Самогон — напій алкогольний, який виробляється з інгредієнтів, що виділяють спирт при бродінні. Саморобне обладнання широко застосовується для отримання самогону. Сировиною виступають всілякі продукти, які визначаються виходячи з фінансових можливостей або інших конкретних ситуацій, в яких виготовляють напій. Як правило, самогонні напої виробляються в домашніх умовах, за індивідуальними рецептами. Однак структура створення у всіх подібних процесів ідентична і вимагає правильної організації.
Отримання якісного самогону
Спочатку необхідно визначитися з інгредієнтом, який стане основоположним для створення самогону. Найбільш часто самогон отримують з цукру, фруктів, зерна, буряків цукрових , картоплі та ягід. Звичайно ж якість вихідного продукту прямо пропорційно відбивається на якості продукту, який виходить в результаті.
За своєю фортеці вишуканий напій може мати 30-40°, але це далеко не межа, дана характеристика індивідуальна і залежить від умов виробництва.
Приємний, високоякісний самогон можливо отримати в ході виконання наступних дій:
- Вибір та підготовка оригінальних інгредієнтів. Основою якісного самогону (від 30-40° і вище) є хороший солод.
- Очищення отриманого самогону, який містить різні домішки. Проводиться також в кілька етапів, після чого виходить кристально чистий самогонний напій, без домішок і неприємних запахів.
- Добавка барвників і ароматизаторів рослинного походження після перегонки (горіх мускатний, кардамон, гірчиця, імбир, ваніль і т.д.). Надає незвичайний колір напою, забарвлює смак в різні відтінки фруктів, ягід або ін.
Як визначити міцність напою?
Одним з важливих показників самогону, що виражає його якість і благородство, є його ?градус?, який показує міцність виробленого напою. Це пряме вираження обсягу спирту в процентному вмісті на загальну кількість даної рідини. Градус за смаковими якостями визначити буває складно через різних смакових добавок. Замір фортеці виконують за допомогою спиртометра або ареометра (оптимальний показник — 40°). Це прилад, що дозволяє вимірювати щільність рідких речовин. Так як спирт не такий щільний, як вода, його зміст в різних пропорціях відрізняється різною щільністю рідини. Чим щільність рідини менше, тим спиртометр занурюється глибше, показуючи відсотки обсягу спирту в напої.
Рекомендується вимірювання проводити при температурі самогону 20°з, при інших температурах можливі похибки, оскільки щільність безпосередньо взаємопов'язана з температурою.
Температурний режим при перегонці
Самогон високої якості виходить при температурі початкового матеріалу 86-94°с.у разі, коли температура основного становить на порядок вище, відбувається випаровування води і сивушних масел, що призводить до різкого падіння якості і фортеці самогону.
Тому стає важливим доведення рідини до температури 88-89°C, а після — зменшення надходження тепла. В такому випадку буде відбуватися природне випаровування спирту.
Самогон хороший за якісним складом (40° і вище) дистилюють до температури 94-95°с.співвідношення за кількістю в порівнянні з вихідним продуктом фортецею 12° має бути від 1 до 6 до 1 до 8. Таким чином, з початкових 5-6 л виходить приблизно 0,7-1 л самогону високої якості, фортеця якого досягає 50-60°. Відрізняється прозорістю і відсутністю запаху, характерного самогону. Така суміш горить, полум'я безбарвне, залишком згоряння є невелика кількість води.
При підвищенні температури до 98°C отримують подвійний самогон (після Другої перегонки). Фортеця такого продукту може бути помітно нижче і дорівнює 20°, оскільки виходить продукт другого перегону.
Будь-який самогон з різною фортецею піддається ректифікації
— процес очищення. В умовах домашнього виробництва ректифікація передбачає очищення марганцівкою, перегонку і подальшу очистку деревним вугіллям. Після необхідно відстоювання самогонного продукту. Правильніше проводити очищення після першої перегонки.
Як пом'якшити смак самогону?
Самогон хорошої якості не вимагає додаткового очищення, оскільки практично не вміщує в себе сивушні масла і добре горить. Але з огляду на його фортеця, яка досягає 60-70°, пити в такому вигляді його дуже складно. Тому пом'якшуючи його після першої і наступних переробок, доводять до прийнятної фортеці (40°) за допомогою розведення чистою питною водою, а також різних трав'яних настоянок. Можливе додавання хорошого вина з матеріалу, ідентичного тому, з якого виходив самогон.
Пом'якшують смак отриманого напою різні продукти, як стандартні, так і не дуже.
- Лимон. Нарізається кружальцями половина лимона на трилітрову банку. Лимонні часточки опускаються в самогон, ємність закривається щільною кришкою. Напій середньої міцності (40°) повинен настоюватися сім днів, після чого можна насолодитися м'яким і приємним смаком.
- Горіх мускатний. Добавка такого інгредієнта надає самогону смак пікантний, кілька пекучий. Наполягати таку суміш потрібно близько двох тижнів, тоді напій в повній мірі насититься ароматом і додатковим смаковим відтінком.
- Скоринки цитрусових. Додадуть гіркий цитрусовий смак. Припустимо застосовувати апельсинові, грейпфрутові скоринки, а також підійде шкірка лайма. Смак самогону стане м'яким і доповниться тонким ароматом цитрусових. Настоянці необхідно відстоятися два тижні. Детальніше про те, як приготувати настоянку на мускатному горісі →
- Чорний перець. Для цінителів пекучих смаків — прекрасний варіант. 6-7 горошин кидають в трилітрову банку, після чого дають відстоятися (після останньої перегонки). Незвичайне застосування чорного перцю дивно, в даному випадку виробляє ефект «перцівки», надає кілька екстремальні смакові якості.
- Якщо хочеться не тільки пом'якшити смак, але ще і надати гарний колір, в якості добавки можна використовувати палений цукор. На трилітрову банку самогонки 40° розраховується кілька кубиків цукру, які обсмажуються попередньо на сковороді. Можливо фарбування і після першої перегонки. Настоянка придбає гарний коньячний колір і приємний аромат. Колір можна регулювати в залежності від часу, протягом якого обпалюється цукор, чим менше він знаходиться на сковороді, тим світліше самогонний напій. Якщо протримати цукор до темного кольору кориці, є шанс отримати справжній шоколадний коньячний колір.
- Також може бути приємним не тільки колір, але і смак напою. Як варіант — настояти його на м'ятних листках після останньої перегонки. Такий прийом забарвить самогон в ніжний відтінок зеленого, схожий з забарвленням зеленого чаю. Для організації такого ефекту достатньо 100 г на 3 л самогонного напою. Наполягати таку суміш рекомендується протягом двох тижнів.
- Кедрові горішки, а точніше їх шкаралупа допоможе знайти самогону колір коньячного напою і незрівнянний смак. Такий самогон складно відрізнити від дорогого і благородного коньяку. Сушена скоринка апельсина в даному букеті додасть терпкий смак.
- Ягоди додадуть свіжоспеченому самогону ніжний смак і яскраве забарвлення. Найбільш підійдуть такі ягідні плоди, як смородина, полуниця, малина, також це може бути і вишня. Насичений колір і смак справлять приємне враження.
Детальніше про перевірених способах пом'якшення самогону в домашніх умовах →
Обов'язковою умовою після застосування добавок є проціджування з метою позбавлення напою від осаду, який може утворитися після використання перерахованих вище продуктів. Продукт в результаті виходить красивий за кольором, приємний за смаком і виключно чистий за своїм складом.