Шампань коктейль: ніжність, сила і благородство в кожному ковтку

Шампань коктейль – яскравий представник газованих алкогольних міксів. Його головна фішка не тільки в красивому благородному вигляді, але і в багатстві смаку. Легкі ноти ігристого вина плавно перетікають в тяжкість бренді, яку обволікають млосна солодкість цукру і аромат пряних трав.

Алкогольний і міцний напій входить до переліку офіційних коктейлів IBA в категорії Contemporary classics. Його вважають класикою міксів з шампанським. Приклад вживання Шампань коктейлю зустрічається в комедійному детективі «Худа людина» і кінодрамі 1942 року «Касабланка».

" швидше йдіть сюди, я пробую смак зірок!»

Будинок Періньйон

Історія та цікаві факти про коктейль

Той випадок, коли доля дала другий шанс, і світ був до цього готовий.

Перша згадка про коктейль Шампань відноситься до 1862 року. » Батько американської міксології "Джеррі Томас опублікував рецепт нового міксу в»довіднику бармена". Він складався з цукру, ангостури та сухого шампанського. Тоді ніхто не звернув уваги на новинку. Коктейлю Шампань загрожувало забуття, але втрутився випадок.

У 1889 році інший бартендер, Джон Доггерті, здобув перемогу в змаганнях барменів. Журі та відвідувачам дуже сподобався його мікс «підтяжки». Як потім з'ясувалося, це був Шампань коктейль, тільки з коньяком в складі. Так напій отримав другий шанс і вже більше 100 років користується небувалою популярністю.

Опис: смак, аромат, міцність, калорійність

Шампань володіє яскравим незабутнім смаком. Легка кислинка сухого шампанського в першому ковтку плавно переходить до ароматної терпкості коньяку. Чим менше залишається коктейлю в келиху, тим щільніше і солодше стає напій.

Міцність міксу середня – близько 15% алкоголю. Але тут важливо пам'ятати, що ігристе вино швидко «вдаряє в голову». В одній порції 106 мл (без прикрас) приблизно 120 ккал, в 100 г напою — 113 ккал.

За аромат в коктейлі відповідає біттер «Ангостура», який привносить ноти спецій, рослин і цитрусової цедри.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Коктейль Шампань зайняв міцну позицію в категорії сучасної класики. Його можна замовити в будь — якому барі світу, правда, з одним застереженням-існує дві версії міксу: Англійська (з коньяком) і американська (без коньяку). Класичною вважається перша. Саме її готують у більшості закладів.

Склад класичної версії Шампань коктейлю:

ігристе біле сухе вино Просекко 90 мл
Гіркий Ангостура 3 краплі
Коньяк 10 мл
цукор коричневий (тростинний) 1 кубик

Коньяк повинен бути з витримкою не менше 3 років. Напій прикрашають апельсином (1 часточка) і коктейльної вишнею. Готують безпосередньо в келиху для подачі.

Класичний рецепт коктейлю Шампань

Приготувати вдома знаменитий мікс не складе труднощів. Тут не знадобляться спеціальні навички і барна техніка, але потрібно запастися фужерами для шампанського. Саме в них подають елегантний напій.

Приготування:

На дно келиха покласти цукровий кубик, капнути на нього біттер Ангостура. Почекати 10 секунд, щоб цукор вбрався.


Слідом влити коньяк.

Долити келих шампанським.

Готовий коктейль прикрасити вишнею і/або часточкою апельсина.

Склад не можна перемішувати. Інакше буде порушений перехід смаку, і коктейль втратить оригінальний смак.

Відео рецепт: як приготувати класичний Шампань коктейль

Як пити коктейль, ніж закушувати, як подавати

Шампань коктейль прийнято готувати і подавати в келиху Флюте як аперитив. П'ється він дрібними ковтками, трубочка не використовується.

Закуска повинна бути легкою. Ідеальний варіант-це сирна і фруктова нарізка, морепродукти, м'ясо птиці, білий шоколад, морозиво, солодка випічка, ягідні десерти.

Напій вважається святковим, тому слід створити відповідний антураж.

Чим замінити кожен інгредієнт

Міняти склад коктейлю Шампань без необхідності не слід. Він точно вивірений і дає той самий гармонійний смак. Але якщо вдома немає Частини інгредієнтів, хочеш не хочеш — доведеться шукати альтернативу. Головне-не порушити баланс солодощі та гіркоти в отриманому напої.

інгредієнт класичного рецепту чим замінити
ігристе біле сухе вино Просекко ігристе рожеве або червоне сухе вино, напівсолодкі сорти ігристих вин
Гіркий Ангостура Becherovka , Ризький чорний бальзам, Бальзам Унікум, Алтайська настоянка, Campari, апельсиновий або вишневий лікер
Коньяк витриманий бренді, віскі
цукор коричневий (тростинний) білий цукор рафінад

Для збільшення міцності можна збільшити частку коньяку або шампанського. Іноді замість гіркоти додають свіжий нефільтрований сік апельсина (25 мл) або лимона (20 мл).

Класичний Шампань коктейль хороший, але давайте спробуємо його варіації.

Шампань-коблер з полуницею

Базовий рецепт Шампань коктейлю можна освіжити ягідними нотами. До речі, цю версію винайшли на просторах Радянського Союзу. Вийшло своєрідне нагадування про літо.

Склад:

ігристе вино 60 мл
лікер вишневий 10 мл
Коньяк 10 мл
сік лайма 10 мл
ягоди асорті 50г
подрібнений лід за смаком

Замість лайма можна використовувати лимон.

Приготування:

  1. В окремому посуді змішати лікер, коньяк і сік лайма.
  2. Ягоди подрібнити і викласти на дно келиха. Зверху насипати подрібнений лід.
  3. Вилити в келих по черзі коньяк, сік і лікер.
  4. Заповнити обсяг фужера шампанським.

Подають радянський варіант Шампань коктейлю в келиху для ігристого вина flute.

Коктейль Grand Champagne

- спробуйте з полуницею.
- навіщо?
- підкреслює смак шампанського"»

До/Ф красуня

Це самий жіночий коктейль. Витонченість і благородство в одному келиху. Ну і хто не любить шампанське з полуницею?

Склад:

ігристе вино Просекко 100 мл
лікер апельсиновий 40 мл
рідкий мед 1 ч. л.
ягоди полуниці 2 шт.

Приготування:

  1. У чаші блендера збити лікер, полуницю і мед.
  2. Охолоджений келих для шампанського до половини заповнити солодкої фруктової сумішшю.
  3. Доповнити обсяг холодним шампанським.

Шампанське слід вливати в коктейль останнім, рівною, тонкою цівкою і ніколи не збовтувати напої з ним.

Більше коктейлів з Просекко-15 найкращих рецептів →

Коктейль " персиковий серпанок»

Ще один ароматний мікс, що поєднує в собі фруктову ніжність і благородство двох французьких алкогольних напоїв.

Склад:

шампанське сухе 50 мл
бренді 25 мл
сік апельсина 25 мл
Персик 1 шт.

Всі інгредієнти і келих повинні бути охолодженими.

Приготування:

  1. У блендері подрібнити персик і з'єднати його з соком апельсина і коньяком.
  2. Заповнити келих фруктово-коньячної сумішшю.
  3. Додати шампанське.

Коктейль " Шампань айс»

З першого разу можна не розібрати, що це – напій або незвичайний десерт.

Склад:

ігристе сухе вино (шампанське) 50 мл
ягоди полуниці 60 г
морозиво пломбір 100г
свіжа м'ята 3 листочки

Приготування:

  1. Наріжте м'яту і полуницю невеликими шматочками.
  2. У склянці змішайте морозиво, м'яту та полуницю.
  3. Зверху залити шампанським.

Коктейль виглядає дуже оригінально, його подають з товстою соломинкою. Інший варіант приготування-м'яту і полуницю заливають в келиху шампанським, зверху кладуть кульку пломбіру. Мікс сервірують ложкою для десертів, щоб було зручніше розправитися з морозивом.

Шампанське будь-якому коктейлю вишуканий відтінок. Його смак багатий і багатогранний. А різні добавки, будь то пряні трави, спеції або фрукти, тільки підкреслюють вишуканість і неординарність шипучого напою.

Автор: Наталія Кулькіна,
спеціально для byhaem.in.ua