спиртова настоянка зі смородини

Любителі домашніх настоянок давно для себе запримітили напої, зроблені на основі смородини. Це смачно, натурально і доступно, так як смородина — ягода не дорога, а в більшості випадків і зовсім безкоштовна, адже росте вона в кожному другому саду. До того ж, це справжнє джерело вітамінів. Різні види смородини містять приблизно однакову кількість вітамінів групи В, З, Е, а також кальцій, залізо, фосфор та інші корисні для організму мінерали.

Для приготування домашньої настоянки підійде будь-який сорт смородини — будь то червона, чорна або рідкісна Біла. Заздалегідь ягоди потрібно як слід помити, прочистити від сміття, що залишилося і відібрати найбільш стиглі. Для деяких рецептів підійде і свіжозаморожена смородина, яку можна заготовити власноруч або купити в магазині. А значить, такі настоянки можна готувати цілий рік. Розглянемо найбільш прості і популярні рецепти приготування смородинової настоянки.

Рецепт 1

вино смородиновоеЩо знадобиться:

  • Розведений спирт — 500 мл
  • Чорна смородина — 400 г (приблизно 2 склянки)
  • Вода — 200 мл (1 склянка)
  • Цукровий пісок — 250 г (1 склянка).

Попередньо необхідно зварити ягоди, а потім розчавити їх для отримання кращого аромату. Приготована настоянка буде насиченого темно-червоного кольору і з приємним ягідним запахом.

Змішайте цукор з водою, закип'ятіть отриману суміш. Додайте в сироп ягоди смородини і все перемішайте. Кип'ятіть отриману суміш близько 3 хвилин і знімайте каструлю з вогню. Перемніть ягоди в пюре. Смородиновий сироп, охолоджений до кімнатної температури, перемішайте з розведеним спиртом, перелийте в банку і щільно закрийте. Отриману настоянку залиште в теплому, захищеному від світла місці від 18 до 20 днів. Кожні пару днів струшуйте банку для кращого розчинення інгредієнтів.  Потім профільтруйте готовий напій за допомогою марлі, розлийте по пляшках, щільно закупорьте і зберігайте в холодильнику або підвалі. Термін зберігання — близько року.

Рецепт 2

Для цього рецепта придатна тільки свіжа смородина, так як заморожена містить велику кількість талої води. Такий спосіб приготування домашнього напою на чорній смородині простіше, так як не вимагає кип'ятіння, роздавлювання ягід і додавання цукру.

Отже, що ж необхідно для приготування:

  • Чорна (за бажанням червона або біла) смородина — 600 г (3 склянки)
  • Чистий спирт (70-96 градусів) — 500 мл.

Нерозбавлений спирт краще вбирає в себе ягідний екстракт. Приготовану настойку необхідносмородина в банке розбавити водою у співвідношенні 2:3 для зниження градуса фортеці.

Для приготування наповніть літрову банку ягодами смородини. Доверху налийте нерозбавлений спирт і щільно закрийте. Залиште банку настоюватися в темному сухому місці на 2 тижні. Потім профільтруйте настоянку за допомогою марлі і розлийте по пляшках. Така домашня наливка можна зберігати в прохолодному місці до 2 років.

Рецепт 3

Вам знадобляться:

  • Червона смородина — 300 г (1,5 склянки)
  • Спирт — 500 мл
  • Цукровий пісок — 100-150 г.

Для приготування вимийте і очистіть червону смородину від сміття і пересипте в банку об'ємом в 1 літр. Насипте в ягоди цукор і залийте основу у вигляді спирту. Закрийте кришкою, як слід струсіть і залиште в теплому, захищеному від світла місці на 14-16 днів. Збовтуйте банку кожні 3-4 дні для кращого ефекту. Готовий напій профільтруйте через марлю і розлийте по пляшках. Таку настоянку можна зберігати в холодильнику або підвалі довше року. Спиртовий напій на червоній смородині буде легко п'ється і володіє тонким присмаком ягід.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з червоної смородини на спирту →

Рецепт 4

Цей рецепт відрізняється від вищенаведених великою кількістю складових, але все також простий у приготуванні.

Інгредієнти:

  • отделение смородины от веточекЧервона смородина — 1 літр
  • Листя смородини — приблизно 10 штук
  • Цукровий пісок — 600 г (3 склянки)
  • Вода — 600 мл (3 склянки)
  • Спирт — 400 мл (2 склянки).

Промийте ягоди, дайте стекти воді і покладіть їх у банку. Наповніть її не менше, ніж наполовину, а зверху залийте спирт, майже до самого верху. Щільно закрийте кришкою і залиште в темному теплому і сухому місці на 2 місяці. Через зазначений час дістаньте спиртову настоянку, процідіть її, а ягоди перекладіть в друшляк і добре відіжміть за допомогою марлі.  Змішайте воду і цукор, зваріть сироп, як слід охолодіть і змішайте з профільтрованої настоянкою і вичавленим з ягід соком. Отриману суміш залийте в пляшки, щільною закрийте кришкою і залиште в прохолодному місці. Настоянку можна пити відразу після охолодження, але краще дати їй настоятися ще протягом одного-двох місяців.  Тоді у настоянки буде особливо насичений і одночасно м'який смак, який сподобається як чоловікам, так і жінкам.

Рецепт 5

Часто буває таке, що хочеться приготувати домашній напій на смородині, але на дворі зима, свіжих ягід не роздобути, заморожені купувати не хочеться, а в холодильнику стоїть банку варення. Скористайтеся цим і зробіть настоянку з того, що є.

Вам знадобляться:

  • Смородинове варення — 300-350 г
  • Спирт — 300 мл.

Візьміть банку об'ємом в 1 літр, перекладіть в неї варення, влийте спирт і ретельно перемішайте. Закриту банку залиште на 5-7 днів настоюватися в темному, захищеному від світла і вологи місці. Потімкрасная смородина профільтруйте отриману суміш за допомогою марлі, перелийте в пляшку і щільно закупорьте. За бажанням можна додати сироп, приготований з води і цукру. Такий напій дуже простий у виготовленні і не вимагає великого терміну витримки.

Настоянка на смородині (особливо чорної) — популярний напій серед любителів домашнього алкоголю. Просте приготування, дешевизна потрібних інгредієнтів і досить великий термін зберігання — незаперечні плюси на користь приготування настоянок саме на цій ягоді. А легкий, ненав'язливий ягідний напій доведеться впору на будь-якому сімейному вечері. Якщо настоянка вийшла занадто міцною — просто розбавте її невеликою кількістю води. А для створення унікального напою можна трохи поекспериментувати з використовуваним алкоголем. Спробуйте робити настоянку не тільки на спирту, але і на горілці, потім на самогонці, а після — на коньяку. Різниця смаків дозволить вибрати вам домашній напій до душі.

Рецепт настойки из смородины золотистой Рецепт настоянки зі смородини золотистої