Коктейль Йорж — напій для справжніх чоловіків. Рецепти приготування і можливі наслідки

Коктейль Йорж не для слабаків. Напій гранично простий в приготуванні, колючий, суворий і заборист, викликає швидке сп'яніння. Незвичні відразу хмеліють і відключаються. Найміцніші насолоджуються процесом.

коктейль ерш

Легендарний дует горілки і пива відомий на всьому пострадянському просторі. Ейфорія від коктейлю набагато сильніше, ніж від алкоголю, випитого в тому ж обсязі, але окремо. Тому зловживати напоєм не варто.

Трохи історії

Існують різні версії, що пояснюють назву та Походження коктейлю.

Перша говорить, що Йорж з'явився в середині XIX століття. Підгуляли Купці після широкого застілля звалювали всю їжу в одну посудину, а залишки алкоголю зливали в окрему тару, яка називалася «ершем». Звідси і пішла назва цього пекельної суміші.

Друга версія менш романтична: у спробували цей суворий напій волосся ставали «дибки», нагадуючи колючий плавник однойменної риби.

І нарешті остання, найбільш правдоподібна версія — класичний коктейль Йорж з'явився в СРСР. У той час розливним пивом торгували на кожному розі. У день получки до ларька йшли всією бригадою. У кого-то в кишені обов'язково перебувала пляшечка сорокоградусной. З гуртки, наповненої пінним напоєм, відпивали пару ковтків і доливали горілкою. Виходило дешево і сердито.

Опис Йоржа: смак, аромат і міцність


Смак, кольори і аромат пінного напою в результаті змішування з горілкою практично не змінюються. Чим щільніше і ароматні пиво, тим більш насиченим і яскравіше смак коктейлю. Горілка відчувається лише післясмаку, надаючи йому нотки легкої терпкості.

Вміст алкоголю в Ерші зростає в кілька разів. міцність міксу — близько 45%.  кращим пивом для класичного коктейлю вважається «Жигулівське» .

В 100 грамах пінного — близько 50 кілокалорій, в 100 грамах горілки — 250. Півлітрова кружка Йоржа містить 350-400 ккал, в залежності від пивного сорту і пропорцій коктейлю.

Рецепт класичного Йоржа

Справжній класичний Йорж — суміш натурального пива і сорокоградусной горілки в пропорції 10:1. Інгредієнти повинні бути охолоджені. Поліпшити смак і додати оригінальність коктейлю допоможе лимонний сік — 1 ч.л. на 0,5 літра коктейлю.

Класичний склад Йоржа:

Жигулівське 500 мл
горілка 50 мл

Приготування:

  1. У скляний келих налити пиво.
  2. Додайте охолоджену горілку.
  3. Випити великими ковтками, поки не осіла піна.

Дуже важливо, щоб Йорж залишався холодним. Теплий коктейль неприємний на смак.

Варіації на тему Йоржа

Величезна популярність Йоржа породила безліч варіацій на тему горілки і пива. Їх змішують в різних пропорціях, доповнюють новими інгредієнтами, п'ють разом і окремо. Розглянемо найцікавіші.

Народний Йорж

Цей рецепт коктейлю міцніше і ершістее класичного варіанту. Кожна зустріч з народним напоєм-самовіддана боротьба людини з зеленим змієм, в якій потрібно продемонструвати силу духу, самоконтроль і вміння триматися на ногах.

Склад:

Жигулівське 500 мл
горілка 100 мл

Приготування:

  1. Холодне пиво налити в скляну кружку.
  2. Надпити пару ковтків.
  3. Долити горілкою.
  4. Пити не поспішаючи або залпом, кому як подобається.

Якщо перший досвід пройшов вдало, коктейль повторюють. Часом вливають побільше сорокоградусной, але не більше 150 г на 0,5 л пива.

Студент


Студенти — народ небагатий і демократичний. Йорж непогано прижився в цьому середовищі.

Склад:

Пиво 5 л
горілка 500 мл

Як приготувати:

  1. Пиво налити у велику каструлю.
  2. Додати горілку.
  3. Покладіть коктейль у холодильник.
  4. Діставати з холодильника і розливати в міру необхідності.

З Ершем відзначають здачу іспитів, дні народження, захист дипломів, вступ до аспірантури і захист кандидатських дисертацій.

Міцний Йорж

Цей пекучий коктейль добре пити в сиру осінню пору і морозною зимою, щоб швидше зігрітися. Він допоможе забути про проблеми і насолодитися приємним вечором в колі друзів.

Склад:

імбирне пиво 300 мл
горілка 30 мл
Соус Табаско 10г

Приготування:

  1. Холодне пиво налити у високий скляний келих.
  2. Додати горілку.
  3. Зверху капнути пекучий Табаско.
  4. Перемішати.

Соус можна замінити дрібкою червоного пекучого перцю.

Нестрашний

Як міцний інгредієнт в коктейлі джин, а не горілка. А замість звичного пінного взяли Британський ель з нотками фруктів і квітів. Вийшло незвично і менш бронебійно.

Склад:

світлий ель 500 мл
Джин 20 мл
лимонний сік 10 мл

Приготування:

  1. У високий скляний келих повільно влити Ель.
  2. Додати лимонний сік.
  3. Долити джином.
  4. Не розмішувати.

Коктейль, на перший погляд, дійсно нестрашний, всього 20 мл Джину. Але сп'яніння настає відразу. Якщо забути про обережність, важкого похмілля не минути. Це Йорж, а не Джин-тонік .

Лікувальний

Є рецепт Йоржа, який рятує від починається застуди. Досить випити склянку перед сном, і вірусу як не бувало.

Склад:

Темний Ель 200 мл
горілка 10 мл
червоний пекучий перець щіпка
морська сіль щіпка

Приготування:

  1. У горілку додати пекучий перець і сіль.
  2. Перемішати.
  3. Суміш залити елем.

Цей коктейль п'ють теплим. Деякі радять підігріти його до 60 °C і додати ложку меду. Таку гримучу суміш приймають при лихоманці.

Елітний Йорж

Рецепт елітного коктейлю Йорж включає в себе три інгредієнта. Шампанське надає міксу легкість і шик, французький лікер на травах — вишукану гірчинку. Але навіть такий Йорж залишається вірний собі і швидко п'янить.

Склад:

світле фільтроване пиво 100 мл
Сухе Шампанське 100 мл
Бенедиктин 10 мл

Приготування:

  1. Охолоджений пінний напій налити у високий келих.
  2. Додайте Крижане шампанське.
  3. Влити лікер.
  4. Пити не поспішаючи, насолоджуючись незвичайним смаком.

У спеку варто додати лід.

Варіанти Йоржа для чоловічих вечірок

Чоловіки люблять змагатися в грі «хто кого переп'є». Коктейль Йорж ідеально підходить для жорсткого застілля, після якого головне — вижити.

Підйом і спуск (проводи бурого ведмедя або зустріч білого)

Зі скляного кухля відпивають ковток пінного і доливають горілку. Випивши другий ковток, знову наливають трохи сорокоградусной. І так далі. Коли в гуртку залишається тільки горілка, починають додавати пиво, знову відпиваючи по ковтку — бурий ведмідь повертається.

Коктейль Удар по зубах

На дно півлітрової гуртки з темним пивом занурюють чарку з горілкою. Коктейль треба випити залпом. Коли п'є, не відаючи про підступ, перекидає кухоль, чарка в буквальному сенсі б'є по зубах.

Смерть мексиканця

У світле пиво (150 мл) по лезу ножа вливають текілу (50 мл). Зверху-пекучий соус Табаско 50-100 мл і дрібку солі. П'ють забористий коктейль великими ковтками.

Двостволка

Пиво і кріплений портвейн п'ють одночасно, з двох пляшок.

Чпок( Шпок, бавовна)

Гранований стакан, наповнений сорокоградусной (50 мл) з пивом (100 мл), накривають долонею і різко вдаряють об коліно. У цей момент лунає характерний бавовна. Спінений Йорж випивають залпом.

Наслідки вживання коктейлю

Заважаючи горілку з пінним напоєм, треба розуміти, що на наступний ранок може наступити Розплата — важке похмілля. Будь-яке пиво містить двоокис вуглецю (з 2 ). У поєднанні з міцним спиртом це етанолова бомба. Потрапляючи в організм у великих концентраціях, етанол порушує метаболізм, руйнує еритроцити, погіршує роботу печінки. Страждають когнітивні функції і робота серця, потрапляє під удар підшлункова залоза.

Вживання Йоржа протипоказано людям з високим тиском, захворюваннями серця і судин, іншими хронічними патологіями.

Завдяки простоті приготування, коктейль Йорж залишає місце для авторської фантазії. Але імпровізуючи, пам'ятайте про карколомну дію дуету горілки з пивом і не зловживайте. Досить однієї гуртки, щоб випробувати на собі забористость коктейлю.

Автор: Ірина Ратова,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт п'яти версій коктейлю Йорж: смак, склад, особливості приготування