Як пити абсент - той гіркий полиновий спирт, який знову входить в моду? Всі способи зводяться до зменшення міцності і гіркоти, присутньої в алкоголі. Вибір стопок залежить від місця вживання: в домашніх умовах можна обійтися звичайними склянками. Часто упор робиться на видовищність процесу, але для створення ефектів потрібен певний досвід.
Отже, як правильно пити цей загадковий алкоголь, з чим змішувати, яку закуску подати до абсенту. Розкриваємо всі таємниці "зеленої феї".
- Історична довідка
- Посуд для абсенту
- Способи вживання абсенту
- Французька
- Нерозбавлений
- Чеська (вогненний спосіб)
- Український спосіб з сиропом
- Метод 2 склянки
- Backdraft
- Кришталевий
- Фрукти в цукрі
- Барменський
- Коржевський суворий
- Парашут
- Жабка
- Молочна насолода
- Чеширський кіт
- Яскраві фарби
- Чим закушувати абсент
- З чим змішати абсент в домашніх умовах
- Коктейлі з абсентом
- Абсент Бум-м-м
- Банан
- Поцілунок Розалі
Історична довідка
Абсент — раніше заборонений алкогольний напій міцністю від 55 до серйозних 85 градусів. Процес його приготування завжди прирівнювався до таїнства, а хода по світу супроводжувалося міфами про здатність викликати галюцинації і смерть.
У XIX столітті абсент став дуже популярним напоєм у Центральній Європі. Але після численних випадків алкоголізму серед робітників і страшної трагедії, що сталася в липні 1905 року, алкоголь заборонили на законодавчому рівні. В кінцевому рахунку absinthe прирівняли до наркотику, а в 1912 році обмежили продаж всіх напоїв, що містять туйон.
Сьогодні інтерес до абсенту відродився, частково завдяки появі приватних винокурень, які стали виробляти Зелену фею з мінімальним вмістом туйону.
Значний внесок у відродження полинового спирту вніс Тед Бро, вчений і засновник компанії Jade liqueurs. Бро провів молекулярний аналіз напою і довів, що він не викликає галюцинацій. Це дозволило легально прдавать напій в США після того, як він був заборонений протягом 95 років.
Посуд для абсенту
Абсент багато в чому зобов'язаний своїм захопленням правилам подачі. У класичному варіанті для розливу використовують келихи Понтарльє, що носять ім'я французького міста, де знаходилася перша винокурня з виробництва зеленої феї. Їх особливість-в наявності невеликого резервуара на дні, що вміщає 15 мл зеленого спирту.
Цей «колодязь» позбавляє від необхідності гадати, скільки налити алкоголю і дуже виручає новачків. Решта склянки призначена для змішування absinthe з водою. Детальніше про келихи для коктейлів-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →
У домашніх умовах необов'язково дотримуватися строгих правил — абсент можна пити з чарок, келихів для вина, склянок і кухлів. Але всі вони повинні бути з міцного скла, з потовщеним дном і стінками, якщо алкоголь планується підпалювати.
Крім спеціального посуду для подачі абсенту знадобляться:
- Плоскі ложки, які легко лягають на край склянки;
- Графин з крижаною водою або фонтан (brouille-absinthe) для абсенту.
Строгих вимог до посуду немає. Бармени користуються зручними посудними приладдям і впевнені в їх надійності.
Способи споживання абсенту
Існує багато способів пити абсент. Тим, хто вперше пробує полиновий спирт і хоче отримати максимум задоволення, краще робити це в ресторані або в коктейлі. Якщо є певний досвід роботи з absinthe, можна порадувати гостей ефектною подачею в домашніх умовах
Французька
Класичний спосіб пити абсент. Ритуал призначений для повільного і обдуманого вживання, що не дозволяє швидко сп'яніти.
Покрокові дії:
- Налийте 30 мл алкоголю в будь-який посуд для абсенту.
- Покладіть поверх келиха ложечку, помістіть на неї кубик рафінаду.
- Акуратно полийте водою шматочок, щоб він просочився вологою, але не розпався.
- Коли цукор почне розчинятися, відновіть подачу воду до його повного зникнення
У цьому способі головне — знайти правильну швидкість розчинення рафінаду і витримати співвідношення між водою і абсентом як 3:1.
Нерозбавлений
Цей спосіб має на увазі, що абсент треба пити в чистому вигляді. Підходить такий варіант вживання не всім, напій занадто міцний.
Щоб не обпекти слизову оболонку рота, напій охолоджують майже до 0 °C, наливають у стопку об'ємом 60-50 мл і випивають залпом. Можна закусити цукром і лаймом.
Чеська (вогненний спосіб)
Подача схожа на класичний французький спосіб за одним винятком — перед тим, як покласти шматочок цукру на ложку, його занурюють в абсент. Потім встановлюють на лопатку і підпалюють запальничкою або сірником. Вогонь розплавляє цукор, коричнева карамель краплями падає в келих.
Через пару хвилин палаючу ложку занурюють в алкоголь, потім обережно вливають крижану воду, яка погасить залишки вогню. Готувати і пити палаючий абсент потрібно дуже акуратно, з водою змішувати обережно, щоб не було вогненних бризок. Інакше великий ризик обпектися.
Навіщо і як підпалюють абсент-поради новачкам→
Український спосіб з сиропом
У розпал вечірки, коли гості вже нетвердо стоять на ногах, безпечніше спробувати Український спосіб пити absinthe. Спочатку готують сироп-змішують цукор з водою в пропорції 1 до 2, додають його до алкоголю і випивають залпом. Можна зробити по-іншому-не змішувати, а запивати абсент сиропом.
Метод 2 склянки
Чарку з 30 мл абсенту встановлюють посередині широкого склянки. Крижаною водою з глечика повільно наповнюють чарку до тих пір, поки вміст не переллється. Співвідношення між водою і алкоголем має бути 3:1.
Перш ніж пити абсент, маленьку чарку потрібно вийняти. У ній буде проста вода.
Backdraft
Цей метод пити абсент в домашніх умовах може виявитися небезпечним, якщо не дотримуватися інструкції. Він має на увазі не тільки підпалювання алкоголю, по і прикладання долоні до чарки, щоб погасити вогонь.
Дії:
- Наповніть 50 мл чарку на ¾ абсентом.
- Підпаліть алкоголь.
- Через 5 секунд накрийте ободок стопки долонею, щоб не надходило повітря.
- Піднесіть чарку до обличчя, злегка відсуньте долоню, і вдихніть пари.
- Потім повільно або залпом випийте
Якщо немає впевненості в безпечному виконанні методу, краще не ризикувати і пити абсент іншим способом.
Кришталевий
У товстостінний стакан наливають абсент і підпалюють. Чекають, поки вигорять пари, випивають залпом, без закуски. Не запивають.
Фрукти в цукрі
Обсипані цукром фрукти рясно змочують алкоголем і вмочують в цукор. Потім беруть щипцями і підпалюють над чаркою з абсентом. Тримають, поки сік капає в абсент. М'якоть легко стискають, щоб видавити більше нектару. Не чекаючи обвуглювання, вогонь гасять, напій перемішують.
Пити такий абсент потрібно повільно.
Барменський
Дуже видовищний спосіб — абсент потрібно пити, підпалюючи і вдихаючи пари. Щоб повторити ритуал в домашніх умовах, потрібно строго слідувати інструкції:
- Візьміть два келихи, поруч покладіть паперову серветку і трубочку для коктейлів.
- Один келих боком встановіть на інший, в верхній налийте 30 мл абсенту і підпаліть.
- Зачекайте 15 секунд, повільно обертаючи склянку навколо осі.
- Перелийте палаючий алкоголь у нижню склянку і накрийте верхньою.
- Серветку проколіть трубочкою. Як тільки полум'я згасне, покладіть на перший стакан серветку.
- Потім швидко випийте алкоголь, і вдихніть пари через трубочку.
Абсент можна пити, чергуючи з вдиханням алкогольних парів.
Коржевський суворий
Дуже суворий спосіб, на який вирішуються одиниці.
- Налийте в стопку 50 мл полинового спирту.
- Візьміть два шматочки цукру, змочіть їх в абсенті. Один встановіть на ложку, інший покладіть на блюдечко. Обидва підпаліть.
- Зачекайте, поки краплі карамелі почнуть капати в склянку, опустіть ложку з залишками рафінаду в алкоголь. Розмішавши.
- Цукор на тарілці загасіть, розжуйте і не ковтаючи, запийте абсентом.
Парашут
Важкий, але дуже видовищний спосіб подачі зеленої феї. Вирішуються на нього найсміливіші.
У вузькій чарці підпалюють 35 мл чистого полинового дистиляту. Обережно обертаючи стопку, виливають палаючу рідину в стакан зі спрайтом, активно розмішуючи вміст.
Пити абсент з газованою водою потрібно відразу, як тільки вилита остання крапля.
Жабка
Спиртний mix's-drink з горілки (35 мл), шампанського (150 мл), м'ятного лікеру (20 мл) наливають в товстостінний рокс. У сніфтер відміряють 35 мл абсенту, підпалюють. Потім переливають палаючий алкоголь в рокс і зверху щільно притискають келих для коньяку. Повинен вийти вакуум і з'явитися ефект «жаби» — бульбашки на поверхні.
Рокс добре струшують, пити вміст треба залпом, «занюхати» парами.
Молочна насолода
Віскі (100 мл) з'єднують з молоком (50 мл) і абсентом (35 мл). Пити рекомендують повільно, смакуючи кожен ковток.
Чеширський кіт
У широкий rocs кладуть кубики льоду, на нього ллють абсент і сік зелених яблук. Пропорції за бажанням клієнта.
Яскраві фарби
Абсент п'ють практично з будь-яким соком, але особливо красивим виходить мікс з гранатовим нектаром і шампанським. Співвідношення частин підбирається індивідуально, за смаком.
Чим закушувати абсент
Абсент — спиртне підвищеної міцності, тому вимагає ситних, ароматних закусок. Напій прекрасно доповнюють:
- Тверді сири з цвіллю, пряним смаком;
- М'ясна нарізка з найтоншими слайсами сухої ковбаси;
- Страви з морепродуктами;
- Канапе, бутерброди.
З десертів підійде шоколад і випічка з його участю, фруктовий салат, зацукровані фруктові шматочки.
Якщо алкоголь пропонують як аперитив, закуску не подають.
З чим змішати абсент в домашніх умовах
Варіації можуть бути різними. Зелена фея добре поєднується з колою, спрайтом, газованою водою, цитрусовим фрешем та іншими яскравими соками.
З абсенту з тоніком роблять коктейль Бетономішалка, змішуючи зі спрайтом, отримують мікс Нарко. Додавши сік зелених яблук і медовий або цукровий сироп, неважко приготувати cocktail яблучна спокуса.
Коктейлі з абсентом
У домашніх умовах найзручніше пити коктейлі з абсентом. Їх легко змішувати, нічого не треба підпалювати, ризикуючи отримати опіки і влаштувати пожежу. При цьому виглядають мікси ефектно і видовищно. Детальніше про коктейлі з абсентом-Топ-15 простих рецептів для приготування вдома →
Абсент Бум-м-м
Один з найпростіших і найсмачніших коктейлів для приготування вдома. Але захоплюватися їм не слід — швидко п'янить.
Абсент | 50 мл |
Шампанське Просекко | 150 мл |
Приготування:
- Налийте абсент у високий келих, зверху додайте шампанське.
- Накрийте ободок серветкою і сильно струсіть.
Пити такий коктейль потрібно швидко, поки не осіла піна.
Більше коктейлів з шампанським Просекко-15 найкращих рецептів →
Банан
Дуже смачні коктейлі з абсентом, в які додають сік або м'якоть фруктів. Наприклад, банана.
Абсент | 50 мл |
Самбука | 50мл |
Банан | 1 штука |
Приготування:
- М'якоть банана збийте в блендері.
- Додайте абсент і самбуку, ще раз перемішайте.
- Перелийте коктейль в келих, можна додати лід.
Пити через трубочку.
Кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →
Поцілунок Розалі
Легке, як поцілунок дівчини, поєднання полину і м'яти навіває спогад про жаркому полудні і відпочинку в тіні. Відмінний мікс для літа.
Абсент | 30 мл |
М'ятний чай | 60 мл |
цукровий сироп | 30 мл |
Приготування:
- Заваріть міцний чай зі свіжих або сушених листя м'яти, процідіть.
- Влийте в склянку з абсентом цукровий сироп і крижаний чай.
- Перемішайте.
Пити такий коктейль потрібно повільно, насолоджуючись прохолодою.
Незважаючи на таку різноманітність методів, вживати абсент потрібно помірно, правильно вибираючи спосіб подачі. Напій міцний, швидко п'янить і добре горить. Без дотримання правил безпеки можна замість задоволення отримати опіки або влаштувати пожежу.
Автор: Ніна
спеціально для byhaem.in.ua