віскі Jameson (Джемісон) з Ірландії-особливості виробництва, популярні марки, рекомендації по вживанню бленда

Віскі Джемісон (Jameson) — традиційний Ірландський напій, приготований за старовинними рецептами. Безліч нагород і визнання мільйонів доводять, що саме так повинен звучати справжній алкоголь.

Секрет популярності віскі Jameson лежить не тільки в вивіреної технології виробництва, але і в багаторічній історії бренду. Де, не дивлячись на будь-які перипетії, якість готового продукту залишалося в пріоритеті.

Історія бренду

Історія ірландського купажованого віскі Jameson почалася в 1780 році, коли молодий бізнесмен і цінитель міцного алкоголю Джон Джеймесон відкрив свою маленьку винокурню в столиці Ірландії. Напій відразу ж отримав назву на прізвище виробника.

Через 15 років Бізнес Джона виріс і став відомим за межами Ірландії. У нього було кілька заводів і досить пристойний дохід. А ще через кілька років, чоловік розділив бізнес з сином і перейменував фірму в John Jameson &#amp; Son. Молодий приймач, якого теж звали Джон, удосконалив технологію виробництва віскі і зробив фірму другою за величиною в країні.

На початку XX століття історичні події сколихнули світ. Перша світова війна, сухий закон в США, проблеми в самій Ірландії — ці події одна за одною знищували те, що старанно будувалося сімейством Джеймесонів довгі десятиліття.

Щоб зберегти залишки бізнесу, компанія стати частиною концерну Irish Distillers. Спільними зусиллями вдалося відновити виробництво і заново вийти на ринок. У 1988 році компанію викупив інший алкогольний концерн — Pernod Ricard.

Віскі Джемісон неодноразово отримував високі оцінки авторитетних віскі-гуру і завойовував престижні нагороди. Jameson Gold Reserve і Black Barrel відзначені виключно золотом:

  • 2013 – Золото на конкурсі алкогольних напоїв у Сан-Франциско та на фестивалі «майстри ірландського віскі»;
  • 2014-Золото на Всесвітньому огляді-дегустації, другому фестивалі " майстри ірландського віскі»
  • 2015-золота медаль на Міжнародному конкурсі віскі;

Інші нагороди:

  • 2014 - спеціальне золото Jameson Rarest Vintage Irish Whiskey на міжнародному конкурсі віскі;
  • 2015-золота медаль Jameson Irish Whiskey 18 Y. O. на на міжнародному конкурсі вин і спиртних напоїв;
  • 2016 – 4 золоті медалі на конкурсі «ірландський віскі року».

Особливості виробництва та склад

Виробник навіть в сучасних умовах прагне зберегти традиційні технології і слідувати напрацюванням засновника бренду Джона Джеймесона. Сировина для напою використовується своє. Воду, як і сотні років тому, беруть з найближчої до віскікурнів річки Дангурі.

Відмітна особливість віскі Джемісон — потрійна перегонка спиртів і мінімальна витримка в дубових бочках 3 роки. Це позбавляє готовий продукт частини ароматів, зате робить його дивно м'яким і легким.

Склад купажу віскі Джемісон простий — вода, ячмінний і зерновий спирт, витриманий в дубі не менше 3 років і натуральний барвник карамель.

Дегустаційні особливості віскі і його міцність

Ірландський Irish Whiskey Jameson оцінюють на відповідність стандартам за 3 критеріями. Також увагу приділяють міцності, яка повинна становити 40-46% спирту.

  • Колір. Потрійна дистиляція забарвлює віскі в медово-золотистий теплий відтінок. Він може бути більш-менш насиченим залежно від терміну витримки. Чим довше, тим темніше.
  • Запах. Віскі Джемісон володіє різноманітними відтінками аромату в залежності від виду. Базові ноти-деревина з вкрапленнями хересу. Ноти серця-солодкуваті фруктові тони бананів, дині і сливи. Нижні ноти-перець, мед, Ірис, лакриця, ваніль.
  • Смак. В асортименті компанії продукція з різними смаковими характеристиками. На них впливає вид напою і термін витримки. Так віскі Джемісон 5-8 річної витримки відрізняється теплим смаком ванілі і меду з відходом в горіхове післясмак. Алкоголь старше 15 років виділяється характерними пряними нотами спецій і хересу.

Різновиди

Компанія Jameson з самого початку свого існування прагнула задовольнити смаки всіх цінителів віскі. А тому випускає кілька видів елітного алкоголю.

Класичний Jameson, 40%


Флагман компанії, вічна класика, що зберігає шанувальників багато десятків років. Купажований віскі з солодових і спиртових зерен віком не менше 6 років.

Відрізняється бурштиновим глибоким кольором і ароматом ванілі. Смак ніжний, теплий, з нотками хересу.

Сaskmates, 40%

Експериментальний Вид віскі для розбавлення традиційних сортів і як данина поваги пивоварам.

Jameson Caskmates має хлібний аромат і такий же смак за рахунок витримки в бочках з-під нефільтрованого світлого пива. Є різновиди, що дозрівали в деревині з-під стаута — Jameson Stout Edition.

12 Y.O, 40%

Преміальна гілка винокурні. Односолодовий Джемісон дозріває 12 років в дубових бочках з-під бурбона і хересу Олоросо.

Смак віскі повний, щільний, глибокий. Превалює аромат дуба і ароматичних масел. Післясмак тягуче, вершкове.

18 Y.O, 40%

Технологію виготовлення віскі Jameson 18 років розробляв майстер купажу Біллі Лейтон. В результаті вийшов напій з 3 сортів спирту, витриманих в бочках з-під бурбона.

Запах 18 Y. O відкривається дубовою деревиною, хересом, смаженим фундуком. Смак поєднує відтінки шоколаду, ванілі і карамельної тягучки.

Алкоголь випускають обмеженими партіями. Часто в унікальних пляшках, які від партії до партії відрізняються формою.

Gold Reserve, 40%

Віскі Джемісон цього виду вважається другим після класичного за популярністю і самим титулованим в лінійці.

Купаж включає Pure Pot Still – чистий дистилят з перегінного куба, витриманий в нових бочках з молодого дуба. Це дає віскі чистий аромат деревини.

Black Barrel, 40%

Жоден напій Джемісон не відображає такі старовинні рецепти, як Black Barrel Select Reserve.

Віскі витримують в обпалених дубових бочках, що в підсумку надає йому неповторний смак і запах. Спочатку відчувається пряна терпкість, потім відтінки горіха, помадки, вершкові і карамельні нотки.

Rarest Vintage Reserve, 46%

Найміцніший віскі з усієї лінійки Джемісон. Для захисту від підробок перед розливом кожну пляшку нумерують і маркують в індивідуальному порядку.

Смак напою багатогранний, переливається нотами прянощів, хересу і персика.

Triple Triple

Щоб пом'якшити терпкість класичного віскі, компанія змінила процедуру витримки — triple cask. По ній напій дозріває в деревині трьох типів-бурбонної і хересної двох видів.

Віскі виходить легким і свіжим, з ароматом апельсинової кірки, печеної груші і смородини. У народі Jameson Triple Triple Irish Whiskey називають»жіночим".

Вартість

Незважаючи на багату історію і світове визнання, віскі Джемісон залишається в середньому ціновому сегменті. Класичний варіант об'ємом 0,7 л по кишені рядовому службовцю.

Алкоголь з витримкою в 12-18 років дорожче, але не настільки, щоб відмовитися від нього на святковому столі.

У преміум-сегмент входять віскі Джемісон лімітованих серій, наприклад, з рідкісних вінтажних видів спиртів. Такий алкоголь буде по гаманцю колекціонерам і цінителям.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Визнання і популярність продукту мають тіньову сторону — часта фальсифікація. Нерідко замість благородного алкоголю покупець набуває підробку незрозумілого походження.

Любителям якісного віскі корисно знати, як відрізнити оригінал від сурогату:

  • На оригіналі під етикеткою біля денця повинна бути рельєфна гравірування «Product of Ireland». На тильній стороні пляшки над і під етикеткою нанесені 2 написи: «Since 1780» і «John Jameson &#amp; Son». Перехід від горлечка до плічок повинен бути трохи кутом, а не округлений;
  • Фокус на кришку. Вона повинна бути металева і щільно прилягати до скла, не провертатися;
  • Шукаємо акцизну марку. Вся оригінальна алкогольна продукція підлягає отриманню акцизи. А у магазину повинен бути сертифікат на неї;
  • Вивчаємо напій на світло. Оригінальний віскі Джемісон не випадає в осад, рівномірно стікає по стінках при збовтуванні.

Найчастіше підробки реалізують в дрібних точках роздрібної торгівлі. Якщо етикетка наклеєна криво, а віскі відпускають за підозріло низькою ціною — це фальсифікат. Оригінальний Джемісон продається в спеціалізованих магазинах і великих торгових мережах.

Правила вживання

Віскі Джемісон краще вживати в чистому вигляді, але від цього правила часто відступають. Молоді купажі п'ють за бажанням до або після їжі. Витримані 12 і 18-річні тільки після прийому їжі, не поспішаючи, без складної закуски. При бажанні на стіл можна поставити копчену рибу або м'ясну нарізку, витриманий сир, десерти.

Віскі в чистому вигляді подають в класичному Роксі або ноузінге на конусоподібної ніжці, охолодженим до 18-20°С.

Можна додати лід, але краще використовувати камені для віскі . Келих наповнюють не більше ніж на 1/3. За бажанням гостей в парі з напоєм, але в окремому склянці йде содова або кола. Детальніше про те, як приготувати коктейль віскі з колою →

Виробник позиціонує свій алкоголь як кращу основу для коктейлів. Віскі Джемісон п'ють з молоком, кавою, імбирним елем, фруктовим соком, прянощами і чаєм. З Jameson готують the Sour Bonder, Old Fashioned і Midleton Mule.

Топ-20 коктейлів з віскі-прості рецепти для дому →

Відгуки

Краще будь-яких критиків про якість віскі Джемісон розкажуть відгуки простих покупців.

Дмитро

Коли повертаюся з аеропорту, завжди заходжу в дьюті фрі і беру пару пляшечок улюбленого Джемісон. Пробував чимало віскі, але тільки Джемісон залишається фаворитом вже кілька років. Відмінний смак, м'який, трохи терпкий, з ароматом горіха і копченостей.

Катерина

Якщо хочете відчути справжній дух Ірландії, сміливо вибирайте Джемісон! Його легко пити, незважаючи на міцність, навіть дівчатам. А в поєднанні з яблучним соком — це дуже смачно.

Антон

Саме за себе говорить вже те, що це улюблений алкоголь Єлизавети першої. Смак чистий, м'який, з приємним граючим післясмаком. Вважаю, що змішувати його з колою блюзнірство. Краще пити з кубиками льоду за приємною бесідою.

Віра Сергіївна

На ювілей чоловіка подарували колеги пляшечку Джемісона. Віскі сподобався навіть мені, не любительці міцного спиртного. Чудовий благородний аромат, п'ється легко, а найголовніше, на ранок ніяких головних болів і похмілля.

Джемісон по праву вважається найпопулярнішим віскі в світі. Про це говорять багатомільйонні продажі, які не падають навіть у кризу. Адже Jameson-це не тільки висока якість і унікальний смак. Це праця багатьох поколінь, які змогли поділитися зі світом найкращим, що вміли робити.
Автор: Валентина Малишева, спеціально для byhaem.in.ua