Наявність запасів спирту високої якості дозволяє домашньому майстру випробувати не один рецепт настоянок на різноманітному сировину і скласти власну колекцію смачних напоїв: гірких, пряних, десертних. Приносять зимовий Новорічний дух цитрусових і розбурхують спогадами про літнє спеки, що дарують терпкий запах осені і запаморочливий аромат пробуджуються весняних бруньок.
До початку складання композиції за обраним рецептом необхідно розвести спирт до тієї фортеці, яка повинна бути у готової настоянки. Найпростіше це зробити за спеціальними таблицями. Слід обов'язково врахувати зниження фортеці за рахунок розведення спирту соковмісними інгредієнтами настоянки. Тоді неприємний спиртовий присмак не зіпсує настоянку.
Після видалення мезги і фільтрації настоянка повинна постояти кілька днів — «відпочити». Витримка вирівняє і гармонізує смак і усуне спиртовий запах.
Різкий запах спирту допомагає видалити попереднє углевание алкогольної основи настоянки і додавання деяких прянощів — гвоздики, запашного перцю, кави.
Детальніше про приготування спиртових настоянок в домашніх умовах →
Будь-який рецепт настоянок на спирту, наведених нижче, легко зробити навіть не маючи досвіду в домашньому виробництві алкогольних напоїв:
Лимонно-імбирна
Швидка, але смачна настоянка на спирту. Термін настоювання 3-4 дні.
Спирт 96°C розвести в хорошій воді в співвідношенні 1:1. У даній розкладці використовується 500мл спирту і 500 мл води. Додати цедру одного лимона, шматочок 2 х 3 см свіжого імбиру, 1 ч.л. меду, дрібку солі.
Більше рецептів приготування настоянки з імбиру →
На фісташках
На 1 л спирту 45-55°c необхідна жменю шкаралупи від фісташок. Для неї потрібна невелика попередня обробка. Найкраще для настоянки підходить шкаралупа від фісташок, що продаються на Вага без солі. Її потрібно промити і обсмажити в духовці до темно-коричневого кольору.
Через 3-4 тижні настоювання смачний напій благородного кольору готовий до вживання. У послевкусии присутні нотки чорносливу, легка солодкість. Якщо продовжити настоювання до 6-7 місяців, можна отримати настоянку з видатними якостями. Його аромат нагадує дорогий віскі, з вираженими нотами фруктів і шоколаду.
Вишнева
Популярна солодка фруктова настоянка на спирту. Може готуватися не тільки під час збору врожаю. Заморожені плоди вишні, заготовлені про запас, не втрачають смакові якості і дозволяють мати сировину для смачної настоянки круглий рік.
- Спирт міцністю 50°C - 2 л,
- Свіжа або морожена вишня — 2 кг,
- Цукор — 1 кг,
- Кориця — 1/2 палички,
- Ванільний цукор — 1-2 г.
Вишню злегка придушити товкачем, всипати в 5-літрову ємність, додати цукор, прянощі, залити спиртом. Перші 5 днів струшувати 2 рази на добу для розчинення цукру. Наполягати 2 тижні. Процідити кілька разів через ватяні диски.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на спирту з вишні →
Чайна пряна
Нескладний рецепт пряної ароматної настоянки, термін приготування якої скорочений за рахунок температурних умов витримки:
- Спирт міцністю 45°C або горілка — 2 л,
- Кориця — шматочок 0,7-1 см,
- Гвоздика — 2 бутони,
- Хороший чорний листовий чай — 2 ч. л.,
- Обсмажені кавові зерна — 2 ч. л.,
- Кмин — 1 ч. л.,
- Цукор — 1 ст. л.,
- Ванілін, лимонна кислота — на кінчику ножа.
Наполягання виробляти в закритому скляному посуді біля батареї. Струшувати ємність 2 рази в день. Через 7 днів процідити, витримати ще 3 дні.
Лимонна
Популярний рецепт миттєвої настоянки з яскравим кольором і сильним ароматом:
- Спирт 96°C — 200 мл,
- Гаряча кип'ячена вода ° - 300 мл,
- Ванільний цукор — 30 г (можна замінити такою ж кількістю звичайного цукру і додати трохи
- Ваніліну),
- Лимон — 1 шт.
З лимона тонко зрізати цедру — тонкий верхній жовтий шар шкірки, намагаючись не захоплювати білу пухку прошарок. Для цих цілей найзручніше скористатися спеціальним ножем для чищення овочів. Що залишився без цедри лимон можна заморозити і використовувати в приготуванні маринадів, соусів.
Цукор розчинити в гарячій воді, додати цедру, влити спирт. Наполягати 2-4 дні при кімнатній температурі, профільтрувати через ватяні диски.
Детальніше про те, як приготувати лимонну настоянку на спирту →
На глоді та шкаралупі волоського горіха
Половину 3-х літрової банки заповнити свіжими плодами глоду, що залишився місце — шкаралупою волоського горіха. Рослинні компоненти попередньо промити, очистити від сміття. Вміст банки залити спиртом міцністю 45-50°C до верху. На це буде потрібно приблизно 1,6-1,7 л спиртовмісної рідини. Витримати 2-4 тижні. Процідити, додати за смаком цукор.
Детальніше про те, як зробити настоянку з волоських горіхів на спирту →
Степова гірка
Рецепт настоянки з гармонійним злегка гірким і пекучим смаком, ароматом степових трав і красивим зеленувато-золотистим кольором.
На 5 л спирту міцністю 40°C або горілки необхідно:
- Ісоп — 1 ч. л.,
- Полин — 1 ч. л.,
- Кардамон — 5 зерен,
- Зубрівка — 15-20 травинок,
- Цукор — 5 ч. л.,
- Лимонна кислота — 1 г.
Наполягати не більше 8-10 днів. Профільтрувати, витримати 1 тиждень перед вживанням.
Зимова
Рецепт настоянки швидкого приготування — прекрасний засіб для зігрівання після лижних прогулянок по
лісі, катання з гірок, підлідної риболовлі і для профілактики простудних захворювань:
- Спирт 40°C фортеці або горілка — 2л,
- Палений цукор — 1 ст. л.,
- Тертий свіжий імбир — 1 ч. л.,
- Гвоздика — 2 бутони,
- Запашний перець — 2 горошини,
- Кориця — невеликий шматочок,
- Ванільний цукор — кілька крупинок.
Всі інгредієнти додати в розведений до 40°C спирт і обережно нагріти до t° 60с. для ємності з напоєм зробити шубу з теплої ковдри, дати повільно охолонути, процідити. Можна вживати на наступний день, але краще витримати в пляшках 4-6 днів.
Детальніше про настоянки на спирту, рецепти приготування →