Сучасний вермут відрізняється від початкової версії більш насиченим смаком, який доповнюється характерним трав'яним ароматом. Цікавий букет доповнюється яскравим, тривалим післясмаком. У світі не так багато людей, які гідно здатні оцінити чистий вермут Мартіні. Але коктейлі, приготовані на його основі, користуються високою популярністю серед любителів алкогольних напоїв середньої міцності.
- Історія коктейлю Мартіні
- Оригінальний рецепт " мартіні з горілкою "(Агент 007)
- Французький мартіні (з соком)
- " Брудний Мартіні»
- Корисне відео про те, як приготувати коктейль « брудний мартіні »
- " Розбите серце»
- «Конот Мартіні»
- «Мілано Бриз»
- Корисне відео про те, як приготувати коктейль « Мілано Бриз »
- " бронепоїзд»
- Чим закушувати коктейль мартіні з горілкою
- Корисне відео про те, як приготувати коктейль " мартіні з горілкою "(Агент 007)
Історія коктейлю Мартіні
Martini у більшості людей асоціюється з італійським вермутом. Але насправді вони згадують пряний солодкий смак не трав'яний настоянки, а коктейлю, який був створений в Америці в 1887 році. Точне місце народження рецепта невідомо. Є думка, що винайшов коктейль бармен з Сан Франциско. Інші, не менш достовірні факти, вказують на те, що вперше його змішали в Новому Орлеані.
Спочатку напій був солодшим на смак. Він виготовлявся на основі італійського вермуту і джина. Від першого інгредієнта пішла назва аперитиву. За бажанням клієнтів в коктейль додавали сироп, щоб зробити смак солодшим.
З часом італійський вермут був замінений більш сухим французьким напоєм. У період Другої світової війни особливою популярністю користувався "сухий Мартіні". У коктейлі пропорції джина до вермуту становили 16:1. Приготування напою зводилося до ополіскування келиха сухою трав'яною настоянкою з подальшим доливанням міцного алкоголю.
В результаті змішування компонентів виходить прозорий коктейль зеленуватого відтінку. Від пропорцій вермуту і Джину залежить смак і міцність оригінального Мартіні. Якщо готувати напій за класичним рецептом (5:1), виходить суміш, в смаку якої явно відчувається присутність цілого букета пряних трав. Якщо використовувати хороший джин, фортеця коктейлю буде в районі 35%. Але через цікавого, пряного післясмаку, п'ється напій дуже легко.
У 50-х роках ХХ століття з'явився новий коктейль на основі вермуту «Водкатіні». Ім'я бармена, який придумав напій, не збереглося. Але в більшості барів суміш горілки і вермуту пропонують під назвою «Агент 007». Коктейль здобув всесвітню популярність після виходу на екрани однойменного фільму. За сюжетом Джеймс Бонд пив цей напій з красивого келиха. Кіношний персонаж просив барменів " збовтати, але не змішувати» інгредієнти. Насправді такий прийом не використовується.
Оригінальний рецепт "мартіні з горілкою" (Агент 007)
Сьогодні класичний рецепт коктейлю «Martini» входить в число оригінальних напоїв міжнародної асоціації барменів. Для його приготування потрібно всього 2 інгредієнта:
сухий білий вермут | 20 мл |
горілка | 80 мл |
Напої змішують у шейкері. Виливають в підготовлений келих-мартинку (форми перевернутого трикутника на високій тонкій ніжці). Доповнюють коктейль зеленою оливкою на шпазі або часточкою зеленого лайма. Лід не додають.
У кожної марки горілки свій характерний смак, який тільки відтіняється вермутом. Від вибору міцного алкоголю залежить повнота відчуттів у дегустатора. Що стосується вибору вермуту, більшість барменів рекомендують використовувати для приготування Мартіні французький продукт Dolin Dry. Він відрізняється освіжаючим смаком, в якому поєднуються нотки соснового лісу і морських водоростей, доповнених приємним ароматом винограду, мигдалю і цитруса.
Вермут Мартіні екстра Драй – ще один вдалий варіант для приготування коктейлю. У нього м'який, насичений смак, свіжий виноградно-трав'яний аромат.
Французький мартіні (з соком)
Цей коктейль відрізняється від класичного французького Мартіні більш насиченим, терпким, смаком. Букет можна створювати на свій смак, доповнюючи основні компоненти вишневим, грейпфрутовим або апельсиновим соками. Цікавий смак виходить, якщо в коктейль додати кілька крапель гранатового фрешу.
горілка | 40 мл |
ананасовий сік | 30 мл |
лікер Chambord (малина) | 20 мл |
вишневий, апельсиновий або грейпфрутовий сік | 1 ч. л. |
сік лайма | кілька крапель |
У шейкері з'єднують інгредієнти, додаючи лід. Проціджують в келих. Подають, прикрасивши вишенькою або часточкою апельсина.
Для домашнього приготування підійде спрощений рецепт мартіні з горілкою. Коктейль відрізняється гармонійним, приємним смаком. Апельсиновий сік робить його більш освіжаючим.
Вермут білий сухий | 50 мл |
горілка | 50 мл |
апельсиновий сік | 25 мл |
Інгредієнти змішують в шейкері з додаванням льоду. Розливають в келихи-мартинки. Прикрашають за бажанням або спіралькою апельсинової цедри, або часточкою цитруса.
" Брудний Мартіні»
Коктейль «брудний Мартіні» – одна з найбільш вдалих варіацій іншого популярного напою Мартіні Драй. Але в цьому варіанті джин замінений горілкою.
У коктейль доданий ще один інгредієнт – розсіл зелених оливок. Він надає напою мутнуватий колір і більш цікавий смак.
горілка | 70мл |
сухий вермут | 20 мл |
оливковий розсіл | 10 мл |
Горілку і вермут змішують в шейкері з льодом. Проціджують в добре охолоджений келих. Доповнюють однією-двома оливками. Смак і міцність напою можна регулювати, змінюючи пропорції горілки і вермуту. Збільшувати кількість розсолу не можна-такий експеримент зіпсує смак напою (зробить його гірким).
Детальніше про те, як приготувати коктейль мартіні з оливкою в домашніх умовахrarr;
Корисне відео про те, як приготувати коктейль « брудний мартіні »
" Розбите серце»
Ця версія коктейлю мартіні з горілкою заслужила назву завдяки дивовижному кольору та гіркому солодкому смаку, який порівнюють із розчаруванням.
Мартіні Б'янко | 100 мл |
горілка | 100 мл |
Швепс | 50 мл |
Кількість інгредієнтів розрахована на 2 порції.
Приготування:
- Шейкер заповнюють льодом.
- Додають інші компоненти.
- Змішують 10-12 секунд.
- Проціджують в попередньо охолоджені келихи.
Подають без трубочки. Краї мартинки прикрашають полуницею.
«Конот Мартіні»
Освіжаючий смак міцного напою припаде до душі чоловікам. По суті, це одна з варіацій знаменитого коктейлю Джеймса Бонда .
горілка | 75 мл |
Сухий Мартіні | 25 мл |
гіркий грейпфрут (ваніль, кардамон) на вибір | 3-5 крапель |
Лід | 200г |
часточка лимона (для прикраси келиха) |
Склянку для змішування наповнюють льодом. Доливають горілку і вермут. Перемішують ложкою. Проціджують в келих без льоду. Додають Біттер. Прикрашають часточкою лимона.
«Мілано Бриз»
nbsp;
Незважаючи на міцність, коктейль легко п'ється. У нього приємний смак, вабливий аромат.
горілка | 25 мл |
рожевий вермут | 25 мл |
Морс журавлини | 100 мл |
грейпфрутовий сік | 50 мл |
Лід | 200 г |
Високий стакан (хайбол) наповнюють льодом. Доливають основні інгредієнти. Перемішувати. Прикрашають м'якоттю грейпфрута. Подають з трубочкою.
Корисне відео про те, як приготувати коктейль «Мілано Бриз »
«бронепоїзд»
Рецепт далекий від звичного алкогольного коктейлю. « бронепоїзд » – це 6 стопок, наповнених різними напоями, які випиваються залпом в суворій черговості. Суть квесту полягає в тому, що людина спочатку різко підвищує градус, а потім запиває алкоголь різними за смаком безалкогольними компонентами. В охолоджених стопках, збудованих на барній стійці, подають по 45 мл:
- Мартіні.
- Горілку.
- Абсент.
- Сік апельсина.
- Спрайт (Швепс, содову).
- Солоний томатний сік.
Щоб уникнути неприємних несподіванок, не рекомендується вживати більше однієї порції бронепоїзда. Та й його треба пити під наглядом друзів.
Більше рецептів коктейлів з вермутом →
Чим закушувати коктейль мартіні з горілкою
Спочатку мартіні з горілкою не було прийнято закушувати взагалі. Незважаючи на високу міцність коктейлю, вважалося, що закуска зіпсує післясмак. Через деякий час напій почали закушувати оливкою, яка перебувала в мартінці (лимоном, грейпфрутом) – прикрасою келиха.
Сьогодні закушувати мартіні з горілкою не вважається поганим тоном. Коктейль відмінно гармонує з сирами, морепродуктами, рибою і білим м'ясом.
Ім'я бармена, який придумав змішувати вермут з горілкою, а не з джином, невідомо. Але коктейль швидко завоював популярність через чистого, цікавого смаку, не розбавленого нотками полину і ялівцю, які подобалися далеко не всім відвідувачам. Сьогодні мартіні з горілкою вже вийшов з розряду чоловічих коктейлів. Завдяки додатковим фруктовим компонентам, бармени створюють неймовірно смачні, ароматні дамські напої.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua