Як називаються келихи і склянки для віскі, культура вживання і секрети подачі напою

Келихи для віскі – це широка група склянок, фужерів і чарок різної форми. Кожен з них має свої особливості і призначений для дегустації певного сорту алкоголю. Експерти запевняють, що правильно обраний посуд дозволить повною мірою розкритися смаку і аромату благородного напою.

бокалы для виски

Розберемося, які види келихів для віскі існують, чим вони відрізняються і з'ясуємо, як вибрати правильну ємність в залежності від сорту і способу вживання напою.

Види келихів для віскі

У фільмах ми звикли бачити приземкуваті, з потовщеним дном склянки, з яких брутальні герої потягують міцний алкоголь. Але це лише одна з різновидів посуду. Насправді келихів для дегустації віскі безліч.

Tumbler

Тумблер – невисокий широкий келих з потовщеними стінками і дном, часто має бочкоподібну форму. Іноді володіє опуклим денцем для того, щоб дегустатор постійно тримав його в руці, зігріваючи напій. Вважається класичним склянкою для подачі віскі. Місткість - від 200 мл.

Rocks

Різновид тумблера. Келих рокс відрізняється розширенням у верхній частині, завдяки чому аромат напою швидше випаровується. У ньому зручно подавати віскі з льодом або коктейлі. Стандартна місткість рокса - 200-250 мл.

Old Fashioned

Олд фешен – широкий низький стакан з масивним дном і рівними стінками без звуження або розширення. Попередник роксів і тумблерів. Має невеликий об'єм-130 мл (240 мл у «дабл олд фешен»).

Склянки для віскі олд фешен можуть бути гладкими або гранованими, круглими або квадратними. На їх основі виробники часто створюють посуд незвичайної форми:

  • Diamond . Келих у формі алмазу можна поставити на будь-яку грань або перекочувати, милуючись грою світла в напої.
  • В ращащиеся келихи для віскі від німецької фірми Shtox. Їх форма сконструйована таким чином, що дозволяє обертатися навколо своєї осі до 20 секунд на будь-якій рівній поверхні.

Від  широких  склянок з товстим дном типу  рокс , олд фешен і  тумблер зазвичай п'ють  віскі недорогих купажованих і ЗЕРНОВИХ сортів з додаванням льоду.

Highball

Хайбол – високий стакан з прозорими стінками. Використовується для подачі міксів або для змішування віскі з льодом та іншими напоями. Обсяг - від 270 мл.

Іноді хайболом називають тумблери, що не зовсім вірно, адже тумблер набагато нижче і ширше .

Чарка на ніжці

Має форму циліндра на низькій ніжці, завдяки якій напій не нагрівається в руці. Підходить для вживання віскі простих сортів без льоду. Обсяг - 40 мл.

Shot glass

Невеликий келих, схожий на чарку, але без ніжки і з потовщеним дном. Шот може бути квадратної, трикутної або стандартної циліндричної форми. Обсяг - 45 мл.

З чарок і шотів спочатку пили тільки горілку, але з часом їх стали використовувати для міцних напоїв, які потрібно пити залпом, наприклад, для недорогих сортів віскі або шаруватих шот-коктейлів.

Tulip

Келих для віскі Туліп часто називають «тюльпаном» через схожу з квіткою форми. Чаша витягнута, основа Розширена, верх злегка звужений. Фужер відрізняється тонкою ніжкою середньої довжини з широкою підставкою. Місткість - 100-150 мл.

Snifter

Сніфтер – келих з тонкого скла, схожий на Туліп. Стоїть на тонкій короткій ніжці зі стійкою основою. Чаша сніфтера має досить широке дно і відносно вузький верх. Часто буває кулястої форми. Обсяг - 150 мл.

Nosing

Ноузінг – ще один різновид келиха для віскі у формі тюльпана. Відрізняється від класичного туліпа меншим розміром чаші і короткою ніжкою. Обсяг - 100 мл.

Келихи тюльпаноподібної форми (Туліп, сніфтер і ноузінг) завдяки звуженій чаші, найкращим чином передають складний аромат витриманого, дорогого віскі.

Riedel

Витончений келих для віскі на мініатюрній ніжці з широкою підставкою вважається ідеальним для дегустації. Рідель нагадує подовжений квітка Будяка. Край вигинається назовні і зручно спрямовує напій до язика. Обсяг - 200 мл.

Glencairn glass

Гленкейрн – невисокий дегустаційний келих (115 мм.) з витягнутою чашею на масивній короткій ніжці. Його можна побачити на великих фестивалях віскі, в престижних ресторанах або барах.

Звужена верхній край дозволяє одночасно відчути і смак і аромат напою. Обсяг - 175 мл.

Whisky connoisseur glass

Невеликий келих на подовженій тонкій ніжці. Особлива форма чаші і спеціальна кришечка сприяють розкриттю і збереженню складного букета благородного напою. Також часто використовується на фестивалях і в рекламних компаніях.

Для більш точної оцінки консистенції і кольору напою на дегустаційні келихи зазвичай не наносять гравіювання або малюнки.

Вибір келиха в залежності від виду віскі

Щоб підкреслити індивідуальний характер алкоголю, кожен сорт віскі п'ють з «свого» келиха.

сорт віскі Вид келихів
Зерновий щоб різкий спиртовий аромат бурбона або зернового віскі краще розсіювався, напій подають в широких келихах рокс, тумблер або використовують чарки і шоти на один ковток. Коктейль з віскі можна подати в хайболі
купажований суміш зернових і солодових сортів дегустують в келихах з товстим дном типу олд фешен. Більш дорогі сорти можна подати в склянках тюльпан
односолодовий і солодовий Тонкий, вишуканий аромат преміальних сортів найкраще розкриється в тонкостінних келихах для віскі на ніжках, таких як riedel, tulip, snifter і nosing
елітні сорти елітні сорти з терміном витримки понад 30 років заслуговує дегустаційних келихів, здатних передати всі смакові і ароматичні тонкощі колекційних напоїв

Не потрібно вважати ці рекомендації законом. Кожен любитель віскі має право спробувати різні форми келихів і вибрати для себе найкращу.

Келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →

Матеріал виготовлення

Келихи для віскі виготовляють з прозорого скла або кришталю.  У кожного матеріалу є свої переваги і недоліки:

  • Кришталь . Крихкий, дорогий, чутливий до подряпин і змін температури. Вимагає ретельного догляду. Красиво заломлює світло, видає мелодійний дзвін, прозорий і добре проводить тепло. Келихи з кришталю ідеальні для дегустації елітних сортів віскі;
  • Скло . Практичний і недорогий матеріал. Менш прозорий, не так добре проводить тепло, як кришталь. ПОСУД ЗІ СКЛА незамінний для щоденного використання. Елітна скляна продукції для спиртного виробляється з особливого матеріалу – кришталевого скла. Таке скло набагато міцніше звичайного, повністю повторює сяйво і дзвін справжнього кришталю.

Відомі виробники

Придбати келихи для віскі пропонують безліч компаній з різних країн. Цінителі хорошою посуду виділяють кілька виробників, продукція яких відрізняється якістю, широким асортиментом і оригінальністю:

  • Spiegelau (Шпігелау) - німецький бренд, який виробляє елітний посуд преміум-класу з кришталевого скла, постійно збільшує асортимент і дає тривалу гарантію на свою продукцію. Келихи для віскі різних видів створені з урахуванням всіх особливостей вживання міцного алкоголю.
  • ProHotel (ПроОтель) - китайська компанія, що випускає недорогу, але якісну скляний посуд. Моделі відрізняються міцністю, прозорістю, довгим терміном служби. Келихи під віскі виконані з міцного загартованого термостійкого скла, яке не тьмяніє і не жовтіє навіть при інтенсивному використанні. Потовщені краю виключають відколи й Осип.
  • Union Victors (Юніон Вікторс) - Таїландський бренд товарів для дому. Кришталеве скло, з якого виготовляють келихи, не містить свинець. Воно міцне, стійке до механічних пошкоджень і зберігає первинний вигляд на весь термін служби. Незважаючи на гадану масивність, склянки для віскі легкі і зручні. Продукція цієї компанії відрізняється оригінальним дизайном і широкою палітрою кольорів.
  • Riedel (Рідель) - австрійський виробник. Найстаріший сімейний бренд, виготовляє посуд з кришталевого скла, що відрізняється високою міцністю і кришталевої прозорістю. У колекції представлені різноманітні келихи для дегустації елітних і односолодових сортів віскі.

Як вибрати якісні келихи для віскі

При виборі посуду потрібно визначитися з наступними параметрами:

  • Вид в залежності від сорту напою;
  • Матеріал: Скло та кришталь;
  • Дизайн: колір, прозорість, форма.

Купуючи келихи необхідно перевірити їх на наявність дефектів:

  • Сколи, деформація поверхні;
  • Неоднорідна товщина стінок;
  • Бульбашки повітря, сторонні включення;
  • Помітні шви в місцях з'єднання різних частин.

Виробники попереджають, що у виробах, які видувалися вручну, допустимі поодинокі бульбашки повітря.

Правила подачі та дегустації

За багато століть існування віскі сформувалися певні правила його подачі і вживання:

  • Перед дегустацією напій охолоджують до 18-20 ° C;
  • Подають віскі в пляшці або спеціальному графині – декантері;
  • Для охолодження в келихи додають лід або спеціальні камені;
  • Склянку наповнюють не більше ніж на 1/3 об'єму або до найширшої частини чаші.
  • Віскі міцніше 50% слід розбавити чистою водою;
  • Зерновий і недорогі купажовані сорти вживають в складі коктейлів або заважають їх з содовою, газованою водою або соком;
  • Елітні і витримані односолодові сорти п'ють, не розбавляючи.

З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →

Від положення келиха в руці залежить температура напою. Запам'ятати, Як правильно тримати склянки з віскі, допоможуть два простих правила:

  • Якщо є ніжка, то брати келих слід саме за неї.
  • Якщо ніжки немає — потрібно тримати за дно, щільно обхопивши пальцями бічні стінки, або за підставку.

Підбір посуду – важливий етап підготовки дегустації нарівні з якістю самого напою і необхідним антуражем. Правильні келихи допоможуть розкрити всі смакові і ароматичний грані віскі, отримати справжнє задоволення і насолоду від улюбленого напою.

Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд келихів: з чого і як пити віскі