Белліні-італійський коктейль, який обов'язково потрібно спробувати

Коктейль Белліні — універсальний напій для створення приємної атмосфери. Ніжний смак, легкість в приготуванні і нескладний склад допомогли завоювати цьому слабоалкогольному міксу визнання у всьому світі. Белліні буде доречний як на веселій дружній вечірці, так і для створення інтимної обстановки на романтичній вечері.

Коктейль нескладно приготувати в домашніх умовах, а все необхідне можна знайти в найближчому супермаркеті. Для класичного рецепту підійде ігристе біле вино і пюре з персиків. Однак шанувальники алкогольного напою винайшли його різноманітні варіанти, нітрохи не поступаються за смаком оригіналу. Цікава і сама історія винаходу коктейлю Белліні, яка вже стала легендою.

Історія та цікаві факти про коктейль

Ім'я Джузеппе Чіпріані відоме всім професіоналам і любителям барної справи. Ця легендарна особистість залишила слід у сфері гастрономії, слава про нього зробила крок далеко за межі рідної Італії. З юних років Джузеппе осягав премудрості ресторанного бізнесу, почавши свій шлях з простого офіціанта.

Щасливий випадок допоміг хлопцеві відкрити у Венеції свій ресторан на початку 30-х років минулого століття. Його облюбувала творча богема: відомі письменники, актори, художники. Їх приваблювала не тільки приємна атмосфера, але надзвичайно смачний оригінальний коктейль Белліні, якого більше не було ні в одному барі. Секрет унікальності напою відкривався просто — Джузеппе Чіпріані придумав його сам.

На створення рецепта італійського бармена і кулінара надихнули картини улюбленого ним художника Джованні Белліні.

М'яка, ніжна пастельна гама, в якій творив живописець, знайшла своє гастрономічне втілення в однойменному коктейлі. Його основу складало пюре з соковитих білих персиків, тому спочатку напій був виключно сезонним.

Опис: смак, аромат, міцність, калорійність

Це газований слабоалкогольний коктейль входить в офіційний перелік Міжнародної асоціації барменів (IBA). Ніжний солодкий, але не нудотний смак з пікантною кислинкою приємно освіжає. Яскраво виражений запах персика задає тон "букету", який злегка відтінений ароматом вина.

Колір — особлива фішка коктейлю. Рідина в келиху повинна бути теплого і м'якого золотисто-персикового відтінку.

Невисокий вміст алкоголю (6-9%) дозволяє напою прекрасно втамовувати спрагу без зайвого сп'яніння. Калорійність Белліні без прикрас і льоду - 77 ккал на 100 мл або 108 ккал на порцію 140 мл.

Текстура міксу приємної щільності — не густа, але трохи тягуча. В алкогольному коктейлі обов'язково повинно відчуватися розбавлене вином персикове пюре.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Традиційний коктейль за рецептом Чіпріані — мікс з італійського сухого ігристого вина Просекко і пюре з м'якоті білих персиків. Його склад, внесений до збірки IBA в категорію "сучасна класика", виглядає так:

Просекко 100 мл
Персик 1 шт.
подрібнений лід 100г

Рецепт приготування

За класичною рецептурою, яку використовував Чіпріані, персикове пюре для коктейлю Белліні слід було готувати виключно з м'якоті свіжих фруктів, перетираючи їх вручну через сито.

У деяких фешенебельних закладах досі дотримуються цього правила. Але вдома можна зробити простіше — збити м'якоть в блендері.

Приготування:

  1. Насипати лід в спеціальний келих флюте і поставити в холодильник.
  2. Приготувати пюре.
  3. Змішати в шейкері фруктове пюре і просекко.
  4. Висипати лід з охолодженого келиха.
  5. Наповнити через ситечко флюте коктейлем.

Увага. При приготуванні пюре краще не використовувати м'ясорубку, інакше вийде суміш з занадто великих шматочків фруктів.

Чим можна замінити інгредієнти

У домашніх умовах можна замінити рідкісні інгредієнти в рецепті, спростивши приготування напою. Це мало вплине на смак.

&#nbsp;

інгредієнти класичного рецепту чим замінити
свіжі персики заморожені персики

Нектарин

Заморожене або консервоване персикове пюре

Пюре будь-яких ягід і фруктів

Сік з м'якоттю

Просекко Шампанське Брют

Мартіні Asti

Горілка або віскі

Газована вода

Ігристий яблучний сидр

Варіанти коктейлю

З моменту створення коктейлю Белліні було придумано безліч його варіацій. При заміні інгредієнтів новому напою за традицією дають ім'я, пов'язане з мистецтвом. Наприклад, мікс з гранатовим соком назвали на честь живописця Тінторетто, а з апельсиновим — композитора Пуччіні.

Існують і інші різновиди з вихідними пропорціями класичного рецепту.

З шампанським

Хочете Белліні з королівським шармом? Використовуйте шампанське замість вина Просекко, щоб приготувати Bellini Royal.

Склад:

Шампанське Брют 200 мл
Пюре білого персика 60 г

Рецепт:

  1. Зробіть пюре з білого персика. Якщо використовується міксер, відфільтрувати суміш за допомогою ситечка в шейкер.
  2. Додайте дуже холодне шампанське.
  3. Швидко змішати інгредієнти.
  4. Перелити через стрейнер в келих.

Порада. Вживати коктейль Белліні з шампанським потрібно відразу після приготування.

Не менш цікава Тропічна версія Королівського Белліні з манго. Екзотичний фрукт надає коктейлю неймовірний колір і аромат. Інгредієнти беруться в тій же кількості, процес приготування аналогічний міксу з персиком.

З динею

Melon Bellini — сучасна версія класичного коктейлю Белліні. Цей коктейль має насичений фруктовий смак дині і приголомшливо виглядає завдяки яскраво-помаранчевому кольору.

Склад:

Просекко 120г
медовий сироп 1 ч. л.
М'якоть стиглої дині 50 г
Кубики льоду 200г

Рецепт:

  1. Помістіть пюре дині в шейкер, наповнений льодом.
  2. Додайте медовий сироп і просекко.
  3. Перемішати.
  4. Процідіть коктейль через ситечко в охолоджений келих.
  5. Прикрасити скибочкою дині.

Порада: пити Melon Bellini потрібно дуже обережно і повільно. Коктейль піниться і розливається набагато більше, ніж будь-яка інша комбінація фруктового пюре та ігристого вина.

З грушевим соком

Bellini Canella — це суміш чистого грушевого соку та Пуаре Вільямса, доповнена живим шипучим напоєм. Це коктейль, який легко приготувати і ще легше пити.

Склад:

Просекко або шампанське Половина пляшки
фруктовий коньяк Poire Williams 20 мл
стигла груша ½ шт.
несолодкий грушевий сік 90 мл
Лід 8 кубиків

Рецепт:

  1. Покладіть по одній скибочці груші в кожну склянку шампанського.
  2. Змішайте грушевий сік і коньяк з великими кубиками льоду в шейкері.
  3. Процідити через стрейнер в келихи флюте.
  4. Зверху залити шампанським або ігристим вином і негайно подавати до столу.

Більше коктейлів з Просекко: 15 найкращих рецептів →

З полуницею

У Rossini Bellini білі персики замінюють соковитою полуницею, а замість просекко беруть шампанське брют. Подають цей ароматний коктейль на пізній сніданок, як аперитив або з десертом.

Склад:

шампанське 125 мл
Полуниця 50 г
цукор 1 ч. л.
Лікер Лімончелло 30 мл

Рецепт

  1. Змішайте полуницю, цукор і лікер у блендері, щоб вийшов сироп.
  2. Влити трохи шампанського в келих-флюте, кинути лід.
  3. Долити через ситечко полуничним сиропом з шейкера.
  4. Зверху додайте ще трохи просекко для бульбашок.

Прикрасити ягодами полуниці.

Детальніше про шампанське: як вибрати найкраще на Новий Рік, топ вітчизняних і зарубіжних марок ігристого, бюджетні варіанти →

Домашній (спрощений) Белліні

Домашній коктейль Белліні готують на основі будь-якого ігристого вина і персикового соку.

Склад:

шампанське 200 мл
персиковий сік з м'якоттю 100 мл

Рецепт:

  1. Добре охолодити фужер і інгредієнти.
  2. Налити в келих персиковий сік.
  3. Додати шампанське.
  4. Акуратно перемішати барною ложкою.

Прикрасьте коктейль шматочком персика, полуницею або вишнею.

Міцний

Коктейль Белліні — дуже легкий напій. Зробити його міцніше допоможуть горілка або віскі в рецепті.

Склад:

шампанське 100 мл
горілка 50 мл
персикове пюре 50 г

Рецепт:

  1. Змішати всі інгредієнти в шейкері з льодом.
  2. Розлити по келихах за допомогою стрейнера.

При бажанні можна спробувати іншу пропорцію інгредієнтів — на 50 г пюре взяти по 50 мл горілки і вина. Такий варіант коктейлю буде трохи міцніше.

Незайманий Белліні (безалкогольний)

Смак безалкогольного коктейлю Віргін Белліні близький до оригінального, але в ньому немає алкоголю, тому це безпрограшний варіант. Готують Virgin Bellini з використанням газованої води або соку з бульбашками.

Склад:

персиковий сік 120 мл
Шипучий напій 120 мл
гранатовий сироп 10 крапель

Рецепт:

  1. Помістити всі інгредієнти в шейкер і струсити, щоб спінити коктейль.
  2. Перелити у високі келихи.
  3. Прикрасьте шматочками фруктів.

Топ 20 простих рецептів безалкогольних коктейлів для приготування вдома →

Безалкогольний Белліні

Це рецепт безалкогольного коктейлю Белліні трохи складніший за попередній. Виглядає він більш святково, відрізняється запаморочливим ароматом і прекрасно підходить для урочистих заходів.

Склад:

Персик 2 шт.
персиковий сік 2 склянки
ігристий яблучний сидр 500 мл
свіжа малина ½ склянки
Лід 200 г
М'ята для прикраси гілочка

Рецепт:

  1. Помістити скибочки свіжого персика і персиковий сік в блендер, збити до отримання однорідної маси.
  2. Додати сидр і струсити ще 1-2 рази, щоб надати шипучість.
  3. Перелити персиковий Белліні в келихи, наповнені льодом.
  4. Прикрасьте ягодами малини та листям м'яти.

Як пити, подавати і чим закушувати

Подають Белліні добре охолодженим відразу після приготування, поки ігристе вино не встигло «видихнути». Коктейль розливають в спеціальні високі келихи у формі лютні «флюте». Їх прийнято сервірувати тонкими спіральками з шкірки цитрусових, часточками персиків, шматочками ягід.

Найкраще поєднується як аперитив з фруктами та сирами. Як варіант, його можна запропонувати З солодким десертом.

Особливість знаменитого творіння італійського гастроному полягає в тому, що існує безліч способів і варіантів приготування коктейлю Белліні. Міксуючи різні фруктові наповнювачі з білим ігристим вином, спробуйте здивувати гостей вечіркою в стилі Dolce Vita.

Автор: Катерина Чернова,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт коктейлю Белліні для приготування в домашніх умовах