Коктейль Мохіто з горілкою – український варіант популярного лонг дрінка з острова Куба. класичний рецепт включає чотири інгредієнти: лайм, м'яту, цукор та газовану воду. В якості алкогольної основи виступає ром. Якщо його немає або просто не хочеться вживати даний напій, в якості заміни використовують горілку.
Так як Мохіто містить яскраві і насичені за смаком інгредієнти, вони повністю заглушають горілчаний присмак, збивають печіння. Коктейль виходить м'яким, приємним на смак. Останнім часом замість газованої води і цукру в рецепт все частіше включають солодкі тоніки типу «Спрайт», які покращують напій.
Калорійність, харчова цінність, смак
Смак Мохіто з горілкою яскравий і приємно збалансований, з вираженими нотками м'яти і лайма. На відміну від рому, який додають в традиційний Мохіто, горілка в цьому рецепті виявляється лише нейтральним фоном.
Енергетична цінність коктейлю залежить від інгредієнтів і знаходиться в діапазоні між 63 і 79 ккал на 100 мл.це небагато, приблизно 5,9% від добової норми калорій. Фортеця Мохіто з горілкою становить 15%.
Пропорції інгредієнтів і склад
Заміна рому на горілку знижує вартість напою і робить його доступнішим. Такий Мохіто легко приготувати в домашніх умовах. Смак коктейлю практично не змінюється, помітити нюанси можуть лише бармени і досвідчені дегустатори.
Склад Мохіто з горілкою:
горілка високої якості без ароматичних добавок | 60 мл |
сода | 60 мл |
Лайм | ½ плоду |
тростинний цукор | 10 грам |
листя м'яти | 6 штук |
Лід кубиками | 100 грам |
Пропорції і склад інгредієнтів краще не міняти. Саме в такому співвідношенні Мохіто з горілкою максимально нагадує класичний рецепт з Куби.
Любителі поекспериментувати можуть замінити цукор і газовану воду на Спрайт або Швепс (Schweppes). Смак напою в такій подачі буде освіжати без зайвої солодощі, а в післясмаку з'явиться невелика гіркота. Цілком гідний варіант для тих, хто не любить солодкі напої.
Якщо немає тростинного цукру, можна використовувати звичайний, лайм замінити лимоном, а замість свіжої м'яти взяти м'ятний сироп або, в крайньому випадку, м'ятний льодяник. Але це вже буде інший рецепт мохіто, хоча і не менш смачний.
Важливо! Для приготування коктейлю потрібно використовувати не стебла, а листочки м'яти. Перш ніж додавати їх в напій, рекомендується «зачинити» рослина в долоні. Це допоможе м'яті розкрити аромат.
Покроковий рецепт з фото
Процес приготування Мохіто з горілкою складається з декількох етапів:
- Взяти келих для напою, видавити в нього половину соку лайма (лимона) або покласти нарізаний кружечками цитрус.
- Додати листя м'яти і тростинний цукор, пом'яти вміст товкачем.
- Засипати в келих лід, налити алкоголь.
- Перемішати вміст, заповнити простір, що залишився охолодженої содовою. Якщо потрібно знизити міцність коктейлю, газованої води беруть більше, ніж зазначено в рецепті.
- В якості прикраси використовують листя м'яти або часточку лайма, лимона.
Мохіто з горілкою і Спрайтом готують за тим же алгоритмом. Тільки замість содової і цукру в келих наливають 130 мл тоніка.
Коктейль прийнято пити без закуски, нічим не запиваючи. Щоб було зручніше потягувати напій, в келих ставлять дві трубочки. Якщо перша забивається шматочками лайма і м'яти, використовують другу. Проблему можна вирішити однією широкою трубочкою, але виглядає вона негарно і пропускає осколки льоду.
Мохіто з горілкою — відмінний варіант коктейлю для приготування в домашніх умовах. Всі складові напою можна купити в найближчому магазині, за 5 хвилин змішати в келиху і насолоджуватися освіжаючим смаком. Виходить бюджетно і дуже швидко.
Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua