рецепти смачних спиртових настоянок

Наявність запасів спирту високої якості дозволяє домашньому майстру випробувати не один рецепт настоянок на різноманітному сировину і скласти власну колекцію смачних напоїв: гірких, пряних, десертних. Приносять зимовий Новорічний дух цитрусових і розбурхують спогадами про літнє смородиновая настойка спеки, що дарують терпкий запах осені і запаморочливий аромат пробуджуються весняних бруньок.

До початку складання композиції за обраним рецептом необхідно розвести спирт до тієї фортеці, яка повинна бути у готової настоянки. Найпростіше це зробити за спеціальними таблицями. Слід обов'язково врахувати зниження фортеці за рахунок розведення спирту соковмісними інгредієнтами настоянки. Тоді неприємний спиртовий присмак не зіпсує настоянку.

Після видалення мезги і фільтрації настоянка повинна постояти кілька днів — «відпочити». Витримка вирівняє і гармонізує смак і усуне спиртовий запах.

Різкий запах спирту допомагає видалити попереднє углевание алкогольної основи настоянки і додавання деяких прянощів — гвоздики, запашного перцю, кави.

Детальніше про приготування спиртових настоянок в домашніх умовах →

Будь-який рецепт настоянок на спирту, наведених нижче, легко зробити навіть не маючи досвіду в домашньому виробництві алкогольних напоїв:

Лимонно-імбирна

Швидка, але смачна настоянка на спирту. Термін настоювання 3-4 дні.
Спирт 96°C розвести в хорошій воді в співвідношенні 1:1. У даній розкладці використовується 500мл спирту і 500 мл води. Додати цедру одного лимона, шматочок 2 х 3 см свіжого імбиру, 1 ч.л. меду, дрібку солі.

Більше рецептів приготування настоянки з імбиру →

На фісташках

На 1 л спирту 45-55°c необхідна жменю шкаралупи від фісташок. Для неї потрібна невелика попередня обробка. Найкраще для настоянки підходить шкаралупа від фісташок, що продаються нафисташки Вага без солі. Її потрібно промити і обсмажити в духовці до темно-коричневого кольору.

Через 3-4 тижні настоювання смачний напій благородного кольору готовий до вживання. У послевкусии присутні нотки чорносливу, легка солодкість. Якщо продовжити настоювання до 6-7 місяців, можна отримати настоянку з видатними якостями. Його аромат нагадує дорогий віскі, з вираженими нотами фруктів і шоколаду.

Вишнева

Популярна солодка фруктова настоянка на спирту. Може готуватися не тільки під час збору врожаю. Заморожені плоди вишні, заготовлені про запас, не втрачають смакові якості і дозволяють мати сировину для смачної настоянки круглий рік.

  • Спирт міцністю 50°C - 2 л,
  • Свіжа або морожена вишня — 2 кг,
  • Цукор — 1 кг,
  • Кориця — 1/2 палички,
  • Ванільний цукор — 1-2 г.


Вишню злегка придушити товкачем, всипати в 5-літрову ємність, додати цукор, прянощі, залити спиртом. Перші 5 днів струшувати 2 рази на добу для розчинення цукру. Наполягати 2 тижні. Процідити кілька разів через ватяні диски.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на спирту з вишні →

Чайна пряна

настойка чайнаяНескладний рецепт пряної ароматної настоянки, термін приготування якої скорочений за рахунок температурних умов витримки:

  • Спирт міцністю 45°C або горілка — 2 л,
  • Кориця — шматочок 0,7-1 см,
  • Гвоздика — 2 бутони,
  • Хороший чорний листовий чай — 2 ч. л.,
  • Обсмажені кавові зерна — 2 ч. л.,
  • Кмин — 1 ч. л.,
  • Цукор — 1 ст. л.,
  • Ванілін, лимонна кислота — на кінчику ножа.

Наполягання виробляти в закритому скляному посуді біля батареї. Струшувати ємність 2 рази в день. Через 7 днів процідити, витримати ще 3 дні.

Лимонна

Популярний рецепт миттєвої настоянки з яскравим кольором і сильним ароматом:

  • Спирт 96°C — 200 мл,
  • Гаряча кип'ячена вода ° - 300 мл,
  • Ванільний цукор — 30 г (можна замінити такою ж кількістю звичайного цукру і додати трохи
  • Ваніліну),
  • Лимон — 1 шт.

З лимона тонко зрізати цедру — тонкий верхній жовтий шар шкірки, намагаючись не захоплювати білу пухку прошарок. Для цих цілей найзручніше скористатися спеціальним ножем для чищення овочів. Що залишився без цедри лимон можна заморозити і використовувати в приготуванні маринадів, соусів.

настойка лимоннаяЦукор розчинити в гарячій воді, додати цедру, влити спирт. Наполягати 2-4 дні при кімнатній температурі, профільтрувати через ватяні диски.

Детальніше про те, як приготувати лимонну настоянку на спирту →

На глоді та шкаралупі волоського горіха

Половину 3-х літрової банки заповнити свіжими плодами глоду, що залишився місце — шкаралупою волоського горіха. Рослинні компоненти попередньо промити, очистити від сміття. Вміст банки залити спиртом міцністю 45-50°C до верху. На це буде потрібно приблизно 1,6-1,7 л спиртовмісної рідини. Витримати 2-4 тижні. Процідити, додати за смаком цукор.

Детальніше про те, як зробити настоянку з волоських горіхів на спирту →

Степова гірка

Рецепт настоянки з гармонійним злегка гірким і пекучим смаком, ароматом степових трав і красивим зеленувато-золотистим кольором.

На 5 л спирту міцністю 40°C або горілки необхідно:

  • Ісоп — 1 ч. л.,
  • Полин — 1 ч. л.,
  • Кардамон — 5 зерен,
  • Зубрівка — 15-20 травинок,
  • Цукор — 5 ч. л.,
  • Лимонна кислота — 1 г.

Наполягати не більше 8-10 днів. Профільтрувати, витримати 1 тиждень перед вживанням.

Зимова

Рецепт настоянки швидкого приготування — прекрасний засіб для зігрівання після лижних прогулянок по
настойка зимняя лісі, катання з гірок, підлідної риболовлі і для профілактики простудних захворювань:

  • Спирт 40°C фортеці або горілка — 2л,
  • Палений цукор — 1 ст. л.,
  • Тертий свіжий імбир — 1 ч. л.,
  • Гвоздика — 2 бутони,
  • Запашний перець — 2 горошини,
  • Кориця — невеликий шматочок,
  • Ванільний цукор — кілька крупинок.

Всі інгредієнти додати в розведений до 40°C спирт і обережно нагріти до t° 60с. для ємності з напоєм зробити шубу з теплої ковдри, дати повільно охолонути, процідити. Можна вживати на наступний день, але краще витримати в пляшках 4-6 днів.

Детальніше про настоянки на спирту, рецепти приготування →

Настойки на спирту (Часть первая) настоянки на спирту (частина перша)