Відомі безліччю цілющих властивостей плоди обліпихи широко застосовуються в кулінарії, народній та офіційній медицині, косметології. Крім соку, варення, джему, лікарських засобів, екстрактів, настоянок, масла своїми руками будинку можна зробити з обліпихи наливку на горілці, спирту або без алкогольної основи.
Напій легко п'ється, відрізняється приємним кисло-солодким смаком з чітко вираженим ягідним відтінком, має ряд лікувальних властивостей. Колір обліпихової наливки в залежності від технології приготування варіюється від світло-жовтого до насичено-оранжевого.
Для тих, кому виготовлення саморобного алкоголю будинку в новинку, цікаво буде дізнатися, що зробити наливку з будь-якої ягоди, в тому числі і обліпихи, досить просто. Єдина умова — чітко слідувати інструкціям, детально розписаним в рецептах. Не менш важливо правильно зібрати урожай, вибрати і обробити ягоду.
Як підготувати сировину для обліпихової наливки
Стиглі ягоди обліпихи мають жовтий, сонячно-оранжевий колір. У них дуже багато корисних речовин, тому якщо ягідку розчавити, з'явиться характерний «лікарський» запах.
Однак смак свіжих плодів не дуже приємний, тому що віддає помітною гіркотою. Якщо обліпиха призначається для того, щоб вдома зробити з неї наливку або настоянку на горілці , рекомендується збирати урожай пізньої осені, після перших заморозків. Під дією низьких температур гіркота з ягоди йде, в той час як всі корисні речовини зберігаються в початковому обсязі.
Плоди чагарнику, посипаного колючками, збирати вручну незручно. Крім того, ягідки дуже м'які, з тонкою шкіркою, тому дуже легко давляться. Щоб не пошкодити плоди, їх струшують з гілок на покривало, розстелене під кущем. Переморожені ягоди легко відокремлюються від плодоніжок при ударі гілкою об гілку.
Зібраний урожай обліпихи будинку зберігають в морозилці, сушать або відразу переробляють. Для приготування домашнього алкоголю відбирають стиглі, непорчені, без ознак гнилі ягоди. Їх ретельно перебирають, усуваючи будь-які частинки, які можуть зіпсувати смак напою. Потім миють в прохолодній воді і обсушують, розсипавши на вафельний рушник.
Рецептів обліпихової наливки багато. Зазвичай для настоювання використовують горілку, розведений до 45% Ректифікат або медичний спирт, домашній самогон . Важливо, щоб алкоголь був дуже високої якості, без шкідливих домішок, ароматизаторів.
Цукор, що входить до складу ягідних наливок, теж потрібно брати якісний. У сухому сировину можуть бути присутніми сторонні елементи, тому перед додаванням в спиртовий розчин його бажано просіяти або зробити сироп на воді.
Рецепти наливок з обліпихи
Рецепт 1
З обліпихи вичавлюють сік. Вливають в нього горілку або розбавлений спирт в такому ж обсязі. Для отримання потрібної фортеці доливають фільтровану або джерельну горілку. Ємність з наливкою закупорюють і наполягають будинку мінімум 3 тижні. Чим довше вміст банки буде залишатися недоторканим, тим більш насиченим буде підсумковий смак напою. Цукор (сироп) додають перед вживанням за смаком.
Рецепт 2
Стиглі перебрані ягоди і цукор беруть в рівних пропорціях. Наприклад, по 1 кг на 1,25 л алкогольної основи. Обліпиху висипають в чисту банку, заливають спиртом, додають цукор. Розмішують і наполягають в закритій щільно ємності до тих пір, поки з ягід не вийде весь сік (5-6 тижнів).
Рецепт 3
У цьому рецепті пропорції всіх інгредієнтів такі ж, як і в попередньому. Але на відміну від першого варіанту ягоди потрібно закладати в ємність для настоювання не цілими, а подрібненими. Причому тиснути плоди потрібно так, щоб кісточки залишилися неушкодженими.
Ягідну кашку пересипають в банку, засипають цукром і заливають горілкою. Закривають, гарненько струшують і наполягають 3 тижні вдома, в темній коморі. Протягом першого тижня дозрівання напою склад потрібно збовтувати для кращого розчинення цукру. Перед вживанням наливку з обліпихи проціджують, розливають по чистим пляшках з щільними пробками. Зберігають в холодильнику.
Рецепт 4
У скляну банку висипають 1 кг чистої сухої обліпихи. Засипають цукром (300 г). Накривають шийку банки марлею і ставлять на підвіконня. Час від часу вміст збовтують. Коли з ягід виділиться сік, в банку наливають 1 л горілки. Закривають капроновою кришкою і залишають наливку дозрівати протягом 2 місяців в коморі (шафі).
Через належний час напій проціджують, переливають в чисті пляшки. Частину, що залишилася ягоду заливають цукровим сиропом (300 цукру на 1 л води), настоюють тиждень, а потім з'єднують зі злитим в перший раз спиртовим настоєм.
Рецепт 5
Чисті, але немиті обліпихові ягоди (1 кг) розминають в кашку. Викладають в банку і засипають цукром (9 ст.л.). Залишають в темному теплому місці на кілька днів для ферментації (бродіння). Заливають заграла суміш горілкою (спиртом), що не доливаючи до горлечка банки 5-6 см.перемішують і настоюють напій протягом місяця в теплій коморі.
Наливку проціджують, фільтрують, переливають в іншу ємність. Наполягають будинку в тих же умовах ще 2 тижні. Перед вживанням напій підсолоджують, додаючи в нього густий цукровий сироп (1,4 кг цукру на 1 л води).
Користь обліпихової наливки
Плоди обліпихи, як уже було сказано, для організму людини надзвичайно корисні. У них багато вітамінів, зокрема вітаміни з, А, до, Е, В1, В2, В9, мікро - і макроелементів, мінералів. Містяться в ягодах, а також препаратах, виготовлених на їх основі, фітонциди, серотонін, флавоноїди, фолієва кислота, тритерпенові кислоти, марганець, залізо. До складу продукту входять моно і дисахариди, виннокаменная і яблучна кислоти, дубильні речовини.
Обліпихова наливка, приготована вдома своїми руками, може бути використана не тільки як приємний на смак алкогольний напій, але і як лікувально-профілактичний засіб, що допомагає впоратися з різними хворобливими станами, захворюваннями. Показання до застосування обліпихівки:
- Знижений імунітет.
- Порушення сну, безсоння.
- Нервові розлади.
- Авітаміноз.
- Подагра, ревматизм.
- Застуда.
- Зниження потенції.
- Анемія.
- Виразка шлунка.
- Онкозахворювання та ін.
Крім цього, обліпихову наливку в народній медицині використовують як антисептичний засіб, приймають для профілактики атеросклерозу. Для підвищення імунітету, особливо в період поширення сезонних простудних, вірусних захворювань і пандемії грипу, спиртові напої з обліпихи рекомендується приймати щодня по 50-70 мл перед сном.
Увага! Існує ряд протипоказань, при наявності яких лікування обліпихою заборонено. Тому перед застосуванням засобу необхідна консультація лікаря.