Як зробити наливку

З давніх часів на Русі наливки займали важливе місце на святковому столі. Така домашня алкогольна солодкість дуже улюблена дамами, за ніжний смак, запашність і невисоку міцність. Та й представники сильної статі не проти покуштувати чарочку спотикача або вишневочки. Так чому б не приготувати самим кілька пляшечок смачного напою для домашніх свят? Це ненудне хобі дозволить не тільки здивувати рідних і гостей, але і гарантує якість алкоголю.

Види запашного напою

Наливки можна розділити за швидкістю дозрівання на три різновиди.

  1. наливки на ягодахСкоростиглі. Тобто напої, виготовлення яких займає не більше місяця. Найчастіше їх роблять з ожини, малини, полуниці. Сунична і зовсім готується всього тиждень. Щоб прискорити дозрівання напою з будь-яких видів плодів, необхідно їх подрібнити і перетерти через сито. Можна також зварити з плодів сироп, і вже його заливати міцним алкоголем. Є така Скороспілка, що буде готова за добу. Для цього залиті спиртом ягоди нудяться при температурі в 70 ° до придбання буро-коричневого відтінку. Потім додається цукор, напій остуджують, і пляшка кладеться в прохолодне місце. До речі, наливки з додаванням трав і листя краще не наполягати надто довго: вони стануть надмірно терпкими.
  2. Середньостиглі. Для таких напоїв найчастіше береться слива, ягоди будь-якого виду смородини, вишня, обліпиха, брусниця або журавлина. У домашніх умовах вони зріють до 2 місяців.
  3. Пізньостиглі — дозрівають до півроку. В якості сировини тут використовують ягоди горобини, абрикоси, агрус, айву, яблука або груші.

Детальніше про те, як зробити наливки будинку

Важливі технологічні моменти

Готують плодові наливки на алкоголі високої якості (часто використовують спирт або горілку, іноді — коньяк, бренді, джин), додаючи в напій цукор. Фортеця їх найчастіше в межах 20 об. %.

Існує два варіанти приготування такого напою.

  1. Перший: плоди змішуються з цукром і бродять від місяця до півроку в залежності від типу сировини і бажаного результату. Потім перебродив сік зливають і закупорюють, закріплюючи спиртом за бажанням, а до залишився сировини заливають міцний алкоголь. В результаті виходить "друга наливка".
  2. Другий: алкоголь доливають до плодів одночасно з цукром.

Є загальні правила приготування різних видів наливок:

  • Дуже важлива правильна сировина. Для наливок, створюваних в домашніх умовах, потрібні Зріліягодная наливка плоди, у яких видалені черешки, плодоніжки. Кісточки з персиків і абрикосів потрібно прибрати. А у черешні, вишні та сливи можна залишити. Краща горобина для наливок — прихоплена морозцем. З пом'ятих і перестиглих плодів теж можна робити наливки, але їх якість буде нижче через зниження кількості цукру.
  • Приготування можливо лише в чистій емальованому або скляному посуді. Не можна користуватися алюмінієвими або бляшаними мисками або каструлями, інакше напій помутніє і придбає металевий присмак.
  • Цукор в такі напої додають в залежності від солодощі плодів. Але не варто класти більше 100 г на півлітра соку.
  • Технологія, за якою готують літні наливки, дозволяє виставити ємність з сировиною на сонці для більш швидкого дозрівання. А взимку бутель ставиться біля батареї.
  • Незалежно, зріє наливка з додаванням алкоголю або без, періодично потрібно струшувати ємність з плодами (якщо тільки за рецептом не передбачено інше).
  • Перед тим як розфасовувати готовий напій в пляшки, його треба прогнати крізь скляну воронку, перекриту декількома шарами марлі. У деяких випадках можна розбавити водою, довівши до фортеці столового вина. Якщо напій зовсім мутний, можна його освітлити за допомогою яєчного білка. Технологія проста: потрібно збити білок в піну і додати в наливку. Потім розлити суміш по пляшках і заховати в тепле місце на три дні. Після чого проявиться осад, і наливку можна процідити.


Детальніше про те, як зробити наливки на спирту в домашніх умовах →

Збереження смаку та аромату

Домашні вина і наливки зазвичай зберігають щільно закупореними в прохолодному місці. Якщо вони правильно приготовані , то не втратять якостей досить довго. Напої яскравих кольорів краще упаковувати в пляшки з темного скла, та й зберігати в темряві, щоб вони не змінили відтінок. Ємності з наливками повинні зберігатися стійко, щоб пробки не обсахаріваются.

Традиційні рецепти: варто спробувати

апельсиновая наливкаСировина для цих наливок досить бюджетно, а технологія зовсім не складна.

Апельсинова домашня

Потрібно: цедра апельсина — 300 г, горілка — 1 л. для сиропу: цукор — 400 г, вода — 400 мл.
виготовлення: подрібнити цедру і засипати в пляшку. Залив алкоголем, тримати в теплому місці 3 місяці. Потім проціджену настойку влити в нагрітий цукровий сироп тоненькою цівкою, постійно помішуючи. Відфільтрувати, відправити в тепло ще на 2-3 тижні. Упакувати в пляшки.

Швидке асорті

Потрібно: будь-які плоди — 500 г, по дві половинки лимона і апельсина, цукор — 350 г, трохи нашаткованого імбиру, гвоздика — 2-3 шт., вода — 300 мл, джин — 1 л. для сиропу: цукор — 300 г і вода — 400 мл.


Виготовлення: покласти в каструлю фрукти, ягоди, корицю, імбир, половинки апельсина і лимона, гвоздику, засипати цукровим піском. Потім залити водою і кип'ятити хвилин 10, щоб сировина стало м'яким. Розім'яти його і охолодити. Додати сироп і джин. Перемішавши, прибрати в прохолодне місце. Через тиждень напій буде готовий, його слід процідити і упакувати в пляшки.

Вишня

Потрібно: цукровий пісок — 500 г, вишня — 1 кг, половина лимона, горілка — 300 мл.

Виготовлення: стиглу вишню без плодоніжок і кісточок завантажити в бутель, засипати цукром, струсити і зав'язати тканиною шийку. Поставити в тепло, в умовах літа — краще на сонці. Вишневий сік розчинить цукор. Не варто забувати часом перетрушувати вміст. Як тільки в бутлі залишатьсясливы одні ягоди і рідина, треба залити все це горілкою, розмішати. Процідити і розлити по пляшках.

Детальніше про те, як приготувати настойку з вишні на горілці →

Домашня сливянка

Потрібно: слива — 1 кг, горілка або бренді — 600 мл, цукор — 300 г.

Виготовлення: плоди без кісточок дрібно порізати, скласти в скляну банку і залити алкоголем так, щоб сировина була прихована в ньому. Наполягати місяць, не перемішуючи, потім настій злити і засипати сливи цукром. Через тиждень вийшов сироп віджати і змішати з настоєм. Наливка буде дозрівати ще місяць в прохолодних умовах.

Детальніше про те, як приготувати наливку з сливи на горілці →

Спотикач

Потрібно: чорна смородина — 1 кг, горілка — 700 мл. для сиропу: цукор — 1 кг, вода — 700 мл.

Виготовлення: перебрану, чисто вимиту і просушену смородину розім'яти дерев'яним товкачем в емальованому або скляній мисці. М'якоть підвісити в марлевому або полотняному мішку, і віджати з неї сік. Гарячу субстанцію змішати з горілкою, поставити на невеликий вогонь і томити, весь час помішуючи, до перших ознак закипання. Швидко зняти, не давши закипіти, остудити і загуслий Спотикач закупорити в пляшки і зберігати в прохолодних умовах.

Детальніше про те, як приготувати настоянку зі смородини на горілці → Делаем вишневый ликер, наливку «Спотыкач» - Все буде добре - Выпуск 215 - 10.07.2013 робимо вишневий лікер, наливку "Спотикач" — Все Буде добре — випуск 215 — 10.07.2013