гордість Нового Орлеана: коктейль Сазерак, його склад, рецепт та історія

Коктейль Сазерак (Sazerak) — класичний напій на основі коньяку або віскі, який готують по-старому методом build. Всі інгредієнти з'єднують прямо в склянці без використання шейкера. Коктейль класифікується як дижестив, входить в категорію «незабутні» за версією IBA.

коктейль сазерак

Рецепт Сазерака нескладний, напій легко приготувати в домашніх умовах. Процес наповнений традиційними ритуалами, які додають атмосфери і нагадують, що Sazerak - найстаріший з американських коктейлів.

Історія та цікаві факти про коктейль

Автором коктейлю вважається Антуан Пешо, чиє ім'я увічнено в одному з основних інгредієнтів напою — біттері Peychaud’s. Ця людина з незвичайною долею виріс на Ямайці, далеко від сім'ї. Тільки в 18-річному віці він зумів возз'єднатися з рідними, які проживали в Новому Орлеані. У 1830 році від відкрив свою аптеку на Королівській вулиці, 437.

Кажуть, що Пешо був членом масонської ложі і після зборів пригощав своїх колег-мулярів сумішшю коньячного бренді SAZERAC і гіркоти, виготовленої за сімейним рецептом.

Алкогольний напій подавався в чашці для яєць—кокетки. Деякі наполягають, що пізніше це слово перетворилося на «коктейль», самі пашотниці стали прототипом джиггера, а коньяк Сазерак подарував назву гіркому напою Пешо.

перша реклама коктейлю Сазерак, який в 1857 році називали мікстурою

У 1850 році на тій же вулиці відкривається КАВ'ЯРНЯ MERCHANTS EXCHANGE, де Антуан відкриває оптовий і роздрібний бізнес з продажу спиртних напоїв і починає просувати свою «мікстуру», яка стала дуже популярна. У 1857 році Пешо вперше рекламує "Американський ароматний гіркий серцевий напій".

Рецепт зазнав за роки свого існування багато змін. Бренді змінили бурбон і коньяк, стали іншими пропорції компонентів, але фірмовий біттер залишився на місці, зберігаючи пам'ять про сім'ю Пешо.

Опис: смак, аромат, міцність і калорійність

Коктейль Сазерак увібрав в себе частинки ямайської, американської та французької культур. Він дивним чином поєднує свіжість цитрусових, незвичайний трав'яний аромат і оригінальний смак житнього віскі.

Не всім подобається присмак анісу, що нагадує ліки. Але саме цей відтінок надає коньячному дижестиву оригінальність і нагадує про майже двохсотлітньої історії. Варто хоча б раз спробувати Сазерак, щоб оцінити його унікальний букет.

Калорійність однієї порції коктейлю, приготованого за класичним рецептом -171 ккал. Фортеця-42%.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Рецепт коктейлю цікавий не стільки своїми складовими, скільки процесом його приготування. Абсент, що входить в список компонентів, використовується не безпосередньо, а лише для додання коктейлю Сазерак його фірмового аромату.

Склад коктейлю Сазерак:

Коньяк 50 мл
Абсент 10 мл
Біттер Peychaud ’ s 1 мл
цукор 1 кубик
Цедра лимона 1 слайс
Лед Фраппе 200г

Peychaud's можна замінити на Jagermeister або Becherovka, але самобутність коктейлю в цьому випадку зникне.

Рецепт приготування

Процес приготування коктейлю може здатися складним, але результат того вартий. Зробивши все правильно, ви отримаєте міцний ароматний напій, який уособлює місто, з якого він родом.

Процес приготування:


Залийте в попередньо охолоджений келих абсент, омийте стінки, залиште «вбирати» запах.

В іншому келиху роздавіть цукор, попередньо капнув на нього Пейшо.

Туди ж налийте коньяк, насипте лід.

Перемішуйте, поки цукор не розчиниться.

Вилийте все з першої склянки і відфільтруйте в неї коктейль.

Прикрасьте цедрою лимона.

Для більшого аромату поверніть лимонну скоринку над склянкою, щоб розпорошити ефірну олію. Деякі бармени кладуть в сазерак вишню. Це красиво, але не обов'язково.

Як пити, подавати і чим закушувати коктейль

Якщо хочеться приготувати і подати коктейль за всіма правилами, то лід для нього потрібно дробити в полотняному мішку, а сам коктейль подавати, поставивши склянку на серветку. Пити Сазерак покладається повільно, смакуючи незвичайний трав'яний присмак.

Найоптимальніша закуска для коктейлю-цитрусові. Келих — олд фешен або рокс.

Різновиди коктейлю

Хоча основні частини Сазерака залишаються незмінними, цікавих варіацій у нього вистачає. У більш пізні версії напою додавали лікери, ром, біттер Angostura.

Гранд Сазерак

Коктейль Гранд Сазерак відрізняється від класичного напою трохи більше «замороченим» рецептом з включенням шоколадного віскі і цитрусового лікеру. Замість анісового Пешо використовується трав'яний біттер Ангостура.

Абсент 20 мл
віскі зі смаком шоколаду 45 мл
Prosecco 145 мл
Лікер De Kuyper Dry Orange 25 мл
Angostura Aromatic Bitters 1-2 краплі
Цедра апельсина за смаком
кубики льоду 190 г

Рецепт:

  1. У розпилювач налийте абсент і збризніть ним склянку з усіх боків.
  2. Заповніть посуд льодом, залийте лікер і віскі.
  3. Капніть гіркоту.
  4. Додайте Prosecco і перемішайте.
  5. Оформіть цедрою.

Більше коктейлів з Просекко-15 найкращих рецептів →

Чарльз Сазерак

Ще одна модифікація коктейлю Сазерак. Готується на основі коньяку і бурбона, а анісовий смак Пейшо доповнюється трав'яними нотками біттера Ангостура.

Бурбон 55 мл
Коньяк 25 мл
Абсент 5 мл
Вода 10 мл
Angostura Bitters 2-3 краплі
Біттер Peychaud ’ s 5 мл
тростинний цукор 1 шматок
Цедра апельсина для прикраси
Лед Фраппе 200 г
великий куб льоду 1 шт

Рецепт:

  1. У келиху роздавите цукор, капнув на нього трав'яний біттер, засипте крижану крихту.
  2. Налийте абсент, коньяк і бурбон.
  3. Додайте Peychaud’s, розмішайте.
  4. Покладіть в іншу склянку крижаний куб, відцідіть коктейль і долийте води.
  5. Прикрасьте цедрою.

Більше коктейлів з коньяком: 15 рецептів для домашнього виготовлення →

Королівський

Якщо коньяк і бурбон — не по вашій частині, то ось підходящий варіант коктейлю Сазерак.

Абсент 10 мл
Лікер De Kuyper Dry Orange 45 мл
Біттер Peychaud ’ s 1 мл
Цедра лимона 2 слайса
Крижана крихта 110 г

Рецепт:

  1. Повністю заповніть льодом склянку.
  2. Налийте лікер і гірку.
  3. Збризніть краю келиха абсентом з розпилювача
  4. Декорують лимонною цедрою.

Бердок

Японський Сазерак. Кленовий сироп та грецький лікер перетворюють цю версію коктейлю на щось надзвичайне.

Коньяк 55 мл
Лікер Мастиха 10 мл
Сироп кленовий 10 мл
Біттер Peychaud ’ s 2 мл
Абсент 2 мл
шоколадний біттер 1 мл
Цедра апельсина для прикраси
великий куб або куля льоду 1 шт.

Рецепт:

  1. Опустіть в стакан лід, полийте його сиропом, абсентом і мастихою.
  2. Додайте гіркоту та коньяк.
  3. Розмішайте і прикрасьте цедрою.

Сазерак — класика, здатна дивувати. Обов'язково приготуйте цей напій і пригостіть друзів. Він того вартий. Не дарма в 2008 році Sazerak оголосили офіційним коктейлем Нового Орлеана.

Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua