Коктейль Сазерак (Sazerak) — класичний напій на основі коньяку або віскі, який готують по-старому методом build. Всі інгредієнти з'єднують прямо в склянці без використання шейкера. Коктейль класифікується як дижестив, входить в категорію «незабутні» за версією IBA.
Рецепт Сазерака нескладний, напій легко приготувати в домашніх умовах. Процес наповнений традиційними ритуалами, які додають атмосфери і нагадують, що Sazerak - найстаріший з американських коктейлів.
Історія та цікаві факти про коктейль
Автором коктейлю вважається Антуан Пешо, чиє ім'я увічнено в одному з основних інгредієнтів напою — біттері Peychaud’s. Ця людина з незвичайною долею виріс на Ямайці, далеко від сім'ї. Тільки в 18-річному віці він зумів возз'єднатися з рідними, які проживали в Новому Орлеані. У 1830 році від відкрив свою аптеку на Королівській вулиці, 437.
Кажуть, що Пешо був членом масонської ложі і після зборів пригощав своїх колег-мулярів сумішшю коньячного бренді SAZERAC і гіркоти, виготовленої за сімейним рецептом.
Алкогольний напій подавався в чашці для яєць—кокетки. Деякі наполягають, що пізніше це слово перетворилося на «коктейль», самі пашотниці стали прототипом джиггера, а коньяк Сазерак подарував назву гіркому напою Пешо.
У 1850 році на тій же вулиці відкривається КАВ'ЯРНЯ MERCHANTS EXCHANGE, де Антуан відкриває оптовий і роздрібний бізнес з продажу спиртних напоїв і починає просувати свою «мікстуру», яка стала дуже популярна. У 1857 році Пешо вперше рекламує "Американський ароматний гіркий серцевий напій".
Рецепт зазнав за роки свого існування багато змін. Бренді змінили бурбон і коньяк, стали іншими пропорції компонентів, але фірмовий біттер залишився на місці, зберігаючи пам'ять про сім'ю Пешо.
Опис: смак, аромат, міцність і калорійність
Коктейль Сазерак увібрав в себе частинки ямайської, американської та французької культур. Він дивним чином поєднує свіжість цитрусових, незвичайний трав'яний аромат і оригінальний смак житнього віскі.
Не всім подобається присмак анісу, що нагадує ліки. Але саме цей відтінок надає коньячному дижестиву оригінальність і нагадує про майже двохсотлітньої історії. Варто хоча б раз спробувати Сазерак, щоб оцінити його унікальний букет.
Калорійність однієї порції коктейлю, приготованого за класичним рецептом -171 ккал. Фортеця-42%.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Рецепт коктейлю цікавий не стільки своїми складовими, скільки процесом його приготування. Абсент, що входить в список компонентів, використовується не безпосередньо, а лише для додання коктейлю Сазерак його фірмового аромату.
Склад коктейлю Сазерак:
Коньяк | 50 мл |
Абсент | 10 мл |
Біттер Peychaud ’ s | 1 мл |
цукор | 1 кубик |
Цедра лимона | 1 слайс |
Лед Фраппе | 200г |
Peychaud's можна замінити на Jagermeister або Becherovka, але самобутність коктейлю в цьому випадку зникне.
Рецепт приготування
Процес приготування коктейлю може здатися складним, але результат того вартий. Зробивши все правильно, ви отримаєте міцний ароматний напій, який уособлює місто, з якого він родом.
Процес приготування:
Залийте в попередньо охолоджений келих абсент, омийте стінки, залиште «вбирати» запах.
В іншому келиху роздавіть цукор, попередньо капнув на нього Пейшо.
Туди ж налийте коньяк, насипте лід.
Перемішуйте, поки цукор не розчиниться.
Вилийте все з першої склянки і відфільтруйте в неї коктейль.
Прикрасьте цедрою лимона.
Для більшого аромату поверніть лимонну скоринку над склянкою, щоб розпорошити ефірну олію. Деякі бармени кладуть в сазерак вишню. Це красиво, але не обов'язково.
Як пити, подавати і чим закушувати коктейль
Якщо хочеться приготувати і подати коктейль за всіма правилами, то лід для нього потрібно дробити в полотняному мішку, а сам коктейль подавати, поставивши склянку на серветку. Пити Сазерак покладається повільно, смакуючи незвичайний трав'яний присмак.
Найоптимальніша закуска для коктейлю-цитрусові. Келих — олд фешен або рокс.
Різновиди коктейлю
Хоча основні частини Сазерака залишаються незмінними, цікавих варіацій у нього вистачає. У більш пізні версії напою додавали лікери, ром, біттер Angostura.
Гранд Сазерак
Коктейль Гранд Сазерак відрізняється від класичного напою трохи більше «замороченим» рецептом з включенням шоколадного віскі і цитрусового лікеру. Замість анісового Пешо використовується трав'яний біттер Ангостура.
Абсент | 20 мл |
віскі зі смаком шоколаду | 45 мл |
Prosecco | 145 мл |
Лікер De Kuyper Dry Orange | 25 мл |
Angostura Aromatic Bitters | 1-2 краплі |
Цедра апельсина | за смаком |
кубики льоду | 190 г |
Рецепт:
- У розпилювач налийте абсент і збризніть ним склянку з усіх боків.
- Заповніть посуд льодом, залийте лікер і віскі.
- Капніть гіркоту.
- Додайте Prosecco і перемішайте.
- Оформіть цедрою.
Більше коктейлів з Просекко-15 найкращих рецептів →
Чарльз Сазерак
Ще одна модифікація коктейлю Сазерак. Готується на основі коньяку і бурбона, а анісовий смак Пейшо доповнюється трав'яними нотками біттера Ангостура.
Бурбон | 55 мл |
Коньяк | 25 мл |
Абсент | 5 мл |
Вода | 10 мл |
Angostura Bitters | 2-3 краплі |
Біттер Peychaud ’ s | 5 мл |
тростинний цукор | 1 шматок |
Цедра апельсина | для прикраси |
Лед Фраппе | 200 г |
великий куб льоду | 1 шт |
Рецепт:
- У келиху роздавите цукор, капнув на нього трав'яний біттер, засипте крижану крихту.
- Налийте абсент, коньяк і бурбон.
- Додайте Peychaud’s, розмішайте.
- Покладіть в іншу склянку крижаний куб, відцідіть коктейль і долийте води.
- Прикрасьте цедрою.
Більше коктейлів з коньяком: 15 рецептів для домашнього виготовлення →
Королівський
Якщо коньяк і бурбон — не по вашій частині, то ось підходящий варіант коктейлю Сазерак.
Абсент | 10 мл |
Лікер De Kuyper Dry Orange | 45 мл |
Біттер Peychaud ’ s | 1 мл |
Цедра лимона | 2 слайса |
Крижана крихта | 110 г |
Рецепт:
- Повністю заповніть льодом склянку.
- Налийте лікер і гірку.
- Збризніть краю келиха абсентом з розпилювача
- Декорують лимонною цедрою.
Бердок
Японський Сазерак. Кленовий сироп та грецький лікер перетворюють цю версію коктейлю на щось надзвичайне.
Коньяк | 55 мл |
Лікер Мастиха | 10 мл |
Сироп кленовий | 10 мл |
Біттер Peychaud ’ s | 2 мл |
Абсент | 2 мл |
шоколадний біттер | 1 мл |
Цедра апельсина | для прикраси |
великий куб або куля льоду | 1 шт. |
Рецепт:
- Опустіть в стакан лід, полийте його сиропом, абсентом і мастихою.
- Додайте гіркоту та коньяк.
- Розмішайте і прикрасьте цедрою.
Сазерак — класика, здатна дивувати. Обов'язково приготуйте цей напій і пригостіть друзів. Він того вартий. Не дарма в 2008 році Sazerak оголосили офіційним коктейлем Нового Орлеана.
Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua