Якісний домашній самогон – бажаний гість на застіллях і гордість для виробника. Щоб заслужити похвалу, міцне спиртне повинно м'яко питися, мати гарний колір і приємний аромат. Але іноді навіть у досвідчених самогонників виходить жорсткий продукт, обпалює рот і горло.
Основною причиною жорсткості самогону стають неякісне сировину, погана вода, помилки при перегонці, неправильно відділення фракцій («голів», «тіла», «хвостів»). Якщо для браги використовували м'яку воду, а дистилят очистили вугіллям, то зазвичай продукт легко п'ється і має м'який смак. Іноді навіть якщо брага була поставлена правильно, відбродила, як годиться і пройшла дробову перегонку і очищення, а спиртне обпалює, значить, його необхідно пом'якшувати.
Перевірені способи пом'якшення самогону
Пом'якшити напій і зробити колір більш приємним, можна при додаванні деяких продуктів.
Цукор
Найпростішим способом пом'якшення самогону є додавання цукру. Початківці самогонники воліють класти цукровий пісок, а ось досвідчені рекомендують використовувати пудру. Краще її приготувати самостійно, подрібнивши в кавомолці цукор-рафінад. На літр сорокаградусного дистиляту потрібно не більше 1 столової ложки цукрової пудри.
Погано очищений цукор надає напою своєрідний присмак і робить його мутнуватим. Тому потрібно використовувати очищену воду, а для пом'якшення напою вибирати білий рафінований цукор.
Щоб пом'якшити смак самогону використовується карамель. Цукровий пісок плавлять на сковороді, додавши трохи води, щоб він розчинився, а потім доводять до стану густої маси з приємним запахом карамелі і світло-коричневим кольором. Тим, хто в дитинстві робив домашні льодяники, цей процес добре знайомий.
Сироп трохи охолоджують і додають в самогон. Розмішують, настоюють 3-4 дні. Потім проціджують через кілька шарів марлі. Виходить гарний напій з золотисто-коричневим забарвленням, схожий на коньяк. Смак його солодкуватий з легкої карамельної ноткою, м'який і приємний.
Глюкоза
Замість рафінаду можна використовувати прості цукри, такі як глюкоза (декстроза) та фруктоза. Глюкоза відноситься до моносахаридів. Продається вона в таблетках, порошку, у вигляді водного розчину в ампулах (20-40%).
Скільки глюкози додавати в самогон для пом'якшення залежно від форми випуску:
- Для виправлення смаку самогонки беруть 2-3 г подрібнених таблеток або порошку.
- Водного розчину буде потрібно 25 мл 20% або 12 мл 40% розчину.
Наполягають самогон на глюкозі приблизно тиждень.
Глюкоза – хороший варіант для пом'якшення самогону, але з нею потрібно бути обережніше. Навіть в правильних пропорціях моносахарид надає спиртного напою солодкуватий присмак, який не всім до душі. А якщо додати занадто багато, він вийде нудотним і дасть більш хмільний ефект.
Фруктоза
Фруктоза міститься в більшості ягід і фруктів, надаючи їм солодкий смак. Її використовують для пом'якшення самогону, зробленого з фруктової браги. Фруктоза майже вдвічі солодше звичайного цукру, тому додають її з розрахунку 1 ч.л. на 1 л алкоголю.
Використовують фруктозу, щоб пом'якшити самогонку з персика, сливи , груш та інших ягід і фруктів. Вона ідеально підкреслить аромат і смак вихідної сировини. Але і іншим дистилятам вона здатна надати м'якість, зробити їх смачніше.
Фруктоза добре поєднується з підкислювачами, якщо переборщити з нею, ситуацію можна легко виправити.
Мед
Медом часто пом'якшують самогон замість цукру. Але він дає каламутність, випадає в осад, забарвлює рідину в жовтуватий колір. Додають його по десертній ложці на кожен літр спиртного.
Для пом'якшення використовують тільки свіжий рідкий мед. Закристалізувався продукт розтоплюють на водяній бані або роблять медовий сироп. Для цього змішують з водою в рівних кількостях, розчиняють, нагрівають, знімають утворилася на поверхні піну. Потім проціджують через марлю і додають в самогон.
Після додавання медового сиропу виходить напій, що нагадує медовуху, але більш міцний.
Більше рецептів самогону з меду →
Гліцерин харчової (е 422)
Пом'якшення самогону гліцерином проводять з обережністю. Вибирають саме харчовий продукт. На 1 л самогонки 40 градусів потрібно всього 1-3 мл гліцерину.
корисне відео про способи пом'якшення самогону
Аскорбінова кислота
Для пом'якшення домашнього алкоголю аскорбінку використовують як самостійний пом'якшувач або спільно з підсолоджувачами. На 1 л дистиляту потрібно 3-5 г аскорбінки. Вона добре розчиняється в спирті і воді, допомагає виправити нудотний смак, якщо самогон вже готовий, але пересолоджений фруктозою.
Лимонна кислота
Продукт працює не тільки як пом'якшувач спирту, але ще і прибирає зайву нудотність, якщо вона є. Буде потрібно 2-6 г на 1 л самогонки. Вибирають найдрібніший порошок лимонної кислоти, щоб він швидко розчинився. Інакше кристали випадуть в осад.
Щоб зробити м'якше жорстку самогонку, лимонну кислоту замінюють соком лимона або лайма (2 с.л. на 1 л спиртного). Сік натуральних фруктів краще використовувати тільки на самогоні з фруктової браги, так як він дає цитрусовий присмак і робить спиртне мутнуватим.
Покроковий алгоритм пом'якшення
У пом'якшенні домашнього спиртного немає нічого складного.
Процес складається з декількох етапів:
- Беруть дистилят подвійної перегонки і очищений вугіллям (кокосовим або березовим).
- Додають пом'якшувач, ретельно перемішують.
- Для стабілізації смаку ємність з самогоном щільно закривають і ставлять в темне місце з нульовою або трохи зниженою температурою (не нижче 4 °c).
- Коли термін підійде, напій проціджують через кілька шарів марлі і пробують.
В результаті пом'якшення спиртне втрачає кілька градусів, тому фортеця вихідної сировини повинна бути на 2-3% вище.
Помилки новачків
Незважаючи на простоту процесу пом'якшення домашнього самогону, щоб він приємно пився, досвідчені самогонники радять дотримуватися певних правил.
Помилки у новачків в основному такі:
- Використання НЕОЧИЩЕНОЇ сировини . Перед тим як пом'якшити самогон, його очищають вугіллям або вугільним фільтром . Вони поглинають великі молекули домішок, окисляє етилові альдегіди в кислоти, тому виділяються ефіри, які пом'якшують смак спиртного. Ягідно-фруктові дистиляти не чистять на відміну від зернових і овочевих, інакше вони втрачають аромат вихідної сировини.
- Внесення відразу всього кількості пом'якшувачів . Для початку відливають трохи самогону в стакан, додають пом'якшувачі з розрахунку на цю кількість. Гарненько струшують, наполягають 4-5 хвилин, пробують. Якщо щось не влаштовує, коригують кількість інгредієнта до тих пір, поки смак не сподобається, потім розраховують його пропорції на весь обсяг.
Кожен раз слід пробувати напій і вносити інгредієнти частинами. Адже при приготуванні нової партії напою з іншого сорту меду або нової пачки глюкози, компоненти можуть повести себе по-різному, і смак зміниться.
Пом'якшення смаку самогону настоюванням
Для поліпшення якості дистиляту використовують настоювання на різних продуктах. З їх допомогою маскують недолік очищення самогону.
Для пом'якшення смаку самогонки в домашніх умовах відмінно підходять:
- Дубова кора або тріска . наполягання на дубовій деревині надає нотки ванілі, карамелі, а колір робить золотистим. Вона вбирає частину спирту з домішками і сивушними маслами. Одночасно насичує спиртне танинами, роблячи його терпким. Тріску попередньо можна підсмажити на сухій сковорідці. Так вона додасть напою більш насичений смак, красивий окрас, м'який аромат. На літр самогонки потрібно 20-50 г кори або тріски. Наполягають не менше 14 діб.
- Цедра цитрусових . апельсин , мандаринові скоринки допомагають зробити напій м'яким на смак, з цікавим післясмаком. П'ється він набагато легше. Використовують і часточки фруктів. Вони віддають сік і одночасно працюють фільтром, вбираючи в м'якоть сивушні масла, що залишилися після очищення. Для пом'якшення на 1 л самогонки потрібно шкірка одного великого апельсина або пари мандаринів. Якщо використовується весь фрукт, вистачить половинки апельсина або мандарина.
- Шишки хмелю . Хміль є відмінним пом'якшувачем і прибирає неприємний присмак. Досить на 1 л самогону додати ложку сировини, настояти 2-3 доби, потім відфільтрувати.
- Волоський горіх . Для настоювання використовують перегородки. На 1 л потрібна невелика жменька промитих мембран. Наполягають 2-3 тижні. За цей час самогон стане золотисто-коричневе забарвлення і терпкий смак. П'ється такий напій легко, багато хто порівнює його смак з бренді. Детальніше про те, як приготувати самогон на перегородках волоського горіха →
- Корінь калгану (перстачу прямостоячій) . На літр алкоголю беруть 5 просушених і очищених кореневищ. наполягають пару тижнів, періодично струшуючи. Після самогон фільтрують від домішок. Можна прискорити процес, подрібнивши корінці в порошок. В такому випадку настоювання скоротиться до 2 діб.
- Журавлина . Ягода нейтралізує неприємний присмак самогону і робить його м'якше. Наполягати самогон на журавлині , використовуючи промиті цільні плоди (краще заморожені), проколоті в декількох місцях голкою, і заливають самогоном перетерті з цукром ягоди. Для отримання насиченого смаку, приємного аромату і красивого кольору потрібно 0,5 кг стиглих ягід на 1 л самогону. П'ється настоянка легко. Самогон з журавлиною завжди готують з цукром, так як в ягодах міститься мало фруктози і настоянка вийде кислою. Для пом'якшення журавлинного самогону цукром з рафінаду варять сироп або використовують рідкий мед (100-150 мл на 1 л ), заливають в напій, перемішують і залишають настоюватися 40 діб.
Детальніше про те, що додати в самогон для смаку і запаху →
Досвідчені самогонники не впадають у відчай, навіть якщо домашній напій вийшов палючим. Виправити ситуацію допомагають пом'якшувачі, нівелюють неприємний смак, викликаний жорсткими домішками. Пом'якшувачі не замінюють очищення самогону , не роблять його якісніше. Вони лише маскують неприємний запах і присмак. Тому подвійна перегонка і очищення обов'язкові.
Але навіть невдалий експеримент з пом'якшенням самогону можна виправити, розбавивши отриманий продукт іншою партією дистиляту або водою. Якщо і цей варіант не допоміг, проводять повторну перегонку . Тоді з домашнього алкоголю виходять м'які і смачні напої.
Автор: Олена Бахарєва,
спеціально для byhaem.in.ua