 хв.потім додати його по чайній ложці в настій (до оптимального смаку). Напій слід наполягати ще 2 тижні.
Детальніше про те, як з самогону зробити перцівку →
Настоянка пекучого перцю в медицині і косметології
Препарати і настої на базі гострого перцю стимулюють ріст волосся і зміцнюють нігті. Медичну настоянку використовують як зовнішній засіб для компресів і розтирань, а також як внутрішнє при застудах і для поліпшення травлення. Настій має виражені бактерицидний і аналгезуючий ефекти. Його додають в деякі креми, скраби, маски і мазі.
Гострий перець також застосовується в косметології. Він укрепляюще діє на шкірні покриви. З Чилі виробляють різні гелі для масажу. Існують навіть перцеві пластирі, які є прекрасним засобом від целюліту. Перець глибоко проникає в шкірні покриви, добре їх прогріваючи.
Перцівка при випаданні волосся
Настоянка гострого кайенського перцю — це дуже ефективний засіб проти випадіння волосся. Звичайно, вікове облисіння вона зупинити не зможе, але відмінно справляється з різними тимчасовими і сезонними порушеннями. Перцівка активує кровообіг і пробуджує пригнічені волосяні фолікули. Її благотворний вплив на волосяний покрив пов'язано з сильним зігріваючим ефектом. Після такого струсу цибулини волосся швидко приходять в норму.
Застосовують перцівку наступним чином. Настоянку потрібно розвести теплою водою до потрібної консистенції, нанести на корені волосся і шкіру голови, утеплити рушником, щоб етиловий спирт не випарувався передчасно. Тримати препарат на голові слід не менше 30 хв.
Коли є побоювання не протримати маску необхідний період часу або перепалити шкірні покриви, то потрібно міняти її консистенцію. Починати слід з пропорції 1: 5. Маска повинна палити сильно, але терпимо. Коли печіння піде на спад, перцевий настій можна змити. Найбільш підходящу концентрацію слід підбирати дослідним шляхом. Мінімальна кількість втирань перцівки — 1 раз в тиждень. Краще проводити лікування курсами, роблячи перерви. Запорукою його успіху є системний підхід.
Приготувати настоянку на перці для волосся можна самостійно в домашніх умовах. Для цього знадобиться 100 мл медичного спирту і 1 шт кайенского перцю. Останній слід добре вимити і подрібнити. Потім змішати зі спиртом в скляній тарі. Кайенский перець витримати 7 діб із закритою кришкою в темному місці. Потім настій потрібно обов'язково процідити, так як з часом подразнюючу дію Чилі буде тільки зростати. Настоянку необхідно розбавити 0,75-1 л чистої води. Кінцеве її кількість буде залежати від індивідуальної чутливості. Детальніше про те, як зробити перцівку в домашніх умовах →
Є кілька порад щодо застосування настоянки. Близько 3 днів після сеансу втирання шкіра голови може залишатися роздратованою. Потрібно намагатися менше її травмувати засобами укладання і жорсткими гребінцями. Не слід також робити хімічні завивки і виконувати фарбування волосся. Під час нанесення і змивання не можна допускати попадання настою на слизові. Особливо потрібно берегти очі. Виконувати процедуру бажано в целофанових рукавичках.