Келихи для віскі – це широка група склянок, фужерів і чарок різної форми. Кожен з них має свої особливості і призначений для дегустації певного сорту алкоголю. Експерти запевняють, що правильно обраний посуд дозволить повною мірою розкритися смаку і аромату благородного напою.
Розберемося, які види келихів для віскі існують, чим вони відрізняються і з'ясуємо, як вибрати правильну ємність в залежності від сорту і способу вживання напою.
- Види келихів для віскі
- Tumbler
- Rocks
- Old Fashioned
- Highball
- Чарка на ніжці
- Shot glass
- Tulip
- Snifter
- Nosing
- Riedel
- Glencairn glass
- Whisky connoisseur glass
- Вибір келиха в залежності від виду віскі
- Матеріал виготовлення
- Відомі виробники
- Як вибрати якісні келихи для віскі
- Правила подачі та дегустації
- Відео огляд келихів: з чого і як пити віскі
Види келихів для віскі
У фільмах ми звикли бачити приземкуваті, з потовщеним дном склянки, з яких брутальні герої потягують міцний алкоголь. Але це лише одна з різновидів посуду. Насправді келихів для дегустації віскі безліч.
Tumbler
Тумблер – невисокий широкий келих з потовщеними стінками і дном, часто має бочкоподібну форму. Іноді володіє опуклим денцем для того, щоб дегустатор постійно тримав його в руці, зігріваючи напій. Вважається класичним склянкою для подачі віскі. Місткість - від 200 мл.
Rocks
Різновид тумблера. Келих рокс відрізняється розширенням у верхній частині, завдяки чому аромат напою швидше випаровується. У ньому зручно подавати віскі з льодом або коктейлі. Стандартна місткість рокса - 200-250 мл.
Old Fashioned
Олд фешен – широкий низький стакан з масивним дном і рівними стінками без звуження або розширення. Попередник роксів і тумблерів. Має невеликий об'єм-130 мл (240 мл у «дабл олд фешен»).
Склянки для віскі олд фешен можуть бути гладкими або гранованими, круглими або квадратними. На їх основі виробники часто створюють посуд незвичайної форми:
- Diamond . Келих у формі алмазу можна поставити на будь-яку грань або перекочувати, милуючись грою світла в напої.
- В ращащиеся келихи для віскі від німецької фірми Shtox. Їх форма сконструйована таким чином, що дозволяє обертатися навколо своєї осі до 20 секунд на будь-якій рівній поверхні.
Від широких склянок з товстим дном типу рокс , олд фешен і тумблер зазвичай п'ють віскі недорогих купажованих і ЗЕРНОВИХ сортів з додаванням льоду.
Highball
Хайбол – високий стакан з прозорими стінками. Використовується для подачі міксів або для змішування віскі з льодом та іншими напоями. Обсяг - від 270 мл.
Іноді хайболом називають тумблери, що не зовсім вірно, адже тумблер набагато нижче і ширше .
Чарка на ніжці
Має форму циліндра на низькій ніжці, завдяки якій напій не нагрівається в руці. Підходить для вживання віскі простих сортів без льоду. Обсяг - 40 мл.
Shot glass
Невеликий келих, схожий на чарку, але без ніжки і з потовщеним дном. Шот може бути квадратної, трикутної або стандартної циліндричної форми. Обсяг - 45 мл.
З чарок і шотів спочатку пили тільки горілку, але з часом їх стали використовувати для міцних напоїв, які потрібно пити залпом, наприклад, для недорогих сортів віскі або шаруватих шот-коктейлів.
Tulip
Келих для віскі Туліп часто називають «тюльпаном» через схожу з квіткою форми. Чаша витягнута, основа Розширена, верх злегка звужений. Фужер відрізняється тонкою ніжкою середньої довжини з широкою підставкою. Місткість - 100-150 мл.
Snifter
Сніфтер – келих з тонкого скла, схожий на Туліп. Стоїть на тонкій короткій ніжці зі стійкою основою. Чаша сніфтера має досить широке дно і відносно вузький верх. Часто буває кулястої форми. Обсяг - 150 мл.
Nosing
Ноузінг – ще один різновид келиха для віскі у формі тюльпана. Відрізняється від класичного туліпа меншим розміром чаші і короткою ніжкою. Обсяг - 100 мл.
Келихи тюльпаноподібної форми (Туліп, сніфтер і ноузінг) завдяки звуженій чаші, найкращим чином передають складний аромат витриманого, дорогого віскі.
Riedel
Витончений келих для віскі на мініатюрній ніжці з широкою підставкою вважається ідеальним для дегустації. Рідель нагадує подовжений квітка Будяка. Край вигинається назовні і зручно спрямовує напій до язика. Обсяг - 200 мл.
Glencairn glass
Гленкейрн – невисокий дегустаційний келих (115 мм.) з витягнутою чашею на масивній короткій ніжці. Його можна побачити на великих фестивалях віскі, в престижних ресторанах або барах.
Звужена верхній край дозволяє одночасно відчути і смак і аромат напою. Обсяг - 175 мл.
Whisky connoisseur glass
Невеликий келих на подовженій тонкій ніжці. Особлива форма чаші і спеціальна кришечка сприяють розкриттю і збереженню складного букета благородного напою. Також часто використовується на фестивалях і в рекламних компаніях.
Для більш точної оцінки консистенції і кольору напою на дегустаційні келихи зазвичай не наносять гравіювання або малюнки.
Вибір келиха в залежності від виду віскі
Щоб підкреслити індивідуальний характер алкоголю, кожен сорт віскі п'ють з «свого» келиха.
сорт віскі | Вид келихів |
Зерновий | щоб різкий спиртовий аромат бурбона або зернового віскі краще розсіювався, напій подають в широких келихах рокс, тумблер або використовують чарки і шоти на один ковток. Коктейль з віскі можна подати в хайболі |
купажований | суміш зернових і солодових сортів дегустують в келихах з товстим дном типу олд фешен. Більш дорогі сорти можна подати в склянках тюльпан |
односолодовий і солодовий | Тонкий, вишуканий аромат преміальних сортів найкраще розкриється в тонкостінних келихах для віскі на ніжках, таких як riedel, tulip, snifter і nosing |
елітні сорти | елітні сорти з терміном витримки понад 30 років заслуговує дегустаційних келихів, здатних передати всі смакові і ароматичні тонкощі колекційних напоїв |
Не потрібно вважати ці рекомендації законом. Кожен любитель віскі має право спробувати різні форми келихів і вибрати для себе найкращу.
Келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →
Матеріал виготовлення
Келихи для віскі виготовляють з прозорого скла або кришталю. У кожного матеріалу є свої переваги і недоліки:
- Кришталь . Крихкий, дорогий, чутливий до подряпин і змін температури. Вимагає ретельного догляду. Красиво заломлює світло, видає мелодійний дзвін, прозорий і добре проводить тепло. Келихи з кришталю ідеальні для дегустації елітних сортів віскі;
- Скло . Практичний і недорогий матеріал. Менш прозорий, не так добре проводить тепло, як кришталь. ПОСУД ЗІ СКЛА незамінний для щоденного використання. Елітна скляна продукції для спиртного виробляється з особливого матеріалу – кришталевого скла. Таке скло набагато міцніше звичайного, повністю повторює сяйво і дзвін справжнього кришталю.
Відомі виробники
Придбати келихи для віскі пропонують безліч компаній з різних країн. Цінителі хорошою посуду виділяють кілька виробників, продукція яких відрізняється якістю, широким асортиментом і оригінальністю:
- Spiegelau (Шпігелау) - німецький бренд, який виробляє елітний посуд преміум-класу з кришталевого скла, постійно збільшує асортимент і дає тривалу гарантію на свою продукцію. Келихи для віскі різних видів створені з урахуванням всіх особливостей вживання міцного алкоголю.
- ProHotel (ПроОтель) - китайська компанія, що випускає недорогу, але якісну скляний посуд. Моделі відрізняються міцністю, прозорістю, довгим терміном служби. Келихи під віскі виконані з міцного загартованого термостійкого скла, яке не тьмяніє і не жовтіє навіть при інтенсивному використанні. Потовщені краю виключають відколи й Осип.
- Union Victors (Юніон Вікторс) - Таїландський бренд товарів для дому. Кришталеве скло, з якого виготовляють келихи, не містить свинець. Воно міцне, стійке до механічних пошкоджень і зберігає первинний вигляд на весь термін служби. Незважаючи на гадану масивність, склянки для віскі легкі і зручні. Продукція цієї компанії відрізняється оригінальним дизайном і широкою палітрою кольорів.
- Riedel (Рідель) - австрійський виробник. Найстаріший сімейний бренд, виготовляє посуд з кришталевого скла, що відрізняється високою міцністю і кришталевої прозорістю. У колекції представлені різноманітні келихи для дегустації елітних і односолодових сортів віскі.
Як вибрати якісні келихи для віскі
При виборі посуду потрібно визначитися з наступними параметрами:
- Вид в залежності від сорту напою;
- Матеріал: Скло та кришталь;
- Дизайн: колір, прозорість, форма.
Купуючи келихи необхідно перевірити їх на наявність дефектів:
- Сколи, деформація поверхні;
- Неоднорідна товщина стінок;
- Бульбашки повітря, сторонні включення;
- Помітні шви в місцях з'єднання різних частин.
Виробники попереджають, що у виробах, які видувалися вручну, допустимі поодинокі бульбашки повітря.
Правила подачі та дегустації
За багато століть існування віскі сформувалися певні правила його подачі і вживання:
- Перед дегустацією напій охолоджують до 18-20 ° C;
- Подають віскі в пляшці або спеціальному графині – декантері;
- Для охолодження в келихи додають лід або спеціальні камені;
- Склянку наповнюють не більше ніж на 1/3 об'єму або до найширшої частини чаші.
- Віскі міцніше 50% слід розбавити чистою водою;
- Зерновий і недорогі купажовані сорти вживають в складі коктейлів або заважають їх з содовою, газованою водою або соком;
- Елітні і витримані односолодові сорти п'ють, не розбавляючи.
З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →
Від положення келиха в руці залежить температура напою. Запам'ятати, Як правильно тримати склянки з віскі, допоможуть два простих правила:
- Якщо є ніжка, то брати келих слід саме за неї.
- Якщо ніжки немає — потрібно тримати за дно, щільно обхопивши пальцями бічні стінки, або за підставку.
Підбір посуду – важливий етап підготовки дегустації нарівні з якістю самого напою і необхідним антуражем. Правильні келихи допоможуть розкрити всі смакові і ароматичний грані віскі, отримати справжнє задоволення і насолоду від улюбленого напою.
Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua