Як пити абсент в домашніх умовах - від традиційного абсентного ритуалу до рецептів коктейлів

Як пити абсент - той гіркий полиновий спирт, який знову входить в моду? Всі способи зводяться до зменшення міцності і гіркоти, присутньої в алкоголі. Вибір стопок залежить від місця вживання: в домашніх умовах можна обійтися звичайними склянками. Часто упор робиться на видовищність процесу, але для створення ефектів потрібен певний досвід.

как пить абсент

Отже, як правильно пити цей загадковий алкоголь, з чим змішувати, яку закуску подати до абсенту. Розкриваємо всі таємниці "зеленої феї".

Історична довідка

Абсент — раніше заборонений алкогольний напій міцністю від 55 до серйозних 85 градусів. Процес його приготування завжди прирівнювався до таїнства, а хода по світу супроводжувалося міфами про здатність викликати галюцинації і смерть.

У XIX столітті абсент став дуже популярним напоєм у Центральній Європі. Але після численних випадків алкоголізму серед робітників і страшної трагедії, що сталася в липні 1905 року, алкоголь заборонили на законодавчому рівні. В кінцевому рахунку absinthe прирівняли до наркотику, а в 1912 році обмежили продаж всіх напоїв, що містять туйон.

Сьогодні інтерес до абсенту відродився, частково завдяки появі приватних винокурень, які стали виробляти Зелену фею з мінімальним вмістом туйону.

Значний внесок у відродження полинового спирту вніс Тед Бро, вчений і засновник компанії Jade liqueurs. Бро провів молекулярний аналіз напою і довів, що він не викликає галюцинацій. Це дозволило легально прдавать напій в США після того, як він був заборонений протягом 95 років.

Посуд для абсенту

Абсент багато в чому зобов'язаний своїм захопленням правилам подачі. У класичному варіанті для розливу використовують келихи Понтарльє, що носять ім'я французького міста, де знаходилася перша винокурня з виробництва зеленої феї.  Їх особливість-в наявності невеликого резервуара на дні, що вміщає 15 мл зеленого спирту.

Цей «колодязь» позбавляє від необхідності гадати, скільки налити алкоголю і дуже виручає новачків. Решта склянки призначена для змішування absinthe з водою. Детальніше про келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →

У домашніх умовах необов'язково дотримуватися строгих правил — абсент можна пити з чарок, келихів для вина, склянок і кухлів. Але всі вони повинні бути з міцного скла, з потовщеним дном і стінками, якщо алкоголь планується підпалювати.

Крім спеціального посуду для подачі абсенту знадобляться:

  • Плоскі ложки, які легко лягають на край склянки;
  • Графин з крижаною водою або фонтан (brouille-absinthe) для абсенту.

Строгих вимог до посуду немає. Бармени користуються зручними посудними приладдям і впевнені в їх надійності.

Способи споживання абсенту

Існує багато способів пити абсент. Тим, хто вперше пробує полиновий спирт і хоче отримати максимум задоволення, краще робити це в ресторані або в коктейлі. Якщо є певний досвід роботи з absinthe, можна порадувати гостей ефектною подачею в домашніх умовах

Французька

Класичний спосіб пити абсент. Ритуал призначений для повільного і обдуманого вживання, що не дозволяє швидко сп'яніти.

Покрокові дії:

  1. Налийте 30 мл алкоголю в будь-який посуд для абсенту.
  2. Покладіть поверх келиха ложечку, помістіть на неї кубик рафінаду.
  3. Акуратно полийте водою шматочок, щоб він просочився вологою, але не розпався.
  4. Коли цукор почне розчинятися, відновіть подачу воду до його повного зникнення

У цьому способі головне — знайти правильну швидкість розчинення рафінаду і витримати співвідношення між водою і абсентом як 3:1.

Нерозбавлений

Цей спосіб має на увазі, що абсент треба пити в чистому вигляді. Підходить такий варіант вживання не всім, напій занадто міцний.

Щоб не обпекти слизову оболонку рота, напій охолоджують майже до 0 °C, наливають у стопку об'ємом 60-50 мл і випивають залпом. Можна закусити цукром і лаймом.

Чеська (вогненний спосіб)

как пить абсент

Подача схожа на класичний французький спосіб за одним винятком — перед тим, як покласти шматочок цукру на ложку, його занурюють в абсент. Потім встановлюють на лопатку і підпалюють запальничкою або сірником. Вогонь розплавляє цукор, коричнева карамель краплями падає в келих.

Через пару хвилин палаючу ложку занурюють в алкоголь, потім обережно вливають крижану воду, яка погасить залишки вогню. Готувати і пити палаючий абсент потрібно дуже акуратно, з водою змішувати обережно, щоб не було вогненних бризок. Інакше великий ризик обпектися.

Навіщо і як підпалюють абсент-поради новачкам→

Український спосіб з сиропом

У розпал вечірки, коли гості вже нетвердо стоять на ногах, безпечніше спробувати Український спосіб пити absinthe. Спочатку готують сироп-змішують цукор з водою в пропорції 1 до 2, додають його до алкоголю і випивають залпом. Можна зробити по-іншому-не змішувати, а запивати абсент сиропом.

Метод 2 склянки

Чарку з 30 мл абсенту встановлюють посередині широкого склянки. Крижаною водою з глечика повільно наповнюють чарку до тих пір, поки вміст не переллється. Співвідношення між водою і алкоголем має бути 3:1.

Перш ніж пити абсент, маленьку чарку потрібно вийняти. У ній буде проста вода.

Backdraft

Цей метод пити абсент в домашніх умовах може виявитися небезпечним, якщо не дотримуватися інструкції. Він має на увазі не тільки підпалювання алкоголю, по і прикладання долоні до чарки, щоб погасити вогонь.

Дії:

  1. Наповніть 50 мл чарку на ¾ абсентом.
  2. Підпаліть алкоголь.
  3. Через 5 секунд накрийте ободок стопки долонею, щоб не надходило повітря.
  4. Піднесіть чарку до обличчя, злегка відсуньте долоню, і вдихніть пари.
  5. Потім повільно або залпом випийте

Якщо немає впевненості в безпечному виконанні методу, краще не ризикувати і пити абсент іншим способом.

Кришталевий

У товстостінний стакан наливають абсент і підпалюють. Чекають, поки вигорять пари, випивають залпом, без закуски. Не запивають.

Фрукти в цукрі

Обсипані цукром фрукти рясно змочують алкоголем і вмочують в цукор. Потім беруть щипцями і підпалюють над чаркою з абсентом. Тримають, поки сік капає в абсент. М'якоть легко стискають, щоб видавити більше нектару. Не чекаючи обвуглювання, вогонь гасять, напій перемішують.

Пити такий абсент потрібно повільно.

Барменський

Дуже видовищний спосіб — абсент потрібно пити, підпалюючи і вдихаючи пари. Щоб повторити ритуал в домашніх умовах, потрібно строго слідувати інструкції:

  1. Візьміть два келихи, поруч покладіть паперову серветку і трубочку для коктейлів.
  2. Один келих боком встановіть на інший, в верхній налийте 30 мл абсенту і підпаліть.
  3. Зачекайте 15 секунд, повільно обертаючи склянку навколо осі.
  4. Перелийте палаючий алкоголь у нижню склянку і накрийте верхньою.
  5. Серветку проколіть трубочкою. Як тільки полум'я згасне, покладіть на перший стакан серветку.
  6. Потім швидко випийте алкоголь, і вдихніть пари через трубочку.

Абсент можна пити, чергуючи з вдиханням алкогольних парів.

Коржевський суворий

Дуже суворий спосіб, на який вирішуються одиниці.

  1. Налийте в стопку 50 мл полинового спирту.
  2. Візьміть два шматочки цукру, змочіть їх в абсенті. Один встановіть на ложку, інший покладіть на блюдечко. Обидва підпаліть.
  3. Зачекайте, поки краплі карамелі почнуть капати в склянку, опустіть ложку з залишками рафінаду в алкоголь. Розмішавши.
  4. Цукор на тарілці загасіть, розжуйте і не ковтаючи, запийте абсентом.

Парашут

Важкий, але дуже видовищний спосіб подачі зеленої феї. Вирішуються на нього найсміливіші.

У вузькій чарці підпалюють 35 мл чистого полинового дистиляту. Обережно обертаючи стопку, виливають палаючу рідину в стакан зі спрайтом, активно розмішуючи вміст.

Пити абсент з газованою водою потрібно відразу, як тільки вилита остання крапля.

Жабка

Спиртний mix's-drink з горілки (35 мл), шампанського (150 мл), м'ятного лікеру (20 мл) наливають в товстостінний рокс. У сніфтер відміряють 35 мл абсенту, підпалюють. Потім переливають палаючий алкоголь в рокс і зверху щільно притискають келих для коньяку. Повинен вийти вакуум і з'явитися ефект «жаби» — бульбашки на поверхні.

Рокс добре струшують, пити вміст треба залпом, «занюхати» парами.

Молочна насолода

Віскі (100 мл) з'єднують з молоком (50 мл) і абсентом (35 мл). Пити рекомендують повільно, смакуючи кожен ковток.

Чеширський кіт

У широкий rocs кладуть кубики льоду, на нього ллють абсент і сік зелених яблук. Пропорції за бажанням клієнта.

Яскраві фарби

Абсент п'ють практично з будь-яким соком, але особливо красивим виходить мікс з гранатовим нектаром і шампанським. Співвідношення частин підбирається індивідуально, за смаком.

Чим закушувати абсент

Абсент — спиртне підвищеної міцності, тому вимагає ситних, ароматних закусок. Напій прекрасно доповнюють:

  • Тверді сири з цвіллю, пряним смаком;
  • М'ясна нарізка з найтоншими слайсами сухої ковбаси;
  • Страви з морепродуктами;
  • Канапе, бутерброди.

З десертів підійде шоколад і випічка з його участю, фруктовий салат, зацукровані фруктові шматочки.

Якщо алкоголь пропонують як аперитив, закуску не подають.

З чим змішати абсент в домашніх умовах

Варіації можуть бути різними. Зелена фея добре поєднується з колою, спрайтом, газованою водою, цитрусовим фрешем та іншими яскравими соками.

З абсенту з тоніком роблять коктейль Бетономішалка, змішуючи зі спрайтом, отримують мікс Нарко. Додавши сік зелених яблук і медовий або цукровий сироп, неважко приготувати cocktail яблучна спокуса.

Коктейлі з абсентом

У домашніх умовах найзручніше пити коктейлі з абсентом. Їх легко змішувати, нічого не треба підпалювати, ризикуючи отримати опіки і влаштувати пожежу. При цьому виглядають мікси ефектно і видовищно. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →

Абсент Бум-м-м

Один з найпростіших і найсмачніших коктейлів для приготування вдома. Але захоплюватися їм не слід — швидко п'янить.

Абсент 50 мл
Шампанське Просекко 150 мл

Приготування:

  1. Налийте абсент у високий келих, зверху додайте шампанське.
  2. Накрийте ободок серветкою і сильно струсіть.

Пити такий коктейль потрібно швидко, поки не осіла піна.

Більше коктейлів з шампанським Просекко-15 найкращих рецептів →

Банан

Дуже смачні коктейлі з абсентом, в які додають сік або м'якоть фруктів. Наприклад, банана.

Абсент 50 мл
Самбука 50мл
Банан 1 штука

Приготування:

  1. М'якоть банана збийте в блендері.
  2. Додайте абсент і самбуку, ще раз перемішайте.
  3. Перелийте коктейль в келих, можна додати лід.

Пити через трубочку.

Кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →

Поцілунок Розалі

Легке, як поцілунок дівчини, поєднання полину і м'яти навіває спогад про жаркому полудні і відпочинку в тіні. Відмінний мікс для літа.

Абсент 30 мл
М'ятний чай 60 мл
цукровий сироп 30 мл

Приготування:

  1. Заваріть міцний чай зі свіжих або сушених листя м'яти, процідіть.
  2. Влийте в склянку з абсентом цукровий сироп і крижаний чай.
  3. Перемішайте.

Пити такий коктейль потрібно повільно, насолоджуючись прохолодою.

Незважаючи на таку різноманітність методів, вживати абсент потрібно помірно, правильно вибираючи спосіб подачі. Напій міцний, швидко п'янить і добре горить. Без дотримання правил безпеки можна замість задоволення отримати опіки або влаштувати пожежу.

Автор: Ніна
спеціально для byhaem.in.ua