Коктейль Мімоза (Mimosa) входить в офіційний список IBA з 1961 року. Це мікс ігристого сухого шампанського і сонячного апельсина. Газований напій з яскравим цитрусовим смаком подають на великих урочистостях, готують для пізнього сніданку і вечірок.
Популярні варіації створені з інших фруктів. У рецептуру алкогольного коктейлю Мімоза вводять цитрусовий лікер, використовують італійські ігристі вина просекко з ягідними і квітковими тонами в смаку, грейпфрутовий сік. Напій нескладно зробити в домашніх умовах, інгредієнти доступні і прості.
- Трохи історії
- Опис коктейлю
- Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
- Рецепт приготування
- Варіації класичного рецепту
- Мімоза Гранд
- Різдвяна Мімоза
- Рецепт з абрикосовим соком
- Тропічна Мімоза
- Мімоза з вершками
- Грейпфрутова Мімоза
- Безалкогольний рецепт мімози
- Як подавати коктейль
- Відео рецепт чотирьох простих коктейлів з Просекко та їх безалкогольні варіанти
Трохи історії
Прийнято вважати, що класичний рецепт в 1921 році створив бармен лондонського Buck’s Club Макгаррі. Завсідник попросив приготувати Фізз Белліні. Не знайшовши фруктової складової, McGarry запропонував свою версію напою, замінивши персик на свіжий сік апельсина. Мікс назвали Buck's Fiz і шампанського в ньому було в 2 рази більше, ніж в сучасному варіанті.
За іншою версією, «прабатьком» газованого коктейлю став Френк Мейер в 1925 році, коли служив в паризькому готелі Ritz. Сонячний Фізз містив апельсин, шампанське та апельсиновий лікер Grand Marnier. Майєр назвав яскравий мікс на честь сріблястої акації, що розквітає серед зими запашними золотими квітками, зібраними у великі оксамитові кисті.
Мімоза є одним з найпопулярніших газованих коктейлів сучасності. Про це свідчить визнання напою IBA і включення його в категорію «сучасна класика».
Опис коктейлю
Мімоза з шампанським підкорює яскравим смаком і ароматом свіжого апельсина в гармонії з іскристим виноградним вином. Напій зачаровує сонячними тонами і оксамитової ніжністю квітки, в честь якого названий. Яскравий аромат цитрусів дарує гарний настрій і нагадує про свято. Відмінний варіант для новорічного столу.
Калорійність порції 180 мл без прикрас і льоду становить 101 Ккал. Міцність напою всього 6 градусів. Щоб зробити мікс міцніше, додають менше нектару.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Для класичного алкогольного рецепта потрібно з'єднати сухе шампанське і свіжий сік апельсина в співвідношенні 1:1. Компоненти повинні бути холодними.
Склад коктейлю Мімоза по IBA:
Просекко | 75 мл |
апельсиновий фреш | 75 мл |
Кількість інгредієнтів можна зменшити або збільшити за бажанням. Відповідно, буде змінюватися фортеця коктейлю.
Рецепт приготування
Зробити коктейль Мімоза з шампанським в домашніх умовах дуже просто. Досить змішати інгредієнти в келиху. Якщо потрібно додатково охолодити Фізз, можна додати лід.
Приготування :
- Апельсиновий фреш налити у високий вузький келих для ігристого вина.
- Акуратно долити шампанським.
Популярний варіант класичної мімози з шампанським і апельсиновим соком Бак'с Фізз містить ті ж інгредієнти, але в пропорції 2:1.
Варіації класичного рецепту
Варіації мімози включають грейпфрут, гранат, журавлину, ананас, мандарин, абрикос. Замість соку апельсинів додають лимонад, часто використовують ананасовий фреш і грейпфрутовий фреш, яблучний сидр.
Мімоза Гранд
До класичного міксу ігристого шампанського і цитруса додають трохи міцного цитрусового лікеру, зазвичай, це пікантні Grand Marnier або Triple Sec.
Склад:
шампанське | 100 мл |
Лікер Grand Marnier | 15 мл |
апельсиновий фреш | 45 мл |
коло апельсина | 1 шт. |
Рецепт:
- В келих налити холодний апельсиновий фреш.
- Додати гранд марньє.
- Доповнити мікс холодним шампанським і прикрасити кружком апельсина.
За бажанням міцність можна збільшити, додавши 20 мл лікеру Grand Marnier.
Різдвяна Мімоза
Ніжний напій з рожевим відтінком стане прикрасою столу в Різдвяний ранок. Рецепт відмінно підійде для новорічного столу і святкування Старого Нового року.
Склад:
Шампанське Просекко | 60 мл |
журавлинний нектар | 60 мл |
апельсиновий лікер | 2-3 краплі |
зацукрована журавлина | 2-3 ягоди |
свіжий розмарин | 1 гілочка |
Рецепт:
- Налити в келих журавлинний нектар.
- Додати лікер.
- Акуратно долити шампанським.
Прикрасьте гілочкою розмарину та ягодами журавлини.
Більше коктейлів з Просекко-15 найкращих рецептів →
Рецепт з абрикосовим соком
Коли настає сезон абрикосів, замість цитрусового фрешу ігристе шампанське доповнюють запашним ягідним нектаром.
Склад:
шампанське або біле ігристе вино | 750 мл |
абрикоси | 8 шт. |
лимонний фреш | 2 ст. л. |
цукор | 2 ч. л. |
Рецепт:
- Абрикоси, лимон і цукор перемішати в блендері.
- Отриману суміш пропустити через сито.
- На дно кожного фужера викласти по 2 ч.л. абрикосового нектару.
- Келихи наповнити холодним шампанським (150 мл).
Тропічна Мімоза
Ідеально, якщо соки будуть свіжовичавленими. Всі компоненти рецепта потрібно охолодити.
Склад:
шампанське або ігристе вино | 90 мл |
апельсиновий фреш | 30 мл |
Ананасовий нектар | 30 мл |
Персиковий нектар | 30 мл |
Рецепт:
- В келих викласти персиковий нектар.
- Додати ананас і апельсин.
- Доповнити ігристим вином.
Ароматний тропічний мікс — чудовий новорічний аперитив.
Більше коктейлів на Новий Рік: ТОП-26 алкогольних і безалкогольних рецептів для дому→
Мімоза з вершками
Освіжаючий коктейль з вершками підкорює ніжним смаком апельсинового морозива.
Склад:
Сухе Шампанське | 500 мл |
апельсиновий нектар | 500 мл |
крем 35% | 2 ст. л. |
цукровий пісок | 2 ч. л. |
Апельсин | 1 шт. |
Рецепт:
- У скляному глечику змішайте цукор, охолоджені вершки та апельсин.
- Розлити вміст глечика по скляних келихах.
- Долити холодним шампанським і прикрасити кружечками цитруса.
Найкращий коктейль для бранчу та літньої вечірки: смачний та вишуканий. Шампанське можна замінити ігристим вином.
Грейпфрутова Мімоза
Мегмоза (Мегмоса) — ігристий мікс сухого шампанського і грейпфрута, популярний на східному узбережжі США.
Склад:
Шампанське Просекко | 90 мл |
грейпфрутовий сік | 90 мл |
свіжі ягоди малини | 3 шт. |
Рецепт:
- Охолоджений грейпфрутовий фреш налити в келих для коктейлю.
- Доповнити келих холодним шампанським.
- Прикрасити ягодами малини.
Легкий алкогольний коктейль Мегмоса чудово освіжає в спеку і тонізує.
Безалкогольний рецепт мімози
Для безалкогольного міксу знадобляться свіжовичавлений апельсиновий фреш і білий газований виноградний сік.
Склад:
газований сік білого винограду | 80 мл |
апельсиновий фреш | 80 мл |
Рецепт:
- У скляний келих налити холодний апельсиновий фреш.
- Доповнити ігристим виноградним соком.
Замість газованого соку винограду можна використовувати свіжовичавлений, доповнивши мікс мінеральною водою.
Як подавати коктейль
Класичну Мімозу за традицією подають на весіллях. Ігристий коктейль розливають в келихи-флейти. Суміш шампанського та апельсина-чудовий аперитив, популярний напій для сніданку. Його можна зустріти на авіалініях і в поїздах бізнес-класу. Коктейль пропонують охолодженим, п'ють не поспішаючи, маленькими ковтками, як шампанське.
Щоб напій залишався іскристим, коктейль готують і подають у вузькому довгому келиху для шампанського. Вміст не розмішують, лід не додають. В якості закуски використовують фрукти, морозиво, легкі десерти.
Коктейль Мімоза хороший своєю універсальністю. Замінивши апельсиновий фреш на персиковий, можна отримати Фізз Белліні . Любителі напоїв міцніше можуть взяти замість нектару горілку, а прекрасна половина людства, що обожнює солодке — полуничне пюре.
Якщо до складу коктейлю Мімоза капнути трохи гренадіна, він буде виглядати більш ефектно. Прикрашати коктейль також можна на свій розсуд, варіюючи подачу, як подобається. Напій від цього тільки виграє.
Автор: Ріна Ратова,
спеціально для byhaem.in.ua