Самогон-основи самогоноваріння в домашніх умовах

У зв'язку зі зростанням цін на міцний алкоголь і великою кількістю контрафакту в магазинах, багато хто замислюється про самогоноваріння. Самостійна перегонка в домашніх умовах дає впевненість в якості готового продукту. А на основі отриманого самогону можна робити інші міцні напої — від настоянок до лікерів і коньяків.

самогон

Обладнати домашню винокурню легко. У спеціалізованих магазинах продається все необхідне – від готових апаратів і запчастин до них, до ємностей, фільтрів, вимірювальних приладів і смакових добавок. Розберемося, як починаючому самогоннику не заблукати в цьому широкому асортименті, зібрати стартовий набір для самогоноваріння і ознайомимося з азами технології.

Що таке самогон: історична довідка

Самогон - це міцний алкоголь, одержуваний шляхом перегонки браги. Під час настоювання браги з цукровмісної сировини в результаті спиртового бродіння глюкози утворюється етиловий спирт і ряд інших речовин, від яких кінцевий продукт по можливості очищають.

Цікаво! Самогоном називають тільки напої, що виготовляються кустарно, в домашніх умовах.

Термін «самогон» довгий час використовувався в мисливському середовищі. Так називали видобуток звіра пішої гонитвою. А спиртовмісні рідини домашнього виробництва звалися "корчмою". Ця назва протрималося аж до початку XX століття. Тільки після революції «корчму» стали іменувати «самогонкою».

З чого женуть самогон?

Сировиною для приготування браги, можуть стати будь-які продукти з високим вмістом цукру або крохмалю, який можна оцукрувати. У домашніх умовах в якості сировини для самогону частіше використовують дріжджі і цукровий пісок.

Дріжджі краще брати сухий: спиртові , винні або Кодзі , хоча справжні умільці з глибинки воліють звичайні живі пресовані. До цукру особливих вимог немає, крім очевидного — зручніше брати пісок, а не рафінад.

Найвищий шик домашнього самогоноваріння – поставити брагу тільки на цукрі і рослинній сировині-фруктах або злакових без дріжджів , покладаючись на природні процеси бродіння.

В якості основи можна використовувати:

Підходять для самогону і зіпсовані домашні заготовки – зацукровані варення або мед, заграв компот. Воду краще брати фільтровану або відстояну колодязну.

З чого почати самогоннику

Перш ніж почати виготовлення самогону в домашніх умовах , потрібно вибрати в квартирі місце під майбутню винокурню, закупити необхідне обладнання, вивчити теорію, запастися сировиною. Дамо кілька порад щодо основних моментів підготовки.

Вибір місця


Базові вимоги до місця для домашнього самогоноваріння такі:

  • Електропроводка, що витримує до 2 кВт;
  • Джерело холодної води і отвір зливу;
  • Якісна вентиляція;
  • Потужне джерело тепла для нагріву сировини і його дистиляції — плита газова або електрична, звичайна українська піч.

Все це є на кухні квартири або приватного будинку. При невеликих розмірах самогонного апарату там і влаштовують міні-винокурню. Якщо ж планується виготовлення самогону у великих кількостях — від 10 літрів — варто виділити для цього спеціальне приміщення. Наприклад, розмістити лабораторію в прибудові будинку, лазні, літній кухні або гаражі.

Необхідне обладнання

Немає необхідності збирати самогонний апарат самостійно з підручних матеріалів. Сьогодні можна відносно недорого придбати готове обладнання для самогоноваріння в спеціалізованих магазинах, в тому числі і через Інтернет.

На що звернути увагу при покупці пристрою:

  • Обсяг-для домашніх потреб підійде ємність від 12 до 20 літрів;
  • Товщина стінок - не менше 1,5 мм;
  • Товщина дна - від 2 до 3 мм;
  • Широка заливна горловина-в неї повинна вільна проходити рука, це полегшить процес миття;
  • Відповідність дна плиті, на якій буде нагріватися куб-плоске Для електроплит, магнітне для індукційних;
  • Матеріал – ідеальним варіантом буде мідь, але, якщо мідний апарат занадто дорогий, варто прикупити до кубу з нержавійки хоча б мідний змійовик.

Важливо! Самогонні апарати з тонкими стінками коштують дешевше, але швидко виходять з ладу.

На початковому етапі досить буде самого простого самогонного апарату з сухопутником . Пізніше можна докупити до нього бражну або ректифікаційну колони, або поміняти на сухопутний складнішої конструкції.

ТОП-10 моделей самогонних апаратів з сухопутником →

На додаток до апарату потрібно придбати:

  • Термометр , щоб контролювати температуру самогону (краще електронний, механічні можуть бути неточними);
  • ПВХ-шланги та силіконові прокладки до них;
  • Спиртометри АСП-3 для використання в домашніх умовах (від 0 до 40 градусів і від 40 до 70).

Для перегінного куба місткістю більше 20 літрів буде потрібно окремий нагрівальний елемент. Звичайна плита може не витримати ваги заповненого судини. Та й прогріватися такий обсяг на звичайній плитці буде дуже довго. Тому знадобиться потужний ТЕН з чутливою системою управління.

Також потрібна тара під брагу і відбір самогону. А щоб контролювати міцність готового продукту-мірні ємності. Всі судини повинні бути виконані з хімічно інертних матеріалів – скла, нержавіючої сталі, пластику.

Брага

Коли все обладнання підготовлено, можна ставити брагу . Найпростіший варіант її рецепта на дріжджах, легко реалізується в домашніх умовах, виглядає так:

  • 6 кг цукру;
  • 24 літри води (краще фільтрованої або відстояною);
  • 120 грамів сухих дріжджів або 600 грамів пресованих;
  • 25 грамів лимонної кислоти.

З цього обсягу після перегонки вийде близько 5 літрів самогону. Суміш всіх інгредієнтів повинна настоятися в темному місці при температурі від 23 до 30 градусів, щоб перебродити. Цей процес може зайняти від 3 до 20 днів залежно від використовуваної сировини.

Детальніше про приготування браги і різноманітності її рецептів можна почитати в спеціальному розділі нашого сайту →

Варіанти процесу перегонки самогону

Є два основні методи  перегонки браги в самогон – швидка і Дробова (пофракційна). Якщо домашній самогон планується використовувати в технічних цілях, наприклад, як дезінфікуючий засіб або антифриз в автомобілі, досить швидкої перегонки. Якщо ж необхідно отримати смачний і якісний міцний алкоголь, доведеться додатково провести фракційну дистиляцію.

Технологія виготовлення самогону шляхом швидкої перегонки полягає в наступному: перегінний куб нагрівають максимально швидко, доводячи брагу до закипання. Дистиляцію проводять на гранично можливій швидкості до 20 градусів в струмені. У підсумку виходить спирт-сирець, мутний, з характерним сивушним запахом. Детальніше про те, як перегнати самогон →

Повторний перегін сирцю з розподілом на фракції проводиться так:

  • Самогон Сирець розбавляють прохолодною кип'яченою водою до міцності 15-20°;
  • По максимуму нагрівають куб до виділення дистиляту;
  • Знижують нагрів так, щоб відбір рідини відбувався зі швидкістю 1-2 краплі в секунду;
  • Чекають, поки проллється " голова "(її обсяг розраховують за формулою: 50 мл рідини на кожен кг цукру, використаного при приготуванні браги або за допомогою калькулятора);
  • Збільшують нагрів, щоб самогон витікав тонкою цівкою;
  • Доводять температуру сирцю до 92 градусів;
  • Відстежують міцність витікаючого продукту.

Шкідливі фракції в Самогоні фахівці домашнього винокуріння називають «головами» і «хвостами», відповідно до черговості їх відділення.

З часом міцність струменя стане менше 40 градусів. Це означає, що якісний продукт скінчився, і пішли «хвости». У цей момент ємність під струменем самогону замінюють, щоб не змішувати чистий алкоголь з токсичними домішками.

Детальніше про те, як правильно перегнати самогон вдруге і навіщо це робити →

«Голову» після перегонки можна використовувати в якості розчинника і рідини для зняття лаку, або як розпал для багаття. Всередину її вживати категорично заборонено. "Хвости" можна залишити для майбутніх перегонок або для підвищення міцності браги.

Очищення самогону

Продукт, отриманий після перегонки цукрової або зернової браги, рекомендується додатково очистити. В якості фільтрів в домашніх умовах використовують:

Домашній самогон, приготований на фруктовому або ягідному сировину, часто додаткового очищення не потребує. Навпаки, фільтрація погіршить його органолептичні властивості, позбавивши плодово-ягідного аромату.

Детальніше про те, як очистити каламутний самогон в домашніх умовах — 10 ефективних способів →

Часто виникають проблеми

У початківців винокурів результати перших експериментів з самогоноваріння можуть бути неідеальними. Ось проблеми, з якими стикається більшість самогонників:

Готовий продукт гірчить

Це може бути результатом пригорання осаду браги в процесі перегонки, використання прострочених дріжджів або підгнилого сировини, недбалого догляду за самогонним апаратом. Позбутися від гіркоти можна, розбавивши самогон водою до міцності в 15%, профільтрувати і перегнавши повторно з відсіканням «голів». Після повторної перегонки напій потрібно витримати 2 тижні в прохолодному місці.

Готовий напій каламутний

Причиною цього стає порушення технології повторної перегонки, перекипання браги в кубі, використання занадто жорсткої води або невідповідних ємностей для зберігання (наприклад, пластикових пляшок).

Позбутися від каламуті допоможе повторна перегонка і якісна фільтрація . Якщо ж проблема з'явилася через якийсь час після вигонки, можна спробувати нагріти самогон до температури в 70°, а потім різко охолодити. На дні посуду залишиться осад, який легко відфільтрувати.

Калькулятори самогонника

Щоб отримати смачний самогон в домашніх умовах, необхідно строго дотримуватися пропорції інгредієнтів і стежити за показниками якості сировини на кожному етапі. Це можна робити за допомогою паперових посібників і таблиць. Однак куди зручніше використовувати онлайн-калькулятори.

На нашому сайті ви знайдете форми розрахунку:

Використання калькуляторів допоможе швидше освоїти ази самогоноваріння і отримати більш якісний результат перегонки.

Більше програм-калькуляторів можна знайти в калькуляторі самогонника →

Як облагородити самогон

Готовий самогон можна додатково підфарбувати харчовими барвниками або натуральними добавками. Останні додадуть не тільки незвичайний колір, але і більш приємний смак. За допомогою деяких добавок можна скорегувати помилки вигонки, проведеної в домашніх умовах, наприклад, замаскувати гіркоту хроном або брусницею, приховати неприємний аромат.

В якості добавок до самогону використовують соки ягід, цедру цитрусових, кору дерев, свіжі або сушені трави, горіхи. Наполягати напій на обраних добавках потрібно від 7 днів до декількох місяців. Облагородити самогон допоможуть дубові чіпси .

Детальніше про те, на чому ще можна настояти самогон →

Легальність самогоноваріння

Сьогодні домашнє виробництво самогону в нашій країні абсолютно законно, але з однією умовою – самогоноваріння ведеться винокуром виключно для власного вживання.

Зверніть увагу! Перевезення самогону в кількості більше 10 літрів на людину теж заборонена, карається штрафом і конфіскацією.

Чи можна гнати самогон на продаж?

Реалізувати домашній алкоголь з метою отримання вигоди не можна. Якщо самогонник попадеться на продажу своєї продукції, йому поставлять штраф за самогоноваріння, становить від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 171 грн) і конфіскують всю сировину і обладнання, необхідне для самогоноваріння (статтею 176 Кодексу про адміністративні правопорушення). Імовірність нарватися на контрольну закупівлю дуже велика, а за повторну нелегальну торгівлю алкоголем можна отримати не тільки адміністративний штраф, а й цілком реальне кримінальне покарання.

Щоб  узаконити домашнє виробництво і подальший продаж, необхідно отримати статус ФЛП або фермера, а також ліцензувати домашній продукт. Після цього можна пропонувати свої напої і настоянки в кафе і ресторани, невеликі магазини, або реалізовувати на дому або з доставкою покупцеві.

Самогоноваріння – процес захоплюючий. Як тільки початківець винокур освоїть базові технології приготування міцних напоїв, в ньому прокинеться тяга до експериментів і поліпшення традиційних рецептів. Ось тут-то і почнеться найцікавіше.

Автор: Наталія
спеціально для byhaem.in.ua