Загальні відомості про шипшині
Шипшина, яку в народі називають «дикою трояндою», є дикорослим чагарником, що належить до сімейства Рожевих. Рослина налічує до 366 визнаних видів, з яких на території колишнього СНД виростає до 100. Рослина має безліч культурних сортів, які за деякими даними, налічуються до 50 000. Найбільшого поширення, як в територіальному, так і господарському значенні, на території України та інших східних країн-сусідів , має травневий шипшина.
Завдяки цілющим властивостям шипшини, рослина відомо не тільки в традиційній народній, але і в офіційній медицині — зі своїми показаннями і протипоказаннями до застосування.
Плоди рослини містять в собі багатий комплекс вітамінів і мінералів. Шипшина, який є лікарським препаратом проти цинги, в своїх плодах містить вітаміну C більше, ніж ягоди чорної смородини, а в порівнянні з лимоном — в 50 разів. Крім вітаміну C, плоди чагарнику містять вітаміни B1, B2, E, PP. Крім цих, необхідних для нормальної роботи організму вітамінів, ягоди рослини в своєму складі містять кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, цинк, залізо і мідь, які теж потрібні для забезпечення життєдіяльності.
Цвітіння вологолюбного чагарнику, починається в травні, закінчується в кінці червня. Дозрівання плодів, в залежності від територіальної приналежності і клімату, проходить з серпня по жовтень — в цей же період і відбувається збір ягід рослини. Ягоди, для подальшого застосування в домашніх умовах, збирають з чашечками на плодах і «хвостиками», які після сушіння, під час перебирання шипшини видаляються.
Як і будь-яка рослина, яке відноситься до категорії «лікарських», рослина має корисні властивості і протипоказаннями. Властивості плодів чагарнику необхідно враховувати, перш ніж зробити наливку з цієї ягоди в домашніх умовах за певним рецептом.
Ягоди рослини використовуються не тільки в аптечному варіанті — у вигляді відвару сухих плодів, або настоянки, приготовленої на спирту , що видається за рецептом. З плодів чагарнику можна зробити наливку на спирту, кисіль або сік. Існує досить велика кількість рецептів, що розповідають як можна зробити з ягід рослини смачний і корисний продукт.
Лікувальні властивості
- Шипшина відноситься до рослин, що володіють здатністю зміцнення імунітету. Уживання відварів і настоянок, киселів, приготованих на основі його ягід, здатне відновити організм після хвороби і захистити його від атаки вірусів.
- Завдяки унікальному мінеральному складу рослини, використання його ягід, дає можливість зміцнити організму стінки судин, знизити показник холестерину і поліпшити кровообіг. Крім того, вживання плодів рослини, які можна приготувати за обраним рецептом, дозволяє нормалізувати проходить в організмі обмін речовин.
- Застосування шипшини дозволяє знизити кров'яний тиск, допомагає зміцнити шлунково-кишковий тракт, використовується при лікуванні певних виразкових захворювань, має сечогінні властивості і жовчогінний ефект.
- Вживання наливок з шипшини, що сприяє підвищенню засвоєння цукру і жирів, дозволяє поліпшити апетит.
- Будучи антиоксидантом, шипшина прискорює виведення і шлаків з організму.
- Вживання відварів і настоїв і наливок, зроблених з плодів «дикої троянди» рекомендовано практикою медицини при лікуванні туберкульозу. Такі лікувальні напої, можна приготувати самостійно.
Крім перерахованих вище, шипшина має ще ряд цілющих властивостей:
- Регулярне вживання насичених настоїв і відварів і наливок з плодів рослини сприяє подрібненню каменів, що знаходяться в жовчному міхурі, дроблення їх на піщинки;
- Має протизапальні властивості;
- Сприяє стимуляції статевих залоз;
- Кальцій, що знаходяться в плодах "дикої троянди", сприяє швидкому зрощенню кісток при переломах;
- Використовується в профілактичних цілях від малярії.
Протипоказання
- Вживання наливок з шипшини не рекомендується для людей, схильних до захворювання тромбофлебітом;
- Настоянки і наливки з плодів "дикої троянди" протипоказані до вживання особам, що страждають підвищеною кислотністю шлунка;
- Має обмеження для внутрішнього застосування для людей, які страждають ендокардитом.
- Надмірне вживання наливок з шипшини, сприяє захворюванню неінфекційної жовтяницею.
Крім перерахованого вище, вживання шипшини має ще особливості:
- Особам, що страждають підвищеним тиском, не рекомендуються вживати настоянки "дикої троянди" приготовані на спирту — можна тільки на основі води;
- При гіпотонії, рекомендується вживання настоянок і наливок з шипшини, приготовані в домашніх умовах або куплених в аптеці, зроблених на основі спирту або горілки.
Рецепт наливки, виготовленої на основі шипшини
Для того щоб приготувати наливку з ягід шипшини і горілки за таким рецептом в домашніх умовах, підійдуть будь-які: свіжі, сушені або заморожені плоди. Оптимальним варіантом для приготування наливки, вважаються сушені ягоди або плоди, що пройшли обробку в'яленням в духовці або на сонці. Основою наливки, яку можна легко приготувати, є горілка, розведений питний спирт або очищений самогон. Для того щоб зробити наливку за таким рецептом, будуть необхідні наступні інгредієнти:
- Плоди шипшини — 700 г свіжих або 500 г сушених (в'ялених);
- Цукор — 400 г;
- Горілка (самогон) — 0,5 л.
- Перебрані і очищені ягоди підрізати ножем або проколоти біля чашечки плодоніжки.
- Помістити ягоди в керамічну або скляну посудину, всипати цукор, перемішати і закрити вміст кришкою.
- Поставити ємність з шипшиною для настоювання при кімнатній температурі, в темному місці на два тижні. Вміст банки необхідно періодично (раз в два — три дні) струшувати.
- В утворену масу влити горілку, перемішати вміст, закрити. Продовжити настоювання ще на два тижні, з процедурою періодичного струшування вмісту судини.
- Злити рідину, профільтрувати і розлити наливку в пляшки для подальшого зберігання.
Детальніше про те, як зробити настоянку шипшини на самогоні →
Вживання наливки, згідно з рецептом приготування, рекомендується через три-чотири місяці — вона остаточно дозріє, і буде володіти якісним смаком. Зберігатися така наливка, може до п'яти років.