Мартіні (Martini) - всесвітньо відомий бренд, що випускає ігристі вина і вермути. Продукція, в складі якої містяться фрукти і екстракти цілющих трав, виробляється на заводах, розташованих в італійському регіоні П'ємонт.
Італійський вермут — розкішний напій, вживання якого можна назвати справжнім ритуалом. Тут важливо все: правильний настрій, форма келихів, час подачі. Велике значення мають і закуски, які супроводжують дегустацію. Розповімо, як правильно пити мартіні, з чим його поєднувати, поділимося кращими рецептами коктейлів для домашнього приготування.
- Що таке мартіні
- Сорти Мартіні
- Bianco
- Extra Dry
- Brut
- Rosato
- Rosé
- Rosso
- Prosecco
- Fiero
- D’Oro
- Asti
- Як споживати мартіні
- Настрій
- Келихи
- Температура напою і час подачі
- Темп
- Закуска
- З чим заважати Мартіні
- З чим поєднувати в коктейлях
- Bronx (Бронкс)
- Bamboo( Бамбук)
- Algonquin (Алгонкін)
- Чим закушувати Мартіні
- Відео огляд: з чим і як пити мартіні
Що таке мартіні
Мартіні - це не якийсь окремий напій, а торгова марка, сорт, частина величезного сімейства гірких вермутів. У лінійку входять кріплені вина міцністю 15-18%, які вживаються в чистому вигляді, з тоніком або в складі аперитивів.
Початком історії бренду можна вважати першу половину 1860-х років. В цей час на підприємство з виробництва алкоголю, розташоване в Турині, приходять винороб Луїджі Россі, бухгалтер Теофіло Сола і бізнесмен Алессандро Мартіні. Вони увійшли до керівного складу і почали розробку нової продукції. Після успішної презентації в 1863 р примірників Asti і Rosso компанія була названа Martini, Sola amp; Gia. Через кілька років її перейменували в Martini amp; Rossi. Під цією назвою бренд придбав всесвітню популярність.
Продукція нового бренду полюбилася представникам знатних прізвищ, в тому числі і королю Італії Умберто першому, і монарх дозволив підприємцям зображати на етикетках герб правлячої династії Савойя.
У 1992 р компанія увійшла до групи Bacardi LTD., велику корпорацію з виробництва алкоголю.
Рецептура алкогольних продуктів унікальна і зберігається в секреті. Відомо, що до складу входять цитрусові, ягоди і близько 30 видів трав, причому для виготовлення використовуються різні частини рослин: листя, квітки, стебла, насіння.
Серед компонентів мартіні присутні:
- Ялівець;
- М'ята;
- Полин;
- Деревій;
- Звіробій;
- Розмарин;
- Ромашка;
- Ірис;
- Роза;
- Лимон;
- Апельсин;
- Чорна бузина;
- Малина;
- Ваніль.
До складу також входять спеції: мускатний горіх, імбир, коріандр, кориця, гвоздика, кардамон.
Продукти Martini зараховують до цілющих. Вважається, що вживання 50 г напою в день благотворно позначається на роботі імунної, серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Однак людям, які страждають нирковими захворюваннями або мають схильність до алергії, слід зменшити дозу до 20 г.дітям, вагітним і годуючим жінкам алкоголь повністю протипоказаний.
Сорти Мартіні
Мартіні правильніше називати не вермутом, а кріпленим вином. Дегустаційні характеристики залежать від складу, проте у всіх різновидів простежуються спільні риси:
- М'який солодкуватий смак з фруктовими, медовими, коричними і ванільними нотками;
- Легкий і ніжний аромат трав, спецій, фруктів.
В даний час випускається більше 10 видів Мартіні. Розглянемо найпопулярніші сорти.
Bianco
Для Мартіні Б'янко міцністю 16 градусів характерний м'який ванільний присмак, пряний аромат і світлий колір соломи. Його із задоволенням п'ють представниці прекрасної статі.
Extra Dry
Цей різновид Мартіні відрізняється приємним деревно-трав'яним смаком з відтінками цитрусових і ягід. Міцність - 18 градусів.
Brut
Ігристе сухе вино високої якості підкорює яблучно-персиковими нотками. Brut міцністю 11,5 градусів нерідко п'ють замість шампанського.
Rosato
Мартіні Розато міцністю 15% підкорює пряністю смакового букета. У послевкусии відчуваються коричні і мускатні нюанси. В якості основи при виготовленні використовуються Червоне і біле вино, завдяки чому продукт набуває приємний рожевий колір.
Rosé
Червоний напівсухий Мартіні має полунично-малиновим присмаком з квітковими нюансами. Розе-ігристе вино ніжного рожевого кольору міцністю 16%.
Rosso
Солодкий Мартіні Rosso запам'ятовується оригінальним смаком: гіркуваті трав'яні нотки змішуються з карамельними. Насичений аромат підкорює свіжістю трав. Міцність Мартіні Россо-16%.
Prosecco
Мартіні Prosecco характеризується яскравим персиковим смаком з фруктовими і яблучно-персиковими нотками і відтінками кмину. Міцність - 11 градусів.
Fiero
Мартіні сорту Fiero міцністю 15% вперше з'явився в кінці XX століття. Виділяється цитрусовим смаком, в якому відчуваються солодкі медові нотки. Експортний мартіні знаменитий ароматом червоного апельсина.
D’Oro
Білий Мартіні міцністю 9% розроблений для експорту в Данію, Німеччину і Швейцарію. Володіє приємним пряним смаком з відтінками свіжості. Цитрусовий аромат доповнюють мускатні нюанси.
Asti
Мартіні Асті виготовляється з виростає в однойменній провінції) винограду «Білий мускат». Підкорює солодкістю з нотками бузини. Міцність - 7 градусів. Ігристе вино п'ють охолодженим замість шампанського.
більше інформації про види та сорти Мартіні →
Як споживати мартіні
Аперитив з розкішним багатогранним смаковим букетом часто стає учасником урочистих заходів і романтичних побачень. На батьківщині в Італії він заслужив епітет Martini L'aperitivo (Мартіні Л'аперітіво). До вживання такого напою потрібно правильно підготуватися, приділяючи увагу кожній деталі.
Настрій
Правильне оточення та власний настрій відіграють важливу роль у ритуальній дії. Пити знаменитий алкоголь краще в дружньому колі, в компанії людей, спілкування з якими доставляє позитивні емоції.
Благородний вермут і викликає смуток самотність — речі несумісні. Правильна обстановка сприяє підняттю настрою і перетворює зустріч в Свято.
Келихи
Мартіні п'ють з келихів трикутної форми на тонкій довгі ніжці, які називаються «мартініками». У них максимально розкриваються ароматичний і смаковий букети.
За відсутності правильного посуду допускається пити спиртне з високих коктейльних келихів або зі склянок для віскі. Використання маленьких чарок вважається не зовсім правильним: невеликі ємності перешкоджають розкриттю букета і не дозволяють в повній мірі їм насолодитися.
Пити Asti, Prosecco, Brut з мартінік не варто. Правильніше скористатися келихами для шампанського.
Температура напою і час подачі
Класичний аперитив п'ють перед обідом або вечерею, вживаючи в чистому вигляді. Його часто подають на фуршетах як самостійний напій.
Пити Міртіні рекомендується охолодженим до 10-15°С.ігристі вина повинні бути 8-10°С. правильна температура сприяє повному розкриттю смакових і ароматичних якостей алкоголю.
Спиртне краще тримати в прохолодному місці, а за кілька годин до подачі помістити пляшку в холодильник, але не в морозильне відділення. Якщо алкоголь недостатньо охолов, правильніше скористатися льодом, додавши в келих кілька кубиків.
Темп
Правильна дегустація італійського кріпленого вина має на увазі відсутність суєти. Пити слід повільно, без поспіху, смакуючи кожен ковток.
При вживанні Мартіні правильно використовувати соломку, потягуючи вміст келиха. Якщо такий аксесуар відсутній, можна пити і без нього, це також вважається правильним.
Закуска
Закушувати Мартіні рекомендується легкими стравами і продуктами: вермут італійського походження не надто міцний і не потребує рясного Доповнення. Найкраще подавати аперитив з оливками і маслинами, також правильним супроводом стануть:
- Бутерброди;
- Нарізка з шинки;
- Твердий сир;
- Горішки;
- Ягоди;
- Полуниця;
- Вишня.
З чим заважати Мартіні
Італійське спиртне можна пити в чистому вигляді, а також поєднувати з різними алкогольними та безалкогольними напоями. Без добавок вживають Bianco, Rosso, Extra Dry, які також підійдуть для міксів.
Пити ігристі Asti і Brut правильніше тільки в чистому вигляді, а Prosecco допускається включати до складу коктейлів.
При використанні розріджувачів важливо пам'ятати про правильне співвідношення входять в мікс компонентів.
Змішувати мартіні з соком правильно в пропорції 1:1. Якщо необхідно набагато знизити міцність спиртного, допускається співвідношення 2:1 (2 частини припадає на вермут і 1 на безалкогольний розчинник). Це ж правило дотримуються при приготуванні коктейлів зі швепсом, тоніком або мінеральною водою з газом.
Мартіні краще пити з соком без м'якоті. Підійдуть цитрусовий, яблучний, вишневий, виноградний фреші. більше про те, як і яким соком розбавляти Мартіні: 7 оригінальних рецептів →
Розріджувач потрібно підбирати правильно, відповідно до сорту аперитиву.
Bianco | гармонійну пару мартіні складе з апельсиновим, лимонним, грейпфрутовим соком, а також з тоніком |
Rosso | пити червоний мартіні правильніше зі швепсом, а також з соком цитрусових |
Rosato | Розато поєднується з вишневим, виноградним, апельсиновим, грейпфрутовим фреш |
Extra Dry | правильний і гармонійний дует-мартіні екстра Драй і цитрусовий або виноградний сік |
Fiero | Ф'єро розбавляють цитрусовим або яблучним фрешем |
Для всіх сортів Мартіні підходить мінеральна вода без газу.
Правильний вибір розчинника дозволить підкреслити і в повніше розкрити ароматичні і смакові якості. Детальніше про те, чим можна розбавити Мартіні →
Мартіні часто п'ють зі спрайтом, проте знавці алкогольних коктейлів не вважають цей варіант правильним. Солодка газована вода приглушує легку гіркоту спиртного, не дозволяючи букету розкритися в повній мірі. З цієї ж причини не підходить і поєднання з колою. Однак при бажанні продукти використовувати можна, дотримуючись співвідношення 2:1. Детальніше про те, приготувати Мартіні зі Спрайтом: кілька цікавих варіантів →
З чим поєднувати в коктейлях
Змішувати мартіні можна з алкоголем будь — якої міцності, головне-дотримання пропорції 1:1, яка є єдино правильною. Алкоголь поєднується з:
- Джином;
- Хересом;
- Віскі;
- Ромом;
- Абсент;
- Текіла;
- Горілкою.
Пропонуємо три простих рецепта, які допоможуть правильно приготувати коктейлі в домашніх умовах. більше коктейлів з мартіні: ТОП-20 кращих рецептів для дому→
Bronx (Бронкс)
Апельсиновий сік підкреслює фруктовий смак вермуту.
Джин | 40 мл |
апельсиновий сік | 20 мл |
Rosso | 10 мл |
Extra Dry | 10 мл |
Цедра апельсина | 1 смужка |
Кубики льоду | 2-3 шт. |
Рецепт:
- Налийте рідкі інгредієнти в шейкер.
- Додати лід.
- Добре перемішайте, енергійно струшуючи.
- Перелити в келих.
- Прикрасьте цедрою.
Коктейлі з джином — топ 20 рецептів приготування →
Bamboo( Бамбук)
Коктейль з яскравою цитрусовою гіркуватістю і фруктовим ароматом підкорить чоловічу і жіночу аудиторію.
Херес | 40 мл |
Extra Dry | 40 мл |
апельсиновий гіркота | 3-2 краплі |
Кубики льоду | 2-3 шт. |
оливкова | 1 шт. |
Цедра лимона | 1 смужка |
Рецепт:
- Помістити рідкі інгредієнти у велику склянку, приєднавши лід.
- Добре перемішати.
- Перелити в охолоджений келих, куди помістити оливку і закручену в спіраль цедру.
Algonquin (Алгонкін)
Терпкий гіркуватий віскі вдало поєднується з деревно-цитрусовим сухим мартіні, а сік ананаса додає екзотичні нотки.
Віскі Jameson | 40 мл |
Extra Dry | 20 мл |
ананасовий сік | 20 мл |
Кубики льоду | 2-3 шт. |
Рецепт:
- Помістити всі компоненти в шейкер.
- Кілька разів добре струсити.
- Перелити суміш в келих.
Топ-20 коктейлів з віскі-прості рецепти для дому →
Чим закушувати Мартіні
Перед тим, як пити вермут, важливо правильно оформити подачу, вибравши відповідні закуски.
Rosso | правильне супровід для мартіні сорту Rosso — нарізка з філе лосося, сир, канапе. |
Rosato | Розато гармонує з твердим сиром будь-якого сорту. |
Bianco | в якості закуски до мартіні Б'янко подають крекери, мигдаль, солоний арахіс. |
Asti | закушувати Асті правильно фруктами і ягодами. |
Мартіні з його багатогранним смаком і незабутнім ароматом важливо правильно подати. Його не просто п'ють, а смакуючи, насолоджуються кожним ковтком. Найкращим супроводом до келиха італійського вина стане легка закуска, підібрана відповідно до кожного сорту.
Розкішний алкоголь може стати атрибутом романтичної зустрічі і прикрасою будь-якого торжества. Головне-правильно дотримуватися рекомендацій по подачі напою і при підготовці заходу не упустити жодної деталі.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua