Коктейль Боярський і його варіації: рецепт приготування зухвалого шота в домашніх умовах

Коктейль Боярський з'явився в двохтисячних. Міцний, солодкий, в міру пікантний напій популярний в Санкт-Петербурзі. Шот іноді називають символом міста, а найменування пов'язують з актором Михайлом Сергійовичем Боярським.

коктейль боярский

Як і тезка, коктейль має непростий і оригінальний характер. Справжній чоловічий шот. При цьому він неймовірно простий у приготуванні і не вимагає складних інгредієнтів. Тому зробити його в домашніх умовах не складе труднощів.

Історія та цікаві факти про коктейль

Рецепт коктейлю Боярський був створений абсолютно випадково. Це сталося на широко відомому культовому рейв-фестивалі Каzантип 2004.

Розслабляючись в місцевому барі, учасники веселої реп-групи ILWT вирішили розбавити чимось горілку. Вибір припав на гранатовий сік. Вирішивши пожартувати над другом, один з фронтменів підлив в стакан з готовим напоєм соус Tabasco.

На подив присутніх, музикант із задоволенням випив цю вогняну суміш. У захваті від смаку, він закричав знамениту фразу кіногероя м. с. Боярського — Д’Артаньяна: "тисяча чортів!».

На честь мушкетера сучасності і було вирішено назвати винахід. Так з'явився коктейль шот Боярський, незабаром став популярним у багатьох питних закладах не тільки Санкт-Петербурга, але і Росії.

Також є версія, що творцем міксу був сам знаменитий актор. Однак Боярський ніде не афішував авторство напою.

Опис: смак, аромат, міцність, калорійність

Коктейль «Боярський» відноситься до високоградусних, він досить міцний. Вміст алкоголю — 19%. Калорійність однієї порції 50 мл без прикрас і льоду становить 120 ккал.

Смак у напою такий же вибуховий, як і характер його прототипу. Подібний ефект дає суміш міцної горілки, кисло-солодкого сиропу і пекучого соусу. Запах Tabasco спочатку трохи перебивають пари спирту, тому пити коктейль рекомендується відразу після приготування.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Традиційний шот за рецептом музикантів складається з трьох компонентів.

Склад коктейлю Боярський:

горілка класична 50 мл
Сироп Гренадин 50 мл
Соус Табаско 1 ч. л.

Рецепт приготування

Знайти коктейль Боярський в барах і ресторанах непросто, зате можна легко зробити в домашніх умовах. Щоб шот вийшов шаруватим, інгредієнти потрібно додавати акуратно, строго по черзі.

Процес приготування:

  1. Охолодити спеціальну стопку для міцних коктейлів — шот.
  2. Влити на дно гренадин.
  3. Зверху по лезу ножа обережно укласти горілку.
  4. Останнім додати Табаско, який повинен пройти крізь горілку і розтектися на сиропі

Для тих, хто любить «гарячіше», можна зробити більш гострий мікс, подвоївши порцію соусу.

Як пити і подавати

Коктейль шот Боярський п'ють залпом, одним ковтком, щоб сповна відчути його «продирає» смак. Гостроту і міцність перших двох шарів пом'якшує кисло-солодкий гренадин.

Подають напій в стопках без льоду і прикрас, адже він сам по собі виглядає естетично. Після першої стопки покладається міцно поставити шот на стіл і вигукнути: «тисяча чортів» або «Каналья». Потім можна йти рятувати королеву або випити ще.

Заїдати коктейль Боярський, як і перемішувати, не прийнято. Сироп на дні служить одночасно закускою.

Варіанти коктейлю

Незважаючи на малий термін існування, коктейль Боярський встиг стати популярним набрати безліч рецептів приготування. Розглянемо найцікавіші.

Дочка Боярського


Коктейль Дочка Боярського готують з самбукою. Вона надає пряність і пікантність смаку, робить шот м'якше.

Склад:

Самбука Classic 50 мл
Сироп гранатовий 50 мл
Табаско 0.5 ч. л.

Рецепт:

  1. Налити на дно стопки гренадин.
  2. Посипте його табаско.
  3. Влити по барній ложці самбуку, щоб вона лягла рівним шаром.

Синій Боярський

Цей коктейль-шот виходить ще більш міцним, ніж оригінал. Адже замість гренадіна в його склад входить лікер Blue Curacao.

Blue Curacao 50 мл
горілка 50 мл
Tabasco 0.5 ч. л.

Рецепт:

  1. Налити першим шаром лікер.
  2. Зверху укласти охолоджену горілку.
  3. Додайте кілька крапель соусу і подавайте відразу.

Боярський лонг

Коктейль виходить менш міцним за рахунок спрайту і льоду. Пити його можна через соломинку або невеликими ковтками.

горілка 50 мл
Сироп гранатовий 50 мл
Табаско 1/2 ч. л.
Спрайт 100 мл
подрібнений лід 100г

Рецепт:

  1. Насипати у високу склянку лід
  2. Налити гренадин і алкоголь.
  3. Посипте зверху табаско.
  4. Залийте все спрайтом і подавайте.

Більше коктейлів з горілкою: класичні, вершкові та шоколадні, з мартіні →

З соком бузини

Її беруть замість гранатового сиропу, а гострий соус замінюють декількома краплями лимонного соку. Коктейль виходить насиченим і яскравим, після вживання залишає сліди біля рота — вуса Боярського.

горілка 50 мл
сік бузини 50 мл
лимонний фреш 0.5 ч. л.

Рецепт:

  1. Налити на дно шота сік бузини.
  2. Влити зверху алкоголь.
  3. Додати лимонний фреш.

Більше рецептів коктейлів для домашнього приготування&#rarr;

Кривавий Боярський

На відміну від оригінального рецепту, всі інгредієнти в коктейлі кривавий Боярський перемішують. Виходить однорідна маса насичено-червоного кольору.

горілка 50 мл
Сироп гранатовий 50 мл
Табаско 0.5 ч. л.

Рецепт:

  1. Налити в стопку гренадин.
  2. Додати алкоголь.
  3. Капнути табаско.
  4. Перемішати вміст зубочисткою.

Кукан Боярського

Суворий коктейль з пива, портвейну і коли. Кажуть, Boyarskiy ’ s Kukan винайшли рокери-неформали. Подається в простому гранованому склянці, пити потрібно під пісню «Кукан Боярського».

будь-який міцний портвейн 100 мл
світле пиво 100 мл
Кола 50 мл

Рецепт:

  1. Налийте всі інгредієнти в хайбол.
  2. Перемішати.
  3. Лід можна додати за смаком.

Коктейль поки не внесений до реєстру Міжнародної асоціації барменів, але у нього є для цього всі шанси. Він любимо і популярний, демократичний і простий у виконанні. Приготуйте його для своєї неформальної вечірки, щоб гості в захопленні вигукнули: «тисяча чортів, каналья».

Автор: Катерина Чернова,
спеціально для byhaem.in.ua