Куантро (Cointreau) — французький апельсиновий лікер, який володіє яскравим і насиченим ароматом. Створений в 1875 році у французькому місті Анжері як альтернатива лікеру Кюрасао, який був складний у виробництві і мав нестійкий смак.
Розберемося в тонкощах подачі Куантро, з чим п'ють ароматний алкоголь і як вибрати закуску.
Правила подачі лікеру Куантро
Cointreau поєднує смак солодких і гірких апельсинів. Напій прозорий, з яскравим запахом померанців. Міцність лікеру 40%, що дозволяє відносити його до міцних сортів алкоголю.
Подають спиртне перед їжею, як аперитив. Гіркі нотки добре стимулюють апетит, налаштовують на прийом їжі. Разом з тим деяка солодкість в смаку допускає використовувати Cointreau як дижестив. Правила етикету не регламентують це питання, тому кожен вирішує сам, як краще пити лікер Куантро.
Перед дегустацією напій охолоджують до 4-8 °C, витримавши добу в холодильнику. Саме при такій температурі найкращим чином розкривається унікальний смак і аромат апельсинів. У теплому вигляді лікер занадто нудотний, з нав'язливими нотками лимона.
Для подачі лікеру в чистому вигляді використовують класичні лікерні чарки, тюльпаноподібні або трикутної форми. Коктейлі п'ють з тумблерів, келихів для мартіні з трубочкою. В якості прикрас вибирають часточки фруктів, цукрову окантовку, листя м'яти, ягоди.
При подачі Куантро слід пам'ятати, що він є делікатесним напоєм, тому наливати його потрібно акуратно. Келихи рекомендується заповнювати на третину або половину, щоб зберегти аромат і смак.
Увага: лікер Куантро відрізняється кришталевою прозорістю, але при додаванні шматочків льоду або води стає мутно-білим. Так проявляються ефірні масла. Якщо напій не побілів — перед вами підробка.
Як правильно пити Куантро
У домашніх умовах лікер Куантро можна пити в чистому вигляді або використовувати як інгредієнт для приготування коктейлів. Вживати його краще охолодженим, насолоджуючись солодким смаком з нотками апельсина і цитрусових. При бажанні знизити градус додають мінеральну воду або шматочки льоду. Приємний смак виходить при розведенні алкоголю газованими напоями, добре підходять тоніки і содова.
Лікер Куантро п'ють з різними соками: лимонним, лаймовим, грейпфрутовим, але самим збалансованим є поєднання з апельсиновим фрешем. Розводити допустимо в будь-якій пропорції. Також можна використовувати його в кулінарній справі, додаючи в випічку, десерти або соуси.
Порада: для розведення Cointreau краще користуватися холодним соком або газованим напоєм.
З чим поєднувати в коктейлях
Найкращий спосіб пити лікер Cointreau в домашніх умовах — це робити коктейлі. Його часто змішують з напоями, що мають нейтральний тон: горілкою, абсентом, текілою, ромом, джином. Непогано поєднується Cointreau з іншими лікерами — вони відтіняють апельсиновий смак і аромат, підкреслюють солодкувато-гірку основу лікеру. Єдиний невідповідний компаньйон для Куантро-шотландський віскі.
Камікадзе
Це чоловічий варіант коктейлю з яскравим смаком. П'янить напій плавно і легко.
горілка | 30 мл |
сік лайма | 30 мл |
Куантро | 30 мл |
Рецепт:
- Всі компоненти Додати в шейкер.
- Перемішати.
- Процідити через сито.
- Розлити по келихах.
- Прикрасьте часточкою лимона або лайма.
Пити Камікадзе можна залпом або через трубочку.
В-52
Смачний і красивий напій, заснований на 3 компонентах. Це різновид шаруватого міксу, який для збільшення яскравості можна підпалити.
вершковий лікер Бейліз | 20 мл |
Куантро | 20 мл |
кавовий лікер | 20 мл |
Рецепт:
- Попередньо охолодити келих.
- Влити кавовий лікер, потім обережно по барній ложці або ножу укласти шар вершкового лікеру.
- Акуратно додати Куантро.
Пити B-52 потрібно через соломинку, починаючи з нижнього шару.
Порада: щоб випити палаючий коктейль трубочкою, необхідно накачати в неї повітря. Інакше соломинка розплавиться.
Маргарита
Дуже популярний вид коктейлю, який можна зустріти в будь-якому барі.
свіжовичавлений сік лимона | 20 мл |
Куантро | 20 мл |
Біла текіла | 40 мл |
Рецепт:
- Додайте всі інгредієнти в шейкер.
- Перемішати.
- Процідити.
- Перелити в підготовлені келихи.
- Прикрасьте келих часточкою лимона.
Коктейль Маргарита можна пити прямо з келиха, роблячи невеликі глотки.
Біла леді (White lady)
Цей сауер відомий з 1930 року. З тих пір він не втратив своєї популярності і знаходиться в складі відомих коктейлів.
Куантро | 30 мл |
Джин Біфітер | 50 мл |
Лід | 200г |
свіжовичавлений сік лимона | 20 мл |
спіраль апельсинової цедри | 1 шт. |
Рецепт:
- У шейкер додати всі інгредієнти, змішати.
- Процідити в охолоджений келих.
- Прикрасьте апельсиновою цедрою.
- Пити невеликими ковтками.
Коктейлі з джином — топ 20 рецептів приготування →
Космополітен (Cosmopolitan)
Це жіночий напій, який винайшла дівчина-бармен Черіл Кук. В оригінальному рецепті використовується лимонна горілка, але підійде і звичайна.
Куантро | 20 мл |
горілка | 50 мл |
Лід | 200 г |
Морс з журавлини | 30 мл |
Апельсин | 1 часточка |
Лайм | ½ шт. |
Рецепт:
- Вичавити з ½ лайма сік.
- Все змішати в шейкері.
- Наповніть попередньо охолоджений келих для мартіні.
- Прикрасьте часточкою апельсина.
- Пити без соломинки.
Цікаво: світову популярність коктейль Космополітен отримав завдяки Мадонні, яка «зізналася» в любові до цього напою.
Лонг-Айленд (Long Island Iced Tea)
Цей різновид коктейлю винайшли американці в роки сухого закону. Продавали його під виглядом холодного чаю. Мікс виходив міцним і швидко дурманив голову.
Джин | 10 мл |
Текіла | 10 мл |
горілка | 10 мл |
Куантро | 10 мл |
Ром білого сорту | 10 мл |
Лимон | ½ шт. |
Кола | 80 мл |
Рецепт:
- В шейкер засипати лід.
- Додати всі різновиди алкогольних напоїв.
- Вичавити лимонний сік.
- Змішати.
- Перелити в охолоджений келих.
- Подати з трубочкою.
Пити Лонг-Айленд прийнято без закуски, через трубочку. В крайньому випадку можна подати сир і фрукти.
Більше коктейлів з ромом: 17 найкращих рецептів для домашнього приготування →
Закуски до Куантро
Справжні гурмани рекомендують пити Куантро без закуски. Але через високу міцності і насиченого смаку мало хто дотримується цього правила.
Чим закушувати Куантро:
- Несолоні сорти сиру;
- Гіркий шоколад;
- Журавлина;
- Яблука;
- Виноград білих сортів;
- Торти;
- Фруктові салати;
- Вишня.
До напою, для якого характерний складний смакоароматичний букет, намагаються підбирати просту закуску. З апельсиновим лікером абсолютно не поєднуються жирні сорти м'яса, мариновані страви, морепродукти, горіхи і сигари.
Невідповідні продукти притупляють неповторний смак лікеру, перебиває аромат. Між ними необхідно витримати інтервал в кілька годин.
Лікер Куантро — напій гурманів, пити його потрібно повільно, насолоджуючись смаком і ароматом. Він може бути відмінним вибором для вечірніх посиденьок в колі друзів або доповненням до святкової вечері.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua