Люди, які вперше бачать коктейль «Б-52» – це диво барного мистецтва – обов'язково хочуть його спробувати. І це не дивно. Виглядає коктейль вельми презентабельно-в одному келиху кілька різних за кольором напоїв укладені красивими, рівними шарами. Перед подачею верхній напій підпалюється, розбурхуючи фантазію відвідувачів, яка малює яскравий смак, приправлений гарячими вогняними нотками.
Другий момент, який інтригує не менше незвичайного виду – назва. "Б-52" збиває з пантелику навіть любителів розгадувати складні загадки. Але ж все геніально і просто. Багатий смак коктейлю нагадує вибух водневої бомби, які колись перевозили на бомбардувальниках Б-52. Від цих асоціацій і пішла назва напою.
Історія створення коктейлю
Коли і хто саме винайшов його – невідомо. Але цінителі коктейлю і бармени висувають кілька версій. Тришаровий напій Б-52 міг бути придуманий:
- Американським льотчиком, якому під час Другої світової війни довелося воювати на території Італії. Щоб розслабитися у вільний від польотів над фронтом час, він змішував алкогольні напої різної міцності. В один із днів у нього вийшло створити дивовижний за смаком і візуальним характеристикам коктейль. Ім'я льотчика не збереглося. А деякі люди ставлять під сумнів цю версію, вважаючи, що вона з'явилася під впливом назви популярного шот-дрінка.
- Автором коктейлю також вважають бармена на ім'я Адам Хогман, який в середині ХХ століття працював в одному з Нью-Йоркських барів. Але авторство не підтверджено.
- Є думка, що коктейль Б-52 придумали канадці, бармени з Калгарі. Але і ця версія не отримала документального підтвердження.
- Барменам сонячного Малібу приписують авторство багатьох коктейлів. Б - 52 не став винятком. Вважається, що популярний шот-дрінк з'явився в одному з пляжних барів в 1955 році. Саме в цей період ВПС США отримали на озброєння потужний бомбардувальник Boeing B-52 «Stratofortress».
Важко сказати, яка з цих версій є найбільш достовірною. Одне залишається незмінним-Популярність тришарового коктейлю.
Фортеця Б-52
На питання, скільки градусів алкоголю міститься в одній порції тришарового напою відповісти складно. Все залежить від того, які інгредієнти увійдуть до складу коктейлю.
Якщо за основу взяти класичний рецепт, де шарами укладають кавовий, вершковий і апельсиновий лікери по 20 мл, то його фортеця складе 27-28%. Але якщо міняти пропорції інгредієнтів або самі компоненти, то відсоток вмісту алкоголю в Шоті теж змінитися.
Класичний рецепт
Класичний рецепт Б-52 сформований з трьох інгредієнтів – кавового, вершкового і апельсинового лікерів. Їх укладають шарами в стопку.
Існує два варіанти дозування компонентів – по 15 мл і 20 мл.перший варіант затверджений Міжнародною асоціацією барменів як класичний рецепт.
Особливості компонентів
Щоб домогтися оригінального, що запам'ятовується післясмаку, для приготування коктейлю рекомендують використовувати:
- Калуа . Кава мексиканський лікер, який відрізняється високою міцністю (близько 36%) і тягучою текстурою.
- Бейліз . Знаменитий вершковий шотландський лікер на основі віскі. Він відрізняється насиченим солодким вершковим смаком. Фортеця-17%.
- Апельсиновий лікер Гранд Матьє або Куантру . Це міцний французький напій (40%). Його використовують в якості фінального шару, щоб не було проблем з підпалюванням.
Якщо готувати холодний варіант коктейлю, Гранд Матьє можна замінити на Апероль , міцністю 11%.
Як приготувати в домашніх умовах
Більшість людей думають, що укладати напої красивими шарами в стопку важко. Бармени для приготування коктейлю використовуючи підручні засоби і кілька секретів:
- Лікери укладають тільки в попередньо охолоджену стопку.
- Якщо немає барної ложки, компоненти наливають по кінчику ножа.
- Ложку (ніж) також попередньо охолоджують.
Першим шаром укладають лікер найбільшої густоти. Верхній-найрідкісніший. Дотримання цього правила-запорука не змішування компонентів в стопці.
Як пити коктейль
Щоб відчути всю повноту смаку коктейлю, його треба пити правильно. Бармени рекомендують вживати його через тонку соломку, одним швидким ковтком. Спочатку людина відчуває яскраво виражений кавовий смак, який доповнюється вершково-солодкими нотками. Завершує букет насичена апельсинова гірчинка.
Гарячий B-52
У барах найчастіше подають коктейль Б-52 з палаючим верхнім шаром. У домашніх умовах підпалити напій з першого разу виходить дуже рідко. Щоб полегшити процес можна:
- Використовувати для підпалювання рідини запальничку-пальник з довгим носиком.
- Додати в верхній шар кілька крапель спирту.
Підпалюють прямо перед подачею. П'ють залпом через тонку соломинку. Випивають коктейль швидко-інакше соломинка може розплавитися у вогні.
Кілька варіантів коктейлів на основі Б-52
Рецепт коктейлю Б-52 суворо регламентований. Але бармени, які хочуть подарувати відвідувачам нові смакові враження, часто експериментують, змінюючи стандартні інгредієнти на інші. В результаті виходять цікаві на смак комбінації.
Найпопулярніші з них потрапили в Барні карти по всьому світу і отримали свої унікальні назви:
назва коктейлю | перший шар (20мл) | другий шар (20 мл) | Третій шар (20 мл) |
---|---|---|---|
B-51 | кавовий лікер | вершковий лікер | Горіховий лікер |
B-53 | Калуа | Самбука | Куантро |
B-54 | Калуа | Бейліз | Амаретто |
Б-55 (бойовий вертоліт) | Калуа | Бейліз | Абсент |
B-56 (Нагасакі) | Калуа | Самбука | Текіла( срібло) |
B-57 | Калуа | М'ятний шнапс | Куантро |
Є ще одна не менш цікава варіація Б-52 – бомбейський варіант. Це чотиришаровий напій. Фінальним шаром в ньому виступає бомбейський джин. У цьому варіанті всі чотири шари йдуть по 15 мл.
Людина, яка вперше пробує коктейль B-52 (або одну з його варіацій), відчуває відчуття легкої ейфорії. Воно дуже небезпечно. Щоб повною мірою насолодитися всіма відтінками смаку, клієнт вирішує замовити його знову і знову. Але після 2-3 порцій настає сильне алкогольне сп'яніння (через поєднання напоїв різної міцності + реакція організму на підпалений алкоголь). Тому не варто зловживати цим коктейлем. Досить однієї порції, щоб оцінити цікаве поєднання і освіжаючий післясмак.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua