Бурбон Jim Beam - огляд всіх видів американського віскі Джим Бім

Jim Beam (Джим Бім) — один з найвідоміших брендів бурбону в світі. Виробляється сімейним підприємством в Кентуккі, на якому працює вже сьоме покоління майстрів. Початком історії напою прийнято вважати кінець 1700-х років, коли Джейкоб Бім вперше перегнав надлишки кукурудзи в більш солодкий сорт віскі.

Jim Beam (Джим Бим)

Довгі роки представники сім'ї Бім працювали над смаком і органолептичними властивостями свого продукту і отримали чудові результати. Сьогодні Jim Beam один з найбільш продаваних Бурбонів. З 2014 року бренд належить холдингу Suntory Holdings.

Історія бренду

Засновником бренду став один німецьких переселенців, які приїхали шукати щастя в регіон Кентуккі, США, спочатку він займався фермерством, успішно вирощував кукурудзу, а в 1795 році вирішив пустити надлишки зерна на виготовлення віскі. Так народився бурбон .

Звичайно, до справжнього Jim Beam, яким ми його знаємо сьогодні, американському віскі було далеко. Досить сказати, що на початку XIX століття для розливу алкоголю використовували бочки, в яких засолювали рибу або зберігали оцет, а це зовсім не облагороджувало смак спиртного. Щоб позбутися неприємного, запаху деревину обвуглювали зсередини вогнем. Спосіб не тільки прибирав сторонні аромати, але і надавав бурбону дивовижний карамельний присмак.

Сучасну назву Jim Beam бренд отримав в 1943 році, через два роки компанію викупив Гаррі Блум, проте незважаючи на зміну власника над смаком бурбона як і раніше працювали члени сім'ї Бім.

З тих пір бренд неодноразово переходив під управління різних корпорацій і холдингів, але зберігав за собою звання кращого в світі. Незмінною залишалася і рецептура напою, створена Джейкоб Бімом в 1795 році.

З 2014 року бренд американського віскі Jim Beam належить Suntory Holdings Ltd. - групі компаній з Японії. В результаті злиття була утворена окрема корпорація Beam suntory.

Склад і особливості виробництва

Незважаючи на збереження рецепту Jim Beam в таємниці, багато моментів виробництва стали відомі широкій публіці. Основним інгредієнтом бурбону є кукурудза (не менше 51% від загальної ваги). Для отримання особливого смаку до неї додаються зерна жита і ячменю. Отриманий купаж є основою бурбона.

Для зброджування застосовуються особливі дріжджі, причому частина дріжджів зі старого сусла переноситься в нове. У виробництві використовується чиста джерельна вода, яка проходить додаткові стадії очищення.

Після перегонки віскі поміщають в обпалені бочки з білого американського дуба, де рідина витримують від декількох місяців до чотирьох і більше років.

Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою

Під брендом Jim Beam випускається широка лінійка напоїв, які можуть відрізнятися відтінками смаку. Але всі вони ґрунтуються на рецепті, який запропонував засновник бренду Джейкоб Бім ще в XVIII столітті.

У смаку бурбона Jim Beam відчувається впізнаваний букет з легкими квітковими, карамельними і деревними нотками. У деяких сортах на перший план виходять дубові мотиви, в інших добре помітні фрукти, мед. В ароматі присутні квітково-фруктовий відтінки.

Залежно від сорту міцність може варіюватися від 35 до 45 %. Класичним сортом вважається White Label міцністю 40%. Як і весь міцний алкоголь, Jim Beam досить калорійний-середній показник енергетичної цінності дорівнює 240 ккал на 100 мл напою.

Різновиди

За час перебування на ринку під брендом Jim Beam почали випускати різні сорти бурбона, кожен з яких має свій смак, органолептику та інші характеристики.

Jim Beam White Label, 40%

Класичний сорт, який став популярним у всьому світі. В основі лежить рецептура засновника винокурні Джейкоба Біма, тому на етикетці обов'язково вказується original.


Після чотирирічної витримки в обпалених бочках напій отримує впізнаваний і витончений смак фруктів, дерева і карамелі. Аромат багатий, квітково-пряний.

Jim Beam White Label можна пити самостійно або включати до складу коктейлів.

Jim Beam Signature Craft, 43%

Один з найцікавіших сортів, витриманих в бочках 12 років. Це насичує напій вишуканим дубовими і карамельними нотками, доповненими медовими, ванільними мотивами, присмаком димного чорносливу і спецій.

Незважаючи на вражаючу міцність, Jim Beam Signature Craft залишається легким і чудово п'ється. Цей бурбон отримав безліч призів за прекрасні характеристики. Легкий, ненав'язливий, округлий смак дозволяє вживати його без закуски.

Jim Beam Black, 43%

Преміальний сорт бурбона, витримується в дубових бочках 6 років. Це дозволяє наситити напій теплими ванільними, медовими і додатково відчуваються мотиви цитрусів, ванілі, меду, свіжої випічки.

Jim Beam Black приємний в чистому вигляді з кубиками льоду, добре змішується з іншими компонентами.

Jim Beam Devil’s Cut, 45%

Бурбон з інтригуючою назвою «частка диявола», в бочках витримується 6 років. Був відзначений золотими медалями, має складний аромат, в якому дубові і карамельні нотки відтіняються вишнею, ваніллю і шоколадом.

Концентрований мужній смак Jim Beam Devil's Cut відмінно підійде для шот-дрінків, допоможе змішувати унікальні коктейлі.

Jim Beam Red Stag Black Cherry, 40%

Продукт-це суміш класичного бурбону з лікером, виготовленим з чорної черешні. Такий склад дозволяє доповнити смак віскі яскравими фруктовими відтінками, сонячним теплом і пряними мотивами.

При міцності 40% не відчувається нав'язливого спиртного смаку, а тому сорт бурбона цінується жінками.

Jim Beam Honey, 35%

В основі цього продукту поєднані два компоненти — класичний чотирирічний бурбон і натуральний мед. Це дозволило отримати солодкий, але не нудотний смак з впізнаваним медовим ароматом, поєднаним з карамельними, дубовими і ванільними смаками.

Jim Beam Honey можна вживати окремо або в комбінації з содовою, соком, імбирним елем.

Jim Beam Apple, 35%

У цьому варіанті класичний бурбон з'єднується з яблучним лікером або соком, після чого доводиться до міцності 35 %. Має яскраво виражений яблучний смак з приємною кислинкою, який відтіняється карамеллю і ваніллю.

Jim Beam Apple можна пити окремо або в суміші з тоніком і скибочкою яблука.

Jim Beam Double Oak, 43%

Особливістю цієї марки бурбону є подвійна витримка — після чотирьох років витримки напій зливають і заливають у свіжу обвуглену бочку. Такий підхід робить колір яскравішим, насичує смак і аромат відтінками деревини, залишаючи м'який характерний присмак класичного бурбона. У букеті виразно відчуваються спеції і дубові хвилі з ягідним післясмаком.

Jim Beam Double Oak зазвичай п'ють в чистому вигляді з льодом.

Вартість

Випуск всіх сортів бурбона Jim Beam лімітований. Незважаючи на це, він доступний у більшості спеціалізованих магазинів за прийнятною ціною.

Найчастіше на полицях можна побачити класичний Jim Beam White Label, пляшка 0,7 л обійдеться в 1000 грн. Більш рідкісні сорти коштують дорожче на 20-50%, на лімітовані випуски ціна встановлюється окремо.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Популярність бурбону Jim Beam призвела до того, що напій часто підробляють. Але існують ознаки, які дозволяють самостійно відрізнити оригінал від фальсифікату:

  • Уважно оглянути етикетку-всі написи повинні бути чіткими, грамотними, без помилок;
  • На нижній і верхній частині наклейок є виступи.
  • Кришка гладка, не рифлена. Над написом бренду Jim Beam видно дві золоті смуги;
  • Шийка має видиму опуклість, але грановані насічки є тільки на нижній його частині;
  • На плічках пляшки рифлений напис бренду Jim Beam.
  • У нижній частині тари відображається серійний номер партії. Цей же номер продубльований на внутрішній поверхні пляшки;

Обсяг посуду і обсяг, зазначений на етикетці, повинні збігатися.

Правила вживання

Щоб отримати максимальне задоволення, потрібно правильно пити Джим Бім. Американський віскі прийнято вживати в якості дижестива, подають його при температурі від 18 до 22 °з, так краще розкривається смак і букет ароматів.

Додавання льоду не покращує смак, але робить бурбон м'якшим. При таненні він знижує міцність, що подобається не всім поціновувачам міцного спиртного. Для подачі Jim Beam використовують стандартні келихи з потовщеним дном , які наповнюють на 25% обсягу.

Пити Джим Бім рекомендується дрібними ковтками, затримуючи кожен в роті, щоб насолодитися смаком і ароматом. Перед першим ковтком бажано вдихнути аромат налитого в келих напою. Класичні сорти можуть входити до складу різних коктейлів , змішуватися з водою, соками, лікерами, кока-колою.

З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →

Багато любителів говорять від Тому, що Jim Beam відмінно п'ється без всякої закуски. Але класичні сорти через високу міцність краще доповнити ситними стравами, інакше сп'яніння настане занадто швидко.

З чим пити бурбон Jim Beam:

  • Традиційний американський стейк;
  • Будь-який сорт сиру;
  • Запечена риба;
  • Канапе;
  • Свіжі фрукти;
  • Гриби;
  • Шоколад;
  • Кекси.

Така різноманітність закуски дозволить кожному цінителю спиртного знайти свій варіант.

Відгуки

Більш, ніж 200 річна історія бренду Jim Beam сама по собі є відмінною рекламою напою. Його популярність підтверджують і позитивні відгуки людей, які спробували бурбон.

Сергій

Я давній любитель усього хорошого віскі та бурбону зокрема. Саме Jim Beam я вважаю класикою і бестселером цього класу спиртних напоїв. Особливо подобаються класичні варіанти за насичений деревний і карамельний аромат, м'якість і приємне, ненав'язливе сп'яніння. Окремо хочеться відзначити доступну ціну. 

Олександр

Відкрив для себе «частку диявола». Не розчарувався, оскільки дуже люблю смак бурбона. Висока концентрація ароматів натурального дуба робить кожен ковток справжнім святом. Через концентрованості багато не вип'єш, але я і не переслідував таку мету, всього один келих приносить справжню насолоду. 

Олена

Віскі традиційно вважається чоловічим алкоголем. Я теж так вважала, поки не спробувала Jim Beam Apple. Суміш традиційного смаку бурбону зі свіжим яблуком мені дуже сподобалася. Для мене напій крепковат, тому я додаю в нього лід. Виходить відмінний варіант під будь-який настрій. 

Бурбон Jim Beam заслужено користується популярністю у сотень мільйонів любителів у всьому світі. Унікальне поєднання смаку і аромату дозволяє випити досить багато, але оскільки міцність висока, необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб не нашкодити здоров'ю.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд і порівняння різних видів віскі Jim Beam (Джим Бім)

поширені запитання
які оригінальні, незаяложені коктейлі можна приготувати з Jim Beam, щоб здивувати гостей?
спробуйте Escher з гранатовим соком, коктейлі Бункер, апельсиновий агент. Для літа підійде мікс час змін. Добре поводиться Jim Beam в глінтвейну. В цьому випадку краще брати Red Stage Black Cherry.
який бурбон краще, Джек Деніелс або Джим Бім?
це справа смаку. Jack Daniel's вважається більш елітним, але його занадто часто підробляють, тому купити оригінал важко. Jim Beam рідше фальсифікують, рецептура тримається в таємниці, продукт випускає єдиний завод в Кентуккі. Підробити його складніше, а значить більше шансів придбати справжній зразок. З цієї точки зору Джим Бім краще.
почув, що Бурбон Джим Бім має версію Bourbon Cream, але ніколи не бачив у продажу.
така версія дійсно є, або точніше сказати, була. Jim Beam Bourbon Cream міцністю 15% випускався в обмеженій кількості як святкова версія. Зараз у продажу його немає.