Один з найпростіших і смачних слабоалкогольних коктейлів – мартіні з соком і льодом. Досить налити в охолоджений келих 100 мл вермуту, вичавити апельсин, перемішати, і можна насолоджуватися. Якщо хочуть додати фортеці, використовують горілку, джин або шампанське.
Вибір соку багато в чому залежить від виду вермуту. Для напоїв з високим вмістом цукру, типу Россо і Бьянко, більше підходять кислі фрукти. Для сухих, таких як екстра Драй, беруть солодкі соки, можуть додавати сиропи
. Універсальним вважається апельсин. Він ховає алкогольний присмак і підкреслює трав'яні нотки Мартіні.
- Як правильно змішувати і подавати
- Соки для різних видів Мартіні
- Б'янко
- Россо
- Екстра Драй
- 7 простих коктейлів з соком і Мартіні
- Найпростіший коктейль
- Б'янко-апельсин
- Корисне відео про те, як приготувати найпростіший коктейль з мартіні і соком апельсина
- «Бронкс»
- З додаванням горілки та грейпфрута
- З вишневим соком
- З лимоном і шампанським
- З яблучним соком
- Корисне відео рецептів мартіні з соком
Як правильно змішувати і подавати
Класична пропорція 1:1, тобто треба взяти в рівних кількостях мартіні і сік. Чим більше буде вермуту , тим міцніше вийде напій. Все залежить від особистих переваг. І коли коктейль готують вдома для себе і близьких друзів, то вирішують індивідуально.
Перед змішуванням вермут ставлять в холодильник, щоб охолодити до 10…15 ℃. Якщо часу немає, можна кинути в келих лід. При цьому смак напою стане трохи більш водянистий.
Використовують келихи двох видів:
- Конусної форми (коктейльні чарки) на довгій ніжці. У них не ставлять соломинку і не кладуть лід, хіба що для охолодження, адже посуд не повинна нагрівати напій.
- Високі вузькі келихи, які можна доверху наповнювати кубиками і шматками колотого льоду.
Для прикраси келихів використовують шпажки, нанизуючи на них оливки, вишню, фрукти. Використовують лимонну і апельсинову цедру, часточки лимона.
Соки для різних видів Мартіні
Найбільше для коктейлів з мартіні підходять фреші з кислинкою, перебивають смак алкоголю:
- Апельсиновий;
- Вишневий;
- Грейпфрут;
- Ананас.
Іноді використовують малину, журавлину, червону смородину. Рекомендується брати свіжі фрукти і віджимати. Вони більш насичені, містять менше цукру, більше вітамінів. Але при їх відсутності підійдуть і відновлені, магазинні напої.
Рожевий і червоний Мартіні найкраще поєднуються з фруктовими соками. До білого більше підходить тонік, содова, горілка.
Якщо подобається виразний солодкий смак, то можна розбавити вермут соком манго, персика, полуничним сиропом. Прибрати зайву солодкість допоможуть кілька крапель вичавленого лимона або лайма.
Ніколи не використовують З мартіні томатний сік. Навряд чи вийде зустріти коктейлі вермуту з морквою, гарбузом, селерою. Хоча експериментувати нікому не заборонено.
Б'янко
Вермут з приємним ванільно-пряним ароматом і солодкуватим присмаком підкорив не одне жіноче серце. За кольором він світло-солом'яний. Фортеця помірна-16%.
Найкраще поєднується з апельсином, грейпфрутом, лимоном. Можна поекспериментувати з ківі, лаймом і яблуком. Виноград використовують за умови, що він не дуже солодкий.
Россо
Для цього виду Мартіні за смаком ідеально підходить вишневий сік. У поєднанні з червонуватим вермутом виходить красивий за кольором коктейль, який готують для вечірок і свят. Можна змішувати червоний вермут з соком гранту, апельсина, грейпфрута.
Якщо хочеться прибрати гіркоту, треба додати в коктейль трохи горілки (не більше однієї п'ятої частини).
Не рекомендується додавати до Россо м'яту, корицю, ваніль. Будь-які сильні запахи зіпсують напій. Оптимальний варіант подачі-в чистому вигляді з льодом і лимоном, нарізаним часточками.
Екстра Драй
Напій з низьким вмістом цукру і міцністю 18% поєднується з солодко-кислими цитрусовими соками. Він солом'яного кольору, що дозволяє експериментувати з різними яскравими добавками при приготуванні коктейлів. Можна використовувати навіть нудотні на смак продукти.
Порівняння трьох видів Мартіні
Б'янко | |
---|---|
смак і аромат | ванільно-пряний аромат, солодкий смак, світло-солом'яний, прозорий |
фортеця | Спирт 15%, цукор 17% |
сік | поєднується: цитрусові (апельсин, лимон,грейпфрут) |
Россо | |
смак і аромат | Терпко-гіркуватий присмак, насичений аромат, червонувато-Бурштиновий, темний колір |
фортеця | міцність 15%, цукор 15% |
сік | Вишневий, гранатовий |
Екстра Драй | |
смак і аромат | кислуватий присмак, з легкою гіркотою. Солом'яний прозорий колір |
фортеця | міцність 17-19 %, солодкість всього 2,8% |
сік | цитрусові, яблучний, виноградний, манго, персик |
7 простих коктейлів з соком і Мартіні
Існують класичні рецепти, які назубок знають бармени. Крім цього зустрічаються експериментальні і маловідомі склади.
Найпростіший коктейль
Б'янко | 100 мл |
апельсиновий сік | 100 мл |
Лід | за обсягом келиха |
Наповніть високий келих до країв кубиками льоду. Налийте половину Мартіні. Додайте стільки ж апельсинового соку. Перемішайте ножем з довгим лезом. Пийте і насолоджуйтесь.
Б'янко-апельсин
Апельсин | 1 шт. |
Білий Мартіні | 50 мл |
Лід | за обсягом келиха |
Вичавити апельсин. Насипати лід в стакан, додати вермут, влити через ситечко сік. Акуратно перемішати барною ложкою або столовим ножем. Прикрасити смужкою цедри.
Корисне відео про те, як приготувати найпростіший коктейль з мартіні і соком апельсина
«Бронкс»
Червоний Мартіні Россо | 15 мл |
Мартіні Екстра Драй | 15 мл |
Джин | 30 мл |
апельсиновий сік | 20 мл |
Налити все в шейкер, додати туди ж лід. Гарненько збити. Перелити в охолоджений широкий келих для коктейлів. У напою виходить гарний насичений оранжево-червоний колір і приємний смак.
З додаванням горілки та грейпфрута
Рожевий Мартіні | 25 мл |
горілка | 25 мл |
грейпфрутовий сік | 50 мл |
журавлинний морс | 100 мл |
Насипати у високу склянку лід, влити по черзі горілку, Мартіні, сік і морс. Розмішати по колу ложкою або ножем. Прикрасити часточкою грейпфрута.
Більше рецептів мартіні з горілкою (в тому числі і коктейль Джеймса Бонда) →
З вишневим соком
Мартіні Россо | 50 мл |
вишневий сік | 150 мл |
листя м'яти | 2 шт. |
Вишня (свіжа або консервована) | 3 шт. |
Лід | за обсягом келиха |
Насипати в високий келих (хайбол) колотий лід до країв, налити сік, Мартіні. Перемішати все. Додати 2-3 вишеньки на шпазі, прикрасити м'ятою. Виходить яскравий святковий коктейль. Його приємно не поспішаючи потягувати з трубочки.
З лимоном і шампанським
Мартіні Б'янко | 50 мл |
шампанське | 100 мл |
лимонний фреш | 25 мл |
цукор | 1 ч. л. |
Влити все в охолоджений стакан, перемішати. Перелити в широкі келихи, прикрасити часточками полуниці. Виглядає напій святково, підходить для весільних фуршетів, днів народження.
З яблучним соком
яблучний сік | 2/3 склянки |
Мартіні Б'янко | 1/3 склянки |
Лід | за обсягом келиха |
Наповнити келих льодом, влити сік, додати вермут, розмішати по колу. Цей варіант не варто плутати з коктейлем Епл-Мартіні, в складі якого яблучний лікер і джин.
Більше смачних коктейлів з вермутом для приготування в домашніх умовах →
Розведений Мартіні популярний напій на вечірках, дівич-вечорах, урочистих заходах. Жінки люблять такі коктейлі за приємний аромат і багатий солодкуватий смак. Додаючи горілку і зменшуючи кількість Мартіні, їх роблять міцніше. Всі види вермуту ідеально поєднуються з льодом і свіжовичавленим апельсиновим соком. Для сухого мартіні можна використовувати солодко-нудотні фреші, нектари. Для червоного виду більше підійде вишня, гранат. Улюблений багатьма Мартіні Б'янко прекрасно поєднується з грейпфрутом.
Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua