Немає нічого простішого, ніж на готової горілці зробити настоянку. Всього - то й потрібно, що залити міцним алкоголем вибрані інгредієнти і почекати, поки рідина насититься ефірними маслами, вітамінами, біоактивними речовинами. Запах, колір смакові і / або цілющі властивості напою будуть залежати від того, який саме продукт взяти для збагачення горілки.
Визначившись для чого робити настоянку, в горілку можна додати будь-які плоди, фрукти, ягоди, овочі, зелень, цитрусові, кісточки плодів, трави, спеції, прянощі, горіхи, частини цілющих рослин та ін. Загальні характеристики горілчаних настоянок: фортеця — 38-45°, місткість цукру — до 30%. Тобто, настойки не такі нудотно-солодкі, як домашні наливки, але в той же час вміст спирту в них більше. Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на горілці →
Період настоювання — від декількох діб до 6 тижнів. У деяких рецептах період настоювання допускається скорочувати (7-10 діб) шляхом прогрівання напою до 50-55°С.залежно від компонентів складу домашні настоянки на горілці вживають як звичайний алкоголь, що відрізняються різноманітністю смаків або використовують як лікувальне зілля розтирань, компресів, прийому всередину.
- Кардамонова настоянка
- Вишнева настоянка
- Настоянка «Осіння»
- Обліпихова настоянка
- Ялівцева настоянка
- Гвоздична і полинова настоянка
- Настоянка «Рибальська»
- Настоянка барбарисова
- Горілчана настоянка на меді та перегородках волоського горіха
- Настоянка на горішках, м'яті, анісі
- Прості рецепти м'ятної настоянки на горілці
Кардамонова настоянка
Міцний алкоголь з чудовим пряним ароматом. Щоб зробити такий напій, знадобиться:
- Горілка — 0,5 л.
- Зерна кардамону — 4 г.
- Цукор — 300 г.
- Дистильована вода — 0,5 л.
Рецепт:
- Зерна кардамону поміщають в простерилізовану 2 л банку.
- Заливають горілкою (40°).
- Банку закривають капроновою кришкою, переносять на 2-3 тижні в темне тепле місце.
- З цукру і води готують легкий сироп. Остуджувати.
- Наливають по 250 мл сиропу в 2 чисті винні пляшки.
- Настояну на прянощі горілку додають до цукрової воді. Заливати напій потрібно через воронку, затягнуту марлею, щоб зерна кардамону не потрапили в пляшку.
- Настоянку протягом хвилини інтенсивно струшують. Закупорювати.
Перед вживанням кардамонову настоянку відстоюють пару днів в прохолодному місці, охолоджують.
Вишнева настоянка
Чудовий алкогольний напій з приємним смаком, насиченим кольором і тонким ароматом. Компоненти настоянки:
- Горілка — 1 л.
- Свіжа вишня — скільки буде потрібно для заповнення «під горлечко» 3 л банки.
- Цукор — 3-4 ст. л.
Вишню миють під проточною водою, просушують, засипають в чисту банку. Заливають ягоди повністю 40-градусним алкоголем. Закривають щільно кришкою і настоюють протягом 2 тижнів в прохолодному затемненому приміщенні.
Після покладеного терміну вишневу настоянку переливають в іншу банку. У ягоди додають цукор, гарненько струшують. Чекають 4 дні. За цей час вишня пустить сік, який потрібно буде віджати через марлю і влити в горілку. Цукор прибере зайву кислоту і поліпшить смак готового продукту.
Детальніше про те, як приготувати настойку з вишні на горілці →
Настоянка «Осіння»
Дивно смачний напій з тонким ароматом. Для його приготування беруть:
- Горілка — 1,5 л.
- Плоди горобини червоної — 0,5 кг.
- Яблука пізньостиглих сортів — 1 кг.
- Цукор — 300 г.
Ягоди і плоди миють під проточною водою. Горобину обсушують, яблука нарізають кільцями. В ємність (емальовану, скляну) викладають шарами фрукти і ягоди, пересипаючи кожен шар цукром. Заливають горілкою, накривають ємність марлею. Наполягають в прохолодному місці 2-3 місяці.
Осіння настоянка буде готова, коли ягоди горобини знебарвляться. Напій проціджують, переливають в пляшки з темного скла, закупорюють.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з яблук на горілці →
Обліпихова настоянка
Завдяки цілющим плодам обліпихи горілка набуває медовий відтінок і чудовий кисло-солодкий смак. Крім того, зі звичайного алкоголю вона перетворюється в лікувальне зілля, що застосовується як профілактичний засіб від авітамінозу, сезонних вірусних і простудних захворювань.
Компоненти настоянки:
- Горілка — 0,5 л.
- Стиглі ягоди обліпихи — 0,5 кг.
- Цукор — 3 ст. л.
Рецепт приготування:
- Чисті, перебрані ягоди пересипають цукром, розтирають качалкою, дерев'яним товкачем.
- Поміщають в банку.
- Заливають горілкою. Закривають, гарненько струшують.
- Наполягають 20-25 діб в затемненій кімнаті при температурі 18-23°C.
- Кожні 3-4 дні напій струшують, щоб розчинився весь цукор.
- Готову настойку зливають з осаду, після чого профільтровують через вату.
Щоб пом'якшити смак обліпихової настоянки, замість цукру можна використовувати 150 г меду (липового або квіткового). Аромат напою можна зробити більш пікантним, додавши пару бутонів гвоздики або апельсинову цедру.
Ялівцева настоянка
Рецептів горілки, настояної на плодах ялівцю кілька. Наприклад, алкоголем заливають 5 г свіжих ягід, настоюють 10 днів. Проціджують, додають 25 г натурального меду, збовтують.
Інгредієнти для другого варіанту більш різноманітні. На 2 л горілки потрібно взяти:
- Ялівець плоди — 50 г.
- Чорний перець мелений — 5 г.
- Сіль кухонна 5 г.
- Хрін (корінь) — 80 г.
- Кріп (насіння) — 100 г.
Під час настоювання напою (2 тижні) його періодично збовтують. Проціджують, переливають в пляшки, закупорюють.
У третьому рецепті ялівцеві ягоди розтирають в кашку і заливають 1 л алкоголю. Наполягають 21 день, проціджують. Перед вживанням витримують ще 2 тижні в холодильнику.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на ялівці →
Гвоздична і полинова настоянка
Найчастіше такий напій використовують для профілактики ГРЗ, ГРВІ. У помірних дозах застосовують як засіб для зміцнення імунітету.
Компоненти складу на 1 л горілки:
- Гвоздика — 8 бутонів.
- Кориця — 1 ст. л.
- Лимон — 4 шт.
- Цукор — 2-3 ст. л.
Робити гвоздикову настоянку потрібно з додаванням цедри лимонів, тому плоди миють, витирають насухо, знімають шкірку. Всі інгредієнти складають в чисту банку, заливають алкоголем.
Закривають капроновою кришкою, настоюють при кімнатній температурі 25-30 днів. Раз в тиждень напій збовтують. Проціджують через марлю, додають за смаком цукор. Перед вживанням гвоздикову горілку витримують 2-3 дні в холодильнику.
Цілющу настоянку на горілці можна зробити з полину (70 г), лепехи (30 г), насіння анісу (30 г) і кропу (2 ч.л.) з додаванням анісової олії (20 мл). Всі інгредієнти змішують, поміщають в чисту тару, заливають 1 л горілки. Наполягають в темному місці 2 тижні. В кінці проціджують, закупорюють, зберігають в холодильнику.
Настоянка «Рибальська»
Дуже цікавий, сильний напій, чудово зігріває в холоднечу і службовець профілактикою простудних захворювань. Для його приготування потрібні:
- Горілка 40° — 1 л.
- Часник — 3-4 зубки.
- Лавровий лист — 4-5 шт.
- Мелений чорний перець — 1,5-2 г.
- Сіль кухонна — 10 г.
- Цукор — 30 г.
Часник подрібнюють, змішують з іншими сухими інгредієнтами, поміщають в простерилізовану банку. Заливають горілкою, збовтують. » Рибальська " настоянка буде готова до вживання через 4-5 днів. Перед розпиванням її потрібно процідити через полотняну тканину, охолодити.
[ads-pc-4]
Настоянка барбарисова
Незвичайний міцний алкоголь з додаванням меду (глюкози) з впізнаваним кисло-солодким присмаком льодяників «Барбарис». На 1 л горілки потрібно:
- Ягоди барбарису — 3 ст.л. свіжих або 2 ст. л. сушених.
- Мед — 1-4 ст. л.
Якщо робити настоянку зі свіжого барбарису, перед закладкою в банку ягоди потрібно придушити товкачем. Сухі плоди відразу відправляють в чисту ємність і заливають горілкою.
Наполягають напій 10-12 в закритій тарі. Збовтують через кожні 3 дні. Готову настойку фільтрують, за смаком додають мед (глюкозу), перемішують. Фортеця такого напою становить 33-38 градусів. Зберігати напій в холодильнику можна протягом 5 років.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з барбарису →
Горілчана настоянка на меді і перегородках волоського горіха
Для приготування цілющого настою на 1 л горілки необхідно взяти 2 склянки перегородок волоських горіхів, 2 ст.л. меду і 2 склянки дистильованої води. Спочатку горіхові перегородки наполягають на горілці 2-3 доби, потім переливають в іншу ємність і проціджують через марлю.
В окремому посуді підігрівають воду, додають мед, розмішують до повного розчинення. З'єднують медовий сироп з настоянкою, збовтують, розливають по пляшках. Закупорюють і зберігають в холодильнику.
Детальніше про те, як зробити настоянку з волоських горіхів на горілці →
Настоянка на горішках, м'яті, анісі
Дуже простий рецепт, який запам'ятовується з першого разу. На 1 л горілки необхідно взяти по 20 грамів сухої м'яти, насіння анісу і ядер кедрових горішків. Всі компоненти змішати, залити алкоголем, настоювати в теплі 12 днів.
Після покладеного часу настоянку зливають з осаду, проціджують, розливають по пляшках. Частину, що залишилася в банку масу знову заливають 0,5 л горілки і настоюють протягом місяця в темному теплому місці.
Прості рецепти м'ятної настоянки на горілці
Щось на зразок міцного Мохіто з дивовижним смарагдовим кольором можна швидко приготувати зі свіжого листя м'яти (50 г) і 1 л хорошої горілки. Листки промивають, подрібнюють в кашку, заливають алкоголем. Наполягають 2 тижні, після чого проціджують, розливають в скляні пляшки. М'ятну горілку приймають перед їжею для підвищення апетиту, нормалізації травлення.
За аналогічною технологією можна приготувати відмінний спиртний напій всього за добу. Листя м'яти в цьому рецепті не подрібнюють, а просто складають в банку і заливають горілкою. На наступний день проціджують і п'ють.
М'ятна настоянка на горілці з пікантним освіжаючим смаком і хвойним ароматом готується з наступних інгредієнтів:
- Горілка — 1 л.
- М'ята перцева — 100 г.
- Плоди ялівцю — 12-15 г.
- Кріп (насіння) — 40 г.
- Кориця мелена — 3-5 г.
Всі компоненти змішують, заливають алкоголем. Через 2 тижні проціджують, підсолоджують за смаком медом, фруктозою або цукром. Зберігають в щільно закритих пляшках з темного скла в холодильнику.
Детальніше про те, як зробити настоянку на перцевій м'яті →