Кожен лікер має свій аромат і смак. На полицях магазинів можна зустріти алкоголь з нотками тропічних фруктів, східних спецій і кави, смаком пряних трав, горіхів або шоколаду. Розібратися в такому різноманітті важко. Ще складніше зрозуміти, з чим і як п'ють лікер, як дижестива або аперитиву подають гостям.
Існує кілька простих правил розпивання такого алкоголю, про які необхідно пам'ятати, щоб відчути всю повноту смаку. Поговоримо про них.
Що таке лікер, його різновиди
Лікер – підсолоджений алкогольний напій, настояний на фруктах, травах, горіхах і спеціях, приправлений шоколадом, кавою або вершками. Поняття включає в себе кілька груп спиртного: бренді, джин, ром, текілу, а також всі трав'яні і солодкі настоянки.
Завдяки цукру та іншим смаковим добавкам багато лікерів мають низьку стійкість. Вони містять менше алкоголю, ніж інші спиртні напої. Середнє значення варіюється від 15 до 30% спирту. Кілька лікерів, у тому числі Cointreau і Grand Marnier, мають повну міцність і розливаються по пляшках з 40% витримкою.
По міцності лікер поділяють на три види:
- Міцний. Містять 35-45% спирту і 30-50% цукру. До них відносяться всі старі різновиди алкоголю, винайдені ченцями, кулінарами і аптекарями;
- Десертні. Вони легші. Показники міцності коливаються в межах 25-30%, цукор не перевищує 30%. З'явилися в позаминулому столітті;
- Лікери-креми. Їх міцність невелика-всього 15-23%, зате багато цукру, майже 60%. Відносяться до сучасних напоїв, відрізняються густотою, насиченістю і дуже солодким смаком.
За складом інгредієнтів лікери ділять на:
- Кавові - Bols Coffee, Sierra Cafe, Canari Coffe;
- Фруктові-Cointreau, Volare Limoncello, Becherovka Lemond;
- Яєчні - Bols Advocaat;
- Трав'яні і пряні-Becherovka, Galliano L ’ autentico, Frangelico;
- Вершкові-Canari Tiramisu, Canari Coconut Milk, Baileys Mint Chocolate;
- Горіхові-Malibu, Bols Amaretto, Bols Coconut;
- М'ятні-Чорний Знахар, Minttu Peppermint;
- Ягідні-Bepi Tosolini Fragola, Bols Creme de Cassis, De Kuyper Wild Strawberry;
- Медові-Dubliner Whiskey amp; Honeycomb, Jack Daniel ’ s Tennessee Honey;
- Чайні-Tatratea Citrus, Tatratea Outlaw, Tatratea Peach;
- Шоколадні-Vana Tallinn Cream Chocolate, Canari Chocotella, Bols Creme de Cacao White;
- Квіткові-Bols Elderflower, Marolo Milla;
- Біттер - Riga Black Balsam Currant, Reyka Icelandic Bitters.
Деякі лікери — Kahlúa (кава) і Chambord (чорна малина), стали майже синонімами смаку, який вони представляють. Інші, такі як Амаретто, Triple Sec і Curaçao, надзвичайно популярні і можуть зустрічатися в різних брендах.
У деяких лікерах використовується фірмова суміш інгредієнтів для створення незвичайного смаку. Наприклад, Bénédictine, Drambuie, Frangelico, Galliano L’Autentico або Tuaca були створені більше століття тому і сьогодні так само затребувані, як і раніше. Інші люблять Hpnotiq, TY KU та X — Rated Fusion-це сучасні творіння, такі ж унікальні та запатентовані.
Як пити лікер
Щоб розкрити смак лікеру, потрібно вміти його правильно пити. Є деякі нюанси, з якими варто ознайомитися.
В чистому вигляді
Найпростіший і зрозумілий спосіб, однак і тут є свої особливості:
- Солодкі лікери п'ють після їжі в якості дижестивов. Вони добре поєднуються з десертами, чаєм, кавою, фруктами і самі сприймаються як ласощі. Гіркі виступають аперитивами - їх п'ють перед трапезою;
- При подачі солодкий алкоголь зазвичай охолоджують до 12-15 °С.він повинен бути приємно прохолодним.
- П'ють лікери зі стопок, роксів, спеціальних коктейльних чарок (мартинок) або будь-яких інших з довгою ніжкою.
У розведеному вигляді
Лікер розбавляють водою, вершками, соками, газованою водою та іншими напоями. Пропорції вибирають різні, враховуючи свої смакові переваги.
Поради щодо " розведення»:
- Якщо пити такий алкоголь з водою або льодом, знизиться міцність, але смак практично не зміниться;
- Зменшити нудотність, солодкість допоможе цитрусовий сік. Але кислі нектари не можна змішувати з Baileys або Irish cream - вони згорнуться;
- Молоком і вершками можна розбавляти лікери на основі вершків, яєць, шоколаду, кави. Для фруктових і ягідних такий інгредієнт не підійде;
- Елітні напої розбавляють тільки водою.
З іншим алкоголем
Лікери добре поєднуються з іншими спиртними напоями, їх заважають з джином, горілкою, коньяком.
У таблиці наведені приклади найбільш гармонійних комбінацій спиртного.
Назва | різновид | з чим змішувати |
Бейліз (Baileys) | вершковий | віскі |
Куантро (Cointreau) | апельсиновий | горілка |
Адвокат (Advocaat) | яєчний | бренді |
При змішуванні слід враховувати, на якій основі приготований лікер.
У складі коктейлів
Найчастіше лікери використовуються в коктейлях, яким вони надають солодкий смак і яскравий аромат. У деяких рецептах потрібно зовсім небагато алкоголю, тільки щоб підкреслити і пом'якшити базовий компонент. В інших лікер стає основним інгредієнтом, особливо якщо це продукт зі складним смаком.
Більше коктейлів з лікером-20 простих рецептів для приготування в домашніх умовах →
Ламбада
Любителі кокосового смаку по достоїнству оцінять коктейль з нотками тропічних фруктів.
Блакитний Кюрасао | 50 мл |
Джин | 20 мл |
Ром | 10 мл |
кокосове молоко | 60 мл |
Рецепт:
- Всі компоненти з'єднують і змішують в блендері.
- Переливають в охолоджений келих і додають 3-5 кубиків льоду.
- Прикрашають ягодами вишні.
П'ють коктейль невеликими ковтками, смакуючи м'яку, щільну рідину з ніжними молочними нотками.
Прості і смачні коктейлі з Блю Кюрасао-більше рецептів для домашнього приготування →
Бульдог
Незважаючи на страхітливу назву, коктейль п'ється легко і приємно. Особливо його люблять дівчата за повітряну, кремову текстуру і солодкий смак.
Амаретто | 35 мл |
свіже нежирне молоко | 120 мл |
шоколадний сироп | 10 мл |
морозиво | 50 мл |
Рецепт:
- Всі інгредієнти, крім морозива, змішати в шейкері.
- Перелити вміст в келих hi-ball або collins.
- Зверху покласти кульку ванільного морозива, прикрасити шоколадною стружкою.
До коктейлю подають десертну ложку. П'ють його повільно, через трубочку.
Детальніше про коктейлі з Амаретто: 14 рецептів, які можна приготувати вдома →
Кава Ямайка
Такий коктейль сподобається любителям кави. Він не тільки смачний, але і ароматний.
кавовий лікер | 50 мл |
готова кава | 40 мл |
Ром | 30 мл |
крем | 20 мл |
Рецепт:
- У шейкері змішати всі компоненти.
- Перелити вміст у високий келих на ніжці.
- Киньте 5 кубиків льоду.
- Пити через трубочку.
Правила вживання лікеру в залежності від різновиду
Лікери — алкоголь примхливий. Щоб смак і аромат повністю розкрився, пити їх потрібно, орієнтуючись на сорт і вид.
Міцні лікери
Лікери високої міцності п'ють в чистому вигляді, додають в коктейлі і змішують з іншим алкоголем. Трав'яні настоянки (Єгермейстер) подають соло в стопках 50 мл, солодкі креми — в чарках 25-30 мл.П'ють їх не поспішаючи, смакуючи кожен ковток. БІТТЕРИ, наприклад Бехеровку , вживають залпом, холодними або підігрітими як ліки від застуди.
Самбуку п'ють як цілком звичайним способом, так і палаючої. Перед подачею її краще потримати півгодини в холодильнику.
Десертні сорти
Десертний лікер зазвичай п'ють з солодощами після їжі з невеликих вузьких чарок. Використовують для приготування коктейлів, додають в чай або каву, випічку і десерти.
Фруктовий лікер
Це класичний дижестив, який подають після вечері. Його додають в морозиво, солодкі салати, використовують для приготування різних коктейлів. Або п'ють в чистому вигляді, закушуючи улюбленими фруктами, ягодами.
Емульсійні (кремові)
Кремові лікери також вважаються дижестивами. Найчастіше їх подають в чистому вигляді, наливаючи в маленькі чарки. Можна вживати і зі склянок (роксів), додаючи лід або воду.
Особливої уваги заслуговує Sheridan (Шеріданс) . Пляшка складається з двох ємностей, які наповнені кавовим і вершковим лікером, при наповненні келиха напої змішуються між собою. Подають з морозивом або шоколадною продукцією. Як справжній десерт п'ють (а точніше, їдять) яскраво-жовтий голландський Advocaat .
Чим закушують лікери
Щоб зрозуміти смак того чи іншого лікеру, потрібно вміти не тільки правильно пити його, але і підбирати супровід. Страви, як і правила розпивання, залежать від виду алкоголю.
Рекомендації наступні:
- Вершкові різновиди поєднуються з молочними десертами, солодкими булочками, печивом, шоколадні-з цукерками, ванільні - з випічкою на основі ванілі;
- Трав'яні лікери закушують апельсинами, лимоном, мандаринками та іншими цитрусовими;
- Якщо алкоголь змішують з соком, в якості закуски беруть аналогічний фрукт;
- Сухофрукти підійдуть до будь-яких не нудотних лікерів;
- Всі лікери добре поєднуються з морозивом, горішками, цукатами, сушеними або свіжими фруктами (яблуками, апельсином, виноградом), горіховими тістечками, їх додають в чай, кава (особливо гарні з кавою Baileys( Бейліз) , Amaretto (Амаретто) і Frangelico (Франжеліко).
Лікер – особливий клас алкоголю, який давно і міцно увійшов в базовий набір бармена. Його п'ють як аперитиву або дижестива , поєднують з іншим алкоголем, соками, водою і газованою водою. Це воістину універсальний напій, здатний прикрасити будь-яке торжество.
Автор: Катерина
спеціально для byhaem.in.ua