Продуктивність самогонного апарату: від чого залежить і як збільшити

У самогоноварінні є 2 важливі фактори – це швидкість отримання продукту і його якість. Часто неправильне збільшення продуктивності призводить до зниження якості. Тому питання про можливість збільшення швидкості виходу продукту без втрат завжди був актуальний.

от чего зависит производительность самогонного аппарата

Щоб збільшити продуктивність самогонного апарату, необов'язково бути досвідченим винокуром або мати спеціальні навички. Дотримуючись кількох простих порад, можна легко підвищити швидкість виготовлення дистиляту в домашніх умовах. Про те, як зберегти міцність продукту і інші його важливі властивості при збільшенні швидкості, розповімо в цій статті.

Від чого залежить продуктивність самогонного апарату

Основними показниками, які впливають на продуктивність самогонних апаратів, є швидкість нагрівання бака і швидкість руху спиртовмісних парів в паропроводі. Розглянемо докладніше, що впливає на швидкість перегонки:

производительность самогонных аппаратов
додаткові елементи уповільнюють продуктивність самогонних апаратів
  • Швидкість нагріву бака. Чим швидше нагрівається бак з Брагою, тим швидше відбувається пароотделение, і відповідно, вихід продукту. Тому на початковій стадії включають повну потужність апарату, а при досягненні 65°з знижують, тому що це температура кипіння етилового спирту і ефірів (початок збору продукту). Для контролю цього температурного режиму і встановлюються термометри .
  • Діаметр паропроводу. Чим ширше паропровід, тим більше спиртовмісних парів може пройти через нього за певний час.
  • Матеріали виготовлення. Мідь проводить тепло в кілька десятків разів швидше, ніж нержавіюча сталь. Брага в мідному Кубі нагрівається швидше і відповідно швидше остигає.
  • Температура навколишнього середовища. При нагріванні куба з Брагою частина тепла забирає навколишнє середовище. Щоб цей фактор не впливав на показник продуктивності, варто утеплити куб і царги.
  • Наявність додаткових конструктивних елементів. Відстійники, сухопутники, насадки Панченкова уповільнюють рух спиртовмісних парів і збільшують довжину магістралі трубопроводу. Хоча при цьому і покращують якість продукту. Відповідно, якщо в технологічній схемі апарату присутній одне з цих пристроїв, процес самогоноваріння буде дещо уповільнений.

Оптимальною продуктивністю простого самогонного апарату вважається показник 2-4 л/ч.як правило, для домашнього використання такої швидкості достатньо.

Як перевірити продуктивність свого апарату

Розрахувати продуктивність самогонного апарату можна поєднанням простих дій. Їх краще виконувати під час звичайного перегону.

  1. Дочекатися, коли з змійовика почне капати самогон.
  2. Збільшити нагрів бака з Брагою до найвищої температури.
  3. Забезпечити максимальне охолодження парів в холодильнику апарату. Цього можна домогтися шляхом збільшення обсягу проточної води через змійовик (простими словами, необхідно збільшити натиск холодної води).
  4. Візуально визначити, що продукт почав капати швидше і швидкість більше не збільшується.
  5. Підготувати невелику ємність і годинник (секундомір).
  6. Підставити приготовлену ємність під змійовик і збирати продукт протягом 1 хвилини.
  7. Після закінчення часу прибрати ємність із зібраним продуктом, виміряти його обсяг і помножити на 60 (хвилин).

В результаті вийде параметр продуктивності вашого самогонного апарату (л/год).

Як збільшити продуктивність

Збільшити продуктивність самогонного апарату можна наступними способами:Утепление перегонного куба повышает производительность самогонных аппаратов

  • Зменшити теплообмін бака і паропроводу з навколишнім середовищем. Для цієї мети застосовують фольгований поліпропілен товщиною 5 мм.можна підібрати і інший аналогічний варіант, головне, щоб його експлуатаційні характеристики були 100°C+. Зазвичай такі матеріали вогнестійкі, але при виборі необхідно враховувати стійкість до займання, плавлення, димовиділення.
  • Збільшити тиск води, що проходить через холодильник. Так, температура в ньому буде нижче, і спиртовмісні пари будуть швидше охолоджуватися.
  • Звести до мінімуму різкі перепади в діаметрі паропроводу. Якщо є можливість, їх варто повністю виключити.
  • Для нагріву використовувати індукційну плиту. Вона набагато швидше нагріває, до того ж безпечніше у використанні. Якщо перегінний куб має обсяг до 35 л, то досить потужності 2,5 кВт. Для більшого обсягу необхідний буде показник до 3,5 кВт.
  • Віддати перевагу мідному баку.

Популярні самогонні апарати

Розглянемо найпопулярніші моделі самогонних апаратів і їх основні технічні характеристики.

Назва моделі виробляй-
тельність, л / ч
обсяг

Бака, л

Матеріал
бака
Тип
охолодження
Середня ціна
на 2021 рік, грн.
Первач " Преміум-Класик 16т» 2 16 н / ж сталь проточний 1875
Первач " економ 12т» 2 12 проточний 1750
Первач " Еліт-Аромат 20Т» 2 20 н / ж сталь проточний 3200
" Магарич Машковського Експорт 12» 2 12 н / ж сталь проточний 3000
Завод Сільмаш " Преміум 20» 3 20 н / ж сталь проточний 3200
Первач " Еліт 20Т» 2 20 н / ж сталь проточний 3200
Колона «Фенікс Кристал 20» 2 20 н / ж сталь проточний 3500
Завод Сільмаш " Люкс 30» 3 30 н / ж сталь проточний 3700
Первач " Економ 12» 2 12 н / ж сталь проточний 1500
«Магарич Машковського 20» 1,5 20 н / ж сталь проточний 3700
Завод Сільмаш " Люкс 20» 3 20 н / ж сталь проточний 4000
Фенікс " господар 12 л» 3 12 н / ж сталь проточний 3200
«Магарич Машковського Експорт 20» 2 20 н / ж сталь проточний 3700
Колона " Фенікс Сіріус Про 20» 3,5 20 н / ж сталь проточний 8500
Богатир «Бражна колона Буран 51» 3 51 н / ж сталь проточний 6500
Первач " Еліт 14т» 2 24 н / ж сталь проточний 3700

Середня продуктивність домашніх самогонних апаратів за доступною ціною 2-3 л/ч. однак існують моделі, продуктивність яких досягає і 12 л/ч.

Рейтинг домашніх апаратів з високою продуктивністю

Розглянемо апарати, які дозволяють отримати максимум готового продукту за одну перегонку.

Wein 5 Proпроизводительность самогонного аппарата Wein 5 Pro 12 л/ч

Продуктивність самогонного апарату досягає 12 л/ч .фортеця алкоголю на виході 96. Пристрій виготовлено з нержавіючої сталі і реалізується з кубами об'ємом 25, 37 і 50 л.

2-дюймова колона, 7-трубний дефлегматор і холодильник сприяють максимальній продуктивності, до того ж апарат обладнаний автоматичним відбором продукту. ТЕН має плавне регулювання температури.

Електронні термометри дають можливість готувати напої в суворій відповідності з рецептами.

Ціна на апарат Вейн стартує від 8750 грн., в залежності від обсягу куба.

Schnapser XO3повысить производительность самогонного аппарата Schnapser XO3 помогает система охлаждения воды

Самогонний апарат з нержавійки виробляє алкоголь до 96 зі швидкістю 12 л/ч. покупець може вибрати куб об'ємом на 25, 37 або 50 л.

Конструкція апарату Schnapser xO3 дозволяє виробляти дистилят з максимальною швидкістю, зберігаючи при цьому аромат сировини. Тому апарат дає можливість виготовляти віскі або бренді, піддаючи напої повторній перегонці.

Головною особливістю є 8-трубчаста турбулентна система охолодження, яка в 3 рази скорочує витрату води.

Вартість обладнання від 6700 грн.

Рейтинг кращих самогонних апаратів для віскі і бурбона →

Добрий жар " Абсолют Про»

Самогонний апарат працює з продуктивністю до 11 л/год, при цьому виробник гарантує максимальну міцність продукту 96 .

Є можливість вибору обсягу куба (20/30/40/50/60 л).производительность самогонного аппарата Добрый жар «Абсолют Про» повышают трубки «Абсолют про» виконаний з нержавіючої сталі, але при бажанні можна придбати апарат з конусоподібної кришкою з міді. Також користувач може придбати бак з феромагнітним дном або зі знімними електричними тенами.

Колона являє собою кожухотрубний холодильник і дефлегматор. Високий показник продуктивності обумовлений наявністю 7 трубок діаметром 10 мм.це також дозволяє апарату працювати з високою потужністю нагріву (від 5 кВт) і забезпечувати моментальну конденсацію.

Довжина царги становить 45 см.у ній розташовані насадки Панченкова, які виробляють додаткове очищення дистиляту. Попадання сивушних масел в кінцевий продукт виключено.

Для зручності користування на баку передбачений кран для зливу барди, ручки для перенесення, а також мірна шкала.

На кришці встановлений термометр і клапан скидання надлишкового тиску. Тому експлуатація не вимагає особливих знань і навичок від користувача і забезпечує високу безпеку при використанні.

Ціна на такий апарат варіюється від 13000 грн. до 20000 грн.

Добрий жар " Абсолют VIP 5kk»производительность самогонной установки Добрый жар «Абсолют VIP 5kk» 10 л/ч

Продуктивність самогонного апарату становить 10 л/год, фортеця алкоголю до 96 , плюс до цього виробник гарантує 100% безпеку перегонки. Виконаний з нержавіючої харчової сталі і реалізується з баками об'ємом 20/30/40/50/60 л, на вибір.

Головною особливістю є наявність лампи. Вона встановлюється на перегінний куб і використовується при приготуванні ароматизованих напоїв. Може бути виготовлена з нержавіючої сталі або міді.

Вартість пристрою від Доброго тепла 25000 – 31000 грн.

Колона добрий жар»Абсолют"

Продуктивність самогонного апарату колонного типу становить 7 л / ч. він має низку переваг:

  • Вибір ємності куба 20/25/30/40/50/60 л;производительность самогонного аппарата колонного типа снижается насадками Панченкова
  • Колона забезпечена сімома трубками діаметром 10 мм, які збільшують пропускну здатність і забезпечують максимальну конденсацію пари, що позитивно позначається на продуктивності апарату;
  • Царга забезпечена трьома регулярними насадками Панченкова, що забезпечує відмінну очистку від сивушних масел і отримання якісного кінцевого продукту.

Використовувати апарат можна на будь-який нагріває поверхні завдяки феромагнітному дну. У разі, якщо встановлена витяжка, то пристрій можна забезпечити електричним ТЕНом і регулятором потужності. При такій збірці можна виробляти напої в будь-якому місці, де є можливість підключення до мережі.

Користувачеві доступні кілька режимів перегонки. Вартість колони стартує від 8300 грн.

Детальніше про моделі самогонних апаратів «добрий жар» →

При виборі варто враховувати, що продуктивність самогонного апарату безпосередньо залежить від матеріалів виготовлення, а також від його конструктивних особливостей. Чим більше в ньому елементів, які уповільнюють рух спиртовмісних парів, тим менше обсягу готового продукту вдається отримати за одиницю часу. Зате якість його підвищується.

Можна підвищити продуктивність самогонного апарату, якщо зменшити його теплообмін, збільшити діаметр паропроводу або використовувати для нагріву індукційну плиту.

Автор: Віктор Кедров
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як підвищити продуктивність самогонного апарату