шотландський віскі (Scotch whisky — - чим відрізняється від ірландського, види, сорти і популярні марки

Шотландський віскі (Scotch whisky) — дистилят, вироблений природним шляхом в Шотландії з зерна, води і дріжджів. Як і країна, має неоднозначний характер, такий же колючий, суворий, злегка навіжений, але одночасно м'який і душевний.

На початку XX століття ірландський віскі виглядав не дуже добре. Прагнення Ірландії до незалежності і майже одночасна заборона в США призвели до загибелі більшості винокурень. Сьогодні скотч знову переживає підйом. Традиція бархатистого, м'якого, але ароматного смаку зберігається і на нових винокурнях. Це робить його доступним для широкого кола шанувальників.

Що таке шотландський віскі

Шотландський віскі був визначений у Великобританії законом з 1909 року і визнаний законодавством Європейського Союзу з 1989 року. Чинним законодавством Великобританії щодо шотландського віскі є закон про шотландський віскі 1988 року.

Згідно з актом, віскі-це напій:

  • Вироблений на винокурні в Шотландії з води і солоного ячменю;
  • Готували лише додаванням дріжджів;
  • Був дистильований до вмісту алкоголю менше 94,8% за обсягом;
  • Був витриманий в оподатковуваних сховищах в Шотландії в дубових чанах з максимальною ємністю 700 л; при цьому термін дозрівання не може бути менше трьох років;
  • До якого додавалися тільки вода і цукровий кулер.

Закон про шотландський віскі 1988 року та законодавство ЄС встановлюють мінімальний вміст алкоголю 40% за обсягом. Це стосується всього шотландського віскі, яке розливається по пляшках для внутрішнього продажу або експорту.

Перша згадка про віскі зустрічається в податкових звітах казначеїв від 1494 року. Так зазначено, що якийсь монах отримав 8 боллів (приблизно 1745 кг) ячменю для виробництва «води життя» (в перекладі з латинської aqua vitae — первісна назва віскі).

Можна зробити висновок, що вже в той час віскі виробляли в чималих обсягах. Звичайно, технологія виробництво і якість підсумкового продукту були далекі від досконалості і сучасних стандартів. Одержуваний спирт був не завжди безпечним, а міцність віскі «плавала» від 40 до 70 %.

Відмінності шотландського скотчу від ірландського віскі

Суперечки про якість і перевагу обох видів віскі не вщухають з моменту з давніх часів. Простий обиватель не знайде в них зовсім ніяких відмінностей і буде лише в подиві поглядати на сперечальників. Однак досвідчений сомельє розгадає цю загадку, навіть не пробуючи рідини.

У чому відмінність шотландського віскі від ірландського:

  • На місці виробництва. Шотландський віскі був дистильований в Шотландії, Ірландський-в Ірландії;
  • Шотландський віскі відрізняється специфічним ароматом копчення через використання торфу при сушінні солоду. Ірландський частіше пахне карамеллю і дубом;
  • Віскі з Ірландії виділяється солодкуватим маслянистим смаком, м'якістю і п'ється легше. Має делікатне зігріваючий післясмак. Шотландський більш різкий, насичений і ароматний;
  • Ірландський віскі піддається потрійній перегонці, шотландський скотч переганяють двічі;
  • Ірландці використовують несолоджений ячмінь, шотландці ячмінь замочують, пророщують і сушать.

Навіть написання самого слова «віскі» відрізняється в різних країнах. Слово "whisky «використовується для позначення скотчу з Шотландії, а Ірландський напій з 1970 року називається»whiskey".

Технологія виробництва і смакові особливості

Сьогодні на виробництво шотландського скотча існує строгий регламент. The Scotch Whisky Regulations 2009 No.2890 (SWR) регулює маркування, упаковку і технологію створення напою. Припустимо використовувати лише воду, дріжджі і ячмінний солод. У виняткових випадках дозволяється додавати інші злаки в зернах і карамель.


Виробництво розділяється на кілька етапів:

  1. Ячмінь готують, миють і замочують для пророщування.
  2. Проросле зерно підсушують торф'яним димом, подрібнюють в порошок і змішують з водою, отримуючи сусло.
  3. Залишають доходити 10-12 годин, потім підмішують дріжджі і підігрівають до 37 °C.
  4. Сусло фільтрують і переганяють в спеціальному пристрої з міді.
  5. Отриманий спирт заливають в дубові бочки з-під хересу, де він темніє і насичується ароматами деревини.

Законодавчо витримка шотландського віскі встановлена не менше трьох років.

Регіони виробництва шотландського віскі

Існує 5 регіонів виробництва шотландського віскі, в кожному з них напій виходить різним, зі своїми відтінками смаку і запаху. На це впливають якість води, сорт сировини і умови зовнішнього середовища:

  • Хайленд . Регіон на північ від Глазго. Виражений смак дуба, зерна, диму, сухофруктів і пісочного пирога присутній в їх продукті.
  • Кемпбелтаун . Це територія материкової Шотландії на берегах річки Малл-оф-Хінтайер. Історичний центр виробництва скотчу. Сухий, гострий віскі з нотами диму, ванілі, іриски роблять саме тут..
  • Айла . Острівна територія з найяскравішими відмінними якостями готового віскі. Його складно з чимось переплутати. Яскраві риси — аромат копченої риби і морських водоростей. Смак з відтінками розсолу-мила, яблука і вугілля.
  • Лоуленд . Другий історичний регіон виробництва скотчу. Легкий, ніжний смак, не схожий на класику — фішка Лоулендскіх віскікурен. Присутні тони трави, іриски, кориці і вершків.
  • Спейсайд . Вгадати напій можна по аромату ванілі, дубової кори, мускатного горіха і солоду.

Регіон виробництва вказаний відразу після країни на етикетці пляшки.

Види шотландського скотчу

Крім регіонального поділу існує класифікація віскі за типом використовуваної сировини.

Види віскі:

  • Односолодовий (Single Malt). його роблять в межах однієї віскікурні з соложеного ячмінного зерна. Двічі переганяють і зберігають в бочках 3 роки. Чиста класика. Бренди: Glenmorangie, Royal Brackla;
  • Цільнозерновий (Single Grain) . Виробляють на одній віскікурні з води і ячмінного зерна, іноді з додаванням інших зернових культур. Зазвичай використовують для купажів. Дистиляція проходить в колонах безперервного циклу. Марки: Girvan Patent, Loch Lomond;
  • Купажований зерновий (Blended Grain Scotch). суміш зернових дистилятів з різних віскікурен. Марки: Snow Grouse;
  • Купажований (Blended Scotch). для віскі змішують зернові і солодові спирти з різних винокурень. Відомі бренди: Chivas Regal, Johnnie Walker;
  • Купажований солодовий (Blended Malt Scotch). до складу входять односолодові дистиляти з різних винокурень. На цю категорію припадає 90% від усього обсягу виробництва шотландського віскі. Кращі марки: Monkey Shoulder, Compass Box, Cutty Sark Blended Malt, Johnnie Walker Green Label.

Популярні марки

Виробників віскі дуже багато. Приблизно 40% скотчу припадає на частку Diageo, що знаходиться в Лондоні. Ще 20% забезпечує французька компанія Pernod Ricard. Решта 20% припадають на частку самої Шотландії.

Деякі з найбільш відомих марок віскі:

  • Chivas Regal. Бренд виробляє односолодовий і купажований скотч. Напої відрізняються медовим, горіховим і карамельним ароматом з домішкою вересу і фруктів. Обмеженими партіями випускаються напої з витримкою від 12 до 24 років;
  • Ballantine’s . Кращий купажований шотландський віскі з багатющою палітрою смаків: горіх, деревина, мед, Верес, прянощі. Характер м'який, солодкий і складний;
  • Glenfiddich . Віскі, який по-справжньому позиціонується як односолодовий, належить шотландській компанії William Grant &#amp; Sons. На частку Glenfiddich припадає близько 30% всіх продажів односолодового віскі по всьому світу;
  • Johnnie Walker.  Один з найкращих віскі. Представлений недорогими купажами 3-х річної витримки і преміум колекцією міцністю 43%. Смак багатошаровий, складний, насичений. Превалюють тони перцю, ірису, шоколаду і мигдалю;
  • Talisker. виробляється на однойменній винокурні. Єдиний односолодовий віскі острова Скай, який люблять у всьому світі за його морський характер. Алкоголь відрізняє насичений пряний, торф'яної характер;
  • Glenlivet . Односолодовий скотч з дорогого сегмента з витримкою 12-25 років. Смак грає переливами від марципану і фундука до ванілі і цитрусових;
  • Glenmorangie . Кращий шотландський односолодовий віскі 10-річної витримки і вище. Ароматична база налічує 26 відтінків, а смак пікантно підкреслять поєднанням ванілі, карамелі і апельсинової цедри;
  • White Horse.  відома марка купажованого віскі. Завдяки букету з напоїв різних заводів в результаті смак виходить унікальним-трохи торф'яної, димний. В ароматі домінує печена груша, яблуко і мед.

Правила вживання шотландського скотчу

Шотландський односолодовий віскі відрізняється високим ступенем індивідуальності. Кожен регіон, кожна винокурня, кожен скотч має свої особливості з точки зору смаку і аромату. Щоб розпізнати їх, потрібно мати певний досвід і знання.

Самі шотландці п'ють свій національний продукт за правилами п'яти S:

  • Sight: зрозуміти і розгледіти колір
  • Smell: вдихнути аромат
  • Swish: зробити маленький ковток і покатати рідину на мові 3-4 секунди
  • Swallow: зробити перший основний ковток
  • Splash: розбавити віскі водою (не більше 1 ч.л. на келих), щоб розкрити глибину аромату і смак.

Європейці п'ють шотландський віскі інакше. Скотч змішують з яблучним або вишневим соком, додають трохи льоду і повільно цідять з товстостінних склянок — тумблерів. Чистий віскі п'ють з келихів тюльпаноподібної форми. Детальніше про те, як називаються келихи і склянки для віскі, секрети подачі напою →

Основні правила подачі шотландського скотчу:

  • Температура повинна відповідати кімнатній — 18-22 °C;
  • Можна охолодити віскі в келиху, додавши камені для віскі або кубики льоду. Але лід при таненні буде знижувати градус;
  • Чистий молодий віскі п'ють з таких келихів, як Tumbler, Highball. Преміальні сорти прийнято подавати в Tulip, Snifter або Nosing, що забезпечують повне розкриття аромату. Для дегустації коктейлів зі скотчем підійде Roks;
  • У чоловічій компанії віскі розливає господар, келих прийнято наповнювати на ⅓ ;
  • В якості гастрономічного супроводу до скотчу на стіл можна поставити: сирну/фруктову нарізку, горіхи, в'ялене м'ясо, бастурму, птицю, яловичий язик, морепродукти і рибу, диню.

Односолодовий віскі зазвичай дегустують в чистому вигляді без льоду, шотландські купажі можна подавати у вигляді коктейлю  з хайбола або іншого товстостінного келиха.

З чим і як п'ють віскі — правила етикету і традиції різних країн →

Шотландський віскі давно і міцно підкорив світ. Будь скотч, як купажований, так і односолодовий віскі, придбав за роки існування масу шанувальників. Для кожного віскі знайдеться відповідний момент, в залежності від настрою, пори року або дня і, звичайно ж, особистих переваг.

Насолоджуйтесь благородним напоєм і відкривайте Шотландію через скло.

Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд шотландського віскі