Барбортер для самогонного апарату: пристрій і функції

Барботер – це пристрій, що застосовується в самогоноварінні для підвищення міцності самогону і його очищення. Пристосування менш популярно серед винокурів, ніж сухопутник. Хоча за важливістю нітрохи не поступається.

Барботер для самогонного аппарата

У продажу самогонних апаратів з барботерами знайти практично неможливо. Однак пристрій можна зробити за кресленням або покрокової інструкції самостійно з підручних засобів.

Що таке барботер

Барботер – додатковий пристрій для очищення парів дистиляту. По конструкції він схожий з сухопутник . Складається з герметичної циліндричної ємності з двома отворами, в які вставлені дві трубки різної довжини. Одна з них з'єднана з перегінним кубом і доходить практично до дна барботера, а друга, укорочена, веде до холодильника.

Принцип роботи барботера:

  1. Брага в перегінному кубі нагрівається до необхідної температури, починається процес випаровування.
  2. Пари спирту з шкідливими домішками проходять через трубку в барботер.
  3. Температура в барботері нижче, ніж в перегінному кубі, тому фракції сивушних масел, метанолу і смол залишаються в ємності, а пари спирту, що мають меншу температуру кипіння, виходять через коротку трубку до холодильника.
  4. Рівень рідини в ємності піднімається в процесі перегону, завдяки чому затримує непотрібні і шкідливі компоненти в більшій кількості.Принцип работы барботера

Відмінності від сухопутника

Барботер в самогоноварінні ще не знайшов великого поширення. Деякі винокури плутають його з сухопутником. І хоча пристрої схожі за конструкцією і виконують одну і ту ж задачу – очищення спирту, їх принцип роботи і функції мають відмінності.

У сухопутнику в процесі перегонки конденсується і осідає на дно частина шкідливих фракцій самогону з пара браги. У барботері пари самогону, проходячи через трубочки і ємність, очищаються водою.

Головні відмінності барботера від сухопутника:

  • Одна з трубочок в барботере довше і доходить практично до дна ємності;
  • У барботер перед використанням наливають воду.

Установка навіть двох очисних пристроїв на самогонний апарат не скасовує необхідність дворазового перегону браги.

Детальніше про те, чим відрізняються сухопутник і барботер →

Для чого використовують барботер

Підвищення міцності і очищення від шкідливих домішок – ось для чого потрібен барботер в самогонному апараті.

Додатковою функцією пристрою можна вважати можливість ароматизації напою. Для цього необхідно в ємність з водою покласти ароматизатор – цедру цитруса або трави.

Барботер не обов'язковий агрегат в системі самогонного апарату. Цілком можна обійтися і без нього. Особливо, якщо вже є вбудований сухопутник. Ці 2 пристрої, що виконують практично ідентичні функції, добре впливають на якість кінцевого продукту, але разом з тим зменшують кількість вигнаного спирту після подвійного перегону.

Вбудовування в ланцюг (при наявності сухопутника) додаткового пристрою не обгрунтовано – це зайві тимчасові і фінансові витрати.

Досвідчені винокури, які зробили вибір на користь барботера, рекомендують встановлювати не менше 5 штук поспіль. Тільки так вдасться отримати якісний спирт з міцністю близько 94°. При цьому швидкість перегонки значно знижується. Особливо при установці в систему більше трьох барботеров одночасно.

Чи є самогонні апарати з барботером

Дистиляторів з вбудованим барботерами зустріти в продажу практично неможливо. Виготовляють барботери і встановлюють при необхідності самі винокури.

Можна зробити барботер з сухопутника шляхом подовження однієї з трубочок і додавання в ємність води.

Як зробити барботер для самогонного апарату своїми руками

Щоб зробити барботер для самогонного апарату своїми руками, знадобляться:

  • Скляна банка з гвинтовою кришкою об'ємом 1-2 л;
  • 2 штуцера;
  • 2 металеві або силіконові трубки рівні довжині банки;
  • Силіконова трубка з діаметром рівним діаметру штуцерів;
  • Хомут для з'єднання трубки з перегінним кубом.

Використовувати необхідно харчові силіконові або нержавіючі трубки. Ці матеріали при нагріванні безпечні, на відміну від ПВХ.

Алгоритм роботи:

  1. У кришці просвердлити 2 отвори.
  2. Вставити в них Штуцери.
  3. Приєднати довгу трубку від перегінного куба до вхідного штуцера всередині банки. При закрученої кришці між трубкою і дном має бути відстань не менше 0,5–1 см.
  4. Встановити коротку трубку, що йде на холодильник.
  5. Всі шви для герметичності пройти термостійким силіконом.

Потім пристрій можна перевірити.5 последовательно подключенных самодельных барботеров

При першому перегоні з барботером в нього потрібно налити воду так, щоб кінець трубки був занурений в неї на 1-2 мм.

В процесі перегону кількість рідини в ємності буде збільшуватися за рахунок конденсату з сивушних масел і інших речовин з спиртового пара.

Довести брагу до стандартів чистоти можна з одним барботером в системі дистиляції при дотриманні технології перегону. Спочатку відсікаються "голови «(це приблизно 10% від передбачуваного обсягу кінцевого продукту), потім відбирається тіло, а в кінці, коли виходить дистилят буде менше 43° – »хвіст".

Детальніше про те, як зробити самогонний апарат з сухопутником і барботером своїми руками →

Отже, якщо у Вас вже є самогонний апарат, оснащений сухопутником , то можна обійтися без барботера. Але якщо ні того, ні іншого немає, то можна зробити пристосування своїми руками – так ви отримаєте більш якісний і чистий алкоголь.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, для чого потрібен барботер