рецепти настоянок на горілці з ягід

Фруктово-ягідні настоянки — це Алкогольні напої, які мають міцність 40-60°. Зробити їх не складно. Напої виготовляють за допомогою настоювання фруктів, ягід і трав на спиртовій основі. У настоянки додають цукор. Це в загальних рисах. Насправді процес настоювання більш складний. Його тривалість від 2 тижнів до 6-7 місяців.

Варто також сказати, що настоянки і наливки не одне і те ж. Останні зазвичай роблять методом зброджування або додаванням до спиртовій основі соку або підготовленого морсу. У настойках екстракція ароматичних речовин відбувається безпосередньо в спиртову основу, тому і потрібно багато часу. Процес можна прискорити, розігрівши склад до 50°С.однак це може негативно позначитися на смаку кінцевого продукту.

Особливості приготування

Важливим питанням є кількість сировини, яка потрібнабанки с ягодными настойками закладати в спиртову основу. Тут можна не соромитися. Чим більше фруктів і ягід буде настоюватися, тим краще і більш насиченим стане смак напою. Однак фортеця може зменшитися через екстракції великого обсягу соку. Тому необхідно знайти правильний баланс — золоту середину.

Зберігати настоянки краще в темних прохолодних місцях. Можна при кімнатній температурі. Чим вище температура повітря, тим більше швидкість настоювання. Але це може негативно вплинути на смак напою. Деякі рецепти вимагають настоювання на сонячному світлі. Якщо витримувати ємність в темряві, то і колір напою буде більш темним. Якщо на світлі, то кінцевий продукт буде світліше.

Пробувати настоянку на смак і запах має сенс тільки після 2 тижнів настоювання. І то, це актуально лише для випадків, коли в якості сировини використовуються дуже соковиті фрукти. Якщо інгредієнти сушені або тверді, то буде потрібно більше часу.

Готова настоянка чи ні краще визначати візуально. Колір продукту повинен бути рівномірним. Також можна спробувати на смак. Він повинен бути насиченим. Однак якщо фрукти і ягоди з кісточками, то можна почекати додатковий час, щоб напій придбав деяку терпкість.

Фінальною стадією приготування напою є проціджування. Для початку суміш потрібно пропустити через сито і залишити на півгодини. Відокремлені фрукти і ягоди (якщо тільки вони не в формі мелкофракционной кашки) можна віджати. Все, напій готовий до вживання. На даному етапі його можна розлити по пляшках і закупорити. Домашню настоянку не тільки приємно пити, але і робити.

Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на спирту →

Поради та секрети

  • Цукор рекомендується додавати практично в усі фруктово-ягідні настоянки. Він робить смак більш яскравим;
  • Деякі вважають, що якщо фрукти і ягоди спливли на поверхню, то продукт готовий. Даний критерій актуальний не для всіх рецептів. Тому орієнтуватися лише на нього не можна;
  • Перед закладанням в спиртову основу потрібну масу фруктів і ягід рекомендується заморозити. Це полегшуєягоды екстракцію. Ще з заморожених плодів виходить більше соку (лід руйнує їх внутрішню структуру);
  • Вважається, що кісточки в процесі настоювання виділяють шкідливі речовини. Це відповідає дійсності, однак дози токсинів незначні;
  • Для деяких рецептів краще використовувати обсмажені фрукти і ягоди. Обсмажування призводить до карамелізації природних цукрів, які містяться в плодах, що робить колір напою більш насиченим, а смак пікантним.


Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на горілці →

Рецепти фруктово-ягідних настоянок

На журавлині

Зробити напій просто. Ягід потрібно 2 склянки. Їх потрібно промити, очистити від листя і стеблинок, перебрати. Потім розчавити (протерти через сито) і покласти в ємність для настоювання. Потім залити журавлину горілкою або розведеним до 40-50° медичним спиртом, закрити кришкою і поставити в темне місце. Термін настоювання — 1-2 тижні. Готовий продукт потрібно процідити і розлити по пляшках. Зберігати в темному місці. Дана настоянка є хорошим загальнозміцнюючим засобом.

На агрус

Щоб приготувати, потрібно: ягід — 2,5 кг, горілки — 4 л, цукру — 800 р агрус промити і очистити, помістити в ємність для настоювання, залити горілкою. Можна додати 8 л води. Тоді продукт буде схожий на ігристе. Потім поставити на 2 тижні на сонці. Не закупорювати — досить прикрити кришкою або перев'язати горлечко марлею. Коли ягоди спливуть, всипати цукор і ще на 10 діб поставити в прохолодне темне місце. Потім процідити, розлити по пляшках. Зберігати в темному місці (бажано в підвалі або погребі).


Детальніше про те, як приготувати настоянку на агрусі →

На мандариновій шкірці

красная смородина
Потрібно: висушені кірки мандаринів — 2-2,5 склянки, горілка — 1,5-2 л.кірки потрібно подрібнити, засипати в тару для настоювання і налити туди горілки. Якщо є бажання, можна досипати 100-200 г цукру. Потім залишити в темному місці на 2 тижні (періодично збовтувати). Готовий продукт слід процідити і розлити в пляшки. Зберігати в темному прохолодному місці.

Детальніше про приготування настоянки з мандаринових кірок →

На червоній смородині

Зробити не складно. Буде потрібно: ягід — 200 г, цукру — 100 г, горілки — 0,5 л.Смородину промити і очистити, покласти в ємність і додати горілку. Наполягати 2 тижні в темному місці, періодично струшуючи. Після проціджування настоянку можна вживати.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з червоної смородини на спирту →

Горобинова

Зібраними при перших морозах ягодами потрібно до верху заповнити ємність для настоювання. Залити сировину горілкою (щоб покрила повністю). Через 1-2 доби горілку потрібно буде долити. Наполягати суміш 2-3 тижні. В термін слід злити третину рідини і долити стільки ж горілки. Це і є горобинова настоянка. Через той же термін потрібно знову злити третину рідини і долити горілки. Процес можна повторювати до тих пір, поки кінцевий продукт не втратить смак і аромат. Приготувати такий напій досить просто.

На ягодах брусниці

Приготувати краще таким способом. Ємність для настоювання слід наполовину заповнити промитими і очищеними стиглими ягодами і налити до верху горілки. Залишити в теплі на 2,5-3 місяці. Коли підійде термін, підфарбувати соком журавлини, додати цукор за смаком і розлити в пляшки.

Грейпфрут

З 1 грейпфрута зняти шкірку і дрібно нарізати. З м'якоттю вчинити аналогічно. Потім покласти все в тару, залити 0,5 лгрейпфрут розведеного спирту (фортеця — 50-70°) і поставити в темне місце для настоювання. Мінімальний термін — 1 місяць, а взагалі, чим довше продукт буде настоюватися, тим краще. Смак з часом тільки поліпшується.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на грейпфруті →

На абрикосах

Дозрілі фрукти слід промити, видалити стебла і листя, нарізати кубиками і віджати сік. На 250 мл соку знадобиться 0,4 л розведеного до 70° спирту або міцного самогону. Суміш потрібно помістити в темне і прохолодне місце на 1 місяць. Потім, процідити, розлити в пляшки, закупорити.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з абрикосових кісточок →

На обліписі

Потрібну масу ягід подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера, покласти в ємність і залити горілкою або розведеним до 40-60° спиртом, щоб повністю покривало обліпиху. Витримувати слід місяць (можна більше). Коли підійде термін, процідити, сировину віджати через марлю або полотно (потрібен не 1 шар), додати цукор.

Детальніше про те, як зробити настоянку на горілці, рецепти приготування →

Https://www.youtube.com/watch?v=hsgi9JLu5Fk