Коктейль Белліні — універсальний напій для створення приємної атмосфери. Ніжний смак, легкість в приготуванні і нескладний склад допомогли завоювати цьому слабоалкогольному міксу визнання у всьому світі. Белліні буде доречний як на веселій дружній вечірці, так і для створення інтимної обстановки на романтичній вечері.
Коктейль нескладно приготувати в домашніх умовах, а все необхідне можна знайти в найближчому супермаркеті. Для класичного рецепту підійде ігристе біле вино і пюре з персиків. Однак шанувальники алкогольного напою винайшли його різноманітні варіанти, нітрохи не поступаються за смаком оригіналу. Цікава і сама історія винаходу коктейлю Белліні, яка вже стала легендою.
- Історія та цікаві факти про коктейль
- Опис: смак, аромат, міцність, калорійність
- Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
- Рецепт приготування
- Чим можна замінити інгредієнти
- Варіанти коктейлю
- З шампанським
- З динею
- З грушевим соком
- З полуницею
- Домашній (спрощений) Белліні
- Міцний
- Незайманий Белліні (безалкогольний)
- Безалкогольний Белліні
- Як пити, подавати і чим закушувати
- Відео рецепт коктейлю Белліні для приготування в домашніх умовах
Історія та цікаві факти про коктейль
Ім'я Джузеппе Чіпріані відоме всім професіоналам і любителям барної справи. Ця легендарна особистість залишила слід у сфері гастрономії, слава про нього зробила крок далеко за межі рідної Італії. З юних років Джузеппе осягав премудрості ресторанного бізнесу, почавши свій шлях з простого офіціанта.
Щасливий випадок допоміг хлопцеві відкрити у Венеції свій ресторан на початку 30-х років минулого століття. Його облюбувала творча богема: відомі письменники, актори, художники. Їх приваблювала не тільки приємна атмосфера, але надзвичайно смачний оригінальний коктейль Белліні, якого більше не було ні в одному барі. Секрет унікальності напою відкривався просто — Джузеппе Чіпріані придумав його сам.
На створення рецепта італійського бармена і кулінара надихнули картини улюбленого ним художника Джованні Белліні.
М'яка, ніжна пастельна гама, в якій творив живописець, знайшла своє гастрономічне втілення в однойменному коктейлі. Його основу складало пюре з соковитих білих персиків, тому спочатку напій був виключно сезонним.
Опис: смак, аромат, міцність, калорійність
Це газований слабоалкогольний коктейль входить в офіційний перелік Міжнародної асоціації барменів (IBA). Ніжний солодкий, але не нудотний смак з пікантною кислинкою приємно освіжає. Яскраво виражений запах персика задає тон "букету", який злегка відтінений ароматом вина.
Колір — особлива фішка коктейлю. Рідина в келиху повинна бути теплого і м'якого золотисто-персикового відтінку.
Невисокий вміст алкоголю (6-9%) дозволяє напою прекрасно втамовувати спрагу без зайвого сп'яніння. Калорійність Белліні без прикрас і льоду - 77 ккал на 100 мл або 108 ккал на порцію 140 мл.
Текстура міксу приємної щільності — не густа, але трохи тягуча. В алкогольному коктейлі обов'язково повинно відчуватися розбавлене вином персикове пюре.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Традиційний коктейль за рецептом Чіпріані — мікс з італійського сухого ігристого вина Просекко і пюре з м'якоті білих персиків. Його склад, внесений до збірки IBA в категорію "сучасна класика", виглядає так:
Просекко | 100 мл |
Персик | 1 шт. |
подрібнений лід | 100г |
Рецепт приготування
За класичною рецептурою, яку використовував Чіпріані, персикове пюре для коктейлю Белліні слід було готувати виключно з м'якоті свіжих фруктів, перетираючи їх вручну через сито.
У деяких фешенебельних закладах досі дотримуються цього правила. Але вдома можна зробити простіше — збити м'якоть в блендері.
Приготування:
- Насипати лід в спеціальний келих флюте і поставити в холодильник.
- Приготувати пюре.
- Змішати в шейкері фруктове пюре і просекко.
- Висипати лід з охолодженого келиха.
- Наповнити через ситечко флюте коктейлем.
Увага. При приготуванні пюре краще не використовувати м'ясорубку, інакше вийде суміш з занадто великих шматочків фруктів.
Чим можна замінити інгредієнти
У домашніх умовах можна замінити рідкісні інгредієнти в рецепті, спростивши приготування напою. Це мало вплине на смак.
nbsp;
інгредієнти класичного рецепту | чим замінити |
свіжі персики | заморожені персики
Нектарин Заморожене або консервоване персикове пюре Пюре будь-яких ягід і фруктів Сік з м'якоттю |
Просекко | Шампанське Брют
Мартіні Asti Горілка або віскі Газована вода Ігристий яблучний сидр |
Варіанти коктейлю
З моменту створення коктейлю Белліні було придумано безліч його варіацій. При заміні інгредієнтів новому напою за традицією дають ім'я, пов'язане з мистецтвом. Наприклад, мікс з гранатовим соком назвали на честь живописця Тінторетто, а з апельсиновим — композитора Пуччіні.
Існують і інші різновиди з вихідними пропорціями класичного рецепту.
З шампанським
Хочете Белліні з королівським шармом? Використовуйте шампанське замість вина Просекко, щоб приготувати Bellini Royal.
Склад:
Шампанське Брют | 200 мл |
Пюре білого персика | 60 г |
Рецепт:
- Зробіть пюре з білого персика. Якщо використовується міксер, відфільтрувати суміш за допомогою ситечка в шейкер.
- Додайте дуже холодне шампанське.
- Швидко змішати інгредієнти.
- Перелити через стрейнер в келих.
Порада. Вживати коктейль Белліні з шампанським потрібно відразу після приготування.
Не менш цікава Тропічна версія Королівського Белліні з манго. Екзотичний фрукт надає коктейлю неймовірний колір і аромат. Інгредієнти беруться в тій же кількості, процес приготування аналогічний міксу з персиком.
З динею
Melon Bellini — сучасна версія класичного коктейлю Белліні. Цей коктейль має насичений фруктовий смак дині і приголомшливо виглядає завдяки яскраво-помаранчевому кольору.
Склад:
Просекко | 120г |
медовий сироп | 1 ч. л. |
М'якоть стиглої дині | 50 г |
Кубики льоду | 200г |
Рецепт:
- Помістіть пюре дині в шейкер, наповнений льодом.
- Додайте медовий сироп і просекко.
- Перемішати.
- Процідіть коктейль через ситечко в охолоджений келих.
- Прикрасити скибочкою дині.
Порада: пити Melon Bellini потрібно дуже обережно і повільно. Коктейль піниться і розливається набагато більше, ніж будь-яка інша комбінація фруктового пюре та ігристого вина.
З грушевим соком
Bellini Canella — це суміш чистого грушевого соку та Пуаре Вільямса, доповнена живим шипучим напоєм. Це коктейль, який легко приготувати і ще легше пити.
Склад:
Просекко або шампанське | Половина пляшки |
фруктовий коньяк Poire Williams | 20 мл |
стигла груша | ½ шт. |
несолодкий грушевий сік | 90 мл |
Лід | 8 кубиків |
Рецепт:
- Покладіть по одній скибочці груші в кожну склянку шампанського.
- Змішайте грушевий сік і коньяк з великими кубиками льоду в шейкері.
- Процідити через стрейнер в келихи флюте.
- Зверху залити шампанським або ігристим вином і негайно подавати до столу.
Більше коктейлів з Просекко: 15 найкращих рецептів →
З полуницею
У Rossini Bellini білі персики замінюють соковитою полуницею, а замість просекко беруть шампанське брют. Подають цей ароматний коктейль на пізній сніданок, як аперитив або з десертом.
Склад:
шампанське | 125 мл |
Полуниця | 50 г |
цукор | 1 ч. л. |
Лікер Лімончелло | 30 мл |
Рецепт
- Змішайте полуницю, цукор і лікер у блендері, щоб вийшов сироп.
- Влити трохи шампанського в келих-флюте, кинути лід.
- Долити через ситечко полуничним сиропом з шейкера.
- Зверху додайте ще трохи просекко для бульбашок.
Прикрасити ягодами полуниці.
Домашній (спрощений) Белліні
Домашній коктейль Белліні готують на основі будь-якого ігристого вина і персикового соку.
Склад:
шампанське | 200 мл |
персиковий сік з м'якоттю | 100 мл |
Рецепт:
- Добре охолодити фужер і інгредієнти.
- Налити в келих персиковий сік.
- Додати шампанське.
- Акуратно перемішати барною ложкою.
Прикрасьте коктейль шматочком персика, полуницею або вишнею.
Міцний
Коктейль Белліні — дуже легкий напій. Зробити його міцніше допоможуть горілка або віскі в рецепті.
Склад:
шампанське | 100 мл |
горілка | 50 мл |
персикове пюре | 50 г |
Рецепт:
- Змішати всі інгредієнти в шейкері з льодом.
- Розлити по келихах за допомогою стрейнера.
При бажанні можна спробувати іншу пропорцію інгредієнтів — на 50 г пюре взяти по 50 мл горілки і вина. Такий варіант коктейлю буде трохи міцніше.
Незайманий Белліні (безалкогольний)
Смак безалкогольного коктейлю Віргін Белліні близький до оригінального, але в ньому немає алкоголю, тому це безпрограшний варіант. Готують Virgin Bellini з використанням газованої води або соку з бульбашками.
Склад:
персиковий сік | 120 мл |
Шипучий напій | 120 мл |
гранатовий сироп | 10 крапель |
Рецепт:
- Помістити всі інгредієнти в шейкер і струсити, щоб спінити коктейль.
- Перелити у високі келихи.
- Прикрасьте шматочками фруктів.
Топ 20 простих рецептів безалкогольних коктейлів для приготування вдома →
Безалкогольний Белліні
Це рецепт безалкогольного коктейлю Белліні трохи складніший за попередній. Виглядає він більш святково, відрізняється запаморочливим ароматом і прекрасно підходить для урочистих заходів.
Склад:
Персик | 2 шт. |
персиковий сік | 2 склянки |
ігристий яблучний сидр | 500 мл |
свіжа малина | ½ склянки |
Лід | 200 г |
М'ята для прикраси | гілочка |
Рецепт:
- Помістити скибочки свіжого персика і персиковий сік в блендер, збити до отримання однорідної маси.
- Додати сидр і струсити ще 1-2 рази, щоб надати шипучість.
- Перелити персиковий Белліні в келихи, наповнені льодом.
- Прикрасьте ягодами малини та листям м'яти.
Як пити, подавати і чим закушувати
Подають Белліні добре охолодженим відразу після приготування, поки ігристе вино не встигло «видихнути». Коктейль розливають в спеціальні високі келихи у формі лютні «флюте». Їх прийнято сервірувати тонкими спіральками з шкірки цитрусових, часточками персиків, шматочками ягід.
Найкраще поєднується як аперитив з фруктами та сирами. Як варіант, його можна запропонувати З солодким десертом.
Особливість знаменитого творіння італійського гастроному полягає в тому, що існує безліч способів і варіантів приготування коктейлю Белліні. Міксуючи різні фруктові наповнювачі з білим ігристим вином, спробуйте здивувати гостей вечіркою в стилі Dolce Vita.
Автор: Катерина Чернова,
спеціально для byhaem.in.ua