Коктейль Московський мул (Moscow mule) — міцний, освіжаючий і досить простий лонг. Створюється шляхом змішування горілки і імбирного пива. Серед великого барного асортименту його завжди виділяє оригінальна подача в мідних гуртках.
Мікс входить в список офіційних коктейлів за версією IBA, віднесений до категорії «сучасна класика». У класичній версії готується з лаймом, але в домашніх умовах можна взяти лимон. Пропонуємо швидкий і простий рецепт Московського мула, який обов'язково порадує гостей.
- Історія та цікаві факти про коктейль
- Опис коктейлю
- Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
- Рецепт приготування
- Правила вживання
- Варіанти коктейлю
- Калімочо мул (Kalimotxo Mule)
- Ямайський мул (Jamaican Mule)
- Французький мул (French Mule)
- Мертвецький мул
- Мексиканський мул (Mexican Mule)
- Богемний мул (Bohemian Mule)
- Джин-джин мул (Gin Gin Mule)
Історія та цікаві факти про коктейль
Історія коктейлю Московський мул ніяк не пов'язана з російською столицею. Напій винайшли на півдні США на початку 40–х років минулого століття. Тоді горілка не користувалася великим попитом у американців. Її намагалися продавати як» білий віскі", але відсутність яскраво вираженого смаку і міцність напою багатьом були не до вподоби. Вихід знайшли бізнесмени Рудольф Канетт і Джек Морган перший з них володів брендом горілки Smirnoff, другий мав великий залишок імбирного пива на складах свого бару і не знав, як від нього позбутися.
Після короткої зустрічі панам прийшла в голову геніальна ідея змішати горілку з імбирним пивом. Так з'явився коктейль Московський мул. Для впізнаваності і збільшення популярності напій стали подавати гуртках з міді. Вони асоціювалися з чином солдатів і були дуже актуальні в післявоєнний час. Одночасно власники Smirnoff впровадили активну рекламну компанію зі слоганом»він виб'є з вас дух".
За іншою версією, більш правдоподібною, коктейль Московський мул створив бармен Charles Wesley Price. Він першим, намагаючись збути залежані горілку і пиво, змішав напій для актора Бродеріка Кроуфорда. Не дарма лонг довгий час шанували саме в Голлівуді.
Є своя історія і у назви коктейлю. У ньому чується відсилання до Росії, пов'язана з походженням горілки. А Згадка впертого тваринного або відображає завзятість творців коктейлю в прагненні налагодити свій бізнес, або завуальовано описує когось із радянських політиків того часу. Інша назва коктейлю-Московський упертий.
Опис коктейлю
Пряний смак напою настільки запам'ятовується, що коктейль Московський мул складно сплутати з якимось іншим. Він миттєво п'янить і підвищує тонус організму. Лайм освіжає і прибирає різкість смаку, а Газація пива додає пікантності. Приємний аромат цитруса надає лонгу елегантності.
Міцність коктейлю досягає 14-16%. Її можна змінювати кількістю і різновидом пива, алкоголь в якому варіюється від 4% до 12%. Калорійність напою становить 92 ккал на 100 мл
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Коктейль Московський мул складається всього з трьох компонентів, тому до їх пропорції в напої потрібно підходити серйозно. Правильне поєднання дасть той самий класичний смак.
Склад коктейлю Московський мул:
Горілка Smirnoff | 45 мл |
імбирне пиво | 120 мл |
Фреш лайма | 10 мл |
Лід | 200г |
Горілка повинна бути без добавок. Замість традиційної Smirnoff можна взяти будь-яку іншу з чистим смаком. Пиво краще взяти Q Ginger Beer або Fever-Tree Ginger Beer.
Детальніше про коктейлі з горілкою: Топ рецептів класичних, вершкових і кавових варіацій →
Рецепт приготування
Коктейль Московський мул можна готувати в хайболі, але класичним варіантом вважається гуртка з міді. Для з'єднання компонентів використовують метод build – змішання інгредієнтів безпосередньо в посуді для подачі.
процес приготування:
- Наповнюють келих або кухоль льодом, можна покласти часточку імбиру.
- Влити горілку, додати сік лайма.
- Залити посуд до країв імбирним пивом.
- Акуратно перемішати барною ложечкою.
- Прикрасьте кружечком лайма.
Деякі бармени для приготування коктейлю Московський мул замість лайма використовують в рецепті ягоди ожини і м'яту. Листочки м'яти потрібно попередньо пом'яти, щоб вони дали сік.
Правила вживання
Московський мул відносять до напоїв з категорії longdrink, тому п'ють його повільно, смакую пінистість пива і легку кислинку лайма. Деякі шанувальники використовують трубочку, так як в коктейль Московський мул завжди додається багато льоду.
В якості закуски підійдуть горіхи, м'ясна нарізка, риба. Можна використовувати і інші страви, які поєднуються з горілкою і пивом.
Варіанти коктейлю
Класичний рецепт приготування коктейлю Московський мул має масу варіацій. В якості основи любителі випити випробували всі види міцного алкоголю, розбавляючи їх не тільки елем, а й іншими газованими напоями.
Калімочо мул (Kalimotxo Mule)
Тим, хто вважає коктейль Московський мул занадто міцним і вважає за краще купажі на основі вина, пропонуємо приготувати твіст Kalimotxo mule. Особливо приємно їм насолоджуватися теплими, південними вечорами.
червоне сухе вино | 60 мл |
Сироп з імбиру | 20 мл |
лаймовий мок | 20 мл |
Кола | 60 мл |
Лід | 100г |
Рецепт:
- У шейкері змішують лаймовий сік, сироп з імбиру і вино.
- Проціджують в наповнений льодом охолоджений стакан і доливають до країв колою.
- Для прикраси використовують м'яту і лайм.
Детальніше про коктейлі з червоним вином-15 рецептів, які можна спробувати прямо зараз →
Ямайський мул (Jamaican Mule)
Цей твіст на коктейль Московський мул володіє гострим і пряним смаком. Щоб зробити його трохи м'якше, додають огірок і лайм.
пряний ром Bacardi OakHeart | 60 мл |
імбирний ель | 100 мл |
сік лайма | 15 мл |
корінь імбиру | 3-4 слайса |
огірок | 2-3 скибочки |
Лід | 200г |
Рецепт:
- Імбир розминають в шейкері до появи соку.
- Огірок очищають від шкірки, тиснуть разом з імбиром.
- Вливають ром і сік лайма.
- Всипають лід і збивають вміст шейкера.
- Проціджують вміст в стакан.
- Доливають до країв імбирним елем і акуратно перемішують.
Для прикраси використовують кружечки свіжого огірка.
Більше коктейлів з ромом: 17 найкращих рецептів для домашнього приготування →
Французький мул (French Mule)
У цьому варіанті коктейль знайшов справжній паризький шарм. Коньяк і біттер Angostura додали пікантності в порівнянні з традиційним смаком композиції. Цукровий сироп зробив напій солодшим.
Коньяк | 40 мл |
імбирний ель | 100 мл |
Angostura | 2-3 краплі |
цукровий сироп | 10 мл |
Фреш лайма | 20 мл |
Лід | 150 г |
Рецепт:
- Подрібнений лід поміщають у шейкер.
- Додають коньяк, фреш, цукровий сироп і гарненько струшують.
- Суміш переливають в наповнений льодом стакан.
- Доливають елем.
- Прикрашають листочками м'яти і лаймом.
Мертвецький мул
Якщо здається, що Московський мул недостатньо швидко збиває з ніг, приготуйте варіант жорсткіше. Замість горілки тут абсент, який трохи розбавляють коричневий шнапс і сироп Оршад.
Абсент | 30 мл |
Пиво імбирне | 120 мл |
Коричневий шнапс | 30 мл |
Сироп Оршад | 30 мл |
Фреш з лайма | 20 мл |
Лід | 200 г |
Рецепт:
- Абсент збивають в шейкері разом зі шнапсом, соком і сиропом оршад.
- Кухоль або стакан наповнюють льодом і проціджують туди вміст шейкера.
- Заповнюють ємність пивом до країв.
- Прикрашають клином лайма.
Мексиканський мул(Mexican Mule)
Традиційні мексиканські страви завжди дуже гострі. Московський мул в цьому національному варіанті теж відрізняється пекучим характером.
Текіла | 60 мл |
імбирний ель | 180-200 мл |
апельсиновий лікер | 15 мл |
сік лайма | 15 мл |
Лід | 200 г |
гілочка базиліка | |
імбирний корінь | |
перець халапеньо |
Рецепт:
- Шейкер наповнює подрібненим льодом.
- Вливають туди текілу, лаймовий сік і пару шматочків перцю халапеньо.
- Вміст перемішують.
- Суміш переливають в хайбол, додають лікер і Ель.
- Прикрашають гілочкою базиліка, нанизаними на шпажку коренем імбиру і халапеньо.
Більше коктейлів з текілою: Топ кращих рецептів для приготування вдома →
Богемний мул (Bohemian Mule)
Для тих, кому класичний Московський мул здається недостатньо міцним, створили композицію на основі абсенту.
Абсент | 30 мл |
імбирне пиво | 120 мл |
сік лайма | 15 мл |
Лід | 150 г |
Рецепт:
- Абсент і сік лайма перемішують у шейкері.
- Стакан для подачі наповнюють льодом, виливають в нього отриману суміш.
- Місце, що залишилося заповнюють пивом.
- Для прикраси беруть лайм.
Джин-джин мул (Gin Gin Mule)
Імбир англійською мовою ginger, скорочено — gin (джин). Завдяки такому співзвуччю не довелося довго думати над назвою напою на основі джина.
Джин | 60 мл |
імбирне пиво | 120 мл |
цукровий сироп | 1 ложка |
Лайм | 1 скибочка |
імбир | 2 скибочки |
Лід | 150 г |
Рецепт:
- М'яту і корінь імбиру кладуть в шейкер.
- Добре розминають до появи соку і засипають лід.
- Вливають джин, сироп, вичавлюють лайм.
- Добре струшують і переливають в охолоджену кухоль.
- Доливають пивом.
Прикрашають лонг шматочком лайма і коренем імбиру, нанизаними на шпажку.
Більше коктейлів з джином — топ 20 рецептів приготування →
Коктейль Московський мул простий у приготуванні, це головна його перевага. Інгредієнтів багато не потрібно, всі вони дуже нехитрі. Кожен шанувальник барної класики здатний приготувати лонг в домашніх умовах або на раптово організованій вечірці.
Автор: Анна Краснобаєва,
спеціально для byhaem.in.ua