Брага – слабоалкогольний напій, одержуваний за допомогою зброджування цукру або продуктів, які його містять. Може вживатися як самостійний продукт, але частіше стає основою для виготовлення самогону, віскі, рому та інших міцних алкогольних напоїв.
Багато хто воліє не морочитися з домашнім виноробством, а купувати алкоголь фабричного виробництва в магазині. Але ніщо не може зрівнятися з бражкою власного приготування, тим більше що славянські народи володіють багатовіковим досвідом отримання напою, і в такому розмаїтті, як жодна інша країна.
- Що таке брага, історія появи і типи спиртового продукту
- Види спиртового продукту
- Цукрова
- Зернова
- На сухих дріжджах
- Виноградна
- Брага на горобині
- Брага з варення
- Брага з яблук
- Брага із зеленого солоду
- Брага на меду
- Брага з крохмалю
- Брага з рису
- Брага з груш
- Кавунова брага
- Брага з яблучного соку
- Брага з яблучного макухи
- Швидка брага з рисового борошна
- Брага зі слив
- Брага з пшениці без дріжджів
- З чого починати приготування браги
- Визначення пропорцій
- Вибір сировини
- Правила з'єднання інгредієнтів
- Необхідний інвентар
- Часто виникають проблеми
- Брага не бродить або погано бродить
- Брага скисла
- Сильне спінювання
- На Бразі з'явилася цвіль
- Що робити з Брагою і як правильно її зберігати
- Відео огляд: як зробити брагу в домашніх умовах за добу
Що таке брага, історія появи і типи спиртового продукту
Як алкогольний напій брага відома людству з давніх пір. Її історія почалася близько 4 тисяч років тому, коли перебродивший продукт вперше використовували для виготовлення пива. Стародавній бражці не давали довго бродити і не піддавали тривалої витримки, в результаті фортеця готового продукту не перевищувала 8%.
Для пиття використовували брагу і в Стародавній Русі, перші згадки про неї датуються 1533 роком. Робили продукт з березового або ягідного соку і меду, а замість дріжджів клали хміль. Всі князівські бенкети завершувалися слабоалкогольної бражкою, більше нагадує пиво.
У наші дні брага стала іншою, змінився її склад і призначення. Продукт все частіше використовують як основу для виготовлення самогону, в чистому вигляді вживають рідко. Для зброджування беруть підсобну сировину: зернові, овочі та фрукти, вирощені на своєму городі, заграв варення, компот, цукерки.
Брага — споконвічно український продукт, ніде більше вона не отримала такого поширення і народної любові. А тому заслуговує, щоб досвід її приготування зберігся в історії.
Види спиртового продукту
За тисячі років народи створили безліч рецептів браги для самогону і пиття . Більшість з них збереглося до наших днів в незмінному вигляді. Розглянемо найбільш популярні і доступні способи приготування напою.
Цукрова
Класичний, найпростіший і відомий рецепт браги для самогону, що включає в себе всього три компоненти: цукор, воду і дріжджі. Продукт буде готовий через 12-14 діб.
Зернова
Отримати міцний і приємний на смак самогон можна з зерна – пшениці, жита. Спочатку його пророщують і просушують, після чого виготовляють брагу, поєднуючи з водою, цукром і дріжджами.
Наполягають зернову бражку 14 днів при температурі 18-20 °C, після чого переганяють. Ємність для бродіння повинна бути з гідрозатворів.
На сухих дріжджах
У рецептах браги для самогону частіше згадуються свіжі дріжджі, але час вносить свої корективи. Тому їх цілком можна замінити сухими, продукт анітрохи не постраждає. Беруть сухих дріжджів в 5 разів менше, ніж живих. Гранули розчиняють в теплій воді, чекають появи піни, після чого виливають в ємність з Брагою.
Брага на дріжджах Саф-момент →
Виноградна
Виноградна брага – відмінна сировина для виготовлення ароматної чачі. Ягоди не потрібно мити або витягувати кісточки, можна заморозити їх на добу, щоб видалити зайву вологу.
Якщо виноград солодкий, дріжджі і цукор не додають, але вони підвищать кінцевий вихід спирту. Ягоди в цьому випадку не миють. Плоди тиснуть руками, змішують з іншими іпгредієнтами. Ємність закривають гідрозатворів, прибирають в тепло на 10 днів. Кожні три доби сусло перемішують, готову брагу знімають з осаду і переганяють.
Брага на горобині
Горобина – природна комора вітамінів і корисних мікроелементів. Важливо зривати ягоди після перших морозів, тоді вони стають солодшими і краще бродять.
Горобину з теплою водою ставлять під марлю на 3 дні, після початку бродіння в ємність додають цукор і дріжджі, ставлять гідрозатвор. Брага для самогону дозріває не менше 10 діб, після чого її відправляють на перегонку
Брага на горобині: рецепт в домашніх умовах →
Брага з варення
Щоб не викидати старе варення, з нього можна зробити брагу в домашніх умовах.
Щоб поліпшити бродіння, в бражку додають жменю родзинок. Для зацукрованого варення кількість цукру зменшують удвічі. Час бродіння — 14 діб.
Брага з варення: як поставити для пиття і на перегонку →
Брага з яблук
Яблука для приготування браги звільняють від сердцевінок, інакше самогон буде гірчити. Потім фрукти подрібнюють ножем, дрилем з будівельною насадкою, на дробарці.
Компоненти змішують з теплою водою, встановлюють на бродильну ємність гідрозатвор і чекають 10-20 днів. Після випадання мезги в осад брага готова, можна приступати до перегонки.
Брага для самогону з яблук: як зробити класичну яблучну брагу в домашніх умовах →
Брага із зеленого солоду
Зеленим солодом називають пророщене зерно пшениці, жита або ячменю, що не подвержщееся сушінні. З нього роблять брагу для самогону, віскі.
Пророщене зерно подрібнюють до стану крупки, змішують з теплою водою, нагрівають до температури 5-62°C і витримують 1,5 години, постійно помішуючи. Потім масу швидко охолоджують, переливають в бак і ставлять гідрозатвор. Витримують в теплому приміщенні 5 діб.
Брага на меду
Мед використовують для виготовлення браги багато років. З нього виходить приємний продукт, який можна пити і переганяти на самогон.
Суміш води і меду прогрівають на повільному вогні 10 хвилин. Після охолодження до 30°C вводять дріжджі і переливають в бак. Зброджування триває 7 діб.
Брага з крохмалю
Для виготовлення браги частіше використовують картопляний крохмаль, але підійде і кукурудзяний. Продукт виходить прозорим, легко відстоюється, і вихід самогону більше, ніж з крупи. Для ароматики використовують ячмінний солод.
Брага з крохмалю: рецепт на картопляному і кукурудзяному крохмалі →
Рисова Брага
Щоб виготовити брагу для самогону з рису, зерно дрібно перемелюють. Крупу заливають водою і проварюють на тихому вогні 40 хвилин, періодично підливаючи рідину. Потім кашу остуджують, з'єднують з розведеним водою солодом. Вибражівают 4-7 днів.
Брага з груш
Цей солодкий фрукт – цінна сировина для якісної браги, з якої вийде відмінний самогон. Груші подрібнюють разом з серцевинами, мезгу розбавляють теплою водою, додають цукор і дріжджі. Час настоювання - 7 діб.
Брага з груш, 3 рецепти приготування →
Кавунова брага
Ароматний кавун більше підходить для отримання квасу, але українські умільці роблять з нього відмінну брагу для самогону. Подрібнену м'якоть заливають цукровим сиропом і ставлять на бродіння.
Кавунову брагу можна пити в чистому вигляді, але смачна вона тільки перші три дні. Потім з'являється неприємний запах.
Брага з кавуна: як зробити в домашніх умовах →
Брага з яблучного соку
Яблучний сік – прекрасна основа для м'якої і ароматної браги для самогону. Сік злегка нагрівають, розводять цукор, після чого додають дріжджі. Бродіння триває 2-3 тижні.
Оскільки сусло сильно піниться, заповнювати ємність потрібно не більше ніж на 2/3 обсягу.
Брага на яблучному соку, 6 рецептів для самогону →
Брага з яблучного макухи
Яблучний Макуха або мезга виходять після віджимання плодів при виготовленні соку. Вони цілком підходять, щоб зробити брагу для самогону в домашніх умовах.
Віджимання з'єднують з підігрітою водою і прибирають в тепле місце, перемішуючи двічі в день. Бродіння протікає 7 діб, перед перегонкою брагу відціджують.
Брага з яблучного макухи для самогону →
Швидка брага з рисового борошна
Готується така брага дуже швидко, через тиждень можна отримати чистий самогон. Рисове борошно заливають теплою водою, потім розігрівають до температури 80°C при постійному помішуванні. Одержаний клейстер змішують з солодом, розведеним у воді і витримують 2 години, після чого додають дріжджі. Зброджування триває 3-5 діб.
Брага зі слив
Сливовиця користується популярністю у балканських народів, але і ми не відмовляємо собі в задоволенні зробити самогон з цього фрукта. Дріжджів в рецепті використовують небагато, оскільки в сливі містяться природні або дикі дріжджі.
Плоди тиснуть руками, часто разом з кісточками, змішують з іншими компонентами. Пробувати брагу можна через 10 діб.
Брага зі слив: 3 рецепта в домашніх умовах →
Брага з пшениці без дріжджів
З пшеничної браги виходить відмінний, приємний на смак самогон. Саме такий, який готували за старих часів.
Пророслу пшеницю підсушують, подрібнюють, змішують з теплою водою і цукром. Сусло залишають на 3 доби, після чого на ємність ставлять гідрозатвор. Бродіння триває не менше 14 діб.
Цікаво, що зерно в даному рецепті можна використовувати 4 рази.
Традиційна бездріжджова брага на пшениці →
З чого починати приготування браги
Як і будь-яка нова справа, приготування браги слід починати з самоосвіти. Потім визначитися з рецептом, підібрати інгредієнти і з'ясувати пропорції, обзавестися мінімальним набором інвентарю.
Визначення пропорцій
Перед початком виготовлення браги для самогону потрібно визначитися з пропорціями. Незважаючи на те, що інгредієнти в рецептах беруть участь різні, в хімічну реакцію вступають тільки цукор і дріжджі. Крім того, потрібно правильно вибрати обсяг судини для зброджування, щоб залишалося місце для спінювання.
Правильні пропорції вказані в таблиці:
цукор, кг | Вода, л | дріжджі, г | ємність, л |
1 | 4 | 20 | 8 |
2,5 | 10 | 50 | 15 |
5 | 20 | 100 | 30 |
7,5 | 30 | 150 | 40 |
10 | 40 | 200 | 50 |
12,5 | 50 | 250 | 70 |
15 | 60 | 300 | 80 |
17,5 | 70 | 350 | 90 |
20 | 80 | 400 | 110 |
22,5 | 90 | 450 | 120 |
25 | 100 | 500 | 150 |
45 | 180 | 900 | 225 |
Для прискорення бродіння в брагу додають пшеничний, житній, ячмінний солод, житній хліб (1 буханець на 30 л), фруктові або ягідні соки (100 мл на кожні 20 л).
Детальніше про те, скільки дріжджів потрібно для браги →
Вибір сировини
Вибір сировини для виготовлення браги і самогону багато в чому залежить від особистих переваги винокура і його можливостей. В якості інгредієнтів використовують картоплю, буряк, морква, різні фрукти і ягоди, злакові та інші продукти, які здатні бродити. Головне-щоб вони були якісними, чистими, без пошкоджень і цвілі.
Цукор для браги беруть звичайний білий. Воду використовують джерельну або холодну водопровідну. Перед роботою її відстоюють. Дріжджі краще вибирати спиртові . Вони не дають запаху і активної піни, добре вибражівают цукор.
Підгодівлі потрібні для більш активного бродіння браги і накопичення меншої кількості шкідливих домішок в Самогоні. З хімічних речовин використовують: діамоній фосфат, амонію сульфат, карбамід. Можна додати нашатирний спирт, аптечний вітамін В1.
З народних засобів в якості підгодівлі працюють чорний хліб, свіжі ягоди, родзинки, розмочений горох, томат-паста.
Правила з'єднання інгредієнтів
Для якісного бродіння важливо правильно змішати інгредієнти. Цукор інвертують або повністю розчиняють у невеликій кількості теплої води. Важливо, щоб в суслі не залишилося кристалів. Далі додають дріжджі, для прискорення бродіння їх активують у теплій воді (33-35°C) з невеликою кількістю цукру.
Необхідний інвентар
Для зброджування потрібно посуд відповідного обсягу, на 25% перевищує кількість браги. Матеріал повинен підходити для зберігання харчових продуктів: скло, нержавіюча сталь, харчовий пластик.
Кришка ємності повинна щільно закриватися, на неї встановлюють гідрозатвор або надягають звичайну гумову рукавичку. Це перешкоджає попаданню повітря в брагу.
Часто виникають проблеми
Приготування браги для самогону вимагає уваги і акуратності. Однак, незважаючи на всі старання, у новачків часто виникають проблеми.
Брага не бродить або погано бродить
Трапляється, що проходить кілька днів, а брага стоїть без змін і пузириться дуже слабо. Виправити становище можна декількома способами:
- Підвищити температуру до 25-28 ° C;
- Додати дріжджі;
- Внести підгодівлі.
Іноді Брага для самогону погано бродить через велику кількість цукру. В цьому випадку в ємність потрібно долити воду.
Як прискорити і уповільнити бродіння браги →
Брага скисла
При порушенні технології виготовленні браги своїми руками підвищується її кислотність. Це трапляється при низькій температурі, попаданні кисню, забрудненні мікроорганізмами. Щоб врятувати продукт, перед перегонкою в самогон додають харчову соду або крейду, що дають лужну реакцію.
Ще один метод – засипати цукор з розрахунку 2 столові ложки на 1 л браги, що повинно відновити бродіння. Можна додати рис в пропорції 0,5 склянки на кожні 10 л, закваску з ягід, фруктів, зерна.
Що робити при скисанні браги →
Сильне спінювання
При використанні пекарських дріжджів, виборі занадто малої за обсягом ємності або занадто високої температури брага піниться і вихлюпується через край.
Збити піну можна простими способами:
- Розсипати по поверхні крихти сухого печива без ароматизаторів;
- Злити зайвий обсяг браги з ємності;
- Влити в сусло соняшникову олію з розрахунку 1 ч. л. на 5 л продукту;
- Додати кефір ,сметану — 1 ст. л. на 10 л;
- Знизити температуру, помістивши брагу в прохолодне місце;
- Використовувати спеціальні покупні піногасники.
Збиваючи піну, можна домогтися більш рівномірного бродіння і виключити ймовірність втрати продукту.
Піногасники, використовувані для браги →
На Бразі з'явилася цвіль
Погана підготовка сировини, брудний посуд, низька температура, потрапляння кисню може призвести до утворення на поверхні браги цвілі. Вирішити проблему можна так:
- Трубочкою акуратно пробити верхній шар цвілі і злити брагу в іншу ємність, залишивши верх і осад;
- Брагу з цукру або зерна прокип'ятити, після чого швидко охолодити до температури 25 °З, додати нові дріжджі і встановити гідрозатвор.
Щоб уникнути неприємних запахів, таку брагу потрібно додатково очистити і перегнати двічі.
Що робити з Брагою і як правильно її зберігати
Деякі види браги (медову, кавунову) можна вживати в якості смачного слабоалкогольного напою. В цьому випадку її потрібно тримати щільно закупореній в прохолодному приміщенні – холодильнику, погребі. Але не заморожувати.
Брагу для самогону краще відразу перегнати. Якщо такої можливості немає, зберігати продукт слід також, як і питної. За умови, що бражка якісно очищена і позбавлена від осаду, вона простоїть до півроку.
Щоб брага не зіпсувалася при кімнатній температурі, її пастеризують. Для цього продукт нагрівають до 60 °C і витримують так протягом години.
Виготовлення браги в домашніх умовах – відповідальний процес, що вимагає акуратності і уважності. Але якщо виконати всі вимоги, можна отримати напої, за якістю перевершують промисловий алкоголь. Чистий самогон з приємним запахом і смаком принесе задоволення і при розумному вживанні не принесе шкоди здоров'ю.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua