Коктейль Манхеттен (Manhattan) - класичний склад і кращі варіації на тему віскі і вермуту

Вермут і віскі — напої з різних «вагових» категорій. Мало хто однаково любить кріплене вино з ароматом полину і найблагородніший з солодових напоїв. Але є коктейль, яких їх об'єднує-це Манхеттен.

коктейль манхэттен

Він входить до числа найпопулярніших аперитивів у світі. Міцний і ароматний, в міру солодкий і трохи гіркуватий, Manhattan пізнаваний з першого ковтка. Досвідчені бармени радять починати знайомство з класикою жанру саме з Манхеттена, як яскравого представника категорії «незабутнє» IBA.

Історія та цікаві факти про коктейль

Історія появи коктейлю Манхеттен до кінця невідома. Романтики приписують право створення напою матері Вінстона Черчілля, прекрасної леді Рендольф Черчілль. Сталося це в 1875 році на вечірці на честь обрання мера Нью-Йорка.

письмовий рецепт коктейлю Манхеттен у Книзі Вільяма Шмідта "the Flowing Bowl", 1891 рік

Інші стверджують, що житній віскі і солодкий вермут почали змішувати роком раніше в барі «Manhattan Club». Але найбільш правдоподібною вважається версія, озвучена в якимсь Вільямом Ф.Малхоллом, барменом з нью-Йоркського «Hoffman House». Він писав, що коктейль Манхеттен був винайдений людиною на ім'я Блек, який тримав заклад в 10 кварталах нижче Х'юстон-стріт на Бродвеї в 1860 році.

Перший  письмовий рецепт коктейлю Манхеттен  з'явився в Книзі O. H. Byron ’ s « посібник для сучасних барменів» у 1884 році.

Хто б не був творцем аперитиву, суміш житнього віскі та солодкого вермуту, оживлена краплею ароматної гіркоти, виявилася позачасовою. Мікс і сьогодні займає верхні рядки топів.

Опис коктейлю

Коктейль Манхеттен — солодкуватий, насичений напій з яскраво вираженим ароматом трав. П'ється легко і приємно, особливо після виснажливого трудового дня. Мікс, приготований на основі житнього віскі, завжди терпкий, з бурбоном — більш м'який і солодкий.

Фортеця коктейлю Манхеттен досить значна — 34%, тому захоплюватися ним не варто.

Калорійність 100 мл класичного Манхеттена без льоду і прикрас — 190-200 ккал. На порцію напою в 77 мл доводиться 150 ккал.

Інгредієнти класичного рецепту

Рецепт коктейлю Манхеттен не вимогливий до пропорцій основних складових. Хоча класичним варіантом прийнято вважати співвідношення 2:1 (дві частини віскі, одна частина кріпленого вина), змішують і 3:1, і 1: 1, — в залежності від необхідної фортеці і смакових уподобань.

Інгредієнти для коктейлю Манхеттен:

житній віскі 60 мл
червоний вермут 30 мл
Лікер Angostura Bitters 1-2 краплі
Вишня для прикраси 1 шт.
Крижана крихта 300г

Рецепт приготування

Склад класичного міксу може здатися химерним, але насправді це один з найпростіших коктейлів у приготуванні. Головне-вибрати якісні інгредієнти, які добре поєднуються.

Манхеттен змішується методом Stir, тобто в змішувальному в склянці, без використання шейкера.

Процес приготування:

  1. Налити в заповнений колотим льодом стакан для змішування віскі, червоний вермут і лікер.
  2. Додати біттер.
  3. Коктейльної ложкою перемішати суміш до охолодження.
  4. Перелити напій через ситечко в келих.
  5. Прикрасьте вишнею марашино.

Варіації коктейлю Манхеттен

Хороша новина для тих, кому не подобаються інгредієнти класичного складу коктейлю Манхеттен — їх запросто можна замінити. Напій з новими складовими розкриється з несподіваного боку.

інгредієнт класичного напою допустима Заміна
житній віскі Бурбон, темний ром, коньяк, коньяк.
червоний вермут білий вермут, херес.
Вишня для прикраси Цедра апельсина.
Лікер Angostura Bitters Біттер Peychaud ’ s
додаткові інгредієнти цукровий сироп.

Будь-який бар може похвалитися багатьма варіаціями на тему Манхеттена. Ми зібрали найцікавіші .

Bourbon Manhattan

Найпоширеніший варіант, після класичного рецепту коктейлю Манхеттен — версія, де замість віскі використовується бурбон. Всього одна складова, а напій вже грає зовсім іншими відтінками.

Склад:

Бурбон 70 мл
солодкий вермут 20 мл
Angostura Bitters 2-3 краплі
Вишня 1 шт.
Крижана крихта 270г

Рецепт:

  1. У шейкер або склянку для змішування коктейлів влити бурбон і кріплене вино.
  2. Капнути в суміш лікер.
  3. Засипати крижану крихту і обережно перемішати.
  4. Процідіть коктейль у попередньо охолоджений келих.
  5. Прикрасити вишнею maraschino.

Більше коктейлів з вермутом-25 смачних рецептів для приготування в домашніх умовах →

Сухий Манхеттен

Якщо солодкий вермут не входить в число улюблених напоїв, а спробувати легендарний коктейль хочеться, то сміливо використовуйте рецепт на основі сухого білого вермуту. Коктейль сухий Манхеттен не менш популярний, ніж його класичний побратим.

Склад:

Віскі Glen Moray 50 мл
сухий вермут 25 мл
Angostura Bitters 1 – 2 краплі
лід в кубиках 260г

Рецепт:

  1. В ємність для змішування налити віскі і вино.
  2. Додати лікер, потім — крижані кубики.
  3. Перемішати суміш.
  4. Процідити коктейль і перелити в келих.

Ідеальний Манхеттен

Не можете вибрати, який вермут вам більше до душі-сухий білий або солодкий червоний? Сміливо додавайте в рецепт обидва.

Склад:

віскі 50 мл
білий вермут 12 мл
червоний вермут 12 мл
Angostura Bitters 1 – 2 краплі
Крижана крихта 250г

Рецепт:

  1. Змішати в склянці віскі і два види вермуту, капнути в отриманий склад біттер.
  2. Додати лід і перемішати коктейльної ложечкою.
  3. Охолодити склянку, в якому буде подаватися напій.
  4. Перелити коктейль, залишивши лід в ємності для змішування

Детальніше про коктейлі з віскі — Топ-20 простих рецептів для дому →

Столичний (Метрополітен)

Коньяк у складі створює мікс, який неможливо переплутати з коктейлем, змішаним на базі віскі. Новий компонент змушує знайомий рецепт грати новими фарбами.

Склад:

Коньяк 75 мл
червоний вермут 25 мл
солодкий цукровий сироп 0,5 мл
Angostura Bitters 2 краплі
Лід 200 г

Рецепт:

  1. Налити в склянку коньяк і кріплене вино.
  2. Додати сироп.
  3. Капнути Angostura і засипати крижану крихту
  4. Перемішати коктейль.
  5. Через стрейнер перелити Столичний Манхеттен в келих для подачі.

Кубинський (Ром) Манхеттен

Ця версія Манхеттена просто не могла обійтися без пекучого кубинського рому.

Склад:

темний ром, наприклад, Бакарді 50 мл
солодкий вермут 12 мл
сухий вермут 12 мл
Angostura Bitters 2 – 3 краплі
Лід 200 г

Рецепт:

  1. В заповнену льодом ємність влити ром і обидва вермуту.
  2. Додати лікер і перемішати.
  3. Перелити напій в коктейльну чарку.

Роб Рой

Коктейль для тих, хто швидко може відрізнити шотландський скотч від будь-якого іншого віскі. Унікальні відтінки аромату добре доповнить апельсинова цедра.

Склад:

шотландський скотч Grant's 60 мл
солодкий вермут 30 мл
Angostura Bitters 2 краплі
Цедра апельсина 2 щіпки
Лід 225 г

Рецепт:

  1. Насипати в стакан крижану крихту.
  2. Влити скотч і кріплене вино.
  3. Капнути лікеру.
  4. Перелити коктейль в охолоджений келих.
  5. Прикрасьте напій цедрою.

Педро Манхеттен

Рецепт напою для тих, кому хочеться спробувати щось нетривіальне. Замість звичного вермуту береться херес-міцне біле вино. Використовується також інший біттер, що змінює найдрібніші відтінки смаку Манхеттена.

Склад:

Бурбон 45 мл
Херес 15 мл
Біттер Peychaud ’ s 2 мл
Вишня 1 шт.
Лід 280 г

Рецепт:

  1. В окремій ємності змішати всі алкогольні компоненти, крім лікеру.
  2. Капнути трохи біттера.
  3. Засипати крижану крихту.
  4. Розмішати.
  5. Перелити в келих і прикрасити вишенькою на шпазі.

Витриманий Манхеттен

Якщо хочеться чогось нового, незвичайного і ви готові почекати півроку, то цей рецепт для вас. Правда, доведеться потурбуватися пошуками бочки.

Склад:

Бурбон 280 мл
віскі 180 мл
солодкий вермут 80 мл
Цедра апельсина 1 щіпка
Вишня 1 шт.
великий кубик льоду 1 шт.

Рецепт:

  1. Змішати алкогольні компоненти і цедру лимона.
  2. Отриманий склад перелити в бочку, закупорити і залишити на 6 місяців.
  3. Коли коктейль дозріє, і ви вирішите його спробувати — налити, попередньо процідивши, в низький широкий стакан з льодом.
  4. Прикрасити вишнею.

Чорний Манхеттен

Варіант коктейлю для тих, кому по духу аромат і присмак всіляких трав. Яскравий і помітний на вигляд напій.

Склад:

Бурбон 60 мл
лікер на травах Амаро 30 мл
Angostura Bitters 2 – 3 краплі
Вишня 1 шт.
Лід 200 мл

Рецепт:

  1. У склянку, наповнену льодом, налийте бурбон і лікери.
  2. Перемішати вміст.
  3. Процідіть коктейль і перелийте в склянку.
  4. Прикрасити вишнею.

Як подавати і чим закушувати коктейль

Класичний Манхеттен подається без льоду, в охолодженому коктейльному келиху. Пити його рекомендується до або після їжі, маленькими ковтками, нічим не закушуючи. Трубочкою зазвичай не користуються.

Яку б версію Манхеттена ви не вибрали, цей коктейль стане бажаним гостем на дружній вечірки або допоможе скрасити осінній вечір в галасливому місті. Він однаково добре впишеться і в галасливу компанію, і в тиху дружню зустріч.

Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua