Як і з чим пити різні види лікеру - 4 правильних способу і закуска

Кожен лікер має свій аромат і смак. На полицях магазинів можна зустріти алкоголь з нотками тропічних фруктів, східних спецій і кави, смаком пряних трав, горіхів або шоколаду. Розібратися в такому різноманітті важко. Ще складніше зрозуміти, з чим і як п'ють лікер, як дижестива або аперитиву подають гостям.

с чем пьют и как ликер

Існує кілька простих правил розпивання такого алкоголю, про які необхідно пам'ятати, щоб відчути всю повноту смаку. Поговоримо про них.

Що таке лікер, його різновиди

Лікер – підсолоджений алкогольний напій, настояний на фруктах, травах, горіхах і спеціях, приправлений шоколадом, кавою або вершками. Поняття включає в себе кілька груп спиртного: бренді, джин, ром, текілу, а також всі трав'яні і солодкі настоянки.

Завдяки цукру та іншим смаковим добавкам багато лікерів мають низьку стійкість. Вони містять менше алкоголю, ніж інші спиртні напої. Середнє значення варіюється від 15 до 30% спирту. Кілька лікерів, у тому числі Cointreau і Grand Marnier, мають повну міцність і розливаються по пляшках з 40% витримкою.

По міцності лікер поділяють на три види:

  1. Міцний. Містять 35-45% спирту і 30-50% цукру. До них відносяться всі старі різновиди алкоголю, винайдені ченцями, кулінарами і аптекарями;
  2. Десертні. Вони легші. Показники міцності коливаються в межах 25-30%, цукор не перевищує 30%. З'явилися в позаминулому столітті;
  3. Лікери-креми. Їх міцність невелика-всього 15-23%, зате багато цукру, майже 60%. Відносяться до сучасних напоїв, відрізняються густотою, насиченістю і дуже солодким смаком.

За складом інгредієнтів лікери ділять на:

  • Кавові - Bols Coffee, Sierra Cafe, Canari Coffe;
  • Фруктові-Cointreau, Volare Limoncello, Becherovka Lemond;
  • Яєчні - Bols Advocaat;
  • Трав'яні і пряні-Becherovka, Galliano L ’ autentico, Frangelico;
  • Вершкові-Canari Tiramisu, Canari Coconut Milk, Baileys Mint Chocolate;
  • Горіхові-Malibu, Bols Amaretto, Bols Coconut;
  • М'ятні-Чорний Знахар, Minttu Peppermint;
  • Ягідні-Bepi Tosolini Fragola, Bols Creme de Cassis, De Kuyper Wild Strawberry;
  • Медові-Dubliner Whiskey &#amp; Honeycomb, Jack Daniel ’ s Tennessee Honey;
  • Чайні-Tatratea Citrus, Tatratea Outlaw, Tatratea Peach;
  • Шоколадні-Vana Tallinn Cream Chocolate, Canari Chocotella, Bols Creme de Cacao White;
  • Квіткові-Bols Elderflower, Marolo Milla;
  • Біттер - Riga Black Balsam Currant, Reyka Icelandic Bitters.

Деякі лікери — Kahlúa (кава) і Chambord (чорна малина), стали майже синонімами смаку, який вони представляють. Інші, такі як Амаретто, Triple Sec і Curaçao, надзвичайно популярні і можуть зустрічатися в різних брендах.

У деяких лікерах використовується фірмова суміш інгредієнтів для створення незвичайного смаку. Наприклад, Bénédictine, Drambuie, Frangelico, Galliano L’Autentico або Tuaca були створені більше століття тому і сьогодні так само затребувані, як і раніше. Інші люблять Hpnotiq, TY KU та X — Rated Fusion-це сучасні творіння, такі ж унікальні та запатентовані.

Як пити лікер

Щоб розкрити смак лікеру, потрібно вміти його правильно пити. Є деякі нюанси, з якими варто ознайомитися.

В чистому вигляді

Найпростіший і зрозумілий спосіб, однак і тут є свої особливості:

  • Солодкі лікери п'ють після їжі в якості дижестивов. Вони добре поєднуються з десертами, чаєм, кавою, фруктами і самі сприймаються як ласощі. Гіркі виступають аперитивами - їх п'ють перед трапезою;
  • При подачі солодкий алкоголь зазвичай охолоджують до 12-15 °С.він повинен бути приємно прохолодним.
  • П'ють лікери зі стопок, роксів, спеціальних коктейльних чарок (мартинок) або будь-яких інших з довгою ніжкою.

У розведеному вигляді

Лікер розбавляють водою, вершками, соками, газованою водою та іншими напоями. Пропорції вибирають різні, враховуючи свої смакові переваги.

Поради щодо " розведення»:

  • Якщо пити такий алкоголь з водою або льодом, знизиться міцність, але смак практично не зміниться;
  • Зменшити нудотність, солодкість допоможе цитрусовий сік. Але кислі нектари не можна змішувати з Baileys або Irish cream - вони згорнуться;
  • Молоком і вершками можна розбавляти лікери на основі вершків, яєць, шоколаду, кави. Для фруктових і ягідних такий інгредієнт не підійде;
  • Елітні напої розбавляють тільки водою.

З іншим алкоголем

Лікери добре поєднуються з іншими спиртними напоями, їх заважають з джином, горілкою, коньяком.

У таблиці наведені приклади найбільш гармонійних комбінацій спиртного.

Назва різновид з чим змішувати
Бейліз (Baileys) вершковий віскі
Куантро (Cointreau) апельсиновий горілка
Адвокат (Advocaat) яєчний бренді

При змішуванні слід враховувати, на якій основі приготований лікер.

У складі коктейлів

Найчастіше лікери використовуються в коктейлях, яким вони надають солодкий смак і яскравий аромат. У деяких рецептах потрібно зовсім небагато алкоголю, тільки щоб підкреслити і пом'якшити базовий компонент. В інших лікер стає основним інгредієнтом, особливо якщо це продукт зі складним смаком.

Більше коктейлів з лікером-20 простих рецептів для приготування в домашніх умовах →

Ламбада

Любителі кокосового смаку по достоїнству оцінять коктейль з нотками тропічних фруктів.

Блакитний Кюрасао 50 мл
Джин 20 мл
Ром 10 мл
кокосове молоко 60 мл

Рецепт:

  1. Всі компоненти з'єднують і змішують в блендері.
  2. Переливають в охолоджений келих і додають 3-5 кубиків льоду.
  3. Прикрашають ягодами вишні.

П'ють коктейль невеликими ковтками, смакуючи м'яку, щільну рідину з ніжними молочними нотками.

Прості і смачні коктейлі з Блю Кюрасао-більше рецептів для домашнього приготування →

Бульдог

Незважаючи на страхітливу назву, коктейль п'ється легко і приємно. Особливо його люблять дівчата за повітряну, кремову текстуру і солодкий смак.

Амаретто 35 мл
свіже нежирне молоко 120 мл
шоколадний сироп 10 мл
морозиво 50 мл

Рецепт:

  1. Всі інгредієнти, крім морозива, змішати в шейкері.
  2. Перелити вміст в келих hi-ball або collins.
  3. Зверху покласти кульку ванільного морозива, прикрасити шоколадною стружкою.

До коктейлю подають десертну ложку. П'ють його повільно, через трубочку.

Детальніше про коктейлі з Амаретто: 14 рецептів, які можна приготувати вдома → 

Кава Ямайка

Такий коктейль сподобається любителям кави. Він не тільки смачний, але і ароматний.

кавовий лікер 50 мл
готова кава 40 мл
Ром 30 мл
крем 20 мл

Рецепт:

  1. У шейкері змішати всі компоненти.
  2. Перелити вміст у високий келих на ніжці.
  3. Киньте 5 кубиків льоду.
  4. Пити через трубочку.

Правила вживання лікеру в залежності від різновиду

Лікери — алкоголь примхливий. Щоб смак і аромат повністю розкрився, пити їх потрібно, орієнтуючись на сорт і вид.

Міцні лікери

Лікери високої міцності п'ють в чистому вигляді, додають в коктейлі і змішують з іншим алкоголем. Трав'яні настоянки (Єгермейстер) подають соло в стопках 50 мл, солодкі креми — в чарках 25-30 мл.П'ють їх не поспішаючи, смакуючи кожен ковток. БІТТЕРИ, наприклад Бехеровку , вживають залпом, холодними або підігрітими як ліки від застуди.

Самбуку п'ють як цілком звичайним способом, так і палаючої. Перед подачею її краще потримати півгодини в холодильнику.

Десертні сорти

Десертний лікер зазвичай п'ють з солодощами після їжі з невеликих вузьких чарок. Використовують для приготування коктейлів, додають в чай або каву, випічку і десерти.

Фруктовий лікер

Це класичний дижестив, який подають після вечері. Його додають в морозиво, солодкі салати, використовують для приготування різних коктейлів. Або п'ють в чистому вигляді, закушуючи улюбленими фруктами, ягодами.

Емульсійні (кремові)

Кремові лікери також вважаються дижестивами. Найчастіше їх подають в чистому вигляді, наливаючи в маленькі чарки. Можна вживати і зі склянок (роксів), додаючи лід або воду.

Особливої уваги заслуговує Sheridan (Шеріданс) . Пляшка складається з двох ємностей, які наповнені кавовим і вершковим лікером, при наповненні келиха напої змішуються між собою. Подають з морозивом або шоколадною продукцією. Як справжній десерт п'ють (а точніше, їдять) яскраво-жовтий голландський Advocaat .

Чим закушують лікери

Щоб зрозуміти смак того чи іншого лікеру, потрібно вміти не тільки правильно пити його, але і підбирати супровід. Страви, як і правила розпивання, залежать від виду алкоголю.

Рекомендації наступні:

  • Вершкові різновиди поєднуються з молочними десертами, солодкими булочками, печивом, шоколадні-з цукерками, ванільні - з випічкою на основі ванілі;
  • Трав'яні лікери закушують апельсинами, лимоном, мандаринками та іншими цитрусовими;
  • Якщо алкоголь змішують з соком, в якості закуски беруть аналогічний фрукт;
  • Сухофрукти підійдуть до будь-яких не нудотних лікерів;
  • Всі лікери добре поєднуються з морозивом, горішками, цукатами, сушеними або свіжими фруктами (яблуками, апельсином, виноградом), горіховими тістечками, їх додають в чай, кава (особливо гарні з кавою Baileys( Бейліз) , Amaretto (Амаретто) і Frangelico (Франжеліко).

Лікер – особливий клас алкоголю, який давно і міцно увійшов в базовий набір бармена. Його п'ють як аперитиву або дижестива , поєднують з іншим алкоголем, соками, водою і газованою водою. Це воістину універсальний напій, здатний прикрасити будь-яке торжество.

Автор: Катерина
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: Як правильно пити і чим закушувати лікер