Бейліс (Baileys) — популярний Ірландський вершковий лікер. До складу входять вершки, віскі, спирт, цукор і какао боби. Через чудового смаку, густої консистенції і аромату ванілі напій завоював всенародну любов.
Якщо вирішили придбати пляшечку солодкого лікеру, потрібно задуматися про правила подачі, келихах і підходящої закуски. Дізнаємося, з чим п'ють Бейліс і які коктейлі з нього можна приготувати.
Правила подачі лікеру Бейліс
Baileys Irish Cream - це натуральний продукт без консервантів і ароматизаторів. Насиченість його смаку розкривається в трохи охолодженому вигляді (15-18 ° з), більш теплий напій може здатися занадто нудотним. Якщо використовується лід, найкраще поєднання: 50 мл Бейліса і 3 кубики льоду.
З льодом лікер п'ють з низького широкого склянки (рокса) або високого тумблера, хайбола. Наливають повільно повільно, трохи нахиливши келих. Для вживання в чистому вигляді використовують маленькі чарки об'ємом 30-50 мл.підійдуть для цього випадку і класичні лікерні келихи. Якщо Бейліс подається в якості добавки до кави, беруть маленькі кавові чашки.
Як і всі лікери, Baileys п'ють після їжі, як дижестива. Спиртне не використовують, як напій всього вечора, а лише пропонують в якості десерту.
Порада: Якщо в кафе був замовлений Бейліс як основне блюдо, на додаток до нього можна взяти морозиво або тістечко.
Як правильно пити Бейліс
Бейліс можна вживати, як в чистому, так і в розбавленому вигляді. Невелика міцність - 17% - дозволяє змішувати лікер з іншими видами спиртного, а яскравий смак зберігається в коктейлях.
Як правильно пити Бейліс, щоб відчути всі відтінки смаку:
- Тим, хто хоче відчути класичний смак Irish Cream, краще пити лікер в чистому вигляді. Зверху рідину можна присипати тертим шоколадом або порошком какао;
- Якщо нудотна солодкість не подобається, варто скористатися льодом. Він зробить смак більш нейтральним, але і зменшить міцність;
- Запивати Бейліс не рекомендується. Будь-яка рідина зіпсує ніжне, вершкове післясмак,» змаже " автентичний смак лікеру.
Бейліс часто розбавляють гарячим шоколадом, какао або молочним коктейлем — дует виходить чудовим. А ось заважати Irish Cream з соком, газованою водою або шампанським не слід, вершки можуть згорнутися.
Завдяки насиченому смаку, Бейліс добре використовувати в рецептурі десертів або просто полити їм морозиво.
З чим поєднувати в коктейлях
У міксах Бейліс можна заважати з міцними спиртними напоями нейтрального смаку: джином, горілкою, ромом, віскі, текілою. Вони дещо приглушують солодкість лікеру. Посилити оригінальний смак Irish Cream допоможуть кавовий Kahlúa, мартіні.
Пропонуємо вашій увазі кілька коктейлів з Бейлісом, які легко приготувати в домашніх умовах.
B-52
Така оригінальна назва мікс Б-52 отримав завдяки стратегічному американському бомбардувальнику Boeing B-52. Складність цього напою в тому, що він не змішується, а інгредієнти нашаровуються один на одного.
Склад:
- Кавовий лікер Kahlúa-50 мл;
- Бейліс-50 мл;
- Апельсиновий лікер Cointreau - 50 мл.
Рецепт:
- У келих з високими стінками акуратно налити Kahlúa.
- По опуклій стороні барної ложки або по лезу ножа акуратно укласти Бейліс.
- Зверху додати шар Cointreau.
Після коктейль підпалити і швидко випити через трубочку.
Важливо. У трубочку спочатку всмоктують повітря, потім опускають її в келих і п'ють рідину. Якщо вставити в палаючий коктейль трубочку без повітря, вона розплавиться.
Більше коктейлів з лікером: цікаві рецепти для дому→
Вибух мозку
Є кілька варіантів міксу з Бейлісом. ми приготуємо найсмачніший і видовищний.
Склад:
- Горілка – 15 мл;
- Бейліс – 10 мл;
- Мартіні Б'янко - 20 мл;
- Лікер Гренадин - 5 мл.
Рецепт:
- Змішайте мартіні та горілку в шейкері. У домашніх умовах інструмент можна замінити скляною банкою з кришкою.
- Налити в келих Гренадін, зверху невеликими порціями додати спиртне з шейкера.
- Акуратно, за допомогою кухонного ножа, укласти шар Бейліса.
Коктейль Вибух мозку п'ють швидко, залпом.
Більше коктейлів з вермутом — 25 смачних рецептів для приготування в домашніх умовах →
Кава Бейліс
Цей ніжний, ароматний напій подобається дамам. На виході завжди виходить великий обсяг, тому краще взяти місткий келих.
Склад:
- Вершкове морозиво - 150 г;
- Бейліс-40 мл;
- Свіжозварена кава – 150 мл.
Рецепт:
- Всі інгредієнти добре збити в шейкері.
- Перелити напій у високий келих.
- Прикрасьте кулькою морозива.
Коктейль подають з десертною ложкою. Він виходить густим, як справжній десерт, тому його не п'ють, а їдять. Добре освіжає в літню спеку.
Палаючий Генрі (Burning Henry)
Один з популярних коктейлів з Бейлісом в складі. Перед вживанням його підпалюють.
Склад:
- Білий ром – 15 мл;
- Бейліс – 15 мл;
- Амаретто - 15 мл.
Рецепт:
- У високий келих на ніжці влити амаретто.
- Зверху укласти шар вершкового лікеру.
- В останню чергу додати ром.
Готовий коктейль підпалюють, п'ють з нижнього шару через трубочку.
Більше коктейлів з Амаретто-14 рецептів, які ви зможете приготувати вдома →
Закуска до Бейліса
Закуска до Бейліса краще легка. Його солодкий, терпкий букет погано поєднується з м'ясними і рибними стравами, зовсім не підходить до сирів. В якості гастрономічного супроводу рекомендують використовувати:
- Фруктову нарізку;
- Пісочну і листкову випічку;
- Тістечко Тірамісу, яке при подачі можна прикрасити морозивом або тертим чорним шоколадом;
- Фруктовий салат, заправлений вершками або йогуртом;
- Зефір;
- Солодкий сир;
- Ягоди;
- Печиво;
- Морозиво;
- Обсмажені горіхи.
Зазвичай Бейліс ставлять на стіл разом з солодощами, а часом і замість них.
Не варто використовувати в якості закуски Суші, яблука і цитрусові.
Добре поєднуються з ірландським напоєм банани. Їх можна нарізати шматочками і наколоти на шпажки. Відмінною закускою до Бейлісу стануть бананові човники:
- Розріжте банани на 2 частини.
- Вийняти м'якоть.
- Помістити всередину начинку у вигляді товчених горіхів, вишні, полуниці, печива.
Нестандартної закускою до Бейлісу вважаються молочний або білий сорт шоколаду, виноград, Кокосові солодощі. Вони не відносяться до розряду невідповідних, здатні доповнити лікер, відтінити його смак.
Бейліс вимагає до себе особливого ставлення, його потрібно вміти правильно пити і закушувати. Тільки при гідній подачі і відповідному гастрономічному супроводі лікер порадує яскравим смаком.
Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua