Шотландський віскі (Scotch whisky) — дистилят, вироблений природним шляхом в Шотландії з зерна, води і дріжджів. Як і країна, має неоднозначний характер, такий же колючий, суворий, злегка навіжений, але одночасно м'який і душевний.
На початку XX століття ірландський віскі виглядав не дуже добре. Прагнення Ірландії до незалежності і майже одночасна заборона в США призвели до загибелі більшості винокурень. Сьогодні скотч знову переживає підйом. Традиція бархатистого, м'якого, але ароматного смаку зберігається і на нових винокурнях. Це робить його доступним для широкого кола шанувальників.
Що таке шотландський віскі
Шотландський віскі був визначений у Великобританії законом з 1909 року і визнаний законодавством Європейського Союзу з 1989 року. Чинним законодавством Великобританії щодо шотландського віскі є закон про шотландський віскі 1988 року.
Згідно з актом, віскі-це напій:
- Вироблений на винокурні в Шотландії з води і солоного ячменю;
- Готували лише додаванням дріжджів;
- Був дистильований до вмісту алкоголю менше 94,8% за обсягом;
- Був витриманий в оподатковуваних сховищах в Шотландії в дубових чанах з максимальною ємністю 700 л; при цьому термін дозрівання не може бути менше трьох років;
- До якого додавалися тільки вода і цукровий кулер.
Закон про шотландський віскі 1988 року та законодавство ЄС встановлюють мінімальний вміст алкоголю 40% за обсягом. Це стосується всього шотландського віскі, яке розливається по пляшках для внутрішнього продажу або експорту.
Перша згадка про віскі зустрічається в податкових звітах казначеїв від 1494 року. Так зазначено, що якийсь монах отримав 8 боллів (приблизно 1745 кг) ячменю для виробництва «води життя» (в перекладі з латинської aqua vitae — первісна назва віскі).
Можна зробити висновок, що вже в той час віскі виробляли в чималих обсягах. Звичайно, технологія виробництво і якість підсумкового продукту були далекі від досконалості і сучасних стандартів. Одержуваний спирт був не завжди безпечним, а міцність віскі «плавала» від 40 до 70 %.
Відмінності шотландського скотчу від ірландського віскі
Суперечки про якість і перевагу обох видів віскі не вщухають з моменту з давніх часів. Простий обиватель не знайде в них зовсім ніяких відмінностей і буде лише в подиві поглядати на сперечальників. Однак досвідчений сомельє розгадає цю загадку, навіть не пробуючи рідини.
У чому відмінність шотландського віскі від ірландського:
- На місці виробництва. Шотландський віскі був дистильований в Шотландії, Ірландський-в Ірландії;
- Шотландський віскі відрізняється специфічним ароматом копчення через використання торфу при сушінні солоду. Ірландський частіше пахне карамеллю і дубом;
- Віскі з Ірландії виділяється солодкуватим маслянистим смаком, м'якістю і п'ється легше. Має делікатне зігріваючий післясмак. Шотландський більш різкий, насичений і ароматний;
- Ірландський віскі піддається потрійній перегонці, шотландський скотч переганяють двічі;
- Ірландці використовують несолоджений ячмінь, шотландці ячмінь замочують, пророщують і сушать.
Навіть написання самого слова «віскі» відрізняється в різних країнах. Слово "whisky «використовується для позначення скотчу з Шотландії, а Ірландський напій з 1970 року називається»whiskey".
Технологія виробництва і смакові особливості
Сьогодні на виробництво шотландського скотча існує строгий регламент. The Scotch Whisky Regulations 2009 No.2890 (SWR) регулює маркування, упаковку і технологію створення напою. Припустимо використовувати лише воду, дріжджі і ячмінний солод. У виняткових випадках дозволяється додавати інші злаки в зернах і карамель.
Виробництво розділяється на кілька етапів:
- Ячмінь готують, миють і замочують для пророщування.
- Проросле зерно підсушують торф'яним димом, подрібнюють в порошок і змішують з водою, отримуючи сусло.
- Залишають доходити 10-12 годин, потім підмішують дріжджі і підігрівають до 37 °C.
- Сусло фільтрують і переганяють в спеціальному пристрої з міді.
- Отриманий спирт заливають в дубові бочки з-під хересу, де він темніє і насичується ароматами деревини.
Законодавчо витримка шотландського віскі встановлена не менше трьох років.
Регіони виробництва шотландського віскі
Існує 5 регіонів виробництва шотландського віскі, в кожному з них напій виходить різним, зі своїми відтінками смаку і запаху. На це впливають якість води, сорт сировини і умови зовнішнього середовища:
- Хайленд . Регіон на північ від Глазго. Виражений смак дуба, зерна, диму, сухофруктів і пісочного пирога присутній в їх продукті.
- Кемпбелтаун . Це територія материкової Шотландії на берегах річки Малл-оф-Хінтайер. Історичний центр виробництва скотчу. Сухий, гострий віскі з нотами диму, ванілі, іриски роблять саме тут..
- Айла . Острівна територія з найяскравішими відмінними якостями готового віскі. Його складно з чимось переплутати. Яскраві риси — аромат копченої риби і морських водоростей. Смак з відтінками розсолу-мила, яблука і вугілля.
- Лоуленд . Другий історичний регіон виробництва скотчу. Легкий, ніжний смак, не схожий на класику — фішка Лоулендскіх віскікурен. Присутні тони трави, іриски, кориці і вершків.
- Спейсайд . Вгадати напій можна по аромату ванілі, дубової кори, мускатного горіха і солоду.
Регіон виробництва вказаний відразу після країни на етикетці пляшки.
Види шотландського скотчу
Крім регіонального поділу існує класифікація віскі за типом використовуваної сировини.
Види віскі:
- Односолодовий (Single Malt). його роблять в межах однієї віскікурні з соложеного ячмінного зерна. Двічі переганяють і зберігають в бочках 3 роки. Чиста класика. Бренди: Glenmorangie, Royal Brackla;
- Цільнозерновий (Single Grain) . Виробляють на одній віскікурні з води і ячмінного зерна, іноді з додаванням інших зернових культур. Зазвичай використовують для купажів. Дистиляція проходить в колонах безперервного циклу. Марки: Girvan Patent, Loch Lomond;
- Купажований зерновий (Blended Grain Scotch). суміш зернових дистилятів з різних віскікурен. Марки: Snow Grouse;
- Купажований (Blended Scotch). для віскі змішують зернові і солодові спирти з різних винокурень. Відомі бренди: Chivas Regal, Johnnie Walker;
- Купажований солодовий (Blended Malt Scotch). до складу входять односолодові дистиляти з різних винокурень. На цю категорію припадає 90% від усього обсягу виробництва шотландського віскі. Кращі марки: Monkey Shoulder, Compass Box, Cutty Sark Blended Malt, Johnnie Walker Green Label.
Популярні марки
Виробників віскі дуже багато. Приблизно 40% скотчу припадає на частку Diageo, що знаходиться в Лондоні. Ще 20% забезпечує французька компанія Pernod Ricard. Решта 20% припадають на частку самої Шотландії.
Деякі з найбільш відомих марок віскі:
- Chivas Regal. Бренд виробляє односолодовий і купажований скотч. Напої відрізняються медовим, горіховим і карамельним ароматом з домішкою вересу і фруктів. Обмеженими партіями випускаються напої з витримкою від 12 до 24 років;
- Ballantine’s . Кращий купажований шотландський віскі з багатющою палітрою смаків: горіх, деревина, мед, Верес, прянощі. Характер м'який, солодкий і складний;
- Glenfiddich . Віскі, який по-справжньому позиціонується як односолодовий, належить шотландській компанії William Grant amp; Sons. На частку Glenfiddich припадає близько 30% всіх продажів односолодового віскі по всьому світу;
- Johnnie Walker. Один з найкращих віскі. Представлений недорогими купажами 3-х річної витримки і преміум колекцією міцністю 43%. Смак багатошаровий, складний, насичений. Превалюють тони перцю, ірису, шоколаду і мигдалю;
- Talisker. виробляється на однойменній винокурні. Єдиний односолодовий віскі острова Скай, який люблять у всьому світі за його морський характер. Алкоголь відрізняє насичений пряний, торф'яної характер;
- Glenlivet . Односолодовий скотч з дорогого сегмента з витримкою 12-25 років. Смак грає переливами від марципану і фундука до ванілі і цитрусових;
- Glenmorangie . Кращий шотландський односолодовий віскі 10-річної витримки і вище. Ароматична база налічує 26 відтінків, а смак пікантно підкреслять поєднанням ванілі, карамелі і апельсинової цедри;
- White Horse. відома марка купажованого віскі. Завдяки букету з напоїв різних заводів в результаті смак виходить унікальним-трохи торф'яної, димний. В ароматі домінує печена груша, яблуко і мед.
Правила вживання шотландського скотчу
Шотландський односолодовий віскі відрізняється високим ступенем індивідуальності. Кожен регіон, кожна винокурня, кожен скотч має свої особливості з точки зору смаку і аромату. Щоб розпізнати їх, потрібно мати певний досвід і знання.
Самі шотландці п'ють свій національний продукт за правилами п'яти S:
- Sight: зрозуміти і розгледіти колір
- Smell: вдихнути аромат
- Swish: зробити маленький ковток і покатати рідину на мові 3-4 секунди
- Swallow: зробити перший основний ковток
- Splash: розбавити віскі водою (не більше 1 ч.л. на келих), щоб розкрити глибину аромату і смак.
Європейці п'ють шотландський віскі інакше. Скотч змішують з яблучним або вишневим соком, додають трохи льоду і повільно цідять з товстостінних склянок — тумблерів. Чистий віскі п'ють з келихів тюльпаноподібної форми. Детальніше про те, як називаються келихи і склянки для віскі, секрети подачі напою →
Основні правила подачі шотландського скотчу:
- Температура повинна відповідати кімнатній — 18-22 °C;
- Можна охолодити віскі в келиху, додавши камені для віскі або кубики льоду. Але лід при таненні буде знижувати градус;
- Чистий молодий віскі п'ють з таких келихів, як Tumbler, Highball. Преміальні сорти прийнято подавати в Tulip, Snifter або Nosing, що забезпечують повне розкриття аромату. Для дегустації коктейлів зі скотчем підійде Roks;
- У чоловічій компанії віскі розливає господар, келих прийнято наповнювати на ⅓ ;
- В якості гастрономічного супроводу до скотчу на стіл можна поставити: сирну/фруктову нарізку, горіхи, в'ялене м'ясо, бастурму, птицю, яловичий язик, морепродукти і рибу, диню.
Односолодовий віскі зазвичай дегустують в чистому вигляді без льоду, шотландські купажі можна подавати у вигляді коктейлю з хайбола або іншого товстостінного келиха.
З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →
Шотландський віскі давно і міцно підкорив світ. Будь скотч, як купажований, так і односолодовий віскі, придбав за роки існування масу шанувальників. Для кожного віскі знайдеться відповідний момент, в залежності від настрою, пори року або дня і, звичайно ж, особистих переваг.
Насолоджуйтесь благородним напоєм і відкривайте Шотландію через скло.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua