Коктейль Московський мул (Moscow mule) - американська класика з російським корінням

Коктейль Московський мул (Moscow mule) — міцний, освіжаючий і досить простий лонг. Створюється шляхом змішування горілки і імбирного пива. Серед великого барного асортименту його завжди виділяє оригінальна подача в мідних гуртках.

коктейль московский мул

Мікс входить в список офіційних коктейлів за версією IBA, віднесений до категорії «сучасна класика». У класичній версії готується з лаймом, але в домашніх умовах можна взяти лимон. Пропонуємо швидкий і простий рецепт Московського мула, який обов'язково порадує гостей.

Історія та цікаві факти про коктейль

Історія коктейлю Московський мул ніяк не пов'язана з російською столицею. Напій винайшли на півдні США на початку 40–х років минулого століття. Тоді горілка не користувалася великим попитом у американців. Її намагалися продавати як» білий віскі", але відсутність яскраво вираженого смаку і міцність напою багатьом були не до вподоби. Вихід знайшли бізнесмени Рудольф Канетт і Джек Морган перший з них володів брендом горілки Smirnoff, другий мав великий залишок імбирного пива на складах свого бару і не знав, як від нього позбутися.

Після короткої зустрічі панам прийшла в голову геніальна ідея змішати горілку з імбирним пивом. Так з'явився коктейль Московський мул. Для впізнаваності і збільшення популярності напій стали подавати гуртках з міді. Вони асоціювалися з чином солдатів і були дуже актуальні в післявоєнний час. Одночасно власники Smirnoff впровадили активну рекламну компанію зі слоганом»він виб'є з вас дух".

За іншою версією, більш правдоподібною, коктейль Московський мул створив бармен Charles Wesley Price. Він першим, намагаючись збути залежані горілку і пиво, змішав напій для актора Бродеріка Кроуфорда. Не дарма лонг довгий час шанували саме в Голлівуді.

Є своя історія і у назви коктейлю. У ньому чується відсилання до Росії, пов'язана з походженням горілки. А Згадка впертого тваринного або відображає завзятість творців коктейлю в прагненні налагодити свій бізнес, або завуальовано описує когось із радянських політиків того часу. Інша назва коктейлю-Московський упертий.

Опис коктейлю

Пряний смак напою настільки запам'ятовується, що коктейль Московський мул складно сплутати з якимось іншим. Він миттєво п'янить і підвищує тонус організму. Лайм освіжає і прибирає різкість смаку, а Газація пива додає пікантності. Приємний аромат цитруса надає лонгу елегантності.

Міцність коктейлю досягає 14-16%. Її можна змінювати кількістю і різновидом пива, алкоголь в якому варіюється від 4% до 12%. Калорійність напою становить 92 ккал на 100 мл

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Коктейль Московський мул складається всього з трьох компонентів, тому до їх пропорції в напої потрібно підходити серйозно. Правильне поєднання дасть той самий класичний смак.

Склад коктейлю Московський мул:

Горілка Smirnoff 45 мл
імбирне пиво 120 мл
Фреш лайма 10 мл
Лід 200г

Горілка повинна бути без добавок. Замість традиційної Smirnoff можна взяти будь-яку іншу з чистим смаком. Пиво краще взяти Q Ginger Beer або Fever-Tree Ginger Beer.

Детальніше про коктейлі з горілкою: Топ рецептів класичних, вершкових і кавових варіацій →

Рецепт приготування

Коктейль Московський мул можна готувати в хайболі, але класичним варіантом вважається гуртка з міді. Для з'єднання компонентів використовують метод build – змішання інгредієнтів безпосередньо в посуді для подачі.


процес приготування:

  1. Наповнюють келих або кухоль льодом, можна покласти часточку імбиру.
  2. Влити горілку, додати сік лайма.
  3. Залити посуд до країв імбирним пивом.
  4. Акуратно перемішати барною ложечкою.
  5. Прикрасьте кружечком лайма.

Деякі бармени для приготування коктейлю Московський мул замість лайма використовують в рецепті ягоди ожини і м'яту. Листочки м'яти потрібно попередньо пом'яти, щоб вони дали сік.

Правила вживання

Московський мул відносять до напоїв з категорії longdrink, тому п'ють його повільно, смакую пінистість пива і легку кислинку лайма. Деякі шанувальники використовують трубочку, так як в коктейль Московський мул завжди додається багато льоду.

В якості закуски підійдуть горіхи, м'ясна нарізка, риба. Можна використовувати і інші страви, які поєднуються з горілкою і пивом.

Варіанти коктейлю

Класичний рецепт приготування коктейлю Московський мул має масу варіацій. В якості основи любителі випити випробували всі види міцного алкоголю, розбавляючи їх не тільки елем, а й іншими газованими напоями.

Калімочо мул (Kalimotxo Mule)

Тим, хто вважає коктейль Московський мул занадто міцним і вважає за краще купажі на основі вина, пропонуємо приготувати твіст Kalimotxo mule. Особливо приємно їм насолоджуватися теплими, південними вечорами.

червоне сухе вино 60 мл
Сироп з імбиру 20 мл
лаймовий мок 20 мл
Кола 60 мл
Лід 100г

Рецепт:

  1. У шейкері змішують лаймовий сік, сироп з імбиру і вино.
  2. Проціджують в наповнений льодом охолоджений стакан і доливають до країв колою.
  3. Для прикраси використовують м'яту і лайм.

Детальніше про коктейлі з червоним вином-15 рецептів, які можна спробувати прямо зараз →

Ямайський мул (Jamaican Mule)

Цей твіст на коктейль Московський мул володіє гострим і пряним смаком. Щоб зробити його трохи м'якше, додають огірок і лайм.

пряний ром Bacardi OakHeart 60 мл
імбирний ель 100 мл
сік лайма 15 мл
корінь імбиру 3-4 слайса
огірок 2-3 скибочки
Лід 200г

Рецепт:

  1. Імбир розминають в шейкері до появи соку.
  2. Огірок очищають від шкірки, тиснуть разом з імбиром.
  3. Вливають ром і сік лайма.
  4. Всипають лід і збивають вміст шейкера.
  5. Проціджують вміст в стакан.
  6. Доливають до країв імбирним елем і акуратно перемішують.

Для прикраси використовують кружечки свіжого огірка.

Більше коктейлів з ромом: 17 найкращих рецептів для домашнього приготування →

Французький мул (French Mule)

У цьому варіанті коктейль знайшов справжній паризький шарм. Коньяк і біттер Angostura додали пікантності в порівнянні з традиційним смаком композиції. Цукровий сироп зробив напій солодшим.

Коньяк 40 мл
імбирний ель 100 мл
Angostura 2-3 краплі
цукровий сироп 10 мл
Фреш лайма 20 мл
Лід 150 г

Рецепт:

  1. Подрібнений лід поміщають у шейкер.
  2. Додають коньяк, фреш, цукровий сироп і гарненько струшують.
  3. Суміш переливають в наповнений льодом стакан.
  4. Доливають елем.
  5. Прикрашають листочками м'яти і лаймом.

Мертвецький мул

Якщо здається, що Московський мул недостатньо швидко збиває з ніг, приготуйте варіант жорсткіше. Замість горілки тут абсент, який трохи розбавляють коричневий шнапс і сироп Оршад.

Абсент 30 мл
Пиво імбирне 120 мл
Коричневий шнапс 30 мл
Сироп Оршад 30 мл
Фреш з лайма 20 мл
Лід 200 г

Рецепт:

  1. Абсент збивають в шейкері разом зі шнапсом, соком і сиропом оршад.
  2. Кухоль або стакан наповнюють льодом і проціджують туди вміст шейкера.
  3. Заповнюють ємність пивом до країв.
  4. Прикрашають клином лайма.

Мексиканський мул(Mexican Mule)

Традиційні мексиканські страви завжди дуже гострі. Московський мул в цьому національному варіанті теж відрізняється пекучим характером.

Текіла 60 мл
імбирний ель 180-200 мл
апельсиновий лікер 15 мл
сік лайма 15 мл
Лід 200 г
гілочка базиліка
імбирний корінь
перець халапеньо

Рецепт:

  1. Шейкер наповнює подрібненим льодом.
  2. Вливають туди текілу, лаймовий сік і пару шматочків перцю халапеньо.
  3. Вміст перемішують.
  4. Суміш переливають в хайбол, додають лікер і Ель.
  5. Прикрашають гілочкою базиліка, нанизаними на шпажку коренем імбиру і халапеньо.

Більше коктейлів з текілою: Топ кращих рецептів для приготування вдома →

Богемний мул (Bohemian Mule)

Для тих, кому класичний Московський мул здається недостатньо міцним, створили композицію на основі абсенту.

Абсент 30 мл
імбирне пиво 120 мл
сік лайма 15 мл
Лід 150 г

Рецепт:

  1. Абсент і сік лайма перемішують у шейкері.
  2. Стакан для подачі наповнюють льодом, виливають в нього отриману суміш.
  3. Місце, що залишилося заповнюють пивом.
  4. Для прикраси беруть лайм.

Джин-джин мул (Gin Gin Mule)

Імбир англійською мовою ginger, скорочено — gin (джин). Завдяки такому співзвуччю не довелося довго думати над назвою напою на основі джина.

Джин 60 мл
імбирне пиво 120 мл
цукровий сироп 1 ложка
Лайм 1 скибочка
імбир 2 скибочки
Лід 150 г

Рецепт:

  1. М'яту і корінь імбиру кладуть в шейкер.
  2. Добре розминають до появи соку і засипають лід.
  3. Вливають джин, сироп, вичавлюють лайм.
  4. Добре струшують і переливають в охолоджену кухоль.
  5. Доливають пивом.

Прикрашають лонг шматочком лайма і коренем імбиру, нанизаними на шпажку.

Більше коктейлів з джином — топ 20 рецептів приготування →

Коктейль Московський мул простий у приготуванні, це головна його перевага. Інгредієнтів багато не потрібно, всі вони дуже нехитрі. Кожен шанувальник барної класики здатний приготувати лонг в домашніх умовах або на раптово організованій вечірці.

Автор: Анна Краснобаєва,
спеціально для byhaem.in.ua