Коктейль віскі Сауер (Whiskey Sour) — ідеально збалансований напій на основі віскі. Ключ до нього-баланс яскравого Підбадьорливого лимонного соку, зігріваючого квіткового бурбону та простого солодкого сиропу. В результаті виходить освіжаючий дижестив, Ні занадто нудотний і ні занадто терпкий.
Завдяки гармонійному поєднанню смаків, віскі сауер давно став класикою і увійшов до переліку IBA. Доступність інгредієнтів і простота приготування дозволяють зробити Whiskey Sour будинку.
Історія та цікаві факти
Віскі сауер вважають нащадком пуншу, який з'явився в XVII столітті на берегах туманного Альбіону. У ті часи трюми кораблів завантажували віскі або ромом, так як вода псувалася під час тривалих подорожей, і цитрусовими, тому що вітамін з в лимонах і лаймах допомагав уникнути цинги. Змішавши ці два компоненти, британські моряки отримували п'янкий і корисний напій.
Рецепт сучасного коктейлю віскі сауер був створений набагато пізніше, в XIX столітті. За однією з версій, талановитий міксолог Елітотт Стабб, який володів баром в портовому містечку Ікіке, в один із днів вдало змішав віскі з цитрусовим соком і ложкою цукрового сиропу. Мікс швидко став фірмовим напоєм матросів, які розвезли рецепт по всіх країнах.
Згідно з другим припущенням, автором Whiskey Sour став один з найвідоміших барменів за всю історію Джеррі Томас. У середині IXX століття він випустив книгу " » How to mix drinks», в якій згадав про кислому віскі.
Але відправною точкою історії коктейлю прийнято вважати 1870 рік, коли рецепт віскі сауер з'явився на сторінках вісконсинської газети.
Опис
Смак віскі сауера гармонійний і ніжний. Тут солодкість сиропу і гіркота алкоголю, лимонна кислинка і шовковистість яєчного білка. Морська свобода змішується з англійською класикою і примудряється утримувати рівновагу.
Калорійність 100 мл коктейлю віскі кислий — близько 178 ккал, але вона може змінитися, якщо ви надумаєте поекспериментувати зі складом. Енергетична цінність порції в 115 мл становить 205 ккал. Фортеця-16%.
Інгредієнти
Рецепт класичного сауера не вимагає рідкісних складових і підходить для приготування в домашніх умовах. Для нього буде потрібно віскі (бурбон) і лимонний сік. Єдиний компонент, який доведеться пошукати — цукровий сироп.
Склад класичного коктейлю віскі сауер:
віскі | 50 мл |
Фреш з лимона | 25 мл |
цукровий сироп | 20 мл |
білок перепелиного яйця | 1 шт. |
Цедра лимона або коктейльна вишня | 1 шт. |
Кубики льоду | 320г |
Цукровий сироп можна приготувати самостійно. Для цього змішайте 300-500 г рафінаду і 1 літр води. Суміш проваріть на повільному вогні до загустіння, остудіть і процідіть.
Рецепт приготування
Для коктейлю знадобиться стакан рокс або олд фешен і шейкер. Замість нього можна взяти скляну банку з кришкою, що закручується.
Технологія приготування» сухого " коктейлю:
Покладіть половину льоду в склянку.
Налийте в шейкер бурбон, яєчний білок, сироп і лимонний сік.
Збийте без льоду.
Покладіть кубики льоду в шейкер і ще раз струсіть.
Перелийте віскі кислий у склянку за допомогою ситечка.
Прикрасьте скелі вишнею на шпажці та/або цедрою лимона. Любителі гіркоти можуть додати в дижестив краплю біттера Ангостура, потім за допомогою зубочистки зробити візерунки в піні.
Порада. Якщо хочете отримати менше піни, спочатку струсіть коктейль з льодом. Потім процідіть лід і знову перемішайте.
Відео рецепт коктейлю віскі сауер: як приготувати класичний варіант в домашніх умовах
Як пити коктейль
Подають коктейль у двох абсолютно різних типах келиха. Це може бути широкий низький рокс (олд фешн) або келих-блюдце для шампанського. П'ють віскі сауер як лонг-повільно, через трубочку, але ніхто не забороняє обходитися і без неї.
Коктейль не вимагає конкретної закуски, але частенько до нього подають різні горіхи. Непогано поєднуються з дижестивом класичні супутники віскі-яловичий язик, сир або копчена риба.
Варіації
Whiskey sour доступний-всі компоненти можна придбати в будь-якому магазині. Але якщо трапилося непередбачене і якогось інгредієнта не виявилося під рукою, можна спробувати замінити його іншим.
інгредієнти класичного напою | допустима Заміна |
Віскі Бурбон | будь-який змішаний віскі , бренді Піско |
лимонний сік | сік лайма |
цукровий сироп | будь-які солодкі сиропи - від кленового до медового |
білок перепелиного яйця | курячий білок |
лимонна цедра | Коктейльна вишня |
В сауери додають найрізноманітніші складові. Від червоного вина і сливової настоянки до двох-трьох видів фруктових сиропів. Відповідно, на одній і тій же базі можна створювати коктейлі з кардинально відрізняється смаком — десертним, освіжаюче-фруктовим, трохи гіркуватим.
Піско Сауер
Кажуть, що саме за цим рецептом готував свій коктейль Елліот Стабб. Головний алкогольний компонент в ньому-Перуанський бренді Піско. Якщо вийде роздобути пляшечку екзотичного напою, то спробувати коктейль на його основі варто однозначно.
Склад:
Бренді Pisko | 55 мл |
Фреш з лимона | 10 мл |
солодкий сироп | 10 мл |
білок | 1 шт. |
Лікер Angostura | 5 мл |
Лід | 150г |
Рецепт:
- У шейкері змішайте всі основні компоненти, крім лікеру.
- Додайте лід, знову струсіть суміш.
- Перелийте кислий у склянку.
- Влийте лікер.
Нью-Йорк сауер
Цитрусова версія класичного коктейлю віскі сауер міцністю 17%.
Склад:
Бурбон | 55 мл |
лимонний фреш | 20 мл |
білок | 30 мл |
Портвейн | 10 мл |
кленовий сироп | 7 мл |
Сироп з ароматом і смаком лаванди | 7 мл |
гірка Сливова настоянка | 2 мл |
Лід | 150г |
Рецепт:
- Вичавіть лимон.
- Перелийте сік у шейкер.
- Додайте сиропи, білок, наливку, портвейн і бурбон.
- Перемішайте коктейль двічі — спочатку не додаючи в шейкер лід, потім з ним.
- Налийте напій у склянку.
Кабінет сауер
З цим сауером доведеться повозитися. В першу чергу-добуваючи необхідні компоненти. Але трохи гіркуватий, підбадьорливий смак того вартий.
Склад:
віскі | 45 мл |
білок | 20 мл |
Фреш з лимона | 15 мл |
Лікер Strega | 10 мл |
лікер зі смаком чорної смородини | 10 мл |
солодкий сироп | 10 мл |
Лікер Angostura | 2 мл |
Лід | 250г |
Рецепт:
- Відправте в шейкер сік, солодкий сироп і білок.
- Додайте алкогольні компоненти, крім ангостури.
- Змішайте коктейль.
- Засипте лід.
- Збийте повторно.
- Перелийте в келих.
- Обережно капніть гірку.
Більше коктейлів з віскі-20 простих рецептів для дому →
Яблучний сауер
Найпростіший і, мабуть, найбільш освіжаючий варіант. Смак і аромат зелених яблук роблять сауер абсолютно іншим напоєм.
Склад:
віскі | 25 мл |
лікер зі смаком зеленого яблука | 25 мл |
сік лимона | 20 мл |
Рецепт:
- Налийте в стопку яблучний лікер.
- Ложкою, обережно, щоб не пошкодити шари, додайте лимонний фреш і віскі.
Червоний сауер
Сауер, що радує не тільки смакові рецептори, а й очі. Проявивши трохи вправності, подачу цього коктейлю можна перетворити в невеликий ритуал.
Склад:
віскі | 45 мл |
сухе червоне вино | 35 мл |
Сироп цукровий | 35 мл |
Сироп медовий | 25 мл |
Лід | 350 г |
Рецепт:
- Колотий лід всипте в широкий стакан.
- Збийте сиропи та віскі в шейкері.
- Додайте лід, знову змішайте.
- Перелийте коктейль у склянку так, щоб зверху залишалося вільне місце.
- Повільно і обережно долийте вино.
Подавати коктейль потрібно поки складові не перемішалися, а ось пити — вже попрацювавши в склянці коктейльної ложечкою.
Більше коктейлів з червоним вином-15 рецептів, які можна спробувати прямо зараз →
Томмі Ді Сауер
Сауери не справляють враження тропічних, пляжних напоїв. Але всього одна зміна в складі може перетворити віскі Сауер в літній коктейль для відпочинку.
Склад:
віскі | 50 мл |
Сироп зі смаком маракуї | 25 мл |
білок | 25 мл |
Фреш лимонний | 30 мл |
Маракуйя або часточка апельсина | 1 шт. |
Лід | 350 г |
Рецепт:
- У склянку засипте лід.
- Змішайте всі основні інгредієнти в шейкері.
- Перелийте коктейль в рокс.
- Прикрасьте часточкою апельсина або половинкою маракуї.
Віскі сауер-дуже багатогранний коктейль і відмінна база для експериментів. Відштовхуючись від наведених рецептів, можна міксувати алкогольну основу з різними сиропами і лікерами, отримуючи кожен раз нове поєднання. Ну а класичний варіант стане відмінним супутником вечірнього відпочинку з приглушеним світлом і книгою.