рецепти настоянок на ягодах смородини

Кущі смородини як чорної, так і червоної, ростуть майже на всіх садових ділянках. Це не тільки невибаглива, але і дуже смачна, а також корисна ягода, яка часто використовується в кулінарії. Більш того, з неї виходять надзвичайно смачні вина. А завдяки доступності ягоди, зробити настоянку не складе труднощів навіть в домашніх умовах. Приготування напою не вимагає використання хімії, ароматизаторів або барвників, оскільки він володіє натуральним смаком, кольором ароматом.

Спиртова настоянка на основі чорної смородини

Для смородинової настоянки на спирту необхідно підготувати наступні інгредієнти:

  • черносмородиновая настойка1 кг чорної смородини,
  • 500 мл спирту,
  • 100 гр. цукри,
  • 750 мл води.

Для домашнього напою найкраще підійдуть свіжозібрані ягоди, однак, якщо їх немає, можна взяти заморожені. Рецепт цієї настоянки досить простий. Візьміть чисту банку, засипте 2/3 її обсягу ягодою і залийте спиртом. Банку слід закрити капроновою кришкою і поставити в яке-небудь темне місце. Варто відзначити, що тримати напій рекомендується при кімнатній температурі.

Через 7 днів черносмородиновая настоянка буде готова. Процідіть її, перелийте в інший посуд і залиште в холодильнику на 1 або 2 дні. Якщо напій вийшов дуже міцним, необхідно розбавити його водою. Для посилення аромату, перед тим як залити вміст банки спиртом, можна додати туди свіжих смородинових листочків.

Ароматна настоянка з чорної смородини на горілці

Приготувати смородинову настоянку на горілці, використовуючи цей рецепт, теж досить просто. Для цього необхідно взяти свіжі ягоди, помити їх і потім розім'яти. Цукор в смородину додають з розрахунку 400 г.на 1 кг ягід.

Наповніть половину ємності ягідною масою, додавши кілька смородинового листя, і залийте хорошою горілкою. Щільно закриту тару слід прибрати на 2 тижні в темне і досить прохолодне місце. Зверніть увагу, періодично ємність необхідно струшувати.

Готовий напій володіє чудовим ароматом і приємним смаком. Його потрібно профільтрувати і розлити в більш зручну для зберігання посуд.

Щоб позбавити себе від фільтрації, ягоди рекомендується наполягати в марлі. Для цього застеліть друшлякягоды смородины 1?2 шарами марлі. Розімніть ягоди і викладіть їх в друшляк. Зав'язавши марлю в вузол, злегка відіжміть, що знаходяться в ній ягоди, і покладіть в тару для напою. Додавши туди віджатий ягідний сік і листочки, залийте вміст ємності горілкою. Коли напій буде готовий, вийміть марлю і відіжміть її. Весь Макуха при цьому залишиться в марлі.

Існує ще один цікавий рецепт настоянки. Промийте 2 склянки смородини, складіть її в ємність, додавши туди по склянці цукру і води. Потім масу необхідно поставити на вогонь, злегка помішуючи і знімаючи піну, довести до кипіння. Після того як ягідна маса охолоне, подрібніть її і залийте 500 мл горілки. Наполягати її слід 3 тижні в затемненому місці.

Зберігати настоянку найкраще в прохолодному місці.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з черносмородинового листя →

Настоянка з ягід червоної смородини

Настоянка на основі червоної смородини являє собою солодкий напій, у виробництві якого використовують спирт, фруктовий або ягідний сік, м'яку воду і лимонну кислоту. Однак рецепт домашньої настоянки трохи відрізняється своїм складом і принципом виготовлення.

До складу домашнього напою входять:

  • 200 гр. ягід червоної смородини,
  • 100 гр. цукри,
  • 0,5 л горілки.

В першу чергу необхідно очистити смородину від гілочок, помити і залишити на деякий час, щоб ягоди підсохли, після чого їх висипають в пляшку об'ємом 1л.потім за допомогою кулінарної воронки туди ж засипається цукор і заливається горілкою. Щільно закриту пляшку потрібно добре струсити, для того щоб розчинити цукор. Наполягати напій рекомендується протягом як мінімум 2 тижнів в темному і прохолодному місці. Щоб уникнути попадання ягід при вживанні, настоянку необхідно ретельнонастойка из красной смородины процідити.


Другий рецепт домашньої настоянки з червоної смородини має на увазі використання цукрової пудри замість звичайного цукру. При цьому склад інгредієнтів і принцип приготування напою залишається таким же що і в першому рецепті. Головна відмінність полягає лише в тому, що цукрова пудра розчиняється і входить в реакцію з ягодами і спиртом значно швидше простого цукру.

Варто відзначити, що для оригінальності смаку в настоянку з червоної смородини можна додати 1 ст.ложку подрібнених гілочок чорної. В цьому випадку напій виходить не тільки більш терпким, але і корисним, оскільки чорносмородинові гілочки містять в собі мінеральні речовини і масла.

Настоянка на нирках чорної смородини

Домашня настоянка на смородинових нирках також вважається корисною, оскільки її можна вживати для того, щоб підняти тонус, і зміцнити імунітет. Рецепт приготування настоянки зовсім нескладний. До складу напою входять нирки чорної смородини і горілка або спирт. У деяких випадках для пом'якшення смаку в напій додають фруктозу.

Нирки рекомендується збирати ще нераспустившиеся. Найкраще це робити з однорічних гілок, щоб не нашкодити врожаю. Тара для приготування настоянки залежить від кількості інгредієнтів. Зібрані нирки необхідно промити і засипати в посуд, заповнивши приблизно половину обсягу. Після цього їх потрібно повністю залити горілкою. Ємність з настоянкою накривається марлею і забирається в тепле місце приблизно на 4 дні.

Коли настоянка буде готова, її необхідно процідити і знову ненадовго залишити, після чого розлити в пляшки, щільно закрити і зберігати вже в прохолодному місці.

Використання різних настоянок, приготованих з ягід смородини, сприяє позбавленню від розвитку деяких недуг. Але не варто забувати, що зловживаючи навіть такими корисними напоями можна завдати значної шкоди своєму здоров'ю.

Настойка на почках черной смородины настоянка на нирках чорної смородини