Коктейль Май Тай (Mai Tai): готуємо тропічний лонг-дрінк в домашніх умовах за класичним рецептом

Коктейль Май Тай (Mai Tai) — солодкий, завзятий Tiki-cocktail на основі рому, цитрусового лікеру, лайма і горіхового сиропу. Він завжди готовий скласти конкуренцію таким відомим лонг-дрінкам, як секс на пляжі , Мохіто і Текіла Схід Сонця .

коктейль май тай

Навіть подача напою з прикрасою з цитрусових часточок, вишні і шматочків ананаса кричить про літо. Іноді його і зовсім наливають в половинку ананаса або кокоса. А доступні інгредієнти роблять Май Тай віконцем в тропічний рай, яке легко відкрити навіть посеред зими.

Історія та цікаві факти про коктейль

Історія появи коктейлю Май Тай вельми заплутана. Офіційна версія називає його творцем власника ресторанної мережі американця Трейдера Віка. Вважається, що він придумав рецепт напою в 1944 році, а назву коктейлю подарували його друзі з Таїті, які охарактеризували напій як «позаземний, кращий з кращих» (Mai tai roa AE).

Але є й інша версія появи коктейлю, гідна стати сюжетом фільму про професійний шпигунство.

У 1934 році відомий бармен, вчитель і друг Трейдера, Дон Біч, (він же — Ернест Раймонд), відкрив в Окленді ресторан Hinky-Dinks, де подавав тропічні коктейлі на Ромі з яскравим декором. Вік, відвідавши володіння друга, разом ідеями оформлення бару прихопив з собою рецепт Тікі-коктейлю Q. B. Cooler, яким його пригостив Біч. Злегка змінивши оформлення, Трейдер перетворив його в той самий Травень Тай.

Так чи інакше, але коктейль Май Тай став одним з найпопулярніших напоїв і в 1984 році увійшов до збірки IBA.

Опис: смак, аромат, міцність, калорійність

Смак коктейлю Май Тай наповнений влітку — м'який, з легкими карамельними нотками, цитрусової свіжістю і мигдальним післясмаком. Поєднання двох сортів рому з апельсиновим лікером надає алкогольному неповторний аромат тропічних фруктів, морського бризу і сонця.

Незважаючи на солодкий, але не нудотний смак, Май Тай — досить міцний напій.

В келиху міститься 27% спирту. Та й калорійність у нього не маленька — 214 ккал на 100 мл коктейлю без прикрас і льоду. У порції 115 мл виходить 246 ккал.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Класичний рецепт Май Тай використовує два види рому, чорний і білий. Якщо під рукою раптом не виявилося такого набору, можна взяти алкоголь одного сорту. Бажано витриманий, але підійде і будь-який інший, який вам ближче до смаку і аромату. Наприклад, Бакарді .

Склад алкогольного коктейлю Май Тай згідно зі списком IBA:

Золотий ямайський ром (світлий) 30 мл
Мартінікський ром (Темний витриманий) 30 мл
Лікер Orange Curacao 15 мл
лаймовий фреш 30 мл
цукровий сироп 8 мл
Сироп зі смаком мигдалю (Оршад) 15 мл
М'ята 3 листочка
дольки лайма 1 шт.
Крижана крихта 355 г

У домашніх умовах замість Orange Curacao можна використовувати Cointreau, Triple Sec та інші апельсинові лікери. Сік свіжого лайма часто замінюють або доповнюють фруктовим нектаром. Цей нехитрий спосіб дозволяє знизити градус коктейлю і додати йому тропічних ноток.

Огляд сиропів для коктейлів-види, нюанси приготування і застосування →

Рецепт приготування


Зробити Май Тай в домашніх умовах дуже просто. Знадобляться шейкер, келих рокс і дві трубочки.

Процес приготування:

  1. Змішайте в шейкері сік, сиропи, алкоголь.
  2. Додайте лід.
  3. Ще раз збийте.
  4. Наповніть келих Тікі крижаною крихтою.
  5. Перелийте через ситечко коктейль.
  6. Додайте більше льоду і прикрасьте вапняним клином і м'ятою.

Простий і простий у приготуванні, цей класичний рецепт завжди збирає лише найкращі відгуки.

Як пити, подавати і чим закушувати коктейль

Подають Май Тай в склянці з товстими стінками, щоб Лід танув не так швидко. П'ють повільно, через трубочку, щоб насолодитися фруктовим смаком міксу. Не закушують. Втім, ніхто не забороняє доповнити тропічний напій фруктами, десертом або морозивом.

Краї келиха нерідко декорують цукровою кромкою, а готовий лонг прикрашають коктейльним парасолькою.

Варіанти коктейлю

Склад коктейлю Май Тай легко підлаштувати під себе. Існують варіанти з різними сортами рому, лікерами і сиропами, апельсиновим або ананасовим фрешем. Тому, якщо не вдалося підібрати щось з компонентів класичного рецепту, Заміна знайдеться швидко.

інгредієнт класичного рецепту допустима Заміна
Чорний, білий ром будь-який ром за смаком, сироп Май Тай
Orange Curacao Triple Sec, Dry Orange, Cointreau
сік лайма лимонний, апельсиновий фреш, будь-який фруктовий сік
сиропи цукор, гренадин
Додатки сироп Angostura Bitter, Ананасове пюре, газована вода, коньяк

Серед різноманіття варіацій коктейлю Май Тай можна виділити кілька особливо популярних.

З горіховим лікером

Хочете посилити горіхову нотку в коктейлі Май Тай — додайте в рецепт замість мигдального Оршада будь-який горіховий лікер.

білий і темний ром по 35 мл кожного
Cointreau 35 мл
лікер з горіховим смаком 15 мл
Гренадін 10 мл
лаймовий фреш 15 мл
Крижана крихта 220г

Рецепт:

  1. У склянку з льодом акуратно влийте всі складові частини коктейлю.
  2. Перемішайте напій коктейльної ложечкою.
  3. Прикрасьте клином лайма.

З ананасовим та апельсиновим соками

Це легша версія коктейлю Май Тай. Подається у всіх барах світу, дуже популярна серед жіночої аудиторії.

світлий ром 30 мл
Triple Sec 15 мл
Темний витриманий ром 25 мл
Оршад 15 мл
лаймовий фреш 10 мл
цукровий сироп 7 мл
апельсиновий нектар 25 мл
Ананасовий нектар 25 мл
кубики льоду 350г

Рецепт:

  1. Охолодіть келих для коктейлю.
  2. Налийте всі інгредієнти в шейкер, додайте лід, перемішайте.
  3. Процідіть коктейль у скелі.
  4. Прикрасьте вапняним клином і парасолькою.

Міцність цього варіанту коктейлю менше — 15%.

З апельсиновим соком

Цей рецепт коктейлю був придуманий на Гавайських островах. Місцевим жителям не подобався Оршад, тому бармени використовували замість нього концентрований апельсиновий сік. Напій виходив більш кислим на смак і краще освіжав.

білий ром 50 мл
Чорний ром 35 мл
апельсиновий лікер 30 мл
лимонний фреш 20 мл
апельсиновий фреш 20 мл
цукровий сироп 7 мл
Ананас 1 шматок
Коктейльна вишня 1 шт.
М'ята 1 листочок
Крижана крихта 250 г

Рецепт:

  1. Наповніть келих Тікі льодом.
  2. У шейкері змішайте всі інгредієнти, додайте залишився лід і інтенсивно струсіть.
  3. Процідіть вміст у склянку з льодом.
  4. Прикрасьте коктейль скибочкою ананаса, вишнею та м'ятою.
  5. Вставте в алкогольний напій довгу трубочку.

З цукровим сиропом

Солодший варіант класичного Май Тай. Мигдальний сироп в рецепті замінюють цукровим, а темний і світлий ром беруть в рівних пропорціях або темний зовсім виключають. Специфічний мигдальний аромат в цьому випадку втрачається, зміниться і колір напою.

світлий і темний ром по 30 мл кожного
апельсиновий лікер 15 мл
лаймовий фреш 30 мл
цукровий сироп 20 мл
шматочок ананаса 1 шт.
дольки лайма 1 шт.
Лід 250 г

Рецепт:

  1. Охолодіть Тікі-келих
  2. Змішайте в шейкері крижану крихту і всі інгредієнти.
  3. Процідіть у склянку за допомогою ситечка.
  4. Прикрасьте коктейль ананасом, вапняними клинами, коктейльною парасолькою.

Більше коктейлів з білим ромом: 10 найкращих рецептів для домашнього приготування →

Май Тай з бренді

Фруктовий бренді привносить нові нотки в будь-який напій. Май Тай-не виняток. Новий інгредієнт подарує лонгу незабутні аромат і смак.

Ром 55 мл
Лікер Orange Curacao 15 мл
абрикосовий або персиковий коньяк 15 мл
лимонний фреш 15 мл
ананасовий фреш 15 мл
Оршад 15 краплі
Angostura Bitter 1-2 краплі
скибочки ананаса 1 шт.
М'ята 1 листочок
Лід 250 г

Рецепт:

  1. Насипте крижану крихту в шейкер.
  2. Додайте туди ж спиртне і соки.
  3. Капніть в отриману суміш Angostura Bitter.
  4. Перемішайте.
  5. Перелийте в склянку і прикрасьте.

Спешіал Май Тай

Тим, хто не боїться труднощів, потрібно хоч раз спробувати Спешл Май Тай. Правда, доведеться витратити трохи більше часу, щоб дати рому увібрати все, що здатний йому дати в плані смаку і аромату молочний улун.

Бакарді на молочному улуні 45 мл
темний ром 25 мл
Triple sec 25 мл
Оршад 20 мл
дольки лайма 1 шт.
Коктейльна вишня 1 шт.
соснова шишка 1 шт.
М'ята 1-2 листка
Лід 250 г

Рецепт:

  1. Змішайте Бакарді з молочним улуном і залиште на 5 годин.
  2. Влийте настояний алкоголь в шейкер.
  3. Додайте туди ж інші інгредієнти.
  4. Засипте крижані кубики і збовтайте.
  5. Процідіть коктейль у склянку з льодом.
  6. Прикрасьте напій вишнею, м'ятою і соснової шишечкою, яка доповнить аромат напою хвойної ноткою.

Май Тай в ананасі

Коли хочеться пірнути в світ вічного літа, веселощів і пляжів з головою, використовуйте для коктейлю незвичайний «келих», на роль якого відмінно підійде ананас. Буде складно, але результат того вартий.

світлий, темний і золотий ром по 25 мл кожного
Ананас 1 шт.
ананасовий фреш 25 мл
апельсиновий фреш 25 мл
лаймовий фреш 10 мл
лимонний фреш 5 мл
Лікер Dry Orange 5 мл
Оршад 5 мл
солодкий сироп 5 мл
Вишня 1 шт.
М'ята 1-2 листочка
Лід 5-6 кубиків

Рецепт:

  1. Відріжте верхівку ананаса.
  2. Видаліть 2/3 м'якоті — частина її можна дрібно нарізати або розтерти і додати в напій, іншу — пустити на прикрасу і закуску.
  3. У шейкері з льодом змішайте алкоголь, соки та два сиропи.
  4. В вийшов з ананаса «келих» додайте лід і подрібнену м'якоть.
  5. Процідіть туди ж напій.
  6. За допомогою зубочисток і коктейльних парасольок прикрасьте ананас його ж м'якоттю, м'ятою і вишнею.
  7. Залишивши простір для соломинки, накрийте ананас «шапочкою».

Більше коктейлів long drink-25 найкращих рецептів на будь-який смак →

Безалкогольний Mai Tai

Не хочеться п'яніти, але бажання спробувати яскравий тропічний коктейль нікуди не поділося? Ситуацію врятують безалкогольний сироп Май Тай і звичайна газована вода.

Сироп Май Тай 25 мл
газована вода 125 мл
лаймовий фреш 25 мл
Оршад 15 мл
шматочки ананаса 1 шт.
Вишня 1 шт.
Лід 200 г

Рецепт:

  1. У шейкері з льодом перемішайте сиропи та сік.
  2. Перелийте суміш у наповнену льодом склянку.
  3. Долийте до країв водою з газом.
  4. Прикрасьте склянку ананасом і вишнею.

Незалежно від виду рому і лікеру, келиха і форми подачі — коктейль Май Тай забезпечить вам і вашим гостям літній настрій в будь-який час року.

Автор: Діана Нікітіна,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт коктейлю Май Тай з трьох видів рому для приготування в домашніх умовах