Плоди вишневого дерева володіють соковитим смаком, прекрасними харчовими якостями і ідеально підходять для приготування напоїв, в тому числі алкогольних. Спиртова Вишнівка користується великою популярністю, завдяки насиченому смаку і приємному аромату, її завжди доречно поставити на святковий стіл.
Технологія приготування вишневої настоянки на спиртовмісному розчині проста і не вимагає спеціального обладнання, тому її легко зробити самостійно в домашніх умовах.
На що слід звернути увагу при виготовленні настоянки
Для виготовлення вишневої спиртової настоянки слід використовувати тільки стиглі ягоди. Час дозрівання плодів залежить від природно-кліматичної зони зростання цієї рослини. У північних регіонах України збір врожаю з вишневих дерев і чагарників починається в першій декаді серпня, з південних — в червні. Стиглість плоду визначається за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями: він повинен бути соковитим, мати насичене забарвлення бордового кольору і солодкий смак. На відміну від черешні, плоди вишні мають кислуватий смак.
У кліматичних умовах України вишневі ягоди можна збирати в липні і початку серпня. Для приготування алкогольних напоїв їх можна використовувати в будь-якому вигляді — свіжими, замороженими і в'яленими.
Крім стиглих плодів, для приготування вишневої настоянки на спирту потрібно алкоголесодержащая фракція. Спиртовмісну суміш можна отримати з розчину етилового спирту 96%-й концентрації, розведеного до потрібної консистенції або з якісних марок магазинної горілки. Можна також використовувати самогон, отриманий в домашніх умовах шляхом перегонки спиртовмісної сировини (браги).
Слід врахувати, що в залежності від сорту вишні до складу рецепта для виготовлення спиртовмісної вишневого настою може знадобитися цукор, так як деякі ягоди мають виражений кислим смаком. Однак при солодких сортах плодів застосовувати сахарозу небажано.
Враховувати необхідно і хімічний склад кісточок, в яких міститься глікозид амігдалін в концентрації 0,85%. При попаданні їх в шлунок ця речовина розпадається з утворенням синильної кислоти, яка надає отруйну дію на організм людини. У Вишневому спиртовому настої цей хімічний перехід з утворенням ціаністо-водневої кислоти здійснюється через 5-6 місяців після настоювання, тому для запобігання токсичного отруєння потрібно попередньо видаляти кісточки з плодів. З іншого боку, саме кісточка надає настоянці вишні на спирту особливий благородний смак. Тому якщо використовувати для приготування напою ягоди з кісточками, то не варто
допускати його тривалого зберігання.
Тонкий і благородний букет напою можна отримати при використанні в'ялених ягід. Отримати такі плоди просто: потрібно розмістити вишневі ягоди в сонячному місці на 3-4 дні або витримати їх в духовій шафі при температурі 60-80 °C протягом 4-5 годин.
Рекомендується виконувати послідовно ряд кроків при отриманні вишні на спирту в якості настоянки:
- Відбір стиглих і неушкоджених плодів для настоювання;
- Підготовка спиртовмісного розчину на основі спирту, горілки або самогону (можна взяти і коньяк);
- Приготування настоянки шляхом змішування вишні і спирту і витримки при технологічних умовах;
- При необхідності поступове додавання цукрового сиропу порційно для досягнення необхідного смаку. Слід дотримуватися правила — на 1 л напою не повинно припадати більше 30% цукру, інакше вийде лікер або наливка .
Як приготувати вишневу настоянку на спирту
Основними інгредієнтами для настоянки є: вишня, спирт і цукор.
Для отримання настою можна брати будь-які ягоди: свіжі, морожені, в'ялені. На смакові якості і букет готового настою це не вплине.
На першому етапі потрібно відібрану вишню промити і звільнити від плодоніжок, видалити все листя, відбракувати пошкоджені ягоди. Потім ягідну масу слід помістити в зручну скляну або керамічну ємність (банку, посудину).
На цій стадії не слід видаляти кісточки з ягід, так як вони надають готовому продукту яскравий і насичений смак.
Друга фаза підготовки є основною. Відібрані в склянці плоди заливаються зверху етанолом вище рівня останнього шару ягоди. Після цього отримана суміш закривається щільно кришкою і поміщається на зберігання в темне прохолодне місце на 6 тижнів.
Після закінчення це терміну, коли настоянка вишні на спирту придбає яскравий вишневий колір, вона повинна бути перелитий в іншу ємність. Злита рідина змішується з цукром і поміщається на нове зберігання в холодильник. Після повного розчинення цукру необхідно в ємність додати трохи води. Через 2 тижні рідину процідити і додати перший спиртовий настій.
Отриманий напій поставити на дозрівання в захищене від сонячного світла прохолодне місце, щоб зберегти яскравий колір розчину.
Готовність Вишнівки можна перевірити через добу шляхом дегустації. Якщо настоянка повністю готова і володіє терпким насиченим смаком, ароматом з відповідною міцністю, можна приступати до переливання в спеціальні банки і пляшки.
у разі якщо настоянка вийшла дуже міцною, її необхідно розбавити чистою відфільтрованою водою. Після розведення напою потрібно дати продукту відстоятися протягом 2-3 днів для насичення ягідним смаком.
Вишнева спиртова настоянка може бути приготовлена на горілці і самогоні. В цьому випадку слід застосовувати в якості спиртової бази тільки алкогольні напої високої якості. Самогон повинен бути отриманий шляхом подвійної перегонки і добре очищений. Горілку слід купувати тільки в спеціалізованих магазинах з продажу алкогольної продукції.