Ірландський віскі — традиційний алкоголь ірландців, багатовіковий суперник шотландського скотчу і один з найстаріших напоїв Європи. Проводиться методом потрійної перегонки, тому не може похвалитися ні тонким димним ароматом, ні золотисто-медовим відтінком. Втім, є й винятки, які не поступаються за якістю кращим скотчам світу.
Якщо вірити легендам, з'явився ірландський віскі (Irish whiskey) задовго до шотландського. В його історії є тріумфи і падіння, повне забуття і чудове відродження. Цей напій вартий того, щоб поговорити про нього докладніше.
- Що таке ірландський віскі, факти історії
- Відмінності ірландського віскі від шотландського
- Технологія виготовлення і смакові особливості
- Класифікація ірландського віскі
- Виробники ірландського віскі
- ТОП кращих брендів ірландського віскі
- Jameson
- Redbreast
- Powers
- Eiregold
- Proper Twelve
- Bushmills
- Glendalough
- Tullamore Dew
- Paddy
- Kilbeggan
- Як відрізнити оригінал від підробки
- Правила вживання односолодового віскі
- Вмдеогляд: Як правильно пити віскі, ніж закушувати і розбавляти
Що таке ірландський віскі, факти історії
Перші офіційні згадки ірландського віскі відносять до 1152 року, але Кельтські міфи розповідають, що ще в V столітті ченці-місіонери гнали на острові дистилят, який називали uisce beathadh — вода Життя.
Спочатку монастирський напій був звичайним зерновим самогоном. Але після того, як король Ірландії Яків I (1668 р) видав ліцензію на винокуріння, «свята волога» ченців перетворилася на відомий бренд – ірландський віскі. Патент гарантував безперешкодне виробництво алкоголю за умови надходження в казну частини прибутку.
У 1771 р.Англія посилила податкові вимоги, що призвело до занепаду виробництва.
За 50 років кількість підприємств зменшилася до двадцяти, якість алкоголю погіршилася, а потік грошей в казну скоротився до мінімуму. Це змусило переглянути закони і послабити податковий тягар.
Віскікурні відновилися, але почав розвиватися алкоголізм, який став кошмаром Ірландії. Тоді монах-капуцин отець Метью почав запеклу боротьбу з зеленим змієм. І досяг успіху настільки, що більше половини ірландців дали зарок не пити. Так виробництву ірландського віскі було завдано другий відчутний удар.
Третя чорна смуга настала на початку ХХ століття з введенням сухого закону в Америці. Втративши величезний ринок, віскікурні почали закриватися одна за одною. Відродження ірландського спирту почалося тільки в 1988 році, коли заводи перейшли у власність французів.
Відмінності ірландського віскі від шотландського
Ірландський віскі відрізняється від шотландського насамперед технологією виготовлення. Основні відмінності наведені в таблиці.
Ірландія | Шотландія |
потрійна перегонка спиртів | Подвійна дистиляція |
Солод просушують в звичайних печах | Солод сушать над тліючим торфом. Завдяки цьому Зернова суміш набуває димний, торф'яної запах |
дозрівання (витримка) готових спиртів відбувається мінімум три роки | термін мінімальної витримки скотчу 2 роки |
Аромат кращого ірландського віскі відрізняється витонченістю запахів. Ледь вловимі фруктові ноти поєднуються з ячмінним початком солоду | Скотч впізнають по характерному димному і торф'яному запаху. У перших ковтках і послевкусии відчувається слід попереднього складу бочки |
Правильний порядок виробництва шотландського та ірландського віскі включає вісім кроків, починаючи з підготовки солоду і закінчуючи розливом у пляшки. Але через особливості виробництва смак у напоїв виходить різним.
Якщо хочеться випити віскі з тонким запахом і м'яким смаком — вибирайте Ірландію. Притягує дим торф'яного багаття поруч з болотом-прямуйте в бік Шотландії.
Технологія виготовлення і смакові особливості
Ірландський віскі виготовляється з ячменю та ячмінного солоду з додаванням пшениці, кукурудзи, вівса, жита. Добавки вказуються на етикетці. Наприклад, напис pure malt повідомляє, що в складі ячмінь різних сортів. Позначка single malt говорить, що алкоголь виготовлений з одного сорту ячменю. Але найпопулярнішими залишаються купажовані сорти ірландського віскі.
Традиції виробництва напою не змінювалися століттями. Воду як і раніше беруть з джерела, зерно вирощують своє.
Ретельно вимочують його до появи паростків, сушать в печах. Потім змішують з цільним ячменем і перемелюють. Борошно заливають окропом і перемішують до появи зернового осаду (дробини). Рідина зливають.
В очищену суміш (сусло) вводять дріжджі, залишаючи бродити на 1-2 дні. Бражку піддають потрійний перегонці в мідних кубах. Отриманий Ірландський спирт витримують в дубових бочках не менше 3 років, особливо цінні сорти — 15-28 років. Потім приступають до купажування.
Деякі бленди містять до 50 різновидів дистиляту. Молодий купажований ірландський віскі витримують ще 3-4 місяці і розбавляють водою до питної міності.
У смаку Irish whiskey має бути присутня легкість, приємна м'якість. Аромат віддавати фруктовими нотками. Чим темніше колір і маслянистий рідина, тим міцніше напій. Колірна гамма варіюється від світло жовтого бурштину до темно коричневого або пурпурного тону. Прозорість самої рідини, іскристі відблиски в келиху — візитка кращого ірландського віскі.
Класифікація ірландського віскі
Виділяють чотири сорти ірландського віскі, які відрізняються складом і технологією виготовлення:
- Односолодовий (Single Malt). в основі — тільки ячмінний солод.Наприклад,» Single malt Whiskey " — лідер в списку елітних односолодових марок ірландського віскі. Детальніше про односолодові віскі →
- Однозерновий (Single Grain). Основа — ячмінний солод з додаванням іншого зерна. Поступається в ароматності односолодовому сорту, зате легше п'ється завдяки дистиляції через ректифікаційні колони.
- Чистий Ірландський спирт (pure pot still). унікальний сорт, який є тільки в Ірландії. У складі ячмінний солод і зелені непророщені зерна. Напій відрізняється щільною консистенцією і пряним відтінком, невластивим ірландським маркам. Отримують шляхом безперервної дистиляції.
- Купажований ірландські віскі (Blended Whiskey). суміш трьох попередніх сортів. Еталоном служать марки Jameson, Bushmills.
Витримка різних сортів ірландського віскі варіюється від 3 до 28 років.
Виробники ірландського віскі
В даний час в Ірландії є 3 компанії з виробництва віскі:
- Cooley Distillery;
- Old Bushmills;
- New Midleton.
Існують і інші віскісурні, але вони мало впізнавані на тлі цих гігантів. До найбільш відомих можна віднести 3 історичних Distillery-Middleton Cork, Kibeggan, William Grant amp; Sons. Всі вони працюють і продовжують випускати лінійку цінних марок ірландських віскі.
Серед нових компаній виділяються Tullamore Dew, Paddy, Locke's, Erin's Isle, Millars.
ТОП кращих брендів ірландського віскі
Розширення ринку збуту ірландського віскі стимулює появу нових брендів, але в список кращих потрапляють не всі. Радимо звернути увагу на перераховані нижче марки, вони є лідерами у своїй сфері.
Jameson
Топ найкращих ірландських віскі відкриває легендарний Джеймсон . По праву вважається візитною карткою країни. М'який смак при досить високих градусах (40%), аромат злегка підсмаженого ячменю з ноткою прянощів. Прозора рідина з красивим світло-шоколадним відблиском.
Інтерес для цінителів представляє Ірландський купажований віскі Jameson's 12 років, а також новинка — Blended Whiskey, витриманий в бочках з-під іпа.
Jameson — найбільш продаваний ірландський віскі в світі.
Redbreast
Гідний конкурент Jameson. Відноситься до категорії pure pot still. Напій може похвалитися складністю смаку, підкресленого різноманітністю спецій. Медовий запах переплітається з нотками хересу і ячменю.
Особливою популярністю у покупців користуються 12-Year Cask Strength і Cask Strength міцністю 58-66%.
Powers
Powers — перша марка ірландського віскі, розлита в пляшки. В один час перекривав продаж всіх марок віскі в Ірландії і за кордоном. Після спаду знову виходить в лідери торгового попиту.
Увагу варто звернути на два яскравих представника Powers: Gold Label 40% і John's lane Release 12 років, чудові екземпляри pot still: аромат, міцність і якість понад усіх похвал.
Eiregold
Новинка від Hyde Distillery — Ірландський купажований віскі 4 роки The Éiregold Special Reserve Blend міцністю 40%. Складається з витриманого однозернового бурбона в бочках (80 %) і односолодового ірландського віскі (20 %).
Смак повний, насичений, з нотками чорного перцю, ванілі та обвугленого дуба. Аромат кориці і гвоздики перемішується з краплями солодкої карамелі.
Proper Twelve
Творцем цього купажованого ірландського віскі з витримкою 3 роки є відомий спортсмен Конор Ентоні Макгрегор. Свого часу бренд викликав величезний інтерес на ринку і увійшов до списку найбільш продаваних Irish whiskey.
М'який, пряний, переливається смак з нотками ванілі, карамелі і меду гармонійно поєднується з ароматом цукатів і мигдалю, доповненого запахом житнього солоду.
Bushmills
Рейтинг кращих ірландських віскі буде неповним без односолодового Malt 10 Years Old. Смак ванілі, деревини і чорного шоколаду доповнюється ароматом спецій і деревини. Дороге і вишукане поєднання.
Крім односолодових, Ірландський бренд займається виготовленням недорогих купажованих віскі. Наприклад, Bushmills 1608 або Bushmills Oridginal.
Glendalough
Ще один Ірландський бренд, що випускає односолодові віскі з дуже м'яким смаком, витонченим медовим ароматом і приємним післясмаком. Навіть у складні часи він тримав марку.
Візитна картка виробника — недорогий ірландський віскі з витримкою 7 років Glendalough 7 Years Old, в смаку гармонійно поєднуються фрукти, шоколад, дуб, цедра апельсина, кориця.
Tullamore Dew
Талламор Дью відомий ніжним і м'яким смаком.Три різні сорти дають унікальний баланс смаку.
Зерновий спирт забезпечує солодкі ноти в смаку. Солодовий надає напою фруктові відтінки. Віскі типу pot still відповідає за пряний смак.
Paddy
Kilbeggan
Торгова марка належить тому ж виробнику, що і односолодовий Джеймсон. Напій славиться карамельним смаком з нотками прянощів і ароматом меду. Гідний варіант ірландського віскі зі списку кращих.
Недорогий ірландський віскі з гарним смаком і довгою історією. Виробляється компанією Cooley Distillery. Відрізняється солодкуватим смаком з терпким післясмаком.
Термін витримки може бути різним — від 3 до 15 років.
Як відрізнити оригінал від підробки
Грубий фальсифікат виявити нескладно. Він відрізняється самогонним палючим смаком і запахом спирту, видно мутний осад. Складніше виявити якісну підробку.
Тут слід дотримуватися наступних орієнтирів:
- Місце придбання. Купувати віскі потрібно у великих торгових центрах або спеціалізованих відділах, де завжди готові надати сертифікат на товар;
- Вартість. Ціна на ірландський віскі відомої марки не може бути низькою;
- Вид пляшки. Кожен виробник має свій логотип, зовнішній дизайн пляшкою тари. На денці або бічній площині пляшки видавлюють знак фірми, марки або державний «трилисник». Пробки каучукові, кришки на дорогих віскі завжди металеві.
- Етикетка. Інформація на етикетці англійською мовою. Нижче можливий український переклад, якщо продукція замовлялася на поставку в Україну. Назва віскі та інша інформація без помилок, вказується країна і ірландська фірма-виробник.
Правила вживання односолодового віскі
Односолодовий віскі рекомендується пити нерозбавленим. Хто не любить міцне спиртне — додають в келих кубика льоду. Irish whiskey можна розбавляти соками або колою. Пропорції кожен вибирає на свій смак. Детальніше про те, як приготувати коктейль віскі з колою →
Любителі кави обожнюють додавати в чашечку трохи ірландського віскі. Виходить вишуканий мікс — Irish coffee.
Подають віскі охолодженим до 18-20 °з, в звужених догори келихах або склянках з потовщеним дном. Закуска до напою не рекомендується, але якщо дуже хочеться, на стіл можна поставити асорті з морепродуктів, печеня з дичини, запечене м'ясо. Підходять тверді, гострі сири.
Топ-20 коктейлів з віскі-прості рецепти для дому →
До купажованого віскі таких строгих вимог немає. Закушувати, запивати/розбавляти або вживати його в концентрованому вигляді — вирішує сам любитель спиртного. Головне-отримати задоволення і не розчаруватися.
Ірландський віскі — доступний і якісний напій. Його потрібно пити, смакуючи, не поспішаючи, щоб оцінити і запам'ятати душевну теплоту і справжній скандинавський характер.
Автор: Ніна Бондаренко
,
спеціально для byhaem.in.ua