Коктейль Боярський з'явився в двохтисячних. Міцний, солодкий, в міру пікантний напій популярний в Санкт-Петербурзі. Шот іноді називають символом міста, а найменування пов'язують з актором Михайлом Сергійовичем Боярським.
Як і тезка, коктейль має непростий і оригінальний характер. Справжній чоловічий шот. При цьому він неймовірно простий у приготуванні і не вимагає складних інгредієнтів. Тому зробити його в домашніх умовах не складе труднощів.
Історія та цікаві факти про коктейль
Рецепт коктейлю Боярський був створений абсолютно випадково. Це сталося на широко відомому культовому рейв-фестивалі Каzантип 2004.
Розслабляючись в місцевому барі, учасники веселої реп-групи ILWT вирішили розбавити чимось горілку. Вибір припав на гранатовий сік. Вирішивши пожартувати над другом, один з фронтменів підлив в стакан з готовим напоєм соус Tabasco.
На подив присутніх, музикант із задоволенням випив цю вогняну суміш. У захваті від смаку, він закричав знамениту фразу кіногероя м. с. Боярського — Д’Артаньяна: "тисяча чортів!».
На честь мушкетера сучасності і було вирішено назвати винахід. Так з'явився коктейль шот Боярський, незабаром став популярним у багатьох питних закладах не тільки Санкт-Петербурга, але і Росії.
Також є версія, що творцем міксу був сам знаменитий актор. Однак Боярський ніде не афішував авторство напою.
Опис: смак, аромат, міцність, калорійність
Коктейль «Боярський» відноситься до високоградусних, він досить міцний. Вміст алкоголю — 19%. Калорійність однієї порції 50 мл без прикрас і льоду становить 120 ккал.
Смак у напою такий же вибуховий, як і характер його прототипу. Подібний ефект дає суміш міцної горілки, кисло-солодкого сиропу і пекучого соусу. Запах Tabasco спочатку трохи перебивають пари спирту, тому пити коктейль рекомендується відразу після приготування.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Традиційний шот за рецептом музикантів складається з трьох компонентів.
Склад коктейлю Боярський:
горілка класична | 50 мл |
Сироп Гренадин | 50 мл |
Соус Табаско | 1 ч. л. |
Рецепт приготування
Знайти коктейль Боярський в барах і ресторанах непросто, зате можна легко зробити в домашніх умовах. Щоб шот вийшов шаруватим, інгредієнти потрібно додавати акуратно, строго по черзі.
Процес приготування:
- Охолодити спеціальну стопку для міцних коктейлів — шот.
- Влити на дно гренадин.
- Зверху по лезу ножа обережно укласти горілку.
- Останнім додати Табаско, який повинен пройти крізь горілку і розтектися на сиропі
Для тих, хто любить «гарячіше», можна зробити більш гострий мікс, подвоївши порцію соусу.
Як пити і подавати
Коктейль шот Боярський п'ють залпом, одним ковтком, щоб сповна відчути його «продирає» смак. Гостроту і міцність перших двох шарів пом'якшує кисло-солодкий гренадин.
Подають напій в стопках без льоду і прикрас, адже він сам по собі виглядає естетично. Після першої стопки покладається міцно поставити шот на стіл і вигукнути: «тисяча чортів» або «Каналья». Потім можна йти рятувати королеву або випити ще.
Заїдати коктейль Боярський, як і перемішувати, не прийнято. Сироп на дні служить одночасно закускою.
Варіанти коктейлю
Незважаючи на малий термін існування, коктейль Боярський встиг стати популярним набрати безліч рецептів приготування. Розглянемо найцікавіші.
Дочка Боярського
Коктейль Дочка Боярського готують з самбукою. Вона надає пряність і пікантність смаку, робить шот м'якше.
Склад:
Самбука Classic | 50 мл |
Сироп гранатовий | 50 мл |
Табаско | 0.5 ч. л. |
Рецепт:
- Налити на дно стопки гренадин.
- Посипте його табаско.
- Влити по барній ложці самбуку, щоб вона лягла рівним шаром.
Синій Боярський
Цей коктейль-шот виходить ще більш міцним, ніж оригінал. Адже замість гренадіна в його склад входить лікер Blue Curacao.
Blue Curacao | 50 мл |
горілка | 50 мл |
Tabasco | 0.5 ч. л. |
Рецепт:
- Налити першим шаром лікер.
- Зверху укласти охолоджену горілку.
- Додайте кілька крапель соусу і подавайте відразу.
Боярський лонг
Коктейль виходить менш міцним за рахунок спрайту і льоду. Пити його можна через соломинку або невеликими ковтками.
горілка | 50 мл |
Сироп гранатовий | 50 мл |
Табаско | 1/2 ч. л. |
Спрайт | 100 мл |
подрібнений лід | 100г |
Рецепт:
- Насипати у високу склянку лід
- Налити гренадин і алкоголь.
- Посипте зверху табаско.
- Залийте все спрайтом і подавайте.
Більше коктейлів з горілкою: класичні, вершкові та шоколадні, з мартіні →
З соком бузини
Її беруть замість гранатового сиропу, а гострий соус замінюють декількома краплями лимонного соку. Коктейль виходить насиченим і яскравим, після вживання залишає сліди біля рота — вуса Боярського.
горілка | 50 мл |
сік бузини | 50 мл |
лимонний фреш | 0.5 ч. л. |
Рецепт:
- Налити на дно шота сік бузини.
- Влити зверху алкоголь.
- Додати лимонний фреш.
Більше рецептів коктейлів для домашнього приготуванняrarr;
Кривавий Боярський
На відміну від оригінального рецепту, всі інгредієнти в коктейлі кривавий Боярський перемішують. Виходить однорідна маса насичено-червоного кольору.
горілка | 50 мл |
Сироп гранатовий | 50 мл |
Табаско | 0.5 ч. л. |
Рецепт:
- Налити в стопку гренадин.
- Додати алкоголь.
- Капнути табаско.
- Перемішати вміст зубочисткою.
Кукан Боярського
Суворий коктейль з пива, портвейну і коли. Кажуть, Boyarskiy ’ s Kukan винайшли рокери-неформали. Подається в простому гранованому склянці, пити потрібно під пісню «Кукан Боярського».
будь-який міцний портвейн | 100 мл |
світле пиво | 100 мл |
Кола | 50 мл |
Рецепт:
- Налийте всі інгредієнти в хайбол.
- Перемішати.
- Лід можна додати за смаком.
Коктейль поки не внесений до реєстру Міжнародної асоціації барменів, але у нього є для цього всі шанси. Він любимо і популярний, демократичний і простий у виконанні. Приготуйте його для своєї неформальної вечірки, щоб гості в захопленні вигукнули: «тисяча чортів, каналья».
Автор: Катерина Чернова,
спеціально для byhaem.in.ua