Куантро (Cointreau) - Як правильно пити апельсиновий лікер, кращі поєднання в рецептах

Куантро (Cointreau) — французький апельсиновий лікер, який володіє яскравим і насиченим ароматом. Створений в 1875 році у французькому місті Анжері як альтернатива лікеру Кюрасао, який був складний у виробництві і мав нестійкий смак.

куантро с чем пьют

Розберемося в тонкощах подачі Куантро, з чим п'ють ароматний алкоголь і як вибрати закуску.

Правила подачі лікеру Куантро

Cointreau поєднує смак солодких і гірких апельсинів. Напій прозорий, з яскравим запахом померанців. Міцність лікеру 40%, що дозволяє відносити його до міцних сортів алкоголю.

куантро с чем пьют

Подають спиртне перед їжею, як аперитив. Гіркі нотки добре стимулюють апетит, налаштовують на прийом їжі. Разом з тим деяка солодкість в смаку допускає використовувати Cointreau як дижестив. Правила етикету не регламентують це питання, тому кожен вирішує сам, як краще пити лікер Куантро.

Перед дегустацією напій охолоджують до 4-8 °C, витримавши добу в холодильнику. Саме при такій температурі найкращим чином розкривається унікальний смак і аромат апельсинів. У теплому вигляді лікер занадто нудотний, з нав'язливими нотками лимона.

Для подачі лікеру в чистому вигляді використовують класичні лікерні чарки, тюльпаноподібні або трикутної форми. Коктейлі п'ють з тумблерів, келихів для мартіні з трубочкою. В якості прикрас вибирають часточки фруктів, цукрову окантовку, листя м'яти, ягоди.

При подачі Куантро слід пам'ятати, що він є делікатесним напоєм, тому наливати його потрібно акуратно. Келихи рекомендується заповнювати на третину або половину, щоб зберегти аромат і смак.

Увага: лікер Куантро відрізняється кришталевою прозорістю, але при додаванні шматочків льоду або води стає мутно-білим. Так проявляються ефірні масла. Якщо напій не побілів — перед вами підробка.

Як правильно пити Куантро

У домашніх умовах лікер Куантро можна пити в чистому вигляді або використовувати як інгредієнт для приготування коктейлів. Вживати його краще охолодженим, насолоджуючись солодким смаком з нотками апельсина і цитрусових. При бажанні знизити градус додають мінеральну воду або шматочки льоду. Приємний смак виходить при розведенні алкоголю газованими напоями, добре підходять тоніки і содова.

Лікер Куантро п'ють з різними соками: лимонним, лаймовим, грейпфрутовим, але самим збалансованим є поєднання з апельсиновим фрешем. Розводити допустимо в будь-якій пропорції. Також можна використовувати його в кулінарній справі, додаючи в випічку, десерти або соуси.

Порада: для розведення Cointreau краще користуватися холодним соком або газованим напоєм.

З чим поєднувати в коктейлях

Найкращий спосіб пити лікер Cointreau в домашніх умовах — це робити коктейлі. Його часто змішують з напоями, що мають нейтральний тон: горілкою, абсентом, текілою, ромом, джином. Непогано поєднується Cointreau з іншими лікерами — вони відтіняють апельсиновий смак і аромат, підкреслюють солодкувато-гірку основу лікеру. Єдиний невідповідний компаньйон для Куантро-шотландський віскі.

Камікадзе

Це чоловічий варіант коктейлю з яскравим смаком. П'янить напій плавно і легко.

горілка 30 мл
сік лайма 30 мл
Куантро 30 мл

Рецепт:

  1. Всі компоненти Додати в шейкер.
  2. Перемішати.
  3. Процідити через сито.
  4. Розлити по келихах.
  5. Прикрасьте часточкою лимона або лайма.

Пити Камікадзе можна залпом або через трубочку.

В-52


Смачний і красивий напій, заснований на 3 компонентах. Це різновид шаруватого міксу, який для збільшення яскравості можна підпалити.

вершковий лікер Бейліз 20 мл
Куантро 20 мл
кавовий лікер 20 мл

Рецепт:

  1. Попередньо охолодити келих.
  2. Влити кавовий лікер, потім обережно по барній ложці або ножу укласти шар вершкового лікеру.
  3. Акуратно додати Куантро.

Пити B-52 потрібно через соломинку, починаючи з нижнього шару.

Порада: щоб випити палаючий коктейль трубочкою, необхідно накачати в неї повітря. Інакше соломинка розплавиться.

Маргарита

Дуже популярний вид коктейлю, який можна зустріти в будь-якому барі.

свіжовичавлений сік лимона 20 мл
Куантро 20 мл
Біла текіла 40 мл

Рецепт:

  1. Додайте всі інгредієнти в шейкер.
  2. Перемішати.
  3. Процідити.
  4. Перелити в підготовлені келихи.
  5. Прикрасьте келих часточкою лимона.

Коктейль Маргарита можна пити прямо з келиха, роблячи невеликі глотки.

Біла леді (White lady)

Цей сауер відомий з 1930 року. З тих пір він не втратив своєї популярності і знаходиться в складі відомих коктейлів.

Куантро 30 мл
Джин Біфітер 50 мл
Лід 200г
свіжовичавлений сік лимона 20 мл
спіраль апельсинової цедри 1 шт.

Рецепт:

  1. У шейкер додати всі інгредієнти, змішати.
  2. Процідити в охолоджений келих.
  3. Прикрасьте апельсиновою цедрою.
  4. Пити невеликими ковтками.

Коктейлі з джином — топ 20 рецептів приготування →

Космополітен (Cosmopolitan)

Це жіночий напій, який винайшла дівчина-бармен Черіл Кук. В оригінальному рецепті використовується лимонна горілка, але підійде і звичайна.

Куантро 20 мл
горілка 50 мл
Лід 200 г
Морс з журавлини 30 мл
Апельсин 1 часточка
Лайм ½ шт.

Рецепт:

  1. Вичавити з ½ лайма сік.
  2. Все змішати в шейкері.
  3. Наповніть попередньо охолоджений келих для мартіні.
  4. Прикрасьте часточкою апельсина.
  5. Пити без соломинки.

Цікаво: світову популярність коктейль Космополітен отримав завдяки Мадонні, яка «зізналася» в любові до цього напою.

Лонг-Айленд (Long Island Iced Tea)

Цей різновид коктейлю винайшли американці в роки сухого закону. Продавали його під виглядом холодного чаю. Мікс виходив міцним і швидко дурманив голову.

Джин 10 мл
Текіла 10 мл
горілка 10 мл
Куантро 10 мл
Ром білого сорту 10 мл
Лимон ½ шт.
Кола 80 мл

Рецепт:

  1. В шейкер засипати лід.
  2. Додати всі різновиди алкогольних напоїв.
  3. Вичавити лимонний сік.
  4. Змішати.
  5. Перелити в охолоджений келих.
  6. Подати з трубочкою.

Пити Лонг-Айленд прийнято без закуски, через трубочку. В крайньому випадку можна подати сир і фрукти.

Більше коктейлів з ромом: 17 найкращих рецептів для домашнього приготування →

Закуски до Куантро

Справжні гурмани рекомендують пити Куантро без закуски. Але через високу міцності і насиченого смаку мало хто дотримується цього правила.

Чим закушувати Куантро:

  • Несолоні сорти сиру;
  • Гіркий шоколад;
  • Журавлина;
  • Яблука;
  • Виноград білих сортів;
  • Торти;
  • Фруктові салати;
  • Вишня.

До напою, для якого характерний складний смакоароматичний букет, намагаються підбирати просту закуску. З апельсиновим лікером абсолютно не поєднуються жирні сорти м'яса, мариновані страви, морепродукти, горіхи і сигари.

Невідповідні продукти притупляють неповторний смак лікеру, перебиває аромат. Між ними необхідно витримати інтервал в кілька годин.

Лікер Куантро — напій гурманів, пити його потрібно повільно, насолоджуючись смаком і ароматом. Він може бути відмінним вибором для вечірніх посиденьок в колі друзів або доповненням до святкової вечері.

Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як і з чим пити лікер Куантро в домашніх умовах