Сухопутник або барботер-для чого потрібні, що краще поставити на самогонний апарат

Кожен самогонник завжди прагне до високої якості напоїв. Не все залежить від власного досвіду і навичок, хоча ці моменти вкрай важливі. Набагато більший вплив на чистоту продукту надає конструкція апарату, на якому його отримують.

сухопарник или барботер

Хороший самогон не можна виготовити на примітивному обладнанні. Вся справа в сивушних маслах , які псують смак напою. Щоб звести їх кількість до мінімуму, використовують сухопутники або барботери. Поговоримо про них детальніше.

Сухопутник (СП)

Сухопутник являє собою роздільник фракцій. Іноді його називають дефлегматором. Це невірно, хоча пристрої виконують одну задачу — очищають переганяється дистилят від домішок.

сухопарник нужен для очистки дистиллята
Принцип роботи самогонного пристрою з сухопутником

Принцип роботи сухопутника досить простий і заснований на різниці температур кипіння спирту і сивушних масел. У останніх вона досягає 90-100 °з, у етанолу не перевищує 78,4 ° с.потрапляючи в сухопутник, домішки осідають на стінках і стікають на дно. Більше вони не випаровуються.

Але не варто думати, що з використанням сухопутника ви повністю позбавляєте дистилят від сивухи. Навіть при якісному відділенні голів і хвостів отримати чистий продукт з першого разу не вдасться. Класичний сухопутник прибере з нього не більше 10% домішок, інші просочаться в холодильник.

Так відбувається тому, що спиртова пара швидко нагріває стінки сухопутника, і вони не встигають охолоджуватися природним чином.  Сивуха, яка сконденсувалася, не стікає вниз, а знову перетворюється в пар і проникає в холодильник.

Є кілька способів збільшення ККД сухопутника, але і вони не є панацеєю:

  • Оснащення СП додатковою системою охолодження (вентилятор, приплив холодного повітря з вікна і т. д.);
  • Регулярний злив конденсату для зниження температури всередині. Саме тому рекомендується купувати моделі з хорошим зливним краном;
  • Збільшені розміри СП допоможуть поліпшити процес відведення зайвого тепла;
  • Непогані результати дає установка декількох сухопутників. У готових самогонних апаратах їх буває до трьох штук.

Додаткова функція сухопутника — можливість ароматизувати напої. Якщо всередину нього перед перегонкою помістити сухофрукти, трави, цедру та інше, то пари спирту просочаться ними в процесі перегонки. Деякі умільці виробляють таким методом подобу коньяків і джинів.

Барботер

барботер нужен для повышения крепости
Схема і принцип роботи барботера

У колах винокурів його можуть називати «мокропарник» або «перегінні склянки». Вхідна трубка барботера опущена майже до дна. Пари спирту таким чином додатково проходять через рідину всередині вузла і повторно випаровуються, піднімаючи міцність напою.

Працює барботер за тим же принципом, що і сухопутник. Потрапили всередину пари конденсуються і стікають на дно пристрою. Решта пар проходить через шар рідини, накопичується у верхній частині пристрою і переміщається в холодильник. Для більшої ефективності в барботер можна заздалегідь підлити води, щоб пари відразу піднімалися через Рідкий фільтр. Але фортеця продукту в цьому випадку трохи знизиться.

При бажанні барботер можна використовувати в якості ароматизатора. Він дає більш насичені напої, ніж сухопутник.

Корисне відео про те, навіщо потрібен барботер

Чим відрізняються

чем сухопарник отличается от барботера


Сухопутник відрізняється від барботера конструкцією і методами очищення:

  • У першого короткий введення, у другого - під саме дно;
  • Сухопутник потрібен для відділення спиртових парів від сивухи, поліпшення якості дистиляту і захисту від бризгоуноса;
  • Барботер потрібен для підвищення міцності дистиляту, заключної очищення парів від домішок. Він як би « підчищає» за сухопутником всі огріхи, покращуючи смак і якість напою.

Що поставити на апарат

сухопарник или барботер, то поставить на самогонный аппарарт

Очищення багато не буває, а це значить, що поставити на самогонний апарат краще обидва пристрої. Барботер в зв'язці з сухопутником працює дуже ефективно, фортеця готового напою досягає 50-60°. Послідовність розташування елементів ролі не грає.

сухопарник или барботер, отзывы

Досвід винокуров показав, що тандем сухопутника і барботера на 70-80% очищає готовий продукт від сивушних домішок і на 20% збільшує вихід дистиляту. Обслуговування такого комплексу не складніше звичайного апарату для самогоноваріння, а якість продукту не поступається виготовленому на ректифікаційної колоні .

Деякі самогонники використовують в апараті тільки сухопутник, вважаючи барботер зайвим і непотрібним придатком. Такий варіант можливий, але дистилят вийде менш якісним. Інші з'єднують кілька елементів, отримуючи багатоступеневу очистку. Проявляти такий фанатизм також не варто. Зайві барботери і СП додадуть апарату громіздкості, а якість очищення підвищиться не сильно.

Отримання чистого алкогольного продукту в домашніх умовах – це нормальне бажання кожного початківця винокура. Тому нехтувати усталеними правилами і девайсами не варто. Правильно і логічно буде оснастити самогонний апарат класичними варіантами сухопутника і барботера. Також не варто забувати, що перегонок має бути як мінімум дві і краще, якщо вони будуть дробовими. Всім міцних і смачних напоїв!

Автор: Олександр Жданов,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, що краще-сухопутник або барботер