Мартіні з оливкою – відомий коктейль у всьому світі. "Еліксир безтурботності«, як називають напій неофіційно, славиться» королем" нічного життя і дуже популярний в барах. Рецепт коктейлю надзвичайно простий.
Для виготовлення напою необов'язково використовувати саме Мартіні. Підійде сухий (не солодкий) білий вермут будь-якого виробника.
Історія
Батьківщина напою – Каліфорнія. З'явився він ще в період золотої лихоманки, в 1849 році. Щасливчик старатель йшов додому, в Сан-Франциско з удачею – він знайшов золоту жилу. Шлях його пролягав через велике місто Мартінез, в якому чоловік і вирішив відсвяткувати знаменну подію.
Зайшовши в один з барів, старатель попросив налити йому шампанського. Але його не виявилося. А заповзятливий бармен порадив спробувати щось "особливе" - коктейль Martinez Special. Він подав старателю вермут з оливкою. Відвідувач оцінив незвичайний напій. Дегустували "новинку" в той день і завсідники бару. З цього моменту почалася історія коктейлю, який в підсумку стали називати просто Мартіні.
Як приготувати коктейль
Зробити класичний мартіні з оливкою просто. Не потрібно ні додаткових пристосувань, ні великої кількості інгредієнтів.
Інгредієнти:
мартіні або будь-який білий сухий вермут | 100 мл |
зелені оливки | 2 шт. |
Приготування:
- На дно келиха для мартіні покласти оливки або нанизати їх на шпажку і покласти на край.
- Налити вермут.
- Залишити на пару хвилин для змішування смаків.
Для приготування коктейлю використовують тільки зелені оливки будь-якого сорту. Використовуються як без начинки, так і фаршировані часником, мигдалем, анчоусами, цибулею, синім сиром та іншими продуктами плоди. Це допоможе урізноманітнити смакову палітру коктейлю. Важлива умова-оливки повинні бути свіжими і пружними, щоб вони зберегли форму в коктейлі.
Чорні ягоди не використовуються. Вони не тільки не дають того специфічного смаку і аромату, за який напій цінується гурманами, а й псують смакові якості коктейлю в цілому.
Є кілька правил вживання мартіні з оливкою:
- Обов'язкова наявність ягоди на дні келиха навіть при додаванні розсолу.
- Сучасна інтерпретація напою передбачає нанизування 3-х ягід на шпажку, яка ставиться на край келиха. Оливки можна опустити в коктейль або просто закусити ними.
- Закушують коктейль оливкою, яка в ньому знаходилася. Черговість не важлива. Можна спочатку відкусити ягоду і після цього зробити перший ковток. Не заборонено і випити весь напій залпом, а вже потім закусити оливкою.
- В якості закуски також можна подати солоні крекери або горішки, нарізку з твердого сиру.
- Коктейль подається в спеціальному келиху з високою ніжкою, верхня частина якого виглядає як перевернутий конус – в «мартінці».
Перед вживанням напій охолоджують до 10-15°C. занадто теплий або холодний коктейль втрачає смакову «родзинку». Якщо немає часу на охолодження, допустимо додати в напій пару кубиків льоду.
Детальніше про те, як пити і з чим ще можна змішувати вермут →
Варіанти рецептів
На основі коктейлю мартіні з оливкою існує багато цікавих рецептів.
«Маленький Токіо»
Коктейль отримав свою назву завдяки японському віскі, що входить до його складу. Гарний відтінок напою дає червоний вермут. А оливка доповнює смакову гаму.
- 20 мл Мартіні «Rosso» або іншого білого вермуту;
- 30 мл бурбону;
- 2 мл рому Агностура;
- 30 мл японського віскі;
- 1 оливка;
- Лід.
Приготування:
- В шейкер влити мартіні і Агностуру.
- Додайте віскі та бурбон.
- Засипати лід.
- Ретельно потрясти шейкер протягом хвилини.
- Перелити через сито коктейль в келих.
- Нанизати оливку на шпажку і покласти в келих з напоєм.
Келих для напою повинен бути охолодженим.
Більше коктейлів з мартіні: топ-20 найкращих рецептів для домуrarr;
Пекучий коктейль
Цей оригінальний напій сподобається чоловічій аудиторії.
- 120 мл джина;
- 60 мл оливкової розсолу;
- 40 г соусу Табаско;
- 80 мл Мартіні;
- Оливка.
Приготування:
- Змішайте розсіл, соус і джин у шейкері.
- В заздалегідь охолоджений келих влити Мартіні.
- Додати до алкоголю мікс з шейкера.
- Нанизати оливку на шпажку і покласти в напій.
Перед тим, як налити коктейль, краї мартинки занурюють у суміш солі та перцю. Останній компонент необов'язковий.
Мартіні з лимоном
Це «літня» варіація коктейлю. Готується дуже просто.
- 40 мл горілки;
- 10 мл Мартіні;
- 5 мл лимонного фрешу;
- 2 оливки і часточка лимона.
- Лід.
Приготування:
- З'єднати в шейкері мартіні, фреш, горілку і лід.
- Ретельно потрясти інгредієнти.
- Перелити через маленьке сито в келих.
- Додайте оливки на шпажці.
- Прикрасьте келих часточкою лимона.
Більше рецептів коктейлів мартіні з соком →
Мартіні з горілкою
Цей рецепт вважається класикою коктейлів з мартіні та горілкою. саме його пив відомий кіноперсонаж Джеймс Бонд. Використовувати можна будь-який білий сухий вермут, але ідеальний вибір – це Martini Extra Dry.
- 15 мл мартіні екстра Драй;
- 75 мл горілки (краще марки "Фінляндія"»;
- 300 г льоду;
- 3 шт. оливок.
Приготування:
- У шейкері з'єднати горілку і Мартіні.
- Додати лід.
- Акуратно змішати інгредієнти.
- Налийте суміш у мартинку через ситечко.
- На шпажку нанизати оливки і укласти її на краю келиха.
Корисне відео про те, як приготувати мартіні з горілкою у себе вдома
Мартіні з джином
Ще один класичний коктейль, рецепт якого простий у виконанні. Його допустимо» підганяти " під особисті переваги, змінюючи пропорції джина і Мартіні.
- 100 г Джину;
- 50 г мартіні або іншого сухого білого вермуту;
- Лід.
- 2 оливки.
Приготування:
- Заповніть шейкер льодом.
- Змішайте вермут і джин.
- Потрясти протягом 30 секунд.
- Процідити через сито напій в охолоджений келих.
- Покласти на дно мартинки оливки або нанизати їх на шпажку.
Ще один коктейль з джином і сухим вермутом — Гібсон →
Різноманітність рецептів коктейлю мартіні з оливкою дозволяє знайти підходящий варіант для кожного. Напої готуються просто і не вимагають точного дотримання пропорцій – можна сміливо експериментувати з кількістю компонентів, щоб отримати мікс на свій смак.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua