Барботер – це пристрій, що застосовується в самогоноварінні для підвищення міцності самогону і його очищення. Пристосування менш популярно серед винокурів, ніж сухопутник. Хоча за важливістю нітрохи не поступається.
У продажу самогонних апаратів з барботерами знайти практично неможливо. Однак пристрій можна зробити за кресленням або покрокової інструкції самостійно з підручних засобів.
Що таке барботер
Барботер – додатковий пристрій для очищення парів дистиляту. По конструкції він схожий з сухопутник . Складається з герметичної циліндричної ємності з двома отворами, в які вставлені дві трубки різної довжини. Одна з них з'єднана з перегінним кубом і доходить практично до дна барботера, а друга, укорочена, веде до холодильника.
Принцип роботи барботера:
- Брага в перегінному кубі нагрівається до необхідної температури, починається процес випаровування.
- Пари спирту з шкідливими домішками проходять через трубку в барботер.
- Температура в барботері нижче, ніж в перегінному кубі, тому фракції сивушних масел, метанолу і смол залишаються в ємності, а пари спирту, що мають меншу температуру кипіння, виходять через коротку трубку до холодильника.
- Рівень рідини в ємності піднімається в процесі перегону, завдяки чому затримує непотрібні і шкідливі компоненти в більшій кількості.
Відмінності від сухопутника
Барботер в самогоноварінні ще не знайшов великого поширення. Деякі винокури плутають його з сухопутником. І хоча пристрої схожі за конструкцією і виконують одну і ту ж задачу – очищення спирту, їх принцип роботи і функції мають відмінності.
У сухопутнику в процесі перегонки конденсується і осідає на дно частина шкідливих фракцій самогону з пара браги. У барботері пари самогону, проходячи через трубочки і ємність, очищаються водою.
Головні відмінності барботера від сухопутника:
- Одна з трубочок в барботере довше і доходить практично до дна ємності;
- У барботер перед використанням наливають воду.
Установка навіть двох очисних пристроїв на самогонний апарат не скасовує необхідність дворазового перегону браги.
Детальніше про те, чим відрізняються сухопутник і барботер →
Для чого використовують барботер
Підвищення міцності і очищення від шкідливих домішок – ось для чого потрібен барботер в самогонному апараті.
Додатковою функцією пристрою можна вважати можливість ароматизації напою. Для цього необхідно в ємність з водою покласти ароматизатор – цедру цитруса або трави.
Барботер не обов'язковий агрегат в системі самогонного апарату. Цілком можна обійтися і без нього. Особливо, якщо вже є вбудований сухопутник. Ці 2 пристрої, що виконують практично ідентичні функції, добре впливають на якість кінцевого продукту, але разом з тим зменшують кількість вигнаного спирту після подвійного перегону.
Вбудовування в ланцюг (при наявності сухопутника) додаткового пристрою не обгрунтовано – це зайві тимчасові і фінансові витрати.
Досвідчені винокури, які зробили вибір на користь барботера, рекомендують встановлювати не менше 5 штук поспіль. Тільки так вдасться отримати якісний спирт з міцністю близько 94°. При цьому швидкість перегонки значно знижується. Особливо при установці в систему більше трьох барботеров одночасно.
Чи є самогонні апарати з барботером
Дистиляторів з вбудованим барботерами зустріти в продажу практично неможливо. Виготовляють барботери і встановлюють при необхідності самі винокури.
Можна зробити барботер з сухопутника шляхом подовження однієї з трубочок і додавання в ємність води.
Як зробити барботер для самогонного апарату своїми руками
Щоб зробити барботер для самогонного апарату своїми руками, знадобляться:
- Скляна банка з гвинтовою кришкою об'ємом 1-2 л;
- 2 штуцера;
- 2 металеві або силіконові трубки рівні довжині банки;
- Силіконова трубка з діаметром рівним діаметру штуцерів;
- Хомут для з'єднання трубки з перегінним кубом.
Використовувати необхідно харчові силіконові або нержавіючі трубки. Ці матеріали при нагріванні безпечні, на відміну від ПВХ.
Алгоритм роботи:
- У кришці просвердлити 2 отвори.
- Вставити в них Штуцери.
- Приєднати довгу трубку від перегінного куба до вхідного штуцера всередині банки. При закрученої кришці між трубкою і дном має бути відстань не менше 0,5–1 см.
- Встановити коротку трубку, що йде на холодильник.
- Всі шви для герметичності пройти термостійким силіконом.
Потім пристрій можна перевірити.
При першому перегоні з барботером в нього потрібно налити воду так, щоб кінець трубки був занурений в неї на 1-2 мм.
В процесі перегону кількість рідини в ємності буде збільшуватися за рахунок конденсату з сивушних масел і інших речовин з спиртового пара.
Довести брагу до стандартів чистоти можна з одним барботером в системі дистиляції при дотриманні технології перегону. Спочатку відсікаються "голови «(це приблизно 10% від передбачуваного обсягу кінцевого продукту), потім відбирається тіло, а в кінці, коли виходить дистилят буде менше 43° – »хвіст".
Детальніше про те, як зробити самогонний апарат з сухопутником і барботером своїми руками →
Отже, якщо у Вас вже є самогонний апарат, оснащений сухопутником , то можна обійтися без барботера. Але якщо ні того, ні іншого немає, то можна зробити пристосування своїми руками – так ви отримаєте більш якісний і чистий алкоголь.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua