настоянка з ягід калини

Цілюща сила калини шанована в народі здавна. У лікувальних цілях використовуються практично всі частини цієї унікальної рослини — листя, квітки, кора, коріння. Але особливу цінність мають кисло-гіркі ягоди, в яких корисних для організму речовин, мінералів, мікроелементів, вітамінів стільки, що можна сміливо порівнювати ці плоди з міні-аптекою. Найчастіше в народній медицині застосовують настоянку калини спиртову або приготовлену на горілці. Крім того, існує чимало рецептів відварів, водних настоїв з ягід калини, які можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Дітям корисно також пити сік ягід, підсолоджений медом або цукром.

Корисні властивості і області застосування Калинової настоянки

Володіючи вираженим лікувальним ефектом, настоянка з калини використовується в народній медицині для профілактики і лікування самих різних захворювань. Приготувати за спеціальним рецептом і вживатикалина калинову настоянку на спирту рекомендується при наступних хворобливих станах:

  • Стрес, головний біль, безсоння.
  • Діабет.
  • Високий рівень холестерину.
  • Набряклість, викликана проблемами з серцем, нирками, порушенням водно-сольового балансу.
  • Захворювання серцево-судинної системи (гіпертонія, ішемія, атеросклероз, спазми судин і ін.).
  • Застуда, ангіна, ГРВІ, захворювання верхніх дихальних шляхів.
  • Запалення легенів, бронхіальна астма
  • Хвороби шлунково-кишкового тракту (коліт, гастрит, виразка, ентероколіт і т.д.).
  • Хронічні, вірусні, запальні дерматологічні захворювання (екзема, фурункульоз, карбункульоз та ін.).
  • Хвороби печінки, жовчного міхура (холецистити, гепатити, холангіти та ін.).
  • Епілепсія, нервові розлади, судоми, неврастенія, істерія.

Спиртова настоянка з калини — це високоефективний протикашльовий, жарознижуючий, протизапальний, протизастудний, ранозагоювальний натуральний засіб. Також настої з ягід мають м'яку послаблюючу дію, завдяки чому їх застосовують при розладах травлення.

І, звичайно, готувати за різними рецептами і вживати в помірних дозах різні напої з цих цілющих ягід корисно для підвищення імунітету, а також в якості профілактичного засобу проти авітамінозу.

Збір і підготовка ягід

Алкогольні напої та лікувальні еліксири з калини готують тільки з стиглих, непорчених ягід. Зборукалина в миске врожаю починається після настання заморозків, не раніше. Підморожені ягоди не такі гіркі і солодші. При цьому свої корисні властивості вони не втрачають.

Заготівлю калини для зберігання в домашніх умовах необов'язково проводити в листопаді-грудні. Ягода прекрасно ?зимує? на гілках, так що збирати її можна протягом всієї зими, аж до середини березня. Зберігати калину можна як в замороженому (в морозилці), так і в сушеному вигляді.

Перед тим як зробити настоянку з калини, незалежно від рецепта, ягоди потрібно зірвати з кистей і перебрати. Видаляти слід будь-яке сміття, листки, нестиглі, дрібні гнилі плоди. Промити в прохолодній воді і просушити пару годин, розсипавши по чистому кухонному рушнику.

Приготувати в домашніх умовах настоянку або наливку з ягід калини можна на спирту, горілці, бренді, червоному вині (сухе столове, кагор). Як підсолоджувач в рецептах солодких алкогольних настоянок і лікувальних еліксирів краще використовувати мед або фруктозу.

Настоянка Калинова на горілці

Інгредієнти для Калинової настоянки:

  • Калина — 0,5 кг.
  • Горілка — 500 мл.

Сировину висипають в чисту банку і заливають горілкою так, щоб рідина покрила їх на 2 см.закупорюють і витримують добу в темряві. Через 24 години доливають залишки горілки, збовтують, закривають кришкою. Залишають настоюватися в темному прохолодному місці на 3-4 тижні. Готову настоянку проціджують, ягоди віджимають. Фільтрують напій через вату. Зберігають в пляшках з темного скла в холодильнику. Пити не більше ніж по 50 мл тричі на день.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з калини на горілці →

Настоянка калини на спирту

настойки из калиныСпиртова настоянка виходить більш концентрованою, тому пити її в лікувальних цілях потрібно не більше, ніж по 20-40 крапель 3-4 рази на день. Рецепт еліксиру такий же, як і настоянка з калини на горілці.


Можна зробити простіше. Наповнити скляну ємність на 2/3 об'єму свіжою ягодою, залити доверху спиртом. Наполягати 2-3 тижні в темному прохолодному місці.

Калинівка з цукром

Інгредієнти:

  • Сік калини — 200 мл.
  • Цукор — 150 г.
  • Вода — 200 мл.
  • Горілка — 1 л.

Цукор розчиняють у теплій воді. З ягід віджимають сік. З'єднують з цукровим сиропом. Переливають настойку в чисту банку, вливають туди ж горілку. Гарненько розмішують, закривають банку кришкою і наполягають в темному прохолодному приміщенні рівно 3 тижні.

Після проціджування і фільтрації виходить досить смачний солодкий напій, який приємно і легко п'ється. Як лікувально-профілактичний засіб настойку можна давати в малих дозах дітям старшого віку.

Настоянка на коньяку з медом

У цьому рецепті ягід потрібно взяти стільки, щоб на ? обсягу заповнити ними літрову банку. Потім додати до Калини 150 мл хорошого коньяку і 150 г натурального меду. Все добре перемішати.

Залити суміш холодною кип'яченою водою до самого горлечка, закрити кришкою і настоювати 30 днів в коморі. Коли підійде термін, коньячну настоянку на калині з медом проціджують і розливають по чистим пляшечках.

Такий засіб корисно приймати при хворобах нирок, гіпертонії по 1 ст.л. за півгодини до їди. Для позбавлення від хронічних головних болів настоянку калини на коньякукалина на водке рекомендують приймати регулярно по 50 мл 1 раз на день протягом тижня.

Більше рецептів, як приготувати настоянку на калині →

Наливка з калини

Інгредієнти:

  • Калина — 1 кг.
  • Горілка або якісний самогон — 1 л.
  • Цукор — 150 гр.

Сировину висипають в чисту пляшку. Перешивають з цукром і заливають алкоголем. Наполягають в коморі або шафі 45-50 днів. Через кожні 3-4 дні напій збовтують.

Коли наливка буде готова, її проціджують і розливають для зберігання в пляшки з темного скла. Щільно закупорюють. Зберігають в холодильнику або погребі протягом 3 років.

Детальніше про те, як приготувати наливку з калини →

Https://www.youtube.com/watch?v=lTMNmw3qboA