Коктейль Медуза (Jellyfish) є в меню практично кожного бару. Цей багатошаровий шот відрізняється вишуканим смаком і оригінальним зовнішнім виглядом. Завдяки йому, Медуза може стати прикрасою будь-якого урочистого фуршету або веселої вечірки.
Класична рецептура коктейлю числиться в офіційному реєстрі Міжнародної асоціації барменів. Але це не означає, що його важко приготувати. При наявності потрібних інгредієнтів змішати порцію напою можна за 2-3 хвилини.
Історія та цікаві факти про коктейль
До цього дня невідомо, хто і коли придумав рецепт вершкового, солодкого, алкогольного і міцного коктейлю Медуза. Є версія, що до створення шота «доклав руку» астрофізик Поль-Фішер.
Вчений розглядав в телескоп здався цікавим ділянку неба, розташований між світилами Мю і Ета в сузір'ї Близнюків. Саме звідти невідомий космічний об'єкт випромінював частинки потужного світла.
Чутка говорить, що під час своїх досліджень Поль-Фішер змішував і вживав легкі алкогольні напої. Того дня він заміксував кілька видів лікеру з білим ромом. Випивши два келихи чудесного напою, вчений нарешті розгледів причину світлового потоку. Виявилося, що світло випромінюють останки вмираючої зірки. Через химерну форму її назвали "Медузою", як і напій, який брав участь у відкритті.
Опис
У коктейлі Медуза ідеально поєднуються ефектний зовнішній вигляд, приємний смак і ніжний аромат. За своєю суттю це десертний шот-м'який, вершковий, шоколадний, з нотками трави, під ніжною солодкістю якого ховається немаленький градус.
Міцність коктейлю коливається від 23 до 34 градусів. Все залежить від вмісту алкоголю в лікерах, які беруться для міксу. Калорійність - 147 ккал на одну порцію 70 мл без прикрас і льоду.
Любителі коктейлю відзначають його вишуканий запах, в якому нотки анісу гармонійно переплітаються з апельсином.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Секрет популярності класичного рецепту коктейлю Медуза — в правильному укладанні шарів. Межі між напоями повинні бути чіткими, інакше не вийде досягти приголомшуючого візуального ефекту.
Склад коктейлю Медуза:
лікер Malibu кокосовий | 20 мл |
лікер Cointreau апельсиновий | 20 мл |
світлий ром Bacardi | 20 мл |
Лікер Blue Curacao | 5 мл |
Лікер Baileys Irish Cream | 5 мл |
До речі, таїнства створення шаруватих напоїв нескладно навчитися. Після декількох тренувань зробити бездоганну Медузу зможе кожен. Головне-дотримуватися рекомендовані пропорції.
Рецепт приготування
Коктейль повинен нагадувати маленьку медузу, що плаває у склянці. Або космічну туманність в неосяжній дали. Тому шари потрібно укладати в суворій черговості.
Процес приготування:
- Налити в шот кокосовий лікер.
- Потім по лезу ножа або опуклій стороні барної ложки укласти шарами апельсиновий лікер і білий ром.
- Взяти барну соломинку і, затиснувши пальцями верх, акуратно налити по краплі blue curacao.
- Те ж саме зробити з Айріш крим.
Трохи почекати, поки «медузи» розпустять по келиху свої «щупальця» і подавати напій гостям.
Для бюджетного варіанту Медузи підійдуть аналоги лікерів з більш демократичною ціною. Головне, щоб вони були відповідного смаку і густоти.
Як пити, подавати і чим закушувати
Коктейль шот Медуза рекомендують пити залпом, не розтягуючи на кілька ковтків. Тільки так можна сповна відчути своєрідну консистенцію і ніжний смак. При цьому потрібно пам'ятати, що напій відноситься до екстремальних. Не кожен зважиться без підготовки перекинути другу і третю чарку шаруватої Медузи.
Подають напій в шотах без льоду і прикрас, адже він сам по собі виглядає яскраво і святково. Перш ніж випити, варто завмерти і помилуватися ефектом розпускаються «щупалець» в келиху.
Через високу фортеці коктейль рекомендується приймати помірно і обов'язково закушувати. Заїдати Медузу прийнято десертами.
Відмінне рішення — мікс зі шматочків фруктів і ягід, насаджених на шпажки. Так само гармонійно поєднуються з напоєм різні суфле, тартинки з вершковими сирами. Деякі екстремали вважають за краще закушувати коктейль Медуза м'ясом і рибою, пояснюючи свій вибір фортецею шота.
Варіанти коктейлю
Існує кілька варіацій алкогольного коктейлю Медуза, кожен з яких вартий уваги. Вони відрізняються за смаком, але зберігають унікальну, притаманну цьому напою естетику.
З самбукою
У цій варіації шота апельсиновий лікер замінюють анісовою настоянкою. В результаті з'являється пікантний пряний присмак. Такий коктейль ідеально підійде в якості аперитиву, так як стимулює травлення.
Склад:
Самбука анісова | 30 мл |
Ром світлий | 30 мл |
лікер Malibu кокосовий | 20 мл |
Бейліз Irish Cream | 5 мл |
кокосова стружка | 0.5 ч. л. |
Рецепт:
- Краю охолодженого шота опустити в воду, а потім в кокосову стружку.
- Акуратно, щоб не зачепити облямівку, влити самбуку.
- По лезу ножа укласти шарами ром і кокосовий лікер.
- Капнути пару крапель Бейліса.
Більше коктейлів з білим ромом: 10 найкращих рецептів домашнього приготування →
З горілкою
Цей коктейль виходить більш міцним, ніж оригінал. Така Медуза дійсно допоможе побачити космічні туманності, якщо не знати міру.
горілка | 30 мл |
Blue Curacao | 20 мл |
Baileys | 20 мл |
Самбука анісова | 20 мл |
лід колотий | 50г |
Рецепт:
- Охолодити шот і висипати на дно лід.
- Зверху акуратно влити охолоджену горілку.
- По черзі додайте обидва лікери.
- Останньої налити самбуку.
- Барною трубочкою злегка перемішати вміст.
У цьому коктейлі важливо не перестаратися з розмішуванням. Інгредієнти повинні створити в келиху химерний візерунок, а не однорідну масу.
Вогняна Медуза
Ще один різновид коктейлю, яка відрізняється підвищеною міцністю, легким палінням у роті і солодким присмаком.
горілка | 50 мл |
Сироп гранатовий | 15 мл |
шоколад або кавовий лікер | 10 мл |
Абсент | 5 мл |
Блакитний Кюрасао | 5 мл |
Baileys Айріш Крим | 5 мл |
Рецепт:
- Укласти в шот першим шаром гранатовий сироп.
- Потім по лезу ножа тонкою цівкою влити по черзі шоколадний лікер, горілку і абсент
- Капнути через трубочку по дві краплі Кюрасао і Бейліс.
Більше рецептів коктейлів для домашнього приготуванняrarr;
З гренадіном
Цей рецепт має знижений градус. Він м'яко розслабляє і дарує приємний кисло-солодкий післясмак. Коктейль відмінно підійде для романтичного побачення.
Irish Cream | 20 мл |
Blue Curacao | 20 мл |
Самбука | 20 мл |
гранатовий сироп | 2-3 краплі |
Рецепт:
- Охолодіть постріл у холодильнику.
- Укласти першим шаром вершковий лікер.
- За допомогою барної ложки викласти кюрасао і самбуку.
- Капнути зверху кілька крапель гренадину.
Шот Хмари
Незважаючи на достатню міцність алкогольного коктейлю Медуза, існує рецепт з ще більш високим градусом. П'ють Хмари через трубочку, опустивши її на саме дно.
Самбука | 20 мл |
Срібна текіла | 20 мл |
Абсент | 10 мл |
Blue Curacao | 5 мл |
Baileys Irish Cream | 5 мл |
Рецепт:
- Налийте на дно кокосову самбуку.
- По опуклій стороні барної ложки обережно додати текілу.
- Наступним шаром укласти абсент.
- Капнути зверху блакитного і білого лікеру.
- Дочекатися, поки з'являться «щупальця».
незважаючи на деяку складність приготування медузи, не варто відмовлятися від цього коктейлю на домашніх вечірках. Трохи тренування-і ваші старання будуть з лишком винагороджені подивом і захопленням гостей.
Автор: Катерина Чернова,
спеціально для byhaem.in.ua