Бейліс (Baileys) — знаменитий на весь світ вершковий лікер ірландського походження. Напій часто зустрічається у продажу, проте його нескладно приготувати самостійно. Рецепт Бейліса простий, продукти можна купити в найближчому супермаркеті, а весь процес займає не більше півгодини.
Ми розповімо, як робити смачний Бейліс на власній кухні, розкриємо тонкощі процесу і поговоримо про умови зберігання готового продукту.
- Трохи про історію лікеру Бейліс
- Рецепти приготування лікеру Бейліс в домашніх умовах
- Оригінальний рецепт
- На самогоні
- Експрес-рецепт
- Зі згущеним молоком
- Без вершків
- Без яєць
- Без згущеного молока
- Шоколад
- М'ятний
- З концентрованим молоком
- Горіховий Бейліс
- Карамельний лікер
- З мускатним горіхом та імбиром
- Поради щодо приготування лікеру Бейліс в домашніх умовах
- Правила зберігання домашнього лікеру Бейліс
- Відео рецепт: як робити лікер Бейліс в домашніх умовах без каструль, плит ТА ІНШОГО
Трохи про історію лікеру Бейліс
Бейліс-молодий напій, з'явився на початку 1970-х рр.за однією з версій, його створення приписують ірландцеві Девіду Денду, який працював в Дублінській виноробній компанії Gilbeys of Ireland. Молодий чоловік був патріотом і мріяв прославити улюблену країну на весь світ. Йому прийшла в голову ідея створити високоякісне спиртне на основі віскі і вершків — головних гастрономічних шедеврів Ірландії.
Заручившись підтримкою однодумців, підприємець приступив до справи. Після розробки рецептури на звичайній домашній кухні був приготований перший Бейліс. Творці протягом декількох років удосконалювали рецепт, поки не домоглися відмінного смаку і аромату.
У 1974 р Девід представив плоди своєї праці керівництву компанії. Лікер сподобався, і правління фірми прийняло рішення запустити новий продукт у виробництво. Денд увійшов до правління і став безпосереднім керівником відділення з виробництва вершкового алкоголю.
У 2005 році асортимент розширився, на ринок вийшли Бейліс з додаванням карамелі і м'ятно-шоколадний лікер. Через три роки до них додався Baileys зі смаком кави, а в 2010 році з'явився Baileys Hazelnut (фундук)
Зараз випуском Бейліса займається компанія R. A. Bailey amp; Co, діяльністю якої керує Британський концерн Diageo.
Рецепти приготування лікеру Бейліс в домашніх умовах
Пропонуємо найцікавіші рецепти популярного лікеру. Напої, приготовані по кожному з них, володіють чудовими смакоароматичними якостями, які не поступаються оригіналу.
Оригінальний рецепт
Для приготування лікеру за оригінальним рецептом потрібно віскі і вершки 30%-й жирності. Саме цей показник визначає якість майбутнього напою, дозволяє домогтися густоти і найбільшої схожості зі справжнім Бейлісом. Для посилення «вершковості» використовують згущене молоко.
віскі Ballantine's | 500 мл |
молоко згущене | 350г |
вершки 30%-й жирності | 330-350 мл |
ванілін | 10 г |
Рецепт:
- Попередньо охолоджені вершки збити з ваніліном до отримання пишної піни.
- Додати згущене молоко і швидко перемішати міксером до однорідності. Важливо не» перебити " суміш. Згущене молоко вливати не відразу, а поступово, тонкою цівкою.
- Додати в збиту масу віскі.
- Добре перемішавши, прибрати продукт мінімум на 5-8 год для настоювання.
Максимальний термін витримки саморобного Бейліса — 14 днів.
На самогоні
Приготований з самогону Бейліс відрізняється високою міцністю. При створенні напою можна використовувати вершковий продукт будь-якої жирності, але краще брати пожирніше.
крем | 400-450 мл |
Самогон | 450мл |
згущене молоко | 300г |
Шоколад темний | 80г |
цукор ванільний | ½ ч. л. |
Рецепт:
- У розтоплений на водяній бані шоколад ввести вершки і згущене молоко.
- Приєднати ванільний цукор, перемішати до однорідності.
- Влити спиртне.
- Збиту суміш розподілити по ємностей, прибрати в холод.
Зберігати такий Бейліс можна до півроку, але краще випити протягом місяця.
Самогон перед початком роботи рекомендується піддати подвійний або потрійний дистиляції. Це поліпшить якість готового напою. Замість звичайного згущеного молока можна використовувати згущені вершки.
Експрес-рецепт
Простий і швидкий рецепт приготування Бейліса в домашніх умовах підійде тим, кому потрібен смачний напій до певної дати. В якості основи можна взяти будь-який алкоголь міцністю більше 40%.
міцне спиртне | 600 мл |
вершки 30% | 500 мл |
молоко згущене | 400г |
ванілін | 10 г |
Кава розчинна | 25 г |
жовток | 4-5 шт. |
Рецепт:
- З'єднати кави і ванілін, з цією сумішшю розтерти жовтки.
- Додати вершки і згущене молоко, перемішати, влити алкоголь.
- Масу добре збити., можна міксером.
- Розлити лікер по пляшках.
- Після 24-годинного настоювання Бейліс можна дегустувати.
Зі згущеним молоком
Бейліс на горілці зі згущеним молоком готують без вершків. Кількість солодкого згущеного продукту-як мінімум в 2 рази більше обсягу алкоголю.
молоко згущене | 700-750 г |
горілка | 0,35 л |
цукор ванільний | 1 ч. л. |
жовток | 3 шт. |
Рецепт:
- Розтерти з ванільним цукром жовтки.
- Додати згущене молоко, масу збити.
- Влити спиртне і, перемішавши до отримання гладкої маси, розфасувати по пляшках.
- Прибрати Бейліс в темне прохолодне місце.
За бажанням до желтково-ванільної суміші можна додати дрібно порубаний шоколад. Кількість - за смаком.
Без вершків
Завдяки відсутності вершкового продукту жирність Бейліса зменшиться, проте смакові якості не постраждають. Варіант для тих, хто на дієті.
молоко згущене | 500г |
молоко коров'яче 3,2% | 500 мл |
спиртне міцністю понад 40% | 350 мл |
вода кип'ячена тепла | 30 мл |
жовток | 3 шт. |
порошок какао | 1 ч. л. |
цукор ванільний | ½ ст. л. |
Рецепт:
- Розтерті з ванільним цукром жовтки з'єднати з коров'ячим і згущеним молоком.
- Ввести розчинений в теплій рідині какао.
- Залити масу алкоголем, збити.
- Залишити лікер на 45-60 хвилин в холоді, потім розлити по пляшках і прибрати на зберігання.
Без яєць
У рецепті домашнього лікеру без яєць в ролі основи виступають коньяк або бренді високої якості.
вершки 20%-й жирності | 900 мл |
Коньяк | 250 мл |
молоко згущене | 420г |
Кава в порошку | 50 г |
ванілін | 5-7 г |
Рецепт:
- За допомогою міксера збити вершки і згущене молоко в однорідну масу.
- Додати каву і ванілін і, не вимикаючи прилад, повільно влити спиртне.
- Розлити домашній Бейліс по пляшках.
- Після 48-годинної витримки в холоді лікер можна дегустувати.
Без згущеного молока
Бейліс без згущеного молока готують на горілці або ірландському віскі. Напій виходить менш солодким і густим.
горілка | 300 мл |
Молоко жирне | 300 мл |
цукор | 200-220 г |
жовток | 4 шт. |
кавовий порошок | 25 г |
Рецепт:
- У глибокий посуд налити тепле молоко, всипати каву.
- Приєднати жовтки, розтерті з цукровим піском.
- Масу перемішати міксером, в процесі вливаючи алкоголь.
- Вийшов лікер розлити по підготовленій тарі, прибрати для настоювання на 25-30 годин.
- По закінчення терміну Бейліс можна дегустувати.
Шоколад
Завдяки додаванню шоколаду Бейліс з вершковим смаком набуває додаткову солодкість і м'якість.
горілка або віскі | 600 мл |
жирні вершки | 450 мл |
згущене молоко | 350-30 г |
темний шоколад | 120 г |
цукор ванільний або ванілін | за смаком |
Рецепт:
- Вершки збити з ваніліном.
- Не вимикаючи міксер, ввести розтоплений шоколад.
- Поступово додаючи згущене молоко, збивати ще 4-5 хв.
- Повільно влити алкоголь, перемішати до однорідності. На фінальному етапі не варто збивати занадто довго, інакше маса «осяде».
- Розлити Бейліс по пляшках, настоювати протягом двох діб.
М'ятний
М'ятний Бейліс підкорює незвичайним смаком і свіжим ароматом. Такий лікер гідно оцінять любителі оригінальних рішень.
20% крем | 950 мл |
міцне спиртне | 550 мл |
згущене молоко | 430 г |
цукор | 120-140 г |
жовток | 3 шт. |
Кава розчинна | 45 г |
рідкий мед | 45 г |
свіжа м'ята | 4-5 листочків |
імбир в порошку | 10-12 г |
мускатний горіх | 1/3 ч. л. |
порошок кориці | 1/3 ч. л. |
ванілін | за смаком |
Рецепт:
- В глибоку каструлю налити алкоголь.
- Приєднати спеції, м'яту і мед.
- Залишити суміш на 5-6 днів в темряві і прохолоді, після чого відфільтрувати.
- Вершки збити зі згущеним молоком, розтертими жовтками, ваніліном і кавовим порошком.
- В отриману масу ввести настояний алкоголь, перемішуючи за допомогою міксера.
- Розподілити алкоголь по пляшках і залишити на 5-6 днів в холоді.
До складу м'ятного домашнього лікеру можна включити шоколад, смак стане ще оригінальніше.
З концентрованим молоком
Для приготування цього варіанту Бейліса підійде будь-який якісний алкоголь.
Молоко концентроване | 550 г |
міцне спиртне | 450 мл |
цукровий пісок | 200-230 г |
кавовий порошок | 25-30 г |
ванілін або ванільний цукор | за смаком |
Рецепт:
- У каструлі з'єднати молоко з кавовим порошком, ваніліном і цукром.
- Поставити ємність на слабкий вогонь, прогріти до кипіння.
- Помішуючи, влити алкоголь.
- Коли маса стане однорідною, охолодити і розлити по пляшках.
- Час витримки — 25-30 діб. Кожні 24 год вміст пляшок потрібно збовтувати.
Горіховий Бейліс
Бейліс, приготований за цим рецептом, відрізняється м'якістю і яскравим вершковим присмаком, доповненим легкими горіховими нотками.
горілка | 550 мл |
вершки середньої жирності | 450 мл |
згущене молоко | 430 г |
лісовий горіх рубаний | 50-60 г |
жовток | 3 шт. |
ванільний цукор | 35 г |
Кава в порошку | 20 г |
Рецепт:
- Горілку налити в скляну посудину, всипати горіхи і збовтати. Прибрати для настоювання в прохолодне темне місце на 10-14 діб.
- По закінчення терміну заготовку процідити.
- Збити міксером вершки і згущене молоко, додати розтерті з кавою і ванільним цукром жовтки.
- Вливши настояну на горіхах горілку, продовжувати збивати до однорідної і гладкої консистенції.
- Перелити в пляшки, залишити для дозрівання на дві доби.
Карамельний лікер
Приготований за цим рецептом в домашніх умовах карамельний Бейліс підкорить вершкової солодкістю і м'якістю.
горілка або віскі | 550 мл |
згущене молоко | 400 мл |
цукор | 200-220 г |
кавовий порошок | 2-3 ч. л. |
Рецепт
- У невелику каструлю всипати цукровий пісок, додати трохи води.
- Поставте посуд на середній вогонь і розчинити вміст, постійно помішуючи.
- Згущене молоко помістити в глибоку тарілку, додати карамелізований цукор і каву, збити міксером.
- Влити горілку, продовжувати збивати до гладкості маси.
- Готовий лікер розфасувати по пляшках, прибрати для настоювання на 24 години.
З мускатним горіхом та імбиром
У рецепті пряного Бейліса серед інгредієнтів присутні імбир і мускатний горіх, що надають домашньому алкоголю оригінальність. У ролі спиртової основи може виступати віскі або горілка.
горілка | 400 мл |
вершки 33%-й жирності | 550 мл |
згущене молоко | 350 г |
цукровий пісок | 80-100 г |
жовток | 2 шт. |
ванілін | 15 г |
розчинна кава | 1 ст. л. |
імбир мелений | 1 ч. л. |
мускатний горіх в порошку | ¼ ч. л. |
Рецепт:
- В спиртне засипати прянощі, перемішати.
- Прибрати для настоювання на п'ять діб в прохолодне місце.
- Потім процідіть, щоб видалити осад.
- Жовтки розтерти з цукром, додати кавовий порошок і ванілін.
- Ввести згущене молоко, перемішати до однорідності.
- Масу збити за допомогою міксера, влити настояний зі спеціями алкоголь.
- Ретельно перемішавши, розлити Бейліс по заздалегідь підготовленим пляшками, щільно закупорити і прибрати для зберігання в холод.
При створенні імбирно-мускатного Бейліса до інгредієнтів можна додати мед, корицю і кардамон. Кількість компонентів - за смаком.
Поради щодо приготування лікеру Бейліс в домашніх умовах
Готувати Бейліс необхідно з точним дотриманням технології, проте не менш важливо правильно вибрати складові. Створити смачний домашній напій допоможуть поради досвідчених виноробів:
- В якості спиртової основи для лікеру можна брати горілку, віскі, самогон, коньяк або бренді. Останні два напої додадуть до смакоароматичного букету нотки фруктів і деревини;
- Вершковий інгредієнт для Бейліса повинен бути охолодженим, це полегшить і прискорить збивання;
- При зміні кількості або обсягу одного компонента слід коригувати і інші складові рецепта. При недотриманні пропорцій можуть постраждати смак і консистенція напою;
- Для змішування компонентів не рекомендується використовувати металеві ємності;
- Готовий лікер слід розливати тільки в чисту і по можливості стерилізовану тару.
Для приготування Бейліса важливо використовувати свіжі, високоякісні продукти. Дотримання цієї умови допоможе уникнути утворення осаду і передчасного псування напою.
Правила зберігання домашнього лікеру Бейліс
Термін придатності Бейліса домашнього приготування залежить від складу. Крім спиртової основи серед компонентів присутні швидкопсувні продукти, а значить, лікер швидко стає непридатним до вживання.
Найтриваліший період зберігання — до півроку — у напою, звареного на основі згущеного молока. Така тривалість пояснюється наявністю консервантів в згущеному молоці, що дозволяє алкоголю довго не псуватися. У всіх інших випадках домашній алкоголь придатний не більше місяця.
Ці терміни придатності відносяться до щільно закритим пляшками. Після відкоркування ємності спиртне слід вжити протягом декількох днів, особливо якщо в складі присутні натуральні вершки.
Як закупорену, так і відкриту пляшку з саморобним Бейлісом зберігають тільки в холодильнику.
Існує безліч рецептів для самостійного приготування знаменитого лікеру Бейліс. Вони прості і не вимагають великих грошових витрат, все необхідне знайдуться на кухні. Приклавши трохи зусиль, можна своїми руками створити оригінальний напій, який буде оцінений рідними і друзями і займе гідне місце на будь-якому торжестві.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua