Вермут і віскі — напої з різних «вагових» категорій. Мало хто однаково любить кріплене вино з ароматом полину і найблагородніший з солодових напоїв. Але є коктейль, яких їх об'єднує-це Манхеттен.
Він входить до числа найпопулярніших аперитивів у світі. Міцний і ароматний, в міру солодкий і трохи гіркуватий, Manhattan пізнаваний з першого ковтка. Досвідчені бармени радять починати знайомство з класикою жанру саме з Манхеттена, як яскравого представника категорії «незабутнє» IBA.
- Історія та цікаві факти про коктейль
- Опис коктейлю
- Інгредієнти класичного рецепту
- Рецепт приготування
- Варіації коктейлю Манхеттен
- Bourbon Manhattan
- Сухий Манхеттен
- Ідеальний Манхеттен
- Столичний (Метрополітен)
- Кубинський (Ром) Манхеттен
- Роб Рой
- Педро Манхеттен
- Витриманий Манхеттен
- Чорний Манхеттен
- Як подавати і чим закушувати коктейль
Історія та цікаві факти про коктейль
Історія появи коктейлю Манхеттен до кінця невідома. Романтики приписують право створення напою матері Вінстона Черчілля, прекрасної леді Рендольф Черчілль. Сталося це в 1875 році на вечірці на честь обрання мера Нью-Йорка.
Інші стверджують, що житній віскі і солодкий вермут почали змішувати роком раніше в барі «Manhattan Club». Але найбільш правдоподібною вважається версія, озвучена в якимсь Вільямом Ф.Малхоллом, барменом з нью-Йоркського «Hoffman House». Він писав, що коктейль Манхеттен був винайдений людиною на ім'я Блек, який тримав заклад в 10 кварталах нижче Х'юстон-стріт на Бродвеї в 1860 році.
Перший письмовий рецепт коктейлю Манхеттен з'явився в Книзі O. H. Byron ’ s « посібник для сучасних барменів» у 1884 році.
Хто б не був творцем аперитиву, суміш житнього віскі та солодкого вермуту, оживлена краплею ароматної гіркоти, виявилася позачасовою. Мікс і сьогодні займає верхні рядки топів.
Опис коктейлю
Коктейль Манхеттен — солодкуватий, насичений напій з яскраво вираженим ароматом трав. П'ється легко і приємно, особливо після виснажливого трудового дня. Мікс, приготований на основі житнього віскі, завжди терпкий, з бурбоном — більш м'який і солодкий.
Фортеця коктейлю Манхеттен досить значна — 34%, тому захоплюватися ним не варто.
Калорійність 100 мл класичного Манхеттена без льоду і прикрас — 190-200 ккал. На порцію напою в 77 мл доводиться 150 ккал.
Інгредієнти класичного рецепту
Рецепт коктейлю Манхеттен не вимогливий до пропорцій основних складових. Хоча класичним варіантом прийнято вважати співвідношення 2:1 (дві частини віскі, одна частина кріпленого вина), змішують і 3:1, і 1: 1, — в залежності від необхідної фортеці і смакових уподобань.
Інгредієнти для коктейлю Манхеттен:
житній віскі | 60 мл |
червоний вермут | 30 мл |
Лікер Angostura Bitters | 1-2 краплі |
Вишня для прикраси | 1 шт. |
Крижана крихта | 300г |
Рецепт приготування
Склад класичного міксу може здатися химерним, але насправді це один з найпростіших коктейлів у приготуванні. Головне-вибрати якісні інгредієнти, які добре поєднуються.
Манхеттен змішується методом Stir, тобто в змішувальному в склянці, без використання шейкера.
Процес приготування:
- Налити в заповнений колотим льодом стакан для змішування віскі, червоний вермут і лікер.
- Додати біттер.
- Коктейльної ложкою перемішати суміш до охолодження.
- Перелити напій через ситечко в келих.
- Прикрасьте вишнею марашино.
Варіації коктейлю Манхеттен
Хороша новина для тих, кому не подобаються інгредієнти класичного складу коктейлю Манхеттен — їх запросто можна замінити. Напій з новими складовими розкриється з несподіваного боку.
інгредієнт класичного напою | допустима Заміна |
житній віскі | Бурбон, темний ром, коньяк, коньяк. |
червоний вермут | білий вермут, херес. |
Вишня для прикраси | Цедра апельсина. |
Лікер Angostura Bitters | Біттер Peychaud ’ s |
додаткові інгредієнти | цукровий сироп. |
Будь-який бар може похвалитися багатьма варіаціями на тему Манхеттена. Ми зібрали найцікавіші .
Bourbon Manhattan
Найпоширеніший варіант, після класичного рецепту коктейлю Манхеттен — версія, де замість віскі використовується бурбон. Всього одна складова, а напій вже грає зовсім іншими відтінками.
Склад:
Бурбон | 70 мл |
солодкий вермут | 20 мл |
Angostura Bitters | 2-3 краплі |
Вишня | 1 шт. |
Крижана крихта | 270г |
Рецепт:
- У шейкер або склянку для змішування коктейлів влити бурбон і кріплене вино.
- Капнути в суміш лікер.
- Засипати крижану крихту і обережно перемішати.
- Процідіть коктейль у попередньо охолоджений келих.
- Прикрасити вишнею maraschino.
Більше коктейлів з вермутом-25 смачних рецептів для приготування в домашніх умовах →
Сухий Манхеттен
Якщо солодкий вермут не входить в число улюблених напоїв, а спробувати легендарний коктейль хочеться, то сміливо використовуйте рецепт на основі сухого білого вермуту. Коктейль сухий Манхеттен не менш популярний, ніж його класичний побратим.
Склад:
Віскі Glen Moray | 50 мл |
сухий вермут | 25 мл |
Angostura Bitters | 1 – 2 краплі |
лід в кубиках | 260г |
Рецепт:
- В ємність для змішування налити віскі і вино.
- Додати лікер, потім — крижані кубики.
- Перемішати суміш.
- Процідити коктейль і перелити в келих.
Ідеальний Манхеттен
Не можете вибрати, який вермут вам більше до душі-сухий білий або солодкий червоний? Сміливо додавайте в рецепт обидва.
Склад:
віскі | 50 мл |
білий вермут | 12 мл |
червоний вермут | 12 мл |
Angostura Bitters | 1 – 2 краплі |
Крижана крихта | 250г |
Рецепт:
- Змішати в склянці віскі і два види вермуту, капнути в отриманий склад біттер.
- Додати лід і перемішати коктейльної ложечкою.
- Охолодити склянку, в якому буде подаватися напій.
- Перелити коктейль, залишивши лід в ємності для змішування
Детальніше про коктейлі з віскі — Топ-20 простих рецептів для дому →
Столичний (Метрополітен)
Коньяк у складі створює мікс, який неможливо переплутати з коктейлем, змішаним на базі віскі. Новий компонент змушує знайомий рецепт грати новими фарбами.
Склад:
Коньяк | 75 мл |
червоний вермут | 25 мл |
солодкий цукровий сироп | 0,5 мл |
Angostura Bitters | 2 краплі |
Лід | 200 г |
Рецепт:
- Налити в склянку коньяк і кріплене вино.
- Додати сироп.
- Капнути Angostura і засипати крижану крихту
- Перемішати коктейль.
- Через стрейнер перелити Столичний Манхеттен в келих для подачі.
Кубинський (Ром) Манхеттен
Ця версія Манхеттена просто не могла обійтися без пекучого кубинського рому.
Склад:
темний ром, наприклад, Бакарді | 50 мл |
солодкий вермут | 12 мл |
сухий вермут | 12 мл |
Angostura Bitters | 2 – 3 краплі |
Лід | 200 г |
Рецепт:
- В заповнену льодом ємність влити ром і обидва вермуту.
- Додати лікер і перемішати.
- Перелити напій в коктейльну чарку.
Роб Рой
Коктейль для тих, хто швидко може відрізнити шотландський скотч від будь-якого іншого віскі. Унікальні відтінки аромату добре доповнить апельсинова цедра.
Склад:
шотландський скотч Grant's | 60 мл |
солодкий вермут | 30 мл |
Angostura Bitters | 2 краплі |
Цедра апельсина | 2 щіпки |
Лід | 225 г |
Рецепт:
- Насипати в стакан крижану крихту.
- Влити скотч і кріплене вино.
- Капнути лікеру.
- Перелити коктейль в охолоджений келих.
- Прикрасьте напій цедрою.
Педро Манхеттен
Рецепт напою для тих, кому хочеться спробувати щось нетривіальне. Замість звичного вермуту береться херес-міцне біле вино. Використовується також інший біттер, що змінює найдрібніші відтінки смаку Манхеттена.
Склад:
Бурбон | 45 мл |
Херес | 15 мл |
Біттер Peychaud ’ s | 2 мл |
Вишня | 1 шт. |
Лід | 280 г |
Рецепт:
- В окремій ємності змішати всі алкогольні компоненти, крім лікеру.
- Капнути трохи біттера.
- Засипати крижану крихту.
- Розмішати.
- Перелити в келих і прикрасити вишенькою на шпазі.
Витриманий Манхеттен
Якщо хочеться чогось нового, незвичайного і ви готові почекати півроку, то цей рецепт для вас. Правда, доведеться потурбуватися пошуками бочки.
Склад:
Бурбон | 280 мл |
віскі | 180 мл |
солодкий вермут | 80 мл |
Цедра апельсина | 1 щіпка |
Вишня | 1 шт. |
великий кубик льоду | 1 шт. |
Рецепт:
- Змішати алкогольні компоненти і цедру лимона.
- Отриманий склад перелити в бочку, закупорити і залишити на 6 місяців.
- Коли коктейль дозріє, і ви вирішите його спробувати — налити, попередньо процідивши, в низький широкий стакан з льодом.
- Прикрасити вишнею.
Чорний Манхеттен
Варіант коктейлю для тих, кому по духу аромат і присмак всіляких трав. Яскравий і помітний на вигляд напій.
Склад:
Бурбон | 60 мл |
лікер на травах Амаро | 30 мл |
Angostura Bitters | 2 – 3 краплі |
Вишня | 1 шт. |
Лід | 200 мл |
Рецепт:
- У склянку, наповнену льодом, налийте бурбон і лікери.
- Перемішати вміст.
- Процідіть коктейль і перелийте в склянку.
- Прикрасити вишнею.
Як подавати і чим закушувати коктейль
Класичний Манхеттен подається без льоду, в охолодженому коктейльному келиху. Пити його рекомендується до або після їжі, маленькими ковтками, нічим не закушуючи. Трубочкою зазвичай не користуються.
Яку б версію Манхеттена ви не вибрали, цей коктейль стане бажаним гостем на дружній вечірки або допоможе скрасити осінній вечір в галасливому місті. Він однаково добре впишеться і в галасливу компанію, і в тиху дружню зустріч.
Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua